ostanimo u kontaktu

Srbija

Ko je bio vladika Nikolaj, čije mošti će biti na čelu spasovdanske litije

Objavljeno

-

Ulicama Beograda večeras će proći Spasovdanska litija povodom gradske slave Spasovdana. Po mnogo čemu će se razlikovati od dosadašnjih, počev od toga da neće imati svečani karakter zbog pogibije dece i mladih u školi na Vračaru i kod Mladenovca. Litiju će predvoditi patrijarh Porfirije, a na njegovu inicijativu, na čelu litije nalaziće se kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja. SPC je ranije saopštila da će ovogodišnja litija biti u znaku reči vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: “Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima”.

Kad god se pomene ime vladike Nikolaja, među teolozima se digne prašina, zbog brojnih kontroverzi kojima je bio ispunjen njegov život.

Dok ga jedni smatraju za najznačajnijeg srpskog teologa 20. veka, drugi kritikuju njegova dela i nazivaju ga antisemitom i nacistom.

Rođen je 1881. kao Nikola Velimirović u Leliću kod Valjeva. U mladosti je teško oboleo do dizenterije i zakleo se da će posvetiti svoj život Bogu, ako preživi.

Preživeo je i zamonašio se pod imenom Nikolaj. Školovao se na Zapadu. U mladosti je bio i zastupnik liberalnih ideja i ekumenizma. Takođe je primljen u sveštenstvo i brzo je postao važna ličnost u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, posebno u odnosima sa Zapadom.

U međuratnom periodu postao je predvodnik pravoslavnih bogomoljaca i okrenuo se antievropejstvu i konzervativizmu. Kada su u Drugom svetskom ratu nacistička Nemačka i fašistička Italija izvršile agresiju i okupirale Kraljevinu Jugoslaviju, episkop Nikolaj je stavljen u internaciju i na kraju odveden u logor Dahau, gde je bio zatočen zajedno sa patrijarhom Gavrilom od 25. septembra 1944. godine do početka novembra 1944. godine. Po završetku rata, episkop Nikolaj je odlučio da se ne vrati u Jugoslaviju, u kojoj su na vlast došli komunisti. Umesto toga, 1946. emigrirao je u Ameriku, gde je i ostao do svoje smrti 1956.

Centralno mesto u Velimirovićevim razmišljanjima činila je kritika humanizma, evropske civilizacije, materijalističkog duha. O Evropi je mislio kao o velikom zlu kojeg se treba čuvati, i prezirao je njenu kulturu, nauku, progres.

Bio je duboko očaran srpskom prošlošću nemanjićkog perioda pa je ona, po njemu, trebalo da bude paradigma nove srpske stvarnosti. Snažno je podržavao jedinstvo svih pravoslavnih crkava i upostavio je dobre odnose sa anglikanskom i Američkom episkopalnom crkvom. Uvršten je među 100 najznamenitijih Srba svih vremena.

Godine 2003. kanonizovan je za svetitelja u Hramu Svetog Save na Vračaru. Patrijarh srpski Pavle bio je veliki protivnik brzih kanonizacija, i godinama je odlagao dodeljivanje oreola Vladiki Nikolaju i Justinu Popoviću, iako ih je cenio i uvažavao.

Bliskost sa Ljotićem i saradnja sa Gestapoom

Nikolaj je veoma blizak vođi pokreta Zbor Dimitrijem Ljotićem. Uprkos sličnosti njihovih političkih stavova, između njih je do kraja 1930-ih i početka 1940-ih postojala razlika.

Velimirović je osuđivao nemački imperijalizam, dok je Ljotić ostao poštovalac nacizma, koji je smatrao vrednim saveznikom u borbi protiv komunizma i navodne jevrejske zavere. Ipak, Velimirović nikada nije javno osudio Ljotićev pronemački stav.

Nikolaj je, uz Patrijarha Gavrila, imao svoj udeo i u obaranju antinarodnog pakta vlade Cvetković-Maček, zbog čega je od naroda bio pozdravljen, a od okupatora Nemaca posebno omražen.

Međutim, on je ipak januara 1942. godine obavestio Gestapo da je spreman za saradnju u borbi protiv partizana.

U septembru 1944. Nemci su vladiku Nikolaja i patrijarha Gavrila sproveli u logor Dahau, gde su proveli tri meseca u posebnom delu za visoke oficire i sveštenstvo, i tretirani su bolje od ostalih, imajući status posebnih zatvorenika. Oslobođeni su kao deo pogodbe sa Ljotićem i Nedićem i zajedno su otputovali u Sloveniju, gde su se Ljotić i Nedić sa drugim srpskim nacionalistima pripremali da vode bitku protiv partizana.

Za vreme boravka u Sloveniji, Velimirović je blagosiljao ljotićevce i četnike. Na Ljotićevoj sahrani održao je posmrtni govor. Nakon Ljotićeve pogibije, Velimirović je napustio Sloveniju i otišao za Austriju, gde su ga zadržali Amerikanci. Po puštanju, otišao je u Englesku, pa potom u Ameriku, dok se patrijarh Gavrilo Dožić vratio u Beograd.

