ostanimo u kontaktu

Svet

Kad ni 10 kuća nije dovoljno: Koji američki milijarderi imaju najviše nekretnina

Objavljeno

-

Prvi čovek Amazona, Džef Bezos, kupio je svoju devetu kuću ovog leta – na ostrvu Indian Krik, luksuznom mestu ponekad nazivanom „bunkerom za milijardere“ Majamija, s obzirom na broj milijardera koji tamo imaju domove; njegovi susedi sada su finansijer Karl Ikan, auto diler Norman Braman, i Džerad i Ivanka Tramp.

Bezosova vila sa tri spavaće sobe prostire se na 850 kvadratnih metara i navodno ga je koštala 68 miliona dolara. Ova kupovina zaokružuje portfelj kuća koje poseduje na mestima od Vašingtona, preko Menhetna do Mauija, havajskog ostrva pogođenog požarima kojem je nedavno donirao 100 miliona dolara zajedno sa svojom verenicom Loren Sančez.

Bezos je najnoviji milijarder visokog profila koji je kupio nekretnine u Majamiju, ali menadžer hedž fondova Ken Grifin drži rekord za najviše plaćenu nekretninu u tom gradu, potrošivši 107 miliona dolara na imanje uz obalu od 1,6 hektara u zalivu Biskejn Bej u septembru 2022. Već je imao nekoliko nekretnina u susedstvu, plus kuće u Londonu, najskuplji penthaus u Njujorku i nekretnine vredne 450 miliona dolara u Palm Biču. Ukupno gledano, Grifin, koji se preselio iz Čikaga u Floridu 2022. godine, potrošio je gotovo dve milijarde dolara na 13 domova.

Bezos i Grifin deo su elite ultra bogatih Amerikanaca koji su kupili nekretnine širom zemlje i sveta, gradeći prostrane kolekcije koje dosežu dvocifreni broj. Ali nijedan od njih nema pravo da se hvali titulom milijardera s najviše domova. Taj naslov čini se da pripada suosnivaču Orakla, Leriju Elisonu, koji poseduje više od 20 kuća, uključujući tri u Njuportu, Rod Ajlend; četiri u Vudsajdu, Kalifornija; i šest u Malibuu (gde takođe ima restoran i spa). To čak ne uključuje 300 miliona dolara koje je potrošio da kupi jedno od glavnih ostrva Havaja.

Forbes je pronašao najmanje pet milijardera sa 10 ili više kuća i mnoge druge koji imaju barem upola toliko. Zašto bi neko želeo toliko rezidencija?

„Nekretnine su divan pokazatelj statusa“, kaže Randžit Guptara, potpredsednik u sektoru upravljanja bogatstvom u UBS-u. Džon Enis, izvršni direktor londonske agencije za nekretnine Čestertons dodaje: „Oni su u svetu ‘želja’ umesto ‘potrebe’. Mogu da plate šta god žele“.

Broker iz Malibua Šen Šulc naziva ove milijardere „kupcima predatorima sa vrha“, aludirajući na njihovu sposobnost da kupe šta god žele bez ograničenja. Razlika nakon pandemije je vrsta nekretnina koje ovi kupci traže. Planine, reke, šume, jezera, plaže, pogledi na okean: to su sada ključni sadržaji za milijardere koji kupuju kuće po rekordnim cenama na mestima poput Malibua, Havaja, Telurajda, Aspena, Santa Barbare, Hamptona i jezera Taho.

Milijarderi takođe skupljaju kuće za svoje porodice i pratioce, uključujući pilote, kuvare, lične trenere i dadilje. I kupuju susedne nekretnine kako bi svoju imovinu učinili privatnijom i sigurnijom, kao i kako bi sebi obezbedili prostor za razne igračke, od foil bordova do terenskih vozila.

U julu je milijarder i vlasnik hipotekarne kompanije i Finiksa Sansa, Met Išbia, najavio planove da sruši svoju trenutnu kuću u predgrađu Detroita, Blumfild Hilsu, i četiri susedne kuće koje je kupio, kako bi izgradio kompleks za zabavu. Iako je odustao od prvobitnih planova za stazu za karting, Išbia će imati park za tramboline, čarobnu šumu, penjačke zidove, bacačke kaveze i lenju reku. Njegov brat, milijarder i investitor Džastin Išbia, radi nešto slično u predgrađu Čikaga, Vinetka, transformišući četiri susedne kuće u megavilu na jezeru Mičigen.

Milijarder Džef Grin, vlasnik sedam kuća (uključujući dve za svoje sestre), to objašnjava ovako: „Oni sa ograničenim sredstvima možda kupe novu haljinu ili novi automobil, ali bogati mogu sebi da priušte kupovinu nekretnina“. Plus, Grin kaže za Forbs, to je generalno „dobra investicija i nešto što ljudi zaista mogu koristiti i uživati“.

S obzirom na tendenciju kupovine i spajanja više nekretnina, kao i na činjenicu da mnogi bogati vlasnici koriste društva sa ograničenom odgovornošću i trustove preko kojih kupuju tu imovinu, teže je pratiti koliko kuća milijarderi zaista poseduju. Forbes je otkrio šest različitih vrsta D.O.O. koji pripadaju Opri Vinfri, a preko kojih poseduje oko 800 hektara imovine i nepoznat broj kuća na Havajima.

Džef Bezos je kupio četiri stana u jednoj zgradi na Menhetnu i pet u drugoj; brojali smo ih kao dve kuće nakon što smo saznali da su neki stanovi spojeni. U međuvremenu, Mark Zakerberg ima kompleks od pet objekata u Palo Altou; 30 parcela zemlje na Havajima – uključujući deo bivše plantaže šećera – koja je pretvorena u imanje od 600 hektara; i dve kuće jednu do druge na jezeru Taho. Zavisno o tome kako se broje, Zakerberg ima od tri do devet rezidencija.

Ali šta znači broj kada ste konačno napravili svoju potpuno novu kuću iz snova za milijardere?

Evo nekih od najistaknutijih tajkuna iz SAD-a sa najviše domova:

Leri Elison

Broj kuća: 24

Trenutno bogatstvo: 135,3 milijardi dolara

Suosnivač i predsednik Orakla potrošio je 173 miliona dolara na kuću u Palm Biču prošlog leta, privremeno postavivši rekord za najskuplju ikada prodatu kuću u Floridi. Ukupno, Elison ima 24 kuće vredne više od milijarde dolara, uključujući šest nekretnina na plaži Karbon u Malibuu, Kalifornija, području poznatom kao „plaža milijardera“. Zatim, tu je havajsko ostrvo Lanai. Kao najbogatija osoba u toj državi, Elison je kupio 98% ostrva površine 36.500 hektara od bivšeg predsednika Dola, Dejvida Murdoka, 2012. godine – kontroverzna kupovina koja ga je odmah učinila gazdom i poslodavcem gotovo svih 3.000 stanovnika ostrva. Elison je od pandemije učinio Lanai svojim zvaničnim domom.

Ken Grifin

Broj kuća: 13

Trenutno bogatstvo: 37,9 milijarde dolara

Hedž fond milijarder, koji je prošle godine premestio korporativno sedište i glavni dom iz Čikaga u Floridu, prodao je svoj stan u Valdorf Astoriji za 10,2 miliona dolara i prodao stan u Park Sitiju za 11,2 miliona dolara 2022. Bez brige: još uvek poseduje još dve kuće u „Vetrovitom gradu“ i skoro desetak širom zemlje. U „Sunčanoj državi“, gde sada živi veći deo vremena, ima sedam kuća. U Palm Biču je potrošio oko 450 miliona dolara na kupovinu i rušenje starih luksuznih vila uz obalu okeana kako bi napravio prostor za novu mega kuću, koja je nedavno odobrena za izgradnju, a gde će biti i kuća za njegovu majku i porodicu.

Potrošio je rekordne sume u Majamiju, prvo za kuću na ostrvu Star, veštačkom ostrvu u gradu Majami Bič, zatim na imanju uz obalu u susedstvu Kokonat Grouva. Takođe je kupio najskuplju ikada kuću u Sjedinjenim Američkim Državama, potrošivši 238 miliona dolara 2019. na penthaus u Njujorku na vrhu nebodera od 66 spratova s pogledom na Central park. Platio je 85 miliona dolara za imanje u Hamptonsu koje je nekada pripadalo Kevinu Klajnu 2020. Tu je i njegova londonska rezidencija, na koju je navodno potrošio 122 miliona dolara, blizu Bakingemske palate koja je bila dom francuskog lidera Šarla de Gola tokom Drugog svetskog rata.

