ostanimo u kontaktu

Svet

Kinezi osvajaju evropsko tržište električnih automobila

Objavljeno

-

Kineski proizvođač električnih automobila BYD krenuo je u ofanzivu i svoja vozila šalje direktno u Nemačku, sopstvenim teretnim brodom. Nemačka auto-industrija nada se pomoći iz Brisela.

Bremerhafen je doživeo premijeru: „BYD Explorer 1“, prvi brod izgrađen specijalno za kineskog proizvođača automobila, stigao je na odredište. U toj nemačkoj luci istovareno je oko 3.000 električnih automobila. Taj teretni brod dugačak skoro 200 metara prethodno je isporučio 1.500 vozila u Vlisingenu u Holandiji.

Bremerhafen, kao jedna od najvećih automobilskih luka na svetu, postaće važno čvorište za BYD na evropskom tržištu. Još se radi o malom broju: prošle godine u Nemačkoj je novoregistrovano manje od 4.000 električnih automobila BYD. Ali, ambicije kompanije iz Šenžena su ogromne.

Strelovit uspon

Osnovan 1995. kao proizvođač akumulatora, odnosno baterija, BYD od 2003. proizvodi i automobile. On baterijama snabdeva i mnoge zapadne automobilske kompanije, uključujući i BMW, Mercedes, Audi, Teslu, Tojotu i Ford.

Ono što je daleko impresivnije jeste brzi uspon BYD-automobila. Od 2022. su se oprostili od motora s unutrašnjim sagorevanjem i specijalizovali se za čisto električna, kao i hibridna vozila. U poslednjem kvartalu 2023. BYD je dospeo na prvo mesto u svetu sa preko 526.000 prodatih automobila.Prodaja u Nemačkoj – višestruko povećanje

Već neko vreme je očigledno da Kinezi rade na osvajanju evropskog tržišta električnih automobila. Do skoro je samo oko osam odsto takvih vozila u Evropi bilo poreklom iz Kine, ali sada ima sve više znakova da BYD ima ozbiljne namere: na primer, na sajmu automobila IAA u Minhenu ta kompanija iznajmila je najveći izložbeni prostor. „Posle samo jedanaest meseci, već smo zastupljeni u 15 evropskih zemalja“, rekao je u Minhenu Mihael Šu, šef BYD za Evropu.

Nakon što je Folksvagen prošle godine morao toj kompaniji da prepusti mesto lidera na najvećem tržištu električnih automobila, onom u Kini, sada još jedna simbolična promena ukazuje na novu realnost: na ovogodišnjem Evropskom fudbalskom prvenstvu 2024. u Nemačkoj zvanični reklamni partner više nije Folksvagen, već – BYD.

U Nemačkoj planirano stotinu salona automobila

Istovremeno, BYD značajno širi svoje prisustvo u Nemačkoj – već ima prodavnice automobila u većini velikih gradova, s ciljem ih bude oko stotinu. Ubuduće bi 90 odsto Nemaca trebalo da bude u mogućnosti da automobilom za manje od pola sata stigne do najbliže prodavnice BYD, navodi kompanija. Proklamovani cilj Kineza je da budu među prvih pet u Nemačkoj i u Evropi. U tom cilju već je planirana i prva fabrika – u Mađarskoj.

Do 2026. BYD želi da u Nemačkoj proda 120.000 električnih automobila. Trenutno u Evropi nudi pet modela, a očekuje se da će ove godine na tržište stići još tri. Mode „BYD Seal“, koji u Nemačkoj košta oko 45.000 evra, direktna je konkurencija Teslinom bestseleru: Modelu 3.

BYD je prošle godine prodao više od tri miliona automobila širom sveta. Od toga su 1,6 miliona bili isključivo električni automobili. U toj kategoriji, kao i među hibridima, Tesla je 2023. bio ispred sa 1,8 miliona.

Mask: „Izuzetno dobri automobili“

Ali, uprkos Teslinim kontinuiranim ambicioznim ciljevima, poznavaoci prilika u industriji veruju da je samo pitanje vremena kada će Kinezi preuzeti liderstvo i u prodaji električnih modela.