U Jugoslaviji je smatran saradnikom fašista i izdajnikom, oduzeto mu je državljanstvo, a ime stavljeno na listu autora čija se dela nisu mogla objavljivati u zemlji.

Popularnost je ponovo počeo da stiče u vreme devedesetih, koje su obojene pojačanim antizapadnjaštvom u Srbiji. Međutim, njegova rehabilitacija je započeta još osamdesetih, kada je na čelo šabačko-valjevske eparhije došao njegov sinovac Jovan Velimirović.

Mošti su mu u Srbiju prenete 1991, a njegove knjige su postale veoma tražene u knjižarama.

Kontroverze

U knjizi „Kroz tamnički prozor“, napisanom tokom zarobljeništva u Dahau, za rat optužuje nehrišćanske ideologije Evrope, poput demokratije, komunizma, socijalizma, ateizma i verske tolerancije. U osnovi ovih pojava Velimirović vidi jevrejsko delovanje.

„To Evropa ne zna, i u tome je sva očajna sudba njena, sva mračna tragedija njenih naroda. Ona ništa ne zna osim onog što joj Židovi pruže kao znanje. Ona ništa ne veruje osim onog što joj Židovi zapovede da veruje. Ona ne ume ništa da ceni kao vrednost dok joj Židovi ne postave svoj kantar za meru vrednosti. Njeni najučeniji sinovi su bezbožnici (ateisti), po receptu Židova. Njeni najveći naučnici uče da je priroda glavni bog, i da drugog Boga izvan prirode nema, i Evropa to prima. Njeni političari kao mesečari u zanosu govore o jednakosti svih verovanja i neverovanja. Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola. Za čuđenje je da su se Evropejci, potpuno predali Židovima, tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe“, piše Nikolaj u radu koji je objavljen u Lincu u Austriji 1985. godine.

Prisutno je uverenje da je Velimirović pomagao Jevreje u vreme rata, mada je samo jedna takva epizoda zabeležena. Ela Trifunović rođena Nojhaus je 2001. godine pisala Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tvrdeći da je nju i njenu porodicu 18 meseci Velimirović skrivao od Nemaca u manastiru Ljubostinji.

Pojedini izvori navode da nema osnova za optužbe o antisemitizmu vladike Nikolaja i navode da je Njegov „antisemitizam” biblijski, teološki, kakav je u Svetom pismu Starog i Novog zaveta.

Još jedna kontroverza je da mu je Adolf Hitler 1934. dodelio orden, pošto je kao episkop ohridsko-bitoljski blagoslovio da se groblje nemačkih vojnika uredi i ogradi. To mu je kasnije stvorilo velike probleme, jer se njegovi protivnici stalno pozivaju na to.

U govoru koji je održao na Kolarcu 1935, sam Nikolaj je spomenuo Hitlera u pozitivnom kontekstu.

„Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20. veku on je došao na ideju svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju“, naveo je tada Velimirović.

Objavio je veliki broj književnih dela duhovne sadržine, među kojima su „Tri molitve u senci nemačkih bajoneta“, „Pobedioci smrti: Pravoslavna čitanja za svaki dan godine“, „Pesme molitvene“, „Žetve Gospodnje: Od početka do našeg vremena i do kraja“. I posthumno mu je objavljen veliki broj dela, od kojih su među najpoznatijima „Molitve na jezeru“, „Reči o svečoveku“, „O Bogu i o ljudima“, „Nacionalizam svetog Save“.

Britanska spisateljica Rebeka Vest je o vladici Nikolaju napisala: „Najizuzetnije ljudsko biće koje sam ikada srela“.

Sveti Justin Ćelijski je smatrao da je vladika Nikolaj najveći Srbin posle Svetog Save.

Patrijarh Porfirije smatra da je Sveti Nikolaj Ohridski i Žički, uz episkopa Atanasija i Svetog oca Justina Ćelijskog, najznačajniji srpski teolog u svetu.

Politika

Vučić i Brnabić se sutra uveče obraćaju javnosti

Objavljeno

-

Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratiće se javnosti sutra u 20 časova iz Palate “Srbija”, saopšteno je iz Predsedništva.

Predsednik Vučić najavio je da će u sredu izaći sa novim planovima i programima i da građane Srbije očekuju važne političke i ekonomske vesti.

Vučić je danas razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i liderom SPS-a Ivicom Dačićem i najavio da će sutra uveče predstaviti deo onoga na čemu naporno rade već nedeljama.

(Nova.rs)

pročitaj više

Srbija

Er Srbija će prva u svetu koristiti Erbasovu tehnologiju za smanjenje emisije CO2

Objavljeno

-

Tanjug

Er Srbija potpisala je danas u Istanbulu sa kompanijama Erbas i Navblu ugovor o nabavci dva napredna softverska rešenja, koja će značajno doprineti uštedi goriva za avione i emisiji ugljen-dioksida, pa će Er Srbija biti prva kompanija koja će koristiti tu tehnologiju.

