ostanimo u kontaktu

Politika

Kako je Vučićev “Narodni pokret” ujedinio opoziciju: Kritikuju ga i sa desne i sa leve strane

Objavljeno

-

“Nije to ništa novo”, “Nema saradnje sa političkim protivnicima”, “To je namerno izazivanje političkog stečaja SNS”, “Srbija treba da bude okrenuta ka Zapadu”… Sve ovo su komentari stranaka opozicije na najavu osnivanja Narodnog pokreta za državu Srbiju. Tako je pokret koji je tek u zametku uspeo gotovo nemoguće: da ujedini opoziciju, bilo pro evropski ili desničarski orjentisanu, u stavu i tvrdnjama da saradnje sa njima nema.

Njegovo formiranje predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, kako je najavljeno, započeti 11. marta, obilaskom Srbije tokom kojeg će tražiti podršku za taj potez. Početna tačka biće najverovatnije grad na jugu Srbije – Vranje.

Zna se i kakvog će biti usmerenja: neće naginjati ni ka Istoku, ni ka Zapadu, a biće “blok normalnosti i pristojnosti”.

Šta opozicija kaže na tu ideju, da li im je bliska? Postoji li šansa da dođe do saradnje između njih i najavljenog pokreta?

SSP: Nema saradnje

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kaže za Blic da bi svakoj stranci “Srbija morala da bude na prvom mestu i nijedna ne bi smela da se vodi interesima drugih zemalja”.

“Takva je politika Stranke slobode i pravde. Mi smo na skupštini juna 2022. saopštili da potlika naše stranke staje u dve reči – interes Srbije. Nažalost trenutna politika vlasti nije takva. Da jeste ne bi se vodili interesima ruskih i kineskih kompanija koje u Srbiji zarađuju milijarde evra i to na račun naših građana, a država odbija da im na toliku dobit naplati porez. Ne bi imali dilemu oko toga da li nam je mesto u Evropskoj uniji ili ne. Mi smo deo evropskog kontinenta i izolacija, koja nam preti, bi imala katastrofalne posledice”, kaže Đilas.

Kaže i da, što se saradnje tiče za njih su “politički protivnici i ekstremističke organizacije poput Dveri i Zavetnika, kao i stranke vlasti koje bi verovarno činile taj pokret”.

“Nikakva saradnja ni sa jednima ni sa drugima nije moguća”, poručio je Đilas.

Narodna stranka: “Kart blanš sa Zapada”

Poslanik i potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić smatra da nije ništa novo, ali i da je to “neka vrsta namernog izazivanja političkog stečaja Srpske napredne stranke”.

“Vučiću je jasno da on može politički biti ugrožen samo od neke političke desnice u Srbiji i ovo je sada potez u pravcu da još jednom pokuša da dovede biračko telo u zabludu. Kao što je, ako se sećate, pre deset godina zaveo takozvane drugosrbijance najavom da će voditi njihovu politiku. U tome je uspeo. Sad sprovodi njihove glavne antisrpske ideje. Ovoga puta treba da dovede u zabludu ovaj mnogo veći deo Srbije. Nije nemoguće da u tome bude uspešan s obzirom na sve okolnosti, a pogotovu s obzirom da će imati kart blanš sa Zapada”, smatra Gajić.

Narodna stranka, kako kaže, “podrazumeva se neće učestvovati”.

“Mi se nismo okupili da bi pomagali u satiranju Srbije. To je možda pitanje za neke druge stranke iz opozicije. Кoliko ja vidim, za pola opozicije, ove koja pripada tom takozvanom građanskom delu. Oni su sada upali u taj Vučićev vrtlog. Postali su suvišni”, tvrdi Gajić.

PSG: Haiku politika

Lider (PSG) Pavle Grbović za Blic kaže da njegov pokret “neće biti deo niti će biti u koaliciji ili bilo kom drugom obliku saradnje sa trenutno nepostojećim ali najavljenim pokretom koji se okuplja oko Vučića”.

“Ne smatramo da nacionalne interese treba poistovetiti sa jednim čovekom i pružanjem blanko podrške njegovoj politici. Srbija jeste i mora da bude u centru pažnje svih političkih aktera, ali Srbija nije politički neutralna zemlja i ne može da bude ni na istoku ni na zapadu i najava nastavka ambivalentne politike je duboko zabrinjavajuća”, kaže Grbović.

Ocenjuje i da je, kako kaže, “posle višedecenijskog lutanja i haiku politike oličene u konceptima četiri stuba spoljne politike ili “zapad istoku i istok zapadu” politike vreme je da se Srbije integriše u svoje prirodno istorijsko, političko, kulturološko i civilizacijsko stanište”.

“A to je EU i to je politički prostor koji dominantno kreira Zapad. Životni standard, nivo ljudskih prava i medijskih sloboda, ekološki standardi, sve čemu mi težimo vidimo na zapadu, tako da je izbor zaista jednostavan”, kaže Grbović.

DS: Deplasirana ideja

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da je izneta ideja deplasirana, a da Srbija treba da bude okrenuta Zapadu.

“Interes građana Srbije je da politički i vrednosno bude na Zapadu. Ideja “ni za Istok ni za Zapad” je potpuno deplasirana i nije u skladu sa državnim spoljnopolitičkim prioritetom usmerenim ka evropskim integracijama. Ne može doći do saradnje sa pokretom koji želi da sva nepočinstva prekrije plaštom novog imena i novog imidža”, kaže za Blic Lutovac.