Erik Šmit

Broj kuća: 13

Trenutno bogatstvo: 20,4 milijardi dolara

Bivši izvršni direktor Gugla platio je 65 miliona dolara (jednu trećinu cene) za Enšanted hil na Beverli hilsu u decembru 2021. godine. Ova dragocena imovina pripadala je pokojnom koosnivaču Majkrosofta, Polu Alenu (preminuo 2018. godine), koji je srušio kuću pre 20 godina, ali je umro pre nego što je izgrađena nova, pa je parcela od 48,5 hektara jedno od najvećih neizgrađenih zemljišta u toj oblasti. Čini se da Šmit još nije izgradio dom tamo. Nije da mu je potreban: već poseduje četiri luksuzne vile u Los Anđelesu, uključujući imanje Hilton u naselju Holmbi Hils, i navodno ima stanove u Njujorku.

Ron Barkl

Broj kuća: 11

Trenutno bogatstvo: 3,1 milijarda dolara

Mnoge od Barklovih trenutnih i bivših kuća imaju istorijske veze sa Holivudom. On je 1993. kupio imanje Harold Lojd, vilu sa osam spavaćih soba i 13 kupatila na Beverli Hilsu, koju je dvadesetih godina prošlog veka izgradio nemački glumac Hari Lojd, po kome je i dobila ime. Barkl je 2016. kupio kuću Boba Houpa u Palm Springsu od 2.100 kvadratnih metara za 13 miliona dolara. Takođe je 2020. preuzeo kontroverzni ranč Majkla Džeksona, Nedođiju, za navodnih 22 miliona dolara. Njegov stan na Menhetnu, koji ima bazen na krovu i prostire se na tri sprata, korišćen je kao dom gospodina Biga u raznim epizodama serije „Seks i grad“. Takođe poseduje privatno ostrvo od 22 hektara u Montani.

Opra Vinfri

Broj kuća: Najmanje 10

Trenutno bogatstvo: 2,8 milijardi dolara

Opra je počela da kupuje zemljište za svoje imanje „Obećana zemlja“ u Montesitu 2001. Prostrano imanje od 16 hektara ima glavnu kuću, gostinsku kuću, teniski teren i bazen. Navodno je prodala jednu od svojih nekretnina Dženifer Aniston prošle godine, ali i dalje poseduje četiri druge u istom komšiluku kao princ Hari i Megan Markl. Na Havajima, Opra je kupila oko 800 hektara zemlje, uključujući 365 hektara u martu, na ostrvu Maui, uglavnom u naselju Kula.

Majk Blumberg

Broj kuća: 10

Trenutno bogatstvo: 96,3 milijarde dolara

Blumberg je dobio kritike 2002. kada je novi gradonačelnik Njujorka odbio da se useli u istorijsku Gracie Mansion, tvrdeći da je bolje ostaviti je otvorenom za javnost. To može biti tačno, i Blumberg je zaista nadgledao značajne restauracije zvanične rezidencije gradonačelnika, ali medijski i finansijski tajkun već je imao drugu kuću u blizini koja mu se jako svidela: petospratnu kuću u gornjem delu Ist sajda na Menhetnu koju je kupio za 3,5 miliona dolara 1986. godine. Između 2009. i 2022. proširio je tu kuću kupovinom svih šest jedinica u zgradi pored. To je samo jedna od pet kuća koje Blumberg poseduje u državi Njujork, uključujući istorijsko imanje Bališir u Sautemptonu, koje je kupio za navodnih 20 miliona dolara 2011. Potrošio je još 25 miliona dolara 2015. da kupi londonsku kuću koja je nekada bila dom viktorijanskog pisca i pesnika Džordža Eliota (preminuo 1880. godine) i još 45 miliona dolara pet godina kasnije na ranč investitora Henrija Krajvisa od 1.860 hektara, sat vremena od Aspena.

Džef Bezos

Broj kuća: 9

Trenutno bogatstvo: 174,2 milijarde dolara

Osnivač Amazona i bivši izvršni direktor privukao je pažnju svojom jahtom dugačkom 127 metara, ali i velikim ulaganjem u zemlju. Bezos je 2020. kupio 3,5 hektara imanja Vorner u Beverli Hilsu od muzičkog i filmskog tajkuna Dejvida Gefena za 165 miliona dolara, što je bila navodno najveća prodaja privatne rezidencije u Kaliforniji u to vreme. Džek Vorner izgradio je i proširio vilu „Zlatno doba Holivuda“ dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. U jesen 2021. godine, Bezos je potrošio 78 miliona dolara na imanje na havajskom ostrvu Maui, okruženo poljem usnule lave. Takođe poseduje bivši Muzej tekstila u Vašingtonu, sada privatnu rezidenciju, kao i kuću od 50 miliona dolara sa pogledom na jezero Vašington, udaljenu 16 kilometara od sedišta Amazona i manje od kilometar i po od njegovog suseda, Bila Gejtsa.

Sten i En Volton Kronke

Broj kuća: 9

Zajedničko bogatstvo: 15,7 milijardi dolara i 9,2 milijarde dolara

Postoji najmanje sedam naslednika kompanije Volmart, ali starija ćerka manje poznatog koosnivača Bada Voltona izgleda da poseduje najviše kuća. Ona i njen suprug Sten Kronke, vlasnik fudbalskog tima Los Anđeles Rems, poseduju devet kuća, uključujući četiri u Koloradu, tri u Kaliforniji i dve u Mizuriju. Njihova kuća u Beverli Hilsu nekada je pripadala Dejvidu i Viktoriji Bekam pre nego što su je Kronkeovi kupili 2018. Takođe poseduju dva ranča: Broken O Ranch u Avgusti, Montana – koji je Kronke kupio 2012. za 132,5 miliona dolara – prostire se na više od 48.000 hektara. On je 2016. kupio je ogroman ranč u Teksasu, Vagoner, za nepoznatu sumu; bio je ponuđen po ceni od 725 miliona dolara.

(Forbes Srbija)

Svet

Otkazano poletanje Starlajnera: Uočena anomalija na ventilu rakete

Objavljeno

-

Poletanje Boingove letelice Starlajner (Starliner), koja je prvi put trebalo da preveze astronaute NASA do Međunarodne svemirske stanice (MSS), otkazano je zbog tehničkog problema.

Lansiranje je otkazano noćas, oko dva sata pre planiranog vremena lansiranja.

Uočena je anomalija na ventilu rakete Atlas V koji je trebalo da izbaci kapsulu u orbitu, saopštio je proizvođač lansera, grupa ULA.

„Prioritet NASA je bezbednost“, napisao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson na mreži X.

Boing polaže mnogo na misiju koja bi trebalo da omogući kompaniji da se pridruži „klubu svemirskih brodova“ koji su prevozili posadu na MSS.

Nov datum lansiranja nije saopšten.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Treća faza izbora u Indiji: Glasao i premijer Narendra Modi

Objavljeno

-

Indijski premijer Narendra Modi glasao je danas u trećoj fazi opštih izbora u Indiji.

Modi, koji učestvuje na izborima za svoj treći mandat, glasao je na biračkom mestu u zapadnom indijskom gradu Ahmedabadu, u državi Gudžarat.

U poruci na društvenoj mreži X, Modi je pozvao Indijce da glasaju i da tako „osnaže demokratiju“.

Politički analitičari su predvideli pobedu Narendre Modija i pre početka izbora, koji se održavaju od 19. aprila do 1. juna, u ukupno sedam faza.

Modijeva stranka BJP se suprotstavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Kritičari premijera kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je pre deset godina BJP osvojila vlast.

Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka na te optužbe odgovara tvrdnjom da njena politika koristi svim Indijcima.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10 odsto stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma.

Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa

Objavljeno

-

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

Usred ofanzive pogođeno je i uništeno vozilo puno eksploziva koje se kretalo ka izraelskom tenku, saopštila je vojska. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen u toj operaciji.

Vojnici sada pretražuju to područje i, kako je navedeno, spremaju se sa dodatne misije.

U međuvremenu su više od 50 ciljeva Hamasa u Rafi pogodile izraelske vazduhoplovne snage.

Operacija ograničenog obima

Palestinski bezbednosni i egipatski zvaničnik izjavili su ranije jutros da su izraelski tenovi ušli u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze i da su samo 200 metara udaljeni od graničnog prelaza sa susednim Egiptom, kao i da je ta vojna operacija ograničenog obima.

Egipatski zvaničnik i TV Hamasa Al-Aksa su objavili da su izraelski zvaničnici najavili povlačenje kada se operacija završi.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala. U nedelju su borci Hamasa kraj Rafe ispaljivali mine na jug Izraela, ubivši četiri izraelska vojnika.

Agencija AP nije mogla nezavisno da potvrdi obim najnovije operacije.

Neizvestan prekid vatre

Ranije, u ponedeljak, je izraelski Ratni kabinet je odlučio da izvede vojnu operaciju u Rafi pošto je Hamas objavio da prihvata egipatsko – katarski predlog za sporazum o prekidu vatre.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi ciljane u udare na Hamas u Rafi ne ulazeći u detalje.

Granični prelaz Rafa je ključan za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Prekid vatre bi mogao da okonča sedmomesečni rat Gazi, ali je neizvesno da li bi sporazum mogao biti zaključen jer je Izrael odgovorio da predlog ne ispunjava osnovne zahteve, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Putinova inauguracija: Koje države EU ipak šalju svoje predstavnike

Objavljeno

-

Sjedinjene Američke Države i većina država Evropske unije bojkotovaće danas svečanost inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, uprkos molbi Kijeva da to ne učine.

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsednika, koji je pre malo više od dve godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

„Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji“, rekao je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler. „Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnim i poštenim, ali Vladimir Putin ostaje ruski predsednik i u narednom razdoblju“, kazao je.

Kanada poručuje da će takođe preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vežbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako “ohladila usijane glave na zapadu“.

Vladimir Putin odneo je uverljivu pobedu na predsedničkim izborima u martu, održanim samo par nedelja nakon smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina.

„Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsednik Ruske Federacije“, saoštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovek koji namerava doživotno ostati na vlasti, čovek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja.

Ni ambasador Evropske unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji, što je u skladu sa stavom većine država članica EU. Putinovu inauguraciju bojkotovaće tako dvadeset zemalja Evropske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi da pošalju Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova evropske diplomatije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da neće učestvovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njen ambasador, što ukazuje na podele oko toga kako postupati s Rusijom.

„Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom i nemamo zahteve za promenom režima u Moskvi“, izjavio je u ponedeljak francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i ukraćivanja biračima mogućnosti stvarnog izbora, kao i sprovođenje izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u poslednjim mesecima, s obzirom na to da je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Makron protekle nedelje nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije fronta.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prestolnici, kategorički su odbile učestvovanje na inauguraciji.

„Smatramo da se izolacija Rusije i njenog kriminalnog lidera moraju nastaviti“, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis. „Učestvovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvaniju. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet“, poručio je.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Proglašeni dobitnici Pulicerove nagrade

Objavljeno

-

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodeljena je istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izveštavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbeđujući putovanja, dok je agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izveštavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

Nagrade su dodeljene za najbolje u novinarstvu iz 2023. godine u 15 kategorija, kao i u osam umetničkih kategorija koje su fokusirane na knjige, muziku i pozorište. Pobednik za izveštavanje u javnom interesu dobija zlatnu medalju. Svi ostali pobednici dobijaju 15.000 dolara, piše Gardijan.

Asošiejted pres je osvojio Pulicerovu nagradu za dugometražnu fotografiju za izveštavanje o globalnoj migraciji kroz Latinsku Ameriku u SAD, dok su Njujork Tajms i Rojters dobili Pulicera za izveštavanje o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra i njegovim posledicama.

Prestižna nagrada Pulicerove za izveštavanje u javnom interesu pripala je ProPublici (ProPublica) zbog izveštaja koji je „probio debeli zid tajne“ oko američkog Vrhovnog suda i pokazao kako su milijarderi davali poklone i plaćali putovanja sudijama.

Puliceri su takođe dati novinarima i piscima koji su izveštavali o ratu u Gazi, kao i pokojnom hip-hop kritičaru Gregu Tejtu.

Osoblje Njujork Tajmsa pobedilo je za „široko izveštavanje“ o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, neuspesima obaveštajnih službi Izraela i odgovoru Izraela u Gazi.

Hana Drajer iz Tajmsa osvojila je Pulicera za istraživačko novinarstvo za svoje priče o radu dece migranata širom Sjedinjenih Država.

Spisateljica Kejti Engelhart osvojila je treći Pulicera za pisanje dugometražnih filmova, za portret porodice koja se bori sa demencijom majke.

Osoblje Vašington posta pobedilo je u nacionalnom izveštavanju vezanim za poluautomatske puške AR-15.

Dejvid I. Hofman iz Posta pobedio za „ubedljivu i dobro istraženu” seriju o tome kako autoritarni režimi potiskuju suprotno mišljenje u digitalnom dobu.

Treću nagradu dobio je saradnik ovog medija, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, za komentare napisane iz ruske zatvorske ćelije.

Nagrada javnog servisa dodeljena je novinarima ProPublica Džošuu Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskiju i Kirsten Berg, čije su priče podstakle Vrhovni sud da usvoji svoj prvi kodeks ponašanja.

Magazin Njujorker osvojio je dva Pulicera, a dobitnici su Sara Stilman i Medar de la Kruz.

Nagrada za fikciju data je Džen En Filips za roman „Noćna straža“,

„Noćna straža“ Džejn En Filips nagrađena je Pulicerovom nagradom za fikciju, a Eboni But za dramu „Primary Trust“.

(Gardian)

pročitaj više

U TRENDU