Šef Tesle Ilon Mask nedavno je jasno upozorio na trijumf konkurenata sa Dalekog istoka. On nije samo govorio o njihovim dobro poznatim nižim troškovima proizvodnje, već je i iskreno priznao: „Izuzetno su dobri.“ Da nema trgovinskih barijera, oni bi „poprilično uništili većinu drugih automobilskih kompanija na svetu“, glasi sumorna prognoza tehnološkog milijardera Maska.Carinama protiv navale iz Kine

I mada su nemački proizvođači automobila retko tako jasni, očigledno je da auto-industrija sve više čežnjivo gleda u pravcu Brisela. Uvozna carina od 25 odsto Kineze i dalje drži van tržišta u SAD, a novi zaštitni mehanizmi najavljuju se i u Evropi. Evropska komisija već dugo optužuje Kinu da koristi subvencije za veštačko održavanje niskih cena električnih automobila na evropskom tržištu, čime narušava konkurenciju.

Zbog toga je pokrenula istragu o tome u kojoj meri se krše pravila međunarodne trgovine, te evropski proizvođači dovode u nepovoljniji položaj. Ako bude bilo potrebno, Brisel je spreman da na ponašanje Kine odgovori i kaznenim tarifama (carinama).

(DW)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Svet

Tekst Rezolucije o Srebrenici: Šta se proglašava, a šta se osuđuje

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je u Skoplju da je ta zemlja jedan od kosponzora rezolucije UN kojom se poziva da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrnici 1995. i pozvao zemlje članice UN, a posebno Srbiju da je podrže.

Osmani je na konferenciji za novinare u Skoplju pročitao tekst rezolucije koju je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju, do sada podržalo više od 17 zemalja, među kojima su Slovenija, Italija, Lihtenštajn, Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turska, Jordan, Malezija, Čile, Novi Zeland i druge.

Rezolucija pod nazivom „Međunarodni dan refleksije (razmišljanja) i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“ treba da bude predstavljena Generalnoj skupštini UN 17. aprila, a o njoj će se glasati 2. maja.

Tekst rezolucije glasi:

Odlučuje se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan refleksije i sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i da se svake godine obeležava.

Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijajući posebne programe za negovanje sećanja, kako bi se sprečio revizionizam i ponavljanje genocida u budućnosti.

Bezrezervno se osuđuju svi akti glorifikovanja osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i odgovornih za genocid u Srebrenici.

Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvene sahrane i poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida u Srebrenici.

Pozivaju se sve zemlje da u potpunosti ispunjavaju obaveze u skladu sa Konvencijom UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u skladu sa međunarodnim običajnim pravom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, imajući u vidu relevantne odluke Međunarodnog suda pravde.

Poziva se generalni sekretar UN da uspostavi informativni program UN „Genocid u Srebrenici i UN“ započinanjem aktivnosti u sklopu priprema za obeležavanje 30. godišnjice, 2025, i dalje zahteva od generalnog sekretara da skrene pažnju na rezoluciju svim državama članicama UN, organizacijama iz sistema UN i organizacijama civilnog društva.

Pozivaju se sve države članice UN , organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge zainteresovane strane da obeležavaju Međunarodni dan, uključujući komemoracije i aktivnosti, posebne memorijale i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja javne svesti.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Svetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Objavljeno

-

U više od polovine od 75 najsiromašnijih zemalja sveta, uprkos njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnoj mladoj populaciji, BDP po stanovniku 2023/2024. godine raste sporije nego u bogatim zemljama što povećava nejednakost – saopštila je Svetska banka.

Za trećinu tih zemalja, BDP po stanovniku je sada niži nego pre pandemije kovida-19, piše u izveštaju koji je Svetska banka objavila danas o zemljama koje bi mogle da imaju koristi od poklona ili zajmova Međunarodne razvojne asocijacije (IDA) – ogranka Svetske banke, pod povoljnim uslovima.

