ostanimo u kontaktu

Srbija

Klačar: Narodni pokret će verovatno biti stožer buduće vladajuće većine

Objavljeno

-

Narodni pokret, čije je formiranje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bez dileme će, ocenjuju analitičari, biti vodeća politička organizacija u zemlji, kako po broju članova, infrastrukturi tako i prema podršci birača.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenjuje da će pokret verovatno biti stožer buduće vladajuće većine, osim u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti.

“SNS će biti glavni konstituent pokreta, verovatno kadrovski osvežen i reformisan, a moć i uticaj će se preseliti sa Aleksandrom Vučićem. Vučić je nadrastao stranku i moć će pratiti njegove selidbe, posebno ako bi podneo ostavku na mesto predsednika SNS i preuzeo glavnu poziciju u pokretu”, rekao je Klačar za Tanjug.

Klačar ne očekuje da će se stranke u velikoj meri priključivati pokretu, barem ne kratkoročno i srednjoročno, jer bi to za njih imalo više nedostataka nego koristi, konkretnije, mogle da izgube autonomiju, specifičnosti i deo birača.

“U prvoj fazi ne treba očekivati da će se ovaj pokret omasoviti. On će manje-više da obuhvati one organizacije koje gravitiraju oko vladajuće koalicije. Može se očekivati da se priključe pojedinci, javne ličnosti, intelektualci i možda neka manja politička udruženja, ali nije realno da im se priključi neka velika opoziciona stranka“, kaže Klačar.

S druge stane, primećuje da pokret ima veći koalicioni potencijal za post-izborne koalicije od samog SNS-a i da bi stranke mogle biti motivisanije da sarađuju sa pokretom u post-izbornim koalicijama pošto je programski dovoljno širok za sve stranke koje gravitiraju oko centra.

“SPS će svakako biti veoma blizak ovom pokretu, bez obzira da li će oni formalno ili ne biti konstituenti”, rekao je Klačar.

Na pitanje da li se pokret može posmatrati kao asocijacija stranaka ili novi politički subjekt, Klačar kaže da će, po svemu sudeći, Narodni pokret biti “više od koalicije, a manje od jedne velike političke organizacije”.

“Ne mora nužno da znači da će Narodni pokret sa svim konstituentima biti na jednoj listi, ukoliko se pokaže da se bolji efekat postiže ukoliko neke stranke nastupe odvojeno na primer, manjinske ili SPS”, rekao je Klačar.

Istraživanja će, kaže Klačar, pokazati da li pokret pravi neophodnu sinergiju ili je bolje da se ispoštuje specifičnost biračkog tela pojedinih stranaka.

“Vrlo je izvesno da će pokret biti već u startu definisan kao očekivana post-izborna koalicija, čak i ako neki konstituenti nastupe odvojeno na samim izborima”, smatra izvršni direktor CeSID-a.

Upitan da li bi pokret mogao da doprinese da se smanje tenzije u društvu ili da se postigne jedinstvo o važnim državnim pitanjima, Klačar kaže da je “na drugom koraku to vrlo moguće”.

“Kad kažem na drugom koraku, mislim na eventualnu post-izbornu saradnju i posle sprovedenog izbornog procesa. Na prvom koraku se odnosi između pokreta i opozicije neće bitno razlikovati jer će se svi akteri spremati za izbore što unosi tenziju, emocije i polarizaciju. Posle izbora je moguće i da se napravi relaksiranija atmosfera”, ocenio je Klačar.

Klačar smatra da je teško je praviti poređenja s prošlošću i svetom jer se o samoj strukturi pokreta i načinu delovanja još uvek malo zna, ali na osnovu onoga što je sada poznato javnosti, ne može se pronaći previše direktnih paralela sa drugim iskustvima, kako u Srbiji tako i van nje u nama važnom i poznatom okruženju.

U Srbiji je bilo velikih koalicija i najpoznatija je svakako Demokratska opozicija Srbije koja je funkcionisala nepune četiri godine, ali je to bio ‘labaviji’ i i mekši format, nije imao jednu stožernju stranku kao što je sada slučaj sa SNS i zadržao je prilično veliku personalnu i organizacionu autonomiju”, ukazao je Klačar.

Slično smatra i analitičar Dejan Vuk Stanković koji kaže da se formiranje pokreta ne može uporediti ni sa čim iz srpske političke prošlosti.

Stanković za Tanjug kaže da ciljevi koje pokret ima su drugačiji od svega što je do sada na političkoj sceni nastalo, pa tako nije uporedivo ni sa nastankom SPS-a 90tih godina, kao ni sa različitim formama opozicionih udruživanja od DEPOS-a do DOS-a.

“Oni su nastupali sa pozicije opozicije, ovde se nastupa sa pozicije vlasti i sa dominantnim liderom koji svoju harizmu želi da reprodukuje u novom izbornom nadmetanju“, rekao je Stanković. On je ocenio i da formiranje pokreta “uvodi u zonu razmišljanja o mogućim izborima do kraja godine”.

Stanković ocenjuje da u ovom trenutku nema neke alternative koja bi bila ozbiljan konkrent pokretu, dodajući da je opozicija rascepkana, ideološki nehomogena i poprilično zavađena.

“Formiranjem pokreta u nekoj predvidivoj budućnosti može da bude nešto što daje prednost Vučiću i njegovim najbližim saradnicima u političkoj borbi. U politici nije sve predvidivo, uvek postoji i neko iznenađenje, a iznenađenje bi bilo da ta organizacija u nastajanju ne bude dominantna“, zaključio je Stanković.

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Srbija

Tužilaštvo se žali na presudu Simonoviću i ostalima, traže strože kaze

Objavljeno

-

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na prvostepenu presudu kojom su danas nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i trojica muškaraca osuđeni na kazne zatvora zbog paljenja kuće novinaru “Žig info” Milanu Jovanoviću.

Tužilaštvo će u žalbi tražiti da se okrivljenima izreknu kazne zatvora koje je tužilaštvo predložilo, odnosno da se Simonović osudi na kaznu zatvora od osam godina, dok je ovom presudom osuđen na kaznu zatvora od pet godina, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Za drugooptuženog Vladimira Mihailovića, tužilaštvo je tražilo da se osdudi na kaznu zatvora od pet godina, dok je osuđen na četiri godine, za Igora Novakovića tužilaštvo je tražilo kaznu zatvora od pet godina, a koji je osuđen na tri i po godine.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Srbija

Znate li zašto proleće više ne dolazi 21. marta?

Objavljeno

-

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije.

Bez obzira cvetaju li već magnolije i da li su temperature dosegle prolećne ili to tek iščekujemo, danas, u 22 časa i 24 minuta, a trajaće do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije, zbog dve različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba – meteorološke i astronomske.

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji posmatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri meseca. Tom metodom proleće traje od 1. marta do 31. marta.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam ove godine na primer proleće stiže večeras.

pročitaj više

U TRENDU