Ugovor je potpisan na Godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (AGM IATA), koja se održava u Istanbulu od 4. do 6. juna, objavila je Er Srbija na svom LinkedIn profilu.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek izjavio je da Er Srbija već godinama pokreće različite inicijative u cilju smanjenja emisije ugljenika.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Brnabić: Zakon o upravljanju privrednim društvima preporuka MMF-a

Objavljeno

-

Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima, za koje opozicija smatra da omogućava privatizaciju javnih preduzeća i nacionalnih parkova, jedna od tri ključne preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Brnabić je za televiziju Pink rekla da je to predviđeno i Strategijom državnog vlasništva i upravljanjem privrednim subjektima koja je usvojena 2021. godine.

„Da su čitali, znali bi. To je jedna od tri ključne preporuke MMF-a koja je utvrđena polaznim osnovama koje je vlada usvojila krajem 2020. godine. Toliko o tome koliko smo mi iznenadili nekoga time. To je bilo na javnoj raspravi mesec dana, početkom ove godine“, kazala je Brnabić.

Zakonom o javnoj svojini koji je trenutno na snazi, kako je dodala, utvrđeno je da se prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi ne mogu otuđiti, već da mogu biti isključivo i samo u javnoj svojini.

Sa druge strane, Brnabić navodi da je Zakonom o privatizaciji već propisano da se imovina u preduzećima i drugim pravnim licima, uključujući i javna preduzeća, može privatizovati.

„Da smo želeli da prodamo, mi smo mogli već da prodamo“, rekla je Brnabić.

Komentarišući ocenu opozicije da će novim predlogom zakona biti privatizovana javna preduzeća, Brnabić kaže da „nikom normalnom tako nešto ne može da padne na pamet“.

„Može da padne na pamet samo onome ko bi tako nešto uradio da je na vlasti, a takve stvari su radili kada su bili na vlasti“, rekla je ona.

Govoreći o zahtevima sa protesta „Srbija protiv nasilja“, ona je ponovila da će se vlast menjati samo na izborima i ponovila da je spremna da podnese ostavku.

„Ja nemam problem da dam ostavku na mesto predsednika Vlade, (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić onda ima ustavno ovlašćenje ili da da mandat nekome drugome da napravi Vladu i da ima većinu u skupštini, ili da idemo na izbore. Pošto nećete izbore i kažete da ih ne tražite, kako onda mislite da to funkcioniše“, upitala je ona.

Upitana o lutki predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja je bila „obešena“ tokom protesta, Brnabić je navela da su predstavnici opozicije tražili da osoba koja je nosila tu lutku bude uhapšena, dok sada smatraju da tu nema krivičnog dela.

„Očekujete da uhapsimo zato što ste tada podmetali da smo mi stavili nekoga da nosi tu lutku, a onda kažete da to nije krivično delo“, rekla je ona.

(N1)

pročitaj više

Društvo

Inspekcija utvrdila sedam promedbi na račun direktorke “Ribnikara”

Objavljeno

-

Tanjug

Đorđe Milićević, vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu izjavio je da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

– Školska godina završena je ne samo u OŠ Vladislav Ribnikar već i u ostalim školama jer je postajala bojaznost roditelja i u drugim školama i zbog toga je završena školska godina i u drugim školama i smatram da je ova odluka najbolja moguća prvenstveno za decu – rekao je Milićević za televiziju Prva.

On je dodao da odluka o završetku školske godine 6. juna nije samo rezultat njegovog prvog dana boravka u Ministarstvu prosvete.

– Mnogo dugo su se vodili razgovori između roditelja iz škole “Vladislav Ribnikar” sa predstavnicima državnog rukovodstva i sa predsednikom, i ti razgovori su bili jako teški, jako mučni, jer su roditelji još na početku tražili da se prekine sa nastavom – ističe on.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

– Nastavnici predlažu ocene roditeljima i učenicima, ukoliko roditelji i učenik nisu zadovoljni ocenom onda se traži modalitet, vreme i način da učenik može da popravi ocenu ukoliko pokaže bolje znanje do 20. juna – rekao je Milićević.

Sedam primedbi na rad direktorke “Ribnikara”

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Kada je reč o smeni direktorke OŠ Vladislav Ribnikar, Milićević ističe da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

– Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka, a tu odluku donosi ministar prosvete – zaključio je vršilac dužnosti ministra prosvete.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Brnabić: Srbija postala svetska sila u odbojci

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija postala svetska sila u odbojci, te da su spski odbojkaši i odbojkašice od 2017. svojoj zemlji doneli 34 medalje.

Tokom obilaska radova na izgradnji Nacionalnog trenažnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu, Brnabić je rekla da je reč o 13 zlatnih medalja,12 srebrnih i sedam bronzanih te da je odbojka jedan od najtrofejnih sportova u Srbiji.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU