ostanimo u kontaktu

Biznis

Još jedna žrtva kripto krize u Americi: Vlasti zatvorile Signačer banku

Objavljeno

-

Američke regulatorne vlasti zatvorile su Signačer banku (Signature Bank) sa sedištem u Njujorku, javlja CNBC.

Signačer je jedna od glavnih banaka kripto industrije sa sedištem u Njujorku, najveća pored Silvergejta, koji je prošle nedelje objavio da će izvršiti likvidaciju. Ova banka je takođe jedna od žrtava trenutne krize na kripto tržištu.

Regulatori SAD-a su doneli odluku u cilju sprečavanja širenja bankarske krize zatvorivši tu banku, koja je veliki poverilac u kripto industriji.

Ministarstvo finansija, Federalne rezerve i Federalno osiguranje depozita u zajedničkom saopštenju u nedelju uveče su naveli da zatvaraju banku.

Regulatori banaka su saopštili da klijenti Signačer banke imaju pun pristup svojim depozitima, kako bi mogli da povrate svoj novac nazad.

„Svi deponenti ove institucije će biti obeštećeni, kao i u slučaju banke Silicijumske doline (SVB), tako da nijedan gubitak neće snositi poreski obveznici“, izjavili su regulatori ove banke.

Regulatori su zatvorili banku Silicijumske doline u petak i zaplenili njene depozite, što je najveći bankarski neuspeh u SAD-u od finansijske krize 2008. godine i drugi po veličini ikada. Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju.

Biznis

Putin: Zapad nije uspeo da dovede rusku ekonomiju do kolapsa

Objavljeno

-

Zapad nije uspeo da dovede rusku ekonomiju do kolapsa, ali nema mesta samozadovoljstvu, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenoj sednici odbora ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Znate da je kolektivni Zapad preduzeo sistemske napore da uništi našu ekonomiju. To nije funkcionisalo i nece funkcionisati”, rekao je Putin, preneo je TASS.

Međutim, kako je istakao, ne sme biti mesta samozadovoljstvu.

“Shvatamo da je sve što je učinjeno protiv nas prvobitno bilo zamišljeno kao brz rezultat, ali oni koji rade protiv nas u velikoj meri računaju i na srednjoročni period”, upozorio je Putin.

On je rekao da su pokušaji uticaja na rusko društvo iznutra bili jedna od ključnih aktivnosti neprijatelja.

“Svakako, svaki pokušaj protivnika i njihovih agenata na teritoriji naše zemlje da uzdrmaju naše društvo, mora biti oštro suzbijen. Ova aktivnost je jedna od ključnih oblasti neprijateljskog delovanja protiv Rusije”, rekao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, to je očigledno.

“To je jasno iz prirode akcija, jasno je iz operativnih izvora- čitamo ove dokumente gde su sebi postavili takve zadatke, da pokolebaju društvo iznutra”, istakao je Putin.

pročitaj više

Biznis

Kentkart pokrenuo postupak protiv države Srbije zbog povrede ugovora

Objavljeno

-

Kompanija Kentkart saopštila je da je, nakon što je odbila da prihvati predlog sporazumnog raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu s Javnim gradskim preduzećem, a usled eskalacije neslaganja do razmere sukoba, pokrenula postupak protiv Srbije kako bi zaštitila svoje investicije.

Kentkart je ukazao da su Grad Beograd i nosioci vlasti kao ugovorne strane u javno-privatnom partnerstvu povredile ugovor.

Ocenjeno je da je Kentkart odbijanjem predloženog sporazuma o raskidu ugovora 11 godina pre isteka, i to bez krivice privatnog partnera i bez naknade štete, odbio i da učestvuje u stvaranju privida prestanka partnerstva kao pravno regulisanog odnosa.

Podsećamo, Skupština grada je pre mesec dana odlučila da raskine ugovor sa Kentkartom, privatnom firmom koja naplaćuje karte u gradskom prevozu, a gradonačelnik obećao da građani zbog toga neće plaćati penale. Ipak, turska kompanija Kentkart odbila je raskid ugovora za posao, koji čeka novo gradsko preduzeće „Naplata prevozne usluge“.