„Dobrobit tih zemalja je neophodna za dugoročni prosperitet sveta. Tri današnje ekonomske sile – Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od zajmova IDA“ – podsetio je glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil u saopštenju.

On je rekao da su sve tri zemlje prosperirale, učinile su da nestane ekstremno siromaštvo i poboljšale su slove života.

Zemlje koje finansira IDA danas imaju uz međunarodnu pomoć potencijal da učine isto, dodao je on.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa stepenom ekstremnog siromaštva osam puta većeg od svetskog proseka. Gotovo 25 odsto stanovništva u tim zemljama živi sa manje od 2,15 dolara na dan, a 90 odsto ljudi suočenih sa glađu ili neuhranjenošću u svetu, koncentrisano je u tim zemljama koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i u istočnoj ili južnoj Aziji.

U izveštaju se predlaže da se pojača doprinos međunarodnih finansijskih institucija da im pomogne i saradnja u vezi s glavnim svetskim pitanjima kao što su klimatsko zagrevanje koje posebno pogađa te zemlje, kao i znatno povećanje finansijske podrške.

Pomoć zemljama u razvoju, posebno onim koji su trenutno u dužničkoj krizi ili rizikuju da zapadnu u nju, biće ove nedelje u Vašingtonu među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Beta

pročitaj više

Svet

Vojska SAD presrela 80 dronova i šest raketa lansiranih iz Irana i Jemena na Izrael

Objavljeno

-

Američke snage uz podršku razarača Evropske komande SAD uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena u noći između subote i nedelje, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

CENTCOM je u objavi na mreži X ponovio podršku Izraelu u odbrani od „opasnih akcija Irana“.

„Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne bezbednosti“, saopštila je američka vojska.

Osamdeset bespilotnih letelica čini skoro polovinu od 170 dronova za koje Izraelske odbrambene snage tvrde da ih je Iran ispalio na Izrael.

pročitaj više

Svet

Kompanija Tesla otpustiće više od 10 odsto svoje globalne radne snage

Objavljeno

-

Američki proizvođač električnih vozila (EV) Tesla otpustiće više od 10 odsto svoje globalne radne snage, navedeno je u internom dopisu kompanije u koji je Rojters imao uvid.

„Dok pripremamo kompaniju za našu sledeću fazu rasta, izuzetno je važno da sagledamo svaki aspekt kompanije radi smanjenja troškova i povećanja produktivnosti“, naveo je u dopisu izvršni direktor Tesle Ilon Mask.

On je istakao da je Tesla nakon analize troškova donela „tešku odluku“ da smanji broj svojih radnika na celom svetu za više od 10 odsto.

pročitaj više

Svet

Les: Pitanje Srebrenice koriste kao pritisak na Srbe, može imati suprotan efekat

Objavljeno

-

Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocenio je da nastojanja da se bosanski Srbi definišu kao genocidni narod u ovom trenutku dolaze kao odgovor na njihovo protivljenje zakonu o državnoj imovini i raznim drugim izazovima cilju Zapada o centralizaciji bosanske države.

„Može se raspravljati o ispravnim i pogrešnim stvarima takve politike, ali krajnja mera da li je dobra zavisi od toga da li je efikasna. Ono što znamo jeste da poslednji put kada je to pokušano 2015. godine, taj pokušaj je propao kada je Rusija stavila veto na nacrt rezolucije Britanaca. Ovoga puta zapadne vlade pokušavaju da zaobiđu ruski (i kineski) veto podnošenjem rezolucije Generalnoj skupštini UN. Ostaje da se vidi da li imaju brojke, s obzirom na sve veće protivljenje globalnog juga“, rekao je Les za Tanjug na pitanje kako vidi nametanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

On je ocenio i da je „pitanje Srebrenice dugo korišćeno kao političko oružje kako bi se opravdala nastojanja da se bosanski Srbi potisnu u sadašnjosti tako što će se delegitimizovati njihova težnja za nezavisnošću, na osnovu zločina koji su tamo počinjeni pre 30 godina“.

pročitaj više

U TRENDU