ostanimo u kontaktu

Srbija

Janjić: U Ohridu verovatno bez dogovora o implementacionom planu

Objavljeno

-

Dušan Janjić iz Foruma za etnicke odnose smatra da proces dijaloga Beograda i Prištine napreduje, “očigledno je deblokiran razgovor o normalizaciji, čak pojam više nije problematičan, ranije je bio problematičan i za (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i za (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija”.

Smatra da je trenutna atmosfera „neki nastavak međunarodnih odnosa 2006-2007. kada se preko Kosova odvijao pokušaj Rusije da uspostavi hladnoratovsku ravnotežu i onda je pukla ta kontakt grupa za Balkan i ostala je Kvinta, otuda SAD u celoj priči“.

On u N1 Studio Live ocenjuje da se verovatno dogovor o implementacionom planu neće dogoditi na sledećoj rundi dijaloga 18. marta u Ohridu.

Dodaje, međutim, da se može očekivati značajan napredak.

Postići će se neki dogovor, ali neće se do kraja raščistiti to pitanje međuodnosa ZSO po Briselskom sporazumu i člana 7 evropskog predloga (odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu)“, navodi Janjić.

Ukazuje i da nije razjašnjeno da li će implementacioni plan početi sa formiranjem ZSO, niti kako će se i kada Srbi vratiti u kosovske institucije.

„EU i Lajčak pokušavaju da to stave sa strane, ali nije moguće, to je rupa“, upozorava.

Ocenjuje da je poželjni rok za finalizaciju celog procesa kraj maja, početak juna, jer smatra da SAD dalje od toga neće više moći da se bave dijalogom Beograda i Prištine.

Smatra i da ovaj evropski sporazum nije nikakvo de fakto priznanje.

To će se zvati ili priznavanje realnosti ili uslovljena nezavisnost. Uslovljena je ostvarivanjem svega onoga što piše da je normalizacija, a normalizacija se definiše kao uspostavljanje međususedskih, ne međudržavnih odnosa“, navodi Janjić.

Kaže i da je trenutno raspoloženje javnosti „apsolutno fleksibilno i zbunjeno, neobavešteno naravno“.

„Mora da se izvrši restrukturiranje političkog tela, i to je ono što radi sada SNS formiranjem Narodnog pokreta za državu“, ukazuje.

Dodaje da nas čeka par meseci „marketinškog ispiranja mozga“, posle čega ćemo videti da li će Vučić sa pokretom proći kao Milošević sa JUL-om.

Smatra i da je „Srbiji najbezbednije da izađe na izbore do septembra, jer će svako dalje razvlačenje jačati proruski patriotski otpor“.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Srbija

Gasovod Srbija-Bugarska pušta se u probni rad 10. decembra

Objavljeno

-

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska sutra će biti pušten u probni rad, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Očekuje se prisustvo najviših državnih zvaničnika Srbije i Bugarske.

Završeni su svi radovi na gasovodu do Bugarske, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, a posebno iz Azerbejdžana.

pročitaj više

Srbija

Damnjanović: Rok za podnošenje izveštaja o troškovima kampanje ističe sutra

Objavljeno

-

Rok za podnošenje preliminarnog izveštaja o troškovima izborne kampanje Agenciji za sprečavanje korupcije od strane političkih subjekata koji učestvuju u izbornoj kampanji ističe sutra, izjavio je direktor ove agencije Dejan Damnjanović.

“Podsećam sve aktere koji imaju ovu obavezu da je ispune do sutra, a naša je obaveza da te izveštaje obradimo i sa njima izađemo u javnost”, rekao je on za TV Prva.

Prema njegovim rečima, Agencija za sprečavanje korupcije je veoma zauzeta oko predizborne kampanje i ima 140 posmatrača na terenu.

pročitaj više

Srbija

Potpisan Memorandum o razumevanju sa CERN-om, Srbija postala deo Globalne LHC mreže

Objavljeno

-

U Državnom data centru u Kragujevcu danas je potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže, kojim Srbija postaje deo globalne računarske mreže Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Memorandum su potpisali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i šefica odeljenja za informacione tehnologije CERN-a Enrika Porkari.

Ministarka Begović je istakla da potpisivanjem memoranduma Srbija postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika.

pročitaj više

Srbija

Mevlud Dudić ponovo izabran za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Objavljeno

-

Glasovima većine članova Izbornog tela za glavnog muftiju i predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) na novi petogodišnji mandat izabran je Mevlud Dudić.

Pored Dudića, na glasačkom listiću našle su se i muftije Rešad Plojović i Ragmi Destani, s tim što je od učešća u izbornom procesu, neposredno pred početak glasanja, odustao Plojović.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 120 članova Izbornog tela,a svoje glasačko pravo iskoristilo je njih 98.

pročitaj više

Srbija

Deset pojmova koje smo najviše guglali 2023. godine u Srbiji

Objavljeno

-

Na prvom mestu najtraženijih pojmova na internet pretraživaču Google u Srbiji u 2023. godine bila je reč “e-agrar”.

Na drugom mestu građani Srbije su najviše guglali ove godine crkveni kalendar, potom ChatGPT, modni brend Sinsay, Evroliga i Zadruga 6.

Sedmu poziciju najtraženijih zauzeo je pojam „e-fakture“, te Reserved, KK Partizan, MTS Dvorana, kao i brojne kladionice.

Što se tiče Google pretraga na svetskom nivou, najviše se na Google tražio pojam ChatGPT, a za njim slede Ipl 2023, iPhone 15, Inter Miami….

(N1)

pročitaj više

U TRENDU