Po završenom tenderu 2021. godine Sekretarijat za javni prevoz dodelio je ugovor Kentkartu na 13 godina, a sa smenom vlasti u Beogradu saznalo se da grad želi da preuzme poslove naplate i kontrole karata na sebe pa je osnovano javno preduzeće koje će vršiti poslove. Međutim, Kentkart ne želi da raskine ugovor pa postoje dve firme koje žele da rade isti posao u Beogradu.

Odbornici Skupštine Beograda 21. februara su izglasali da se raskine ugovor sa Kentkartom.

pročitaj više

Biznis

Od 35 do 72,99 dolara: YouTube dosad četiri puta povećao cenu, “otkažite uslugu ako želite”

Objavljeno

-

Cena usluge YouTube TV ponovo raste, što mesečnu pretplatu čini 114% skupljom nego kada je usluga pokrenuta pre šest godina.

Počevši odmah za nove pretplatnike, osnovni paket, koji ima više od 100 TV kanala, koštaće 72,99 dolara mesečno. To je povećanje od 8 dolara, sa nekadašnjih 64,99 dolara mesečno.

Treba podsetiti i da je ova usluga toliko koštala više od tri godine.

Za postojeće pretplatnike, nova cena YouTube TV-a počinje da važi od 18. aprila. Kompanija je, inače, na Tviteru objasnila da je povećanje cena usledilo zato što su “troškovi sadržaja porasli”, i zato što ulažu u “kvalitet usluge”.

CNN u nastavku piše da je servis, koji je u vlasništvu Alfabeta, nedavno kupio prava na NFL Sunday Ticket od DirecTV, što je navodno koštalo 2 milijarde dolara godišnje.

“Posvećeni smo tome da vam ponudimo vrhunski način za strimovanje, ali shvatamo da vam ova nova cena, možda, neće odgovarati”, oglasila se kompanija u tvitu i dodala: “Nadamo se da će YouTube i dalje biti vaš izbor, ali želimo da vam pružimo fleksibilnost da otkažete uslugu u bilo kom trenutku”.

YouTube TV je pokrenut 2017. po ceni od 35 dolara mesečno i od tada je povećao cenu četiri puta.

pročitaj više

Biznis

Konačno: Bezgotovinsko plaćanje na trafikama u Beogradu

Objavljeno

-

Kupci će od sada moći da izvršavaju bezgotovinsko plaćanje robe ili usluge na trafikama korišćenjem aplikacije mobilnog bankarstva, saopštila je danas NBS i dodala da su prve trafike u zemlji omogućile prihvatanje instant plaćanja.

Kupci će na ovakav način moći da kupuju u trafikama Blok Shop, koje se nalaze na Novom Beogradu, a novčana transakcija može da se obavlja mobilnim telefonom.

Instant plaćanje pruža posebne pogodnosti svim trgovcima, posebno malim s prodajnim mestima na kojima je prosečna vrednost transakcije niska.
Za ovakvo plaćanje koristi se metod IPS skeniraj, koji podrazumeva da kupac skenira IPS QR i potvrđuje izvršenje transakcije ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Pomenute trafike za prihvatanje instant plaćanja koriste trgovačku aplikaciju koju je obezbedila Banka Intesa a.d. Beograd. Pored navedene banke i drugi pružaoci platnih usluga nude svoje aplikacije za prihvatanje instant plaćanja.

Kako se navodi, uz pomenute uslove, posebno je važno još jednom istaći da se za prihvatanje instant plaćanja može koristiti običan mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj.

pročitaj više

Biznis

Švajcarska: UBS preuzima rivalsku Kredi Suis za tri milijarde evra

Objavljeno

-

Najveća švajcarska banka UBS pristala je na kupovinu konkurentske švajcarske banke Kredi Suis za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u deonicama, kao i da preuzme do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima, na osnovu plana švajcarske vlasti kako bi bio izbegnut dodatni potres na bankarskom tržištu.

Dogovor uključuje i 108 milijardi dolara pomoći (oko 101 milijarde evra) za likvidnost UBS i Kredi Suis, koju će isplatiti Švajcarska centralna banka.

Švajcarska Vlada daje garanciju za gubitak od najviše 9,7 milijardi dolara (oko 9,07 milijardi evra) da bi omogućila UBS da preuzme Kredi Suis, a to će biti aktivirano ukoliko budu nastali gubici, preneo je Rojters.

pročitaj više

U TRENDU