Zavetnici: Pokušaj konsolidovanja SNS

Predsednica pokreta “Zavetnici” Milica Đurđević Stamenkovski za Blic takođe tvrdi da ideja nije nova, i da je pokušaj konsolidovanja naprednjaka.

“Vučićeva najava osnivanja tzv. Narodnog pokreta je potvrda urušavanja rejtinga i prevaziđenosti brenda – SNS. Ova ideja nije nova, bilo je o tome reči i ranije. Može se raditi o poslednjem pokušaju Vučića, da pretnjom o osnivanju novog pokreta, konsoliduje SNS. Ali je verovatnije u pitanju namera da se politika SNS kamuflira u novi projekat jer su suočeni sa jačanjem snage državotvorne opozicije i porastom poverenja naroda u stranke koje pripadaju državotvornom bloku”, ocenjuje Đurđević Stamenkovski.

Tvrdi i da je “Ni istok ni Zapad” parola, a ne “program u odnosu na koji se neko može opredeliti”.

“Aktuelna politička dilema Srbije ne glasi: “Istok ili Zapad?” nego “Ustav ili Ultimatum”. Nema saradnje sa onima koji prihvataju implementaciju odnosno sprovođenje francusko-nemačkog plana, bez obzira da li takvi sebe zovu SNS, SSP ili “narodni pokret”. Na koncu, ne radi se više o strankama, nego o državi i njenoj odbrani”, smatra Đurđević Stamenkovski.

Novi DSS: Ne vidimo sebe

Lider Novog DSS Miloš Jovanović kaže da ne vidi sebe u najavljenom pokretu.

“S obzirom na naše žustro protivljenje kosovskoj politici koja vodi zemlju u ambis apsolutno ne vidim sebe u istom bloku sa Natašom Kandić ili Sonjom Biserko koje, kao i Vučić, prihvataju fransusko – nemački predlog kojim se priznaje secesija naše južne pokrajine. Nije reč o tome da li ste za Istok i Zapad, nego da li ste za Srbiju a sa takvim planom svakako niste”, kaže za Jovanović.

Dveri: Mi smo budućnost

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pita: “Zašto bi se pravilo nešto novo da nije propalo ono staro?

“Novi “Narodni pokret za državu” najbolji je dokaz da je vladajuća SNS postala nenarodna i antidržavna organizacija, jer zašto bi se pravilo nešto novo da nije propalo ono staro? Plus je to najbolji dokaz rasta rejtinga patriotske i državotvorne opozicije koji mora da se zaustavi po svaku cenu. Političke ideje Srpskog pokreta Dveri, Srpske koalicije NADA i Srpske stranke Zavetnici predstavljaju budućnost srpske politike i novi Vučićev pokret je poslednji pokušaj da zaustavi pad SNS i dolazak na vlast našeg Državotvornog bloka. Zato se pravi kopija našeg ujedinjenja, jer Vučića ne može da pobedi prozapadna opozicija i bivši režim već samo patriotska opozicija i ljudi koji nikada nisu bili na vlasti”, kaže Obradović.

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Politika

Erdogan zvanično nominovan za predsedničkog kandidata na izborima u Turskoj

Objavljeno

-

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zvanično je danas predložen za predsedničkog kandidata na izborima 14. maja.

Prijavu Vrhovnom izbornom veću (YSK) podneli su predstavnici vladajuće Partija pravde i razvoja i Partija nacionalističkog pokreta, koja je deo vladajuće koalicije, javljaju RIA Novosti.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a glavni protivnik Erdogana biće predsednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu.

pročitaj više

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Objavljeno

-

U francuskom parlamentu poslanici će danas glasati o dva predloga nepoverenja vladi predsednika Emanuela Makrona, nakon što je vlada zaobišla Donji dom u odluci da progura nepopularnu reformu penzionog sistema, prema kojoj se povećava starosna granica za odlazak u penziju.

Kako navodi Rojters, male su šanse da Skupština izglasa nepoverenje, ali ukoliko do toga dođe, vlada će pasti, a zakon o penzionoj reformi biće suspendovan.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ranije je ocenio da će glasanje o nepoverenju biti ”trenutak istine” za vladu.

Da bi srušili vladu, protivnicima reforme potrebna je podrška većine od 577 poslanika, a visoki zvaničnici Republikanske stranke (LR) najavili su da neće glasati za nepoverenje.

Čak i da se nepoverenje usvoji, Makronovo posrtanje u pokušajima da osvoji parlamentarnu podršku dovelo je do slabljenja njegove reformske agende, i posledično, do njegove političke snage, prenosi Rojters mišljenje stručnjaka.

”Vlada bi ostala na mestu, iako bi bila značajno oslabljena, dok bi socijalni protesti protiv reforme verovatno trajali još nekoliko nedelja, što bi moglo negativno da utiče na francusku ekonomiju”, navodi se.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine Francuza želi da vlada padne, dok su druge ankete pokazale da je njegova popularnost pala na najniži nivo od pobune Žutih prsluka 2018/2019, koja je prerasla u širu pobunu protiv Makrona. 

pročitaj više

U TRENDU