ostanimo u kontaktu

Društvo

Koje lične podatke nikad ne bi trebalo da dajemo – savet stručnjaka

Objavljeno

-

Izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija Ana Toskić Cvetinović savetovala je građane, gostujući u Danu uživo, koje lične podatke nikad ne bi trebalo da ostavljaju, kao i da uvek pitaju zbog čega im neko traži određene lične podatke.

Građani Beograda do skoro su između ostalog i na društvenoj mreži Tviter preko naloga Prijavi problem mogli da prijave komunalne probleme koje primećuju u gradu. I dalje to mogu da učine, ali – uz obaveznu registraciju, gde je neohodno da ostave svoje lične podatke.

Prema rečima Toskić Cvetinović, već nekoliko godina unazad je funkcionisao taj nalog.

„Čini mi se da je to bila jedna od retkih prilika da su građani imali direktnu vezu sa nosiocima funkcija u gradu, bilo je verovatno i lažnih i zlonamernih prijava, a sad se menja taj način komunikacije“, kaže.

Ističe da, sa aspekta zaštite podataka o ličnosti, to može biti problematično.

„Možemo analizirati da li je to u skladu sa zakonom. To pokazuje i celokupni odnos našeg društva, a posebno vlasti, prema podacima o ličnosti“, kaže ona.

Kako je podsetila, prvo je najavljeno da je sad neophodno da se nalog, odnosno korisnik, registruje na servis Prijavi problem i pošalje svoje podatke.

„Sada je rečeno da su to ime, prezime i broj telefona, ali pre nego što je konkretno rečeno, građani su ostavljali i druge podatke. Ko zna koliko je nekih nepotrebnih ppodataka već skupljeno, jer neko nije rekao koji su podaci neophodni, a pitanje je da li su uopšte neophodni da bi se ostvarila svrha, a svrha je da se reši neki problem“, kaže.

Verifikacija, kaže ona, podrazumeva da neko proverava vaš profil i podatke koje ste vi ostavili.

„Ne znamo ni ko ima pristup podacima, kako se vrši verifikacija, da li će se svako zvati telefonom, to je malo beskorisno trošenje resursa, za nešto što bi trebalo da ima potpuno drugu svrhu. Uskraćene su informacije kako se ti podaci čuvaju“, kaže ona.

Misli da je najveći problem postavljanje granice u komunikaciji između nosilaca vlasti i građana.

„Ono što je do sada bilo iskustvo tog servisa je da je on bio način da se izvrši dodatni pritisak na komunalne službe. I ja sam imala situacije da sam imala probleme zvanjem telefona raznih službi, i tek kad se na javnom mestu ukaže da problem postoji, onda se i reši“, kaže ona.

Toskić Cvetinović je govorila i o tome koje podatke nikad ne bi trebalo da dajemo.

JMBG nikako. To nije neophodno, ali nisu ni ovi podaci neophodni. Ja bih sačekala da nama gradske službe objasne zašto su ti podaci neophodni. Ukoliko prijavljujete, koristite broj telefona ili da ostanete neregistrovani korisnik“, kaže.

Ističe da je onaj ko obrađuje vaše lične podatke dužan da vam kaže po kom osnovu i zašto su mu potrebni, kao i da li su neophodni da bi se svrha ostvarila.

„Treba biti obazriv, baš zbog curenja podataka, sve i da rizici ne postoje, onaj ko obrađuje podatke je dužan da nam pruži razloge zašto, u koje svrhe, i po kom pravnom osnovu. Zavisi od situacije, imate slučajeve kad neko ima pravni osnov, pre svega zakon, poslodavci, zdravstvene službe, ali i u tim situacijama treba da pitamo da li su neophodni“, kaže ona.

Dodaje da često olako dajemo i saglasnost da se naši podaci obrađuju.

„Nekad vidimo dobit i tu treba razmišljati o posledicama. Ljudima su uzimani lični dokumenti, otvarane lažne firme, matični broj na stotine puta zloupotrebljavan, dostavljani podaci tabloidima, objavljivali bez osnova, uvek treba da se zapitamo da li kad neko traži pdoatke od nas, ti podaci mu jesu neophodni ili kada govorimo osaglasnosti, da li smo spremni da ih se odreknemo“, kaže.

Ističe da „mi imamo prava po zakonu“.

„Treba se obraćati povereniku i organizacijama, i treba da se zapitamo da li je to deo naše ličnosti koje smo spremni da se u određenom momentu i zbog određene dobiti odreknemo“, kaže Toskić Cvetinović.

Društvo

Optimističan početak godine: Više rođenih, a manje umrlih u odnosu na isti period 2022.godine

Objavljeno

-

Pixabay

U Republici Srbiji, u periodu januar‒april 2023. godine, beleži se rast živorođenih od 66 odnosno za 0,3%, kao i pad umrlih od 10.042 ili za 22,7%, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navodi se na zvaničnom sajtu Zavoda za statistiku.

U Republici Srbiji, u periodu januar‒april 2023. godine, broj živorođenih je iznosio 19.230. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 19.164, beleži se rast od 66 odnosno za 0,3%.

Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu januar‒april 2023. godine iznosio je 34.173 i, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, kada je broj umrlih bio 44 215, beleži se pad od 10 042 ili za 22,7%.

pročitaj više

Društvo

Stevandić: “Amber alert” od novembra u Srbiji

Objavljeno

-

MUP

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić izjavio je danas da će najkasnije do početka novembra u Republici Srbiji u upotrebu biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece – Amber alert.

„Posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti i efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena je, između ostalog, i kroz opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za uvođenje Amber alert sistema“, rekao je Stevandić na konferenciji „Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti“, koju je organizovalo udruženje „Astra“.

Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić februara ove godine oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

Zadatak tima je, kako je istakao, da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

(Izvor: Telegraf.rs)

pročitaj više

Društvo

“Državna matura trebalo bi da se odloži za dve godine”

Objavljeno

-

Ras Srbija

Ministarstvo prosvete predložilo je da se državna matura, koja je trebalo da zameni prijemni na fakultetima, odloži za dve godine. Umesto 2024. godine, kako je planirano, sada je predloženo da se državna matura polaže 2026. godine, a prvi bi na test izašli učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

Informaciju o tome danas je zvanično potvrdio pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević. Prema njegovim rečima ova odluka doneta je nakon ispitivanja javnog mnjenja nakon javne rasprave o državnoj maturi.

– Tokom nedavno završene javne rasprave o setu prosvetnih zakona bilo je dosta sugestija i predloga da se državna matura odloži. Oko toga su se usaglasili svi – Radna grupa za izmene i dopune zakona, sektor za srednje i sektor za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete, kao i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji bi trebalo da bude nosilac pripreme i realizacije ovog ispita – kaže Blagojević.

Dodaje da je pomeranju državne mature, koja je trebalo da zameni prijemni na fakultetima, doprinelo i to što su se fakulteti kasno izjasnili kako će bodovati državnu maturu i da li će imati dodatni test sklonosti i sposobnosti kandidata.

– Budući da se odlaže državna matura, resorno ministarstvo je procenilo da nije neophodno u punom obimu da se održi prva proba opšte, stručne i umetničke mature. U gimnazijama će se održati samo probni test iz srpskog jezika, dok se test iz matematike i treći test po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta otkazuju – kaže on.

Objašnjava da u stručnim i umetničkim školama neće biti drugog testa iz matematike ili izbornog predmeta, kao ni polaganje stručnog, odnosno umetničkog dela mature.

Izvor: (Euronews Srbija)

pročitaj više

Društvo

Jelena Tanasković: Agrarni budžet će se ubuduće dogovarati zajedno sa poljoprivrednicima

Objavljeno

-

Tanjug

Na nedavnom sastanku sa predstavnicima više poljoprivrednih udruženja, kada su ispunjeni njihovi zahtevi, dogovoreno je i da se formira nacionalni savet u kome bi bila poljoprivredna udruženja, a koja bi zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede radila na pripremi agrarnog budzeta, izjavila je resorna ministarka Jelena Tanasković.

“U nacionalnom savetu bi bila sva udruženja i tako bismo imali neophodnu kritičnu grupu koja bi zajedno sa nama kreirala budzet. Svi bi izneli svoje predloge, obrazložili ih i zajedno bi se dogovarali koliko novca možemo da opredelimo za koju namenu”, rekla je ona gostujući na TV Pink.

Tanasković je istakla da poljoprivrednike u Srbiji danas najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, napominjući da su dogovorene mere usmerene upravo na prevazilaženje tih problema.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Društvo

FON jedan od najtraženijih fakulteta, upisuje 980 studenata na osnovne studije

Objavljeno

-

Tanjug

Jedan od najtraženijih fakulteta u Beogradu Fakultet organizacionih nauka će u narednoj školskoj godini upisati 980 studenata na osnovne akademske studije.

Polaganje prijemnog ispita zakazano je za 27. jun, kada se polaže matematika, odnosno 28. juna kada se polaže test opšte informisanosti i to na Beogradskom sajmu.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU