ostanimo u kontaktu

Svet

Kako je veštačka inteligencija pomogla Amazonu da uštedi ambalažni otpad težak kao 7.750 putničkih aviona

Objavljeno

-

Gigant u maloprodaji izgradio je sopstveni model kako bi smanjio ambalažni otpad. Podaci kompanije pokazuju da sada pomaže u smanjenju barem 500.000 tona ambalaže godišnje.

Amazon svakog dana šalje 20 miliona paketa u 19 zemalja, što zahteva ogromnu količinu papira, kartona i plastične ambalaže. Pronalaženje efikasnog načina pakovanja svih tih predmeta dobro je za životnu sredinu i za profit.

Zato je 2019. godine Amazon pokrenuo sopstveni patentirani model veštačke inteligencije kako bi smanjio otpad od ambalaže. Rezultat: pet godina kasnije, pomaže mu u uštedi barem 500.000 tona ambalaže godišnje, prema podacima kompanije. To je otprilike jednako težini 7.750 aviona Boing 737.

„Ovo nam omogućava da donosimo odluke u velikom obimu“, rekla je Kajla Fenton, viša menadžerka u Amazonovom timu za inovacije u ambalaži, za Forbes. „To je definitivno primer gde se održivost i poslovanje mogu lepo uskladiti“.

Da bi se nosili s obimom, istraživači u Amazonu izgradili su AI model, koji nazivaju Motor odlučivanja o pakovanju, kako bi predvideli najefikasniji izbor ambalaže – osiguravajući da, na primer, set tanjira dobije čvrstu kutiju dok će ćebe biti bez nje.

Model koristi obradu prirodnog jezika i tekstualne podatke o svakom predmetu iz njihove onlajn prodavnice, uključujući osnovne informacije poput naziva i opisa proizvoda. Takođe prikuplja povratne informacije iz povrata i recenzija proizvoda, uključujući informacije o proizvodima koji su stigli oštećeni. Sve te podatke kombinuje sa fotografijama snimljenim prilikom dolaska predmeta u skladište Amazona. Te fotografije daju kompaniji detalje o tačnim dimenzijama svakog predmeta i snimaju slike iz više uglova, pomažući joj da odredi najbolji način pakovanja.

Vremenom, model je dodao više nijansi u identifikaciji specifičnih predmeta tako da, na primer, lični predmeti poput odraslih pelena neće biti poslati bez ambalaže kako bi se uštedelo na materijalu, a proizvodi koji imaju jake magnete dobijaju dovoljno zaštite kako ne bi ostali zaglavljeni na trakama.

Velike količine podataka su ključna prednost

U radu iz 2021. godine, istraživači iz Amazona Prasant Mejapan, naučnik sa doktoratom iz atmosferskih nauka sa Univerziteta u Ilinoisu, i Metju Bejls, fizičar koji je zadužen za mašinsko učenje u Amazonovom timu za korisničko iskustvo, napisali su da je kombinovanje podataka kako vizualnih tako i tekstualnih poboljšalo performanse modela za čak 30%.

Upotreba veštačke inteligencije za donošenje odluka o pakovanju neobično je, rekao je Euhark Li, asistent profesor na Školi za ambalažu Univerziteta u Mičigenu. „Mislim da je Amazon na čelu primene veštačke inteligencije s aspekta pakovanja jer imaju puno podataka“, rekao je. „Druge kompanije nemaju toliko podataka„.

Fenton je rekla da Amazon, koji ima prodaju od 575 milijardi dolara, trenutno koristi AI model širom Severne Amerike i Evrope, i radi na njegovom proširenju u Indiji, Australiji i Japanu. Odbila je da navede datum kada će međunarodno širenje biti završeno, ali je napomenula da će to zahtevati da se AI model nauči novim jezicima i uključi proizvode specifične za ta tržišta.

Amazon je saopštio da je njihov model pomogao da smanji više od dva miliona tona ambalaže između 2015. i 2022. To je povećanje od 500.000 tona od poslednjeg puta kada je gigant objavio smanjenje količine ambalaže 2021. godine. Tada je izvestio da je uštedeo više od 1,5 miliona tona od 2015. godine. Amazon ne otkriva koliko tona ambalažnog materijala koristi svake godine, što otežava utvrđivanje koliko je AI model značajno smanjio njegovu ukupnu upotrebu ambalaže.

Stručnjaci kažu za Forbes da su sva smanjenja pozitivna. „Mislim da je to značajno,“ rekao je Dejvid Feber, partner u kompaniji Mekinsi fokusiran na ambalažu. Rafael Auras, profesor održive ambalaže na Školi za ambalažu Univerziteta u Mičigenu, rekao je da je to impresivna količina koju je jedna kompanija smanjila, ali je problem toliko rasprostranjen da to jedva ima uticaja. „Postoji velika prilika ne samo za Amazon već za celu industriju da koristi veštačku inteligenciju kako bi smanjila otpad od ambalaže“, rekao je.

Korišćenje veštačke inteligencije u Amazonu nije samo u vezi sa otpadom ili održivošću, naravno, već i sa troškovima. U svom najnovijem godišnjem izveštaju, kompanija detaljno opisuje kako traži „da smanji promenjive troškove po jedinici“, uključujući biranje pravilne ambalaže.

Plastična ambalaža je poseban problem za Amazon. Plastika je teška za recikliranje, a nedavni izveštaj CalPIRG-a je otkrio da plastični otpad iz Amazona koji je ostavljen u prodavnicama (kako je zahtevano za sve te plave i bele plastične omote) retko stiže do centara za reciklažu.

Amazon je u oktobru najavio da će njegovo skladište u Iklidu, Ohajo, zameniti plastičnu ambalažu recikliranim papirnim i kartonskim materijalima kao deo višegodišnjeg napora da svoju distributivnu mrežu odvikne od plastike. AI model je pomogao da napravi tu promenu tako što je odredio koje stavke mogu sigurno ići u papirne vreće – novu vrstu ambalaže koja je 90% lakša od čvrstih, kartonskih kutija istih dimenzija – a koje i dalje trebaju čvršće opcije, rekla je Fenton.

Dodala je da je prelazak na papirnu i kartonsku ambalažu sada završen u skladištu u Ohaju, ali je odbila da navede ciljni datum kada će se Amazonova druga skladišta u SAD-u odreći plastike. U Evropi, gde će nova regulativa uskoro zabraniti jednokratnu plastičnu ambalažu, Amazon je zamenio svoje plastične dostavne vreće i vazdušne jastuke papirnim i kartonskim materijalima.

Amazon je rekao da je njegov cilj postizanje neto nulte emisije ugljenika do 2040. U svom najnovijem izveštaju o održivosti, za 2022. godinu, kompanija je rekla da je smanjila emisije ugljenika za 0,4%, dok je prodaja povećana za 9%, delom i zbog dostavljanja 145 miliona paketa širom sveta pomoću svoje flote koja premašuje 9.000 električnih vozila. Izbor ambalaže takođe može indirektno uticati na emisije (i troškove) jer što su paketi manji, to više može stati u jedno vozilo. „Uticaj smanjene ambalaže oseća se u samoj ambalaži i u transportu manjih i pravilno dimenzioniranih paketa do kupaca“, rekla je Fenton.

Ali da bi se potpuno smanjio uticaj svih tih paketa koji se dostavljaju potrošačima, smanjenje otpada je samo jedan deo. Drugi, možda teži izazov, biće naterati fabrike papira koje ih snabdevaju kutijama i vrećama da ih proizvode na održiv način.

Novi propisi o održivosti ambalaže mogu pružiti podsticaj. Feber iz Mekinsija je rekao da više od 700 propisa u 59 zemalja cilja održivost ambalaže, uključujući između 50 i 100 na državnom i lokalnom nivou u Sjedinjenim Američkim Državama. „Pravi proboji u održivosti i troškovima“, rekao je, „doći će kada svi delovi lanca snabdevanja budu sarađivali“.

