ostanimo u kontaktu

Svet

Kina spremna da pomogne dijalog Izraela i Palestinaca

Objavljeno

-

Kina ohrabruje i Izrael i Palestinu da pokažu političku hrabrost i preduzmu korake za nastavak mirovnih pregovora, i spremna je da im u tome pomogne, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

Kina je, u svojoj najnovijoj diplomatskoj ofanzivi, u martu ove godine, posedovala u obnavljanju veza između Irana i Saudijske Arabije, dva rivala u regionu Bliskog istoka, gde su SAD decenijama bile glavni diplomatski posrednik.

Kako prenosi Sinhua, Ćin je u telefonskom razgovoru sa šefovima izraelske i palestinske diplomatije, Elijem Koenom i Rijadom al-Malikijem, izrazio zabrinutost zbog trenutnih napetosti između Izraela i Palestine, i istakao neophodnost da se spreči eskalacija i situacija stavi pod kontrolu.

“Kina se nada da Izrael i Palestina mogu mirno da koegzistiraju”

Ćin je pozvao obe strane da zadrže uzdržanost i dodao da je izlaz u nastavku mirovnih pregovora i sprovođenju dvodržavnog rešenja.

Prema rečime šefa kineske diplomatije, Peking nema sebične interese kada se radi o izraelsko-palestinskom pitanju, i samo se nada da Izrael i Palestina mogu mirno koegzistirati i čuvati regionalni mir i stabilnost.

Ćin je podsetio da su Saudijska Arabija i Iran nedavno obnovili diplomatske odnose, dajući dobar primer za prevazilaženje razlika kroz dijalog.

– Nadamo se da će sve strane iskoristiti povoljnu priliku za promovisanje dijaloga i pomirenja, implementaciju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o iranskom nuklearnom pitanju i očuvanje mira i spokoja na Bliskom istoku – rekao je Ćin.

Koen: Nije verovatno skoro rešenje problema

Koen je zahvalio Kini na njenoj spremnosti da podrži rešenje izraelsko-palestinskog sukoba. On je rekao da je Izrael posvećen smirivanju situacije, ali da nije verovatno da će problem biti rešen u kratkom roku, prenela je Sinhua.

Izrael pridaje značaj uticaju Kine, poklanja veliku pažnju iranskom nuklearnom pitanju i očekuje da Kina igra pozitivnu ulogu, dodao je Koen.

Sa svoje strane, Al-Maliki je visoko cenio jasan stav Kine o palestinskom pitanju, zahvalio Kini na podršci palestinskom nacionalnom samoopredeljenju i nezavisnost.

On je pohvalio Kinu za promovisanje obnavljanja diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana, što pokazuje ulogu Kine kao odgovorne velike zemlje, prenela je Sinhua.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

Amerika uvele sancije tzv. Kosovu

Objavljeno

-

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posledica koju će vlada Aljbina Kurtija osetiti zbog akcija na severu KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer. SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike, javlja RTS.

”Za Kosovo su ove vežbe završene”, rekao je američki diplomata Džefri Hovenijer, navodeći da se vlada u Prištini oglušila na američke pozive da deeskalira situaciju u opštinama na severu KiM.

Hovenijer je, takođe, naveo da je Vašington uputio snažnu poruku Kurtijevoj vladi odmah nakon početka akcije na severu, upozoravajući da će takav potez imati negativan efekat na reputaciju Prištine i unazaditi dijalog sa Beogradom.

”Analiziramo kakvi će biti naši naredni potezi”, rekao je američki ambasador, navodeći da je od Kurtijeve vlade zatraženo da povuče specijalce sa severa KiM, kao i da ”ne insistira da gradonačelnici obavljaju posao iz opštinskih zgrada”.

”Ne razumemo zašto se alternativne lokacije ne mogu koristiti za obavljanje funkcija”, rekao je Hovenijer, navodeći i da Vašington smatra da ”nasilni upad i prisustvo kosovske policije u zgrade predstavlja provokaciju”.

“SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost”

Hovenijer je, istovremeno, upozorio i na dodatne posledice koje proizvodi ovakav pristup kosovskih vlasti.

”Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost ili da aktivno radi na kosovskim evroatlantskim integracijama”, zaključio je američki ambasador.

Američki ambasador je naveo i da u sukobima na severu KiM nije bilo povređenih američkih vojnika, ali da Vašington ima isti odnos prema svim pripadnicima NATO-a.

Odgovarajući na pitanje da će zbog povređivanja pripadnika NATO-a biti pokrenuta istraga, Hovenijer je rekao da su vojnici bili na severu i pokušavali da očuvaju mir “zbog odluka koje je doneo Kurti da na silu preuzme kontrolu nad tri opštinske zgrade”.

pročitaj više

Svet

Kijev negira umešanost u napad dronom na Moskvu

Objavljeno

-

Reuters

Ukrajina je negirala da je direktno umešana u napad dronovima u Moskvi.

Zamenik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak negirao je direktnu umešanost Kijeva, ali je naglasio da je „Ukrajina uživala gledajući te događaje“ i prognozirao povećan broj takvih napada.

„Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara. Ali, naravno, nismo direktno umešani u njih“, naglasio je Podoljak.

Rusija je ranije saopštila da je Ukrajina izvršila do sada najveći napad dronovima na Moskvu, ali da je ruska protivvazdušna odbrana uništila svih osam dronova.

(N1)

pročitaj više

Svet

Sudan: Uoči isteka dogovora o primirju teške borbe besne u delovima Kartuma

Objavljeno

-

AP

Uoči isteka dogovora o primirju koji je doneo kraći predah u borbama sukobljenih frakcija u Sudanu, danas se u delovima Kartuma, glavnog grada Sudana, vode teške i uporne borbe, potvrdili su građani.

Južno i zapadno od Omdurmana, jedne od tri susedne urbane celine koja čine šire područje grada Kartuma, borbe su ponovo započete u nedelju i nastavljene danas, prenosi Rojters.

Na južnoj obali reke Nil stanovnici Kartuma su takođe kasno sinoć prijavili da se vode oružani sukobi.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Izborna komisija: Erdogan dobio dva miliona glasova više od Kiličdaroglua

Objavljeno

-

AP

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate.

Jener je juče rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat, Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova, preneo je Rojters.

Jener je naveo da je Erdogan dobio više od dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Svet

Nezvanični rezultati pokazuju da aktuelni predsednik ostaje na tronu

Objavljeno

-

Tanjug

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je izabran, prema nezvaničnim rezultatima državne agencije Anadolije.

Sa 97 odsto otvorenih glasačkih kutija u drugom krugu, Erdogan ima 52,1 odsto glasova, a izazivač Kemal Kiličdaroglu 47,9 odsto.

U međuvremenu su Erdoganove pristalice počele da pristižu ispred predsedničke palate i stižu čestitke od Erdoganovih saveznika među svetskim liderima.

Nakon prvih objavljenih rezultata Erdoganova prednost je iznosila oko 13 odsto, a sada je manja od pet posto.

Treba istaći da je i u prvom krugu prema prvim rezultatima Erdogan imao veliko vođstvo, ali se ono tokom večeri smanjivalo ali je ipak on pobedio.

Prema trenutnim podacima, izlaznost je bila 84,74 odsto, a glasalo je najmanje 24,1 milion građana.

pročitaj više

U TRENDU