ostanimo u kontaktu

Svet

Kijev naredio, poslato pismo u Srbiju: Ovo smete, a ovo ne

Objavljeno

-

Ambasada Ukrajine je medijima u Srbiji, uključujući i QN portalu, dostavila dokument u kom navodi kako bi ispravno trebalo da se izveštava o ratu u Ukrajini.

U dokumentu je spisak preporučene terminologije o rusko-ukrajinskom ratu sa tabelom “pravilnih” i “nepravilnih” reči i izraza koje bi po njihovom mišljenju trebalo upotrebljavati tokom izveštavanja o ratu u Ukrajini.

Tako se, između ostalog navodi da je pogrešno pisati “ukrajinska kriza”, “ukrajinski konflikt”, “rat u Ukrajini” , a da je pravilno “agresorski rat Rusije protiv Ukrajine”, “ruska agresija na Ukrajinu”.

Novosti su navele da im je autentičnost pisma potvrđena u ambasadi Ukrajine, kao i da je poslat po direktivi ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, pišu “Novosti” da im je potvrđeno iz ukrajinske ambasade.

Tabelarni prikaz “dozvoljenog” i “nedozvoljenog” podeljen je u tri kolone, pod nazivom “Pravilna terminologija o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, a mejl je dobila i redakcija B92.

U prvoj su navedeni primeri koji su “netačni – pogrešni – ruski narativ”, u drugoj “pravilni”, dok su u treću kolonu smestili “beleške“.

Tako je po MIP Ukrajine pogrešno upotrebljavati “ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini”, a pravilno je “ruska ničim izazvana vojna invazija na Ukrajinu koja je počela 2022. godine”.

Nije pravilno navesti ni “ruski zvaničnici u Donjeckoj, Hersonskoj, Luganskoj i Zaporoškoj oblasti”, već “predstavnik ruske okupacione uprave u privremeno okupiranim delovima Donjecke, Hersonske, Luganske i Zaporoške oblasti Ukrajine”.

I izrazi kao što su “rat u Ukrajini nije genocid”, “aneksirane ukrajinske oblasti”, “sankcije protiv Rusije su prouzrokovale prehrambenu i energetsku krizu”, takođe ne leže ukrajinskoj pravilnoj terminologiji, pa treba upotrebljavati “ruski rat u Ukrajini je genocidan po svim indikacijama”, “privremeno okupirane ukrajinske teritorije” i “agresorski rat Rusije protiv Ukrajine izazvao je prehrambenu i energetsku krizu”.

U moru “pogrešnih” izraza izdvaja se i onaj u kojem ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da “obični Rusi nisu odgovorni za ruske zločine”, već naglašavaju da je “svaki Rus odgovoran za ruske zločine u Ukrajini sve dok podržavaju režim ruskog predsednika Putina i njegove akcije”.

Politika

Amerika uvele sancije tzv. Kosovu

Objavljeno

-

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posledica koju će vlada Aljbina Kurtija osetiti zbog akcija na severu KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer. SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike, javlja RTS.

”Za Kosovo su ove vežbe završene”, rekao je američki diplomata Džefri Hovenijer, navodeći da se vlada u Prištini oglušila na američke pozive da deeskalira situaciju u opštinama na severu KiM.

Hovenijer je, takođe, naveo da je Vašington uputio snažnu poruku Kurtijevoj vladi odmah nakon početka akcije na severu, upozoravajući da će takav potez imati negativan efekat na reputaciju Prištine i unazaditi dijalog sa Beogradom.

”Analiziramo kakvi će biti naši naredni potezi”, rekao je američki ambasador, navodeći da je od Kurtijeve vlade zatraženo da povuče specijalce sa severa KiM, kao i da ”ne insistira da gradonačelnici obavljaju posao iz opštinskih zgrada”.

”Ne razumemo zašto se alternativne lokacije ne mogu koristiti za obavljanje funkcija”, rekao je Hovenijer, navodeći i da Vašington smatra da ”nasilni upad i prisustvo kosovske policije u zgrade predstavlja provokaciju”.

“SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost”

Hovenijer je, istovremeno, upozorio i na dodatne posledice koje proizvodi ovakav pristup kosovskih vlasti.

”Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost ili da aktivno radi na kosovskim evroatlantskim integracijama”, zaključio je američki ambasador.

Američki ambasador je naveo i da u sukobima na severu KiM nije bilo povređenih američkih vojnika, ali da Vašington ima isti odnos prema svim pripadnicima NATO-a.

Odgovarajući na pitanje da će zbog povređivanja pripadnika NATO-a biti pokrenuta istraga, Hovenijer je rekao da su vojnici bili na severu i pokušavali da očuvaju mir “zbog odluka koje je doneo Kurti da na silu preuzme kontrolu nad tri opštinske zgrade”.

pročitaj više

Svet

Kijev negira umešanost u napad dronom na Moskvu

Objavljeno

-

Reuters

Ukrajina je negirala da je direktno umešana u napad dronovima u Moskvi.

Zamenik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak negirao je direktnu umešanost Kijeva, ali je naglasio da je „Ukrajina uživala gledajući te događaje“ i prognozirao povećan broj takvih napada.

„Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara. Ali, naravno, nismo direktno umešani u njih“, naglasio je Podoljak.

Rusija je ranije saopštila da je Ukrajina izvršila do sada najveći napad dronovima na Moskvu, ali da je ruska protivvazdušna odbrana uništila svih osam dronova.

(N1)

pročitaj više

Svet

Sudan: Uoči isteka dogovora o primirju teške borbe besne u delovima Kartuma

Objavljeno

-

AP

Uoči isteka dogovora o primirju koji je doneo kraći predah u borbama sukobljenih frakcija u Sudanu, danas se u delovima Kartuma, glavnog grada Sudana, vode teške i uporne borbe, potvrdili su građani.

Južno i zapadno od Omdurmana, jedne od tri susedne urbane celine koja čine šire područje grada Kartuma, borbe su ponovo započete u nedelju i nastavljene danas, prenosi Rojters.

Na južnoj obali reke Nil stanovnici Kartuma su takođe kasno sinoć prijavili da se vode oružani sukobi.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Izborna komisija: Erdogan dobio dva miliona glasova više od Kiličdaroglua

Objavljeno

-

AP

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate.

Jener je juče rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat, Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova, preneo je Rojters.

Jener je naveo da je Erdogan dobio više od dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Svet

Nezvanični rezultati pokazuju da aktuelni predsednik ostaje na tronu

Objavljeno

-

Tanjug

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je izabran, prema nezvaničnim rezultatima državne agencije Anadolije.

Sa 97 odsto otvorenih glasačkih kutija u drugom krugu, Erdogan ima 52,1 odsto glasova, a izazivač Kemal Kiličdaroglu 47,9 odsto.

U međuvremenu su Erdoganove pristalice počele da pristižu ispred predsedničke palate i stižu čestitke od Erdoganovih saveznika među svetskim liderima.

Nakon prvih objavljenih rezultata Erdoganova prednost je iznosila oko 13 odsto, a sada je manja od pet posto.

Treba istaći da je i u prvom krugu prema prvim rezultatima Erdogan imao veliko vođstvo, ali se ono tokom večeri smanjivalo ali je ipak on pobedio.

Prema trenutnim podacima, izlaznost je bila 84,74 odsto, a glasalo je najmanje 24,1 milion građana.

pročitaj više

U TRENDU