Ejmi Feldman, novinarka Forbes

Svet

Otkazano poletanje Starlajnera: Uočena anomalija na ventilu rakete

Objavljeno

-

Poletanje Boingove letelice Starlajner (Starliner), koja je prvi put trebalo da preveze astronaute NASA do Međunarodne svemirske stanice (MSS), otkazano je zbog tehničkog problema.

Lansiranje je otkazano noćas, oko dva sata pre planiranog vremena lansiranja.

Uočena je anomalija na ventilu rakete Atlas V koji je trebalo da izbaci kapsulu u orbitu, saopštio je proizvođač lansera, grupa ULA.

„Prioritet NASA je bezbednost“, napisao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson na mreži X.

Boing polaže mnogo na misiju koja bi trebalo da omogući kompaniji da se pridruži „klubu svemirskih brodova“ koji su prevozili posadu na MSS.

Nov datum lansiranja nije saopšten.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Treća faza izbora u Indiji: Glasao i premijer Narendra Modi

Objavljeno

-

Indijski premijer Narendra Modi glasao je danas u trećoj fazi opštih izbora u Indiji.

Modi, koji učestvuje na izborima za svoj treći mandat, glasao je na biračkom mestu u zapadnom indijskom gradu Ahmedabadu, u državi Gudžarat.

U poruci na društvenoj mreži X, Modi je pozvao Indijce da glasaju i da tako „osnaže demokratiju“.

Politički analitičari su predvideli pobedu Narendre Modija i pre početka izbora, koji se održavaju od 19. aprila do 1. juna, u ukupno sedam faza.

Modijeva stranka BJP se suprotstavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Kritičari premijera kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je pre deset godina BJP osvojila vlast.

Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka na te optužbe odgovara tvrdnjom da njena politika koristi svim Indijcima.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10 odsto stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma.

Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa

Objavljeno

-

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

Usred ofanzive pogođeno je i uništeno vozilo puno eksploziva koje se kretalo ka izraelskom tenku, saopštila je vojska. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen u toj operaciji.

Vojnici sada pretražuju to područje i, kako je navedeno, spremaju se sa dodatne misije.

U međuvremenu su više od 50 ciljeva Hamasa u Rafi pogodile izraelske vazduhoplovne snage.

Operacija ograničenog obima

Palestinski bezbednosni i egipatski zvaničnik izjavili su ranije jutros da su izraelski tenovi ušli u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze i da su samo 200 metara udaljeni od graničnog prelaza sa susednim Egiptom, kao i da je ta vojna operacija ograničenog obima.

Egipatski zvaničnik i TV Hamasa Al-Aksa su objavili da su izraelski zvaničnici najavili povlačenje kada se operacija završi.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala. U nedelju su borci Hamasa kraj Rafe ispaljivali mine na jug Izraela, ubivši četiri izraelska vojnika.

Agencija AP nije mogla nezavisno da potvrdi obim najnovije operacije.

Neizvestan prekid vatre

Ranije, u ponedeljak, je izraelski Ratni kabinet je odlučio da izvede vojnu operaciju u Rafi pošto je Hamas objavio da prihvata egipatsko – katarski predlog za sporazum o prekidu vatre.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi ciljane u udare na Hamas u Rafi ne ulazeći u detalje.

Granični prelaz Rafa je ključan za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Prekid vatre bi mogao da okonča sedmomesečni rat Gazi, ali je neizvesno da li bi sporazum mogao biti zaključen jer je Izrael odgovorio da predlog ne ispunjava osnovne zahteve, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Putinova inauguracija: Koje države EU ipak šalju svoje predstavnike

Objavljeno

-

Sjedinjene Američke Države i većina država Evropske unije bojkotovaće danas svečanost inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, uprkos molbi Kijeva da to ne učine.

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsednika, koji je pre malo više od dve godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

„Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji“, rekao je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler. „Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnim i poštenim, ali Vladimir Putin ostaje ruski predsednik i u narednom razdoblju“, kazao je.

Kanada poručuje da će takođe preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vežbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako “ohladila usijane glave na zapadu“.

Vladimir Putin odneo je uverljivu pobedu na predsedničkim izborima u martu, održanim samo par nedelja nakon smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina.

„Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsednik Ruske Federacije“, saoštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovek koji namerava doživotno ostati na vlasti, čovek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja.

Ni ambasador Evropske unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji, što je u skladu sa stavom većine država članica EU. Putinovu inauguraciju bojkotovaće tako dvadeset zemalja Evropske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi da pošalju Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova evropske diplomatije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da neće učestvovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njen ambasador, što ukazuje na podele oko toga kako postupati s Rusijom.

„Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom i nemamo zahteve za promenom režima u Moskvi“, izjavio je u ponedeljak francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i ukraćivanja biračima mogućnosti stvarnog izbora, kao i sprovođenje izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u poslednjim mesecima, s obzirom na to da je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Makron protekle nedelje nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije fronta.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prestolnici, kategorički su odbile učestvovanje na inauguraciji.

„Smatramo da se izolacija Rusije i njenog kriminalnog lidera moraju nastaviti“, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis. „Učestvovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvaniju. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet“, poručio je.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Proglašeni dobitnici Pulicerove nagrade

Objavljeno

-

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodeljena je istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izveštavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbeđujući putovanja, dok je agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izveštavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

Nagrade su dodeljene za najbolje u novinarstvu iz 2023. godine u 15 kategorija, kao i u osam umetničkih kategorija koje su fokusirane na knjige, muziku i pozorište. Pobednik za izveštavanje u javnom interesu dobija zlatnu medalju. Svi ostali pobednici dobijaju 15.000 dolara, piše Gardijan.

Asošiejted pres je osvojio Pulicerovu nagradu za dugometražnu fotografiju za izveštavanje o globalnoj migraciji kroz Latinsku Ameriku u SAD, dok su Njujork Tajms i Rojters dobili Pulicera za izveštavanje o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra i njegovim posledicama.

Prestižna nagrada Pulicerove za izveštavanje u javnom interesu pripala je ProPublici (ProPublica) zbog izveštaja koji je „probio debeli zid tajne“ oko američkog Vrhovnog suda i pokazao kako su milijarderi davali poklone i plaćali putovanja sudijama.

Puliceri su takođe dati novinarima i piscima koji su izveštavali o ratu u Gazi, kao i pokojnom hip-hop kritičaru Gregu Tejtu.

Osoblje Njujork Tajmsa pobedilo je za „široko izveštavanje“ o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, neuspesima obaveštajnih službi Izraela i odgovoru Izraela u Gazi.

Hana Drajer iz Tajmsa osvojila je Pulicera za istraživačko novinarstvo za svoje priče o radu dece migranata širom Sjedinjenih Država.

Spisateljica Kejti Engelhart osvojila je treći Pulicera za pisanje dugometražnih filmova, za portret porodice koja se bori sa demencijom majke.

Osoblje Vašington posta pobedilo je u nacionalnom izveštavanju vezanim za poluautomatske puške AR-15.

Dejvid I. Hofman iz Posta pobedio za „ubedljivu i dobro istraženu” seriju o tome kako autoritarni režimi potiskuju suprotno mišljenje u digitalnom dobu.

Treću nagradu dobio je saradnik ovog medija, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, za komentare napisane iz ruske zatvorske ćelije.

Nagrada javnog servisa dodeljena je novinarima ProPublica Džošuu Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskiju i Kirsten Berg, čije su priče podstakle Vrhovni sud da usvoji svoj prvi kodeks ponašanja.

Magazin Njujorker osvojio je dva Pulicera, a dobitnici su Sara Stilman i Medar de la Kruz.

Nagrada za fikciju data je Džen En Filips za roman „Noćna straža“,

„Noćna straža“ Džejn En Filips nagrađena je Pulicerovom nagradom za fikciju, a Eboni But za dramu „Primary Trust“.

(Gardian)

pročitaj više

U TRENDU