ostanimo u kontaktu

Srbija

Koji zakoni nisu stigli na red zbog izbora – nova pravila će još čekati komunalci, sezonci, inspektori…

Objavljeno

-

Sredinom aprila, ukoliko se buduća parlamentarna većina bude dogovarala o kadrovskim rešenjima do kraja zakonskih rokova, novi saziv Narodne skupštine bi mogao da potvrdi mandate novoj Vladi. Svojoj zakonodavnoj aktivnosti posvetiće se tek nakon toga. A nove poslanike sačekaće podugačak spisak propisa koji se nisu izborili za mesto na poslednjoj sednici odlazećeg saziva, kada ih je usvojeno više od 50.

Privreda će tako nešto duže čekati novu metodologiju obračuna cena komunalnih usluga. Srbija neće još pristupiti programu Digitalna Evropa, a laboratorije koje sprovode DNK analize još neko vreme neće biti obavezne da se akredituju. To su neki od predloženih zakona koji će sačekati nove stanare najvišeg doma u Srbiji.

Nije mnogo kraći ni spisak zakona koji su zastali u fiokama radnih grupa, nadomak statusa nacrta ili iz nacrta nisu stigli da prerastu u predlog. Među njima je rešavanje pitanja komasacije, stanovanja, pa i inspekcijskog nadzora.

Nema ozbiljnijeg odnosa prema komunalnoj infrastrukturi

Prvi na listi akata „u proceduri“ je Predlog zakona o komunalnim delatnostima. Firme u ovoj oblasti od njega su očekivale ozbiljniji odnos prema infrastrukturi.

„Ukoliko ne uvedemo planski pristup održavanju i proširenju infrastrukture, u jednom momentu ćemo ostati bez nje“, kaže Lazar Krneta iz poslovnog udruženja Komdel, koje je učestvovalo u izradi propisa. „Predvideli smo donošenje godišnjih programa za pet komunalnih delatnosti koje za račun građana naručuju i izmiruju lokalne samouprave. Moraju na godišnjem nivou da planiraju potrebe kako bi ih i izmirivale“.

Svakako najznačajnija novina koju je predloženi propis predvideo je način obračuna cena. Da je usvojen, Vladi bi već tekao rok od godinu dana za donošenje uredbe o jedinstvenoj metodologiji određivanja cena za one koje imaju krajnjeg korisnika.

„Okosnica te metodologije je obračun koji smo već razvili, ali nije obavezujuć. Primenjuje ga između 30 i 40 preduzeća u Srbiji“ objašnjava Krneta. „Cena će se više obračunavati po utrošku. Da je zakon donet, pošto se metodologija zna, mislili smo tih godinu dana da je proveravamo u praksi, šta donosi iz ugla pristupačnosti cena, da vidimo gde bi najviše porasla. Ti skokovi ne bi bili veliki. Porasla bi tamo gde cene iz političkih razloga ne rastu, a matematika kaže da treba“.

Nezakonito ne može u zakon

Kada je reč o različitim tarifama za građane i privredu, ovaj propis to ne tretira. Regulativa za ovo ne zna. Dvojaki cenovnici su odavno zabranjeni. U praksi, međutim, nije tako.

„Ranije smo pokretali to pitanje i tražili da se to ispravi. Ali ne može nešto nelegalno da se legalizuje. Različite tarife nisu po zakonu“, dodaje Krneta. „Ne možemo nešto što je nezakonito da stavljamo u zakon“.

Iako formalno zabranjeno, kako navodi Krneta, malo je lokalnih samouprava u kojima je stvarno tako. Navodi Pančevo kao redak primer grada u kome je ista cena vode za privredu i građane. Kod većine je cena za pravna lica i duplo veća.

„To je neodrživo i treba napustiti tu praksu“, kaže Krneta. „Može se reći da je reč o prikrivenom subvencionisanju građana na račun privrede. Ali, odjednom ne može da se ukine. Tada bi to bio zaista veliki udar za potrošače. Preduzećima bi cene pale, ali bi građanima, pretpostavlja se, porasle 20 odsto. Naša je preporuka da se to radi postepeno“.

Usvajanje cenovnika bi ostalo u nadležnosti lokalnih samouprava. Na Vladi je da propiše obaveznu metodologiju.

„Po meni najveći gubitnik odlaganja usvajanja propisa su komunalna preduzeća i građani. Sa slabim kapacitetima ovih preduzeća trpimo svi. Nikome nije interes da rade neodrživo“, zaključuje Krneta.

Digitalci čekaju šansu

Budući poslanici će potvrditi i učešće Srbije u programu Evropske unije – Digitalna Evropa. I to za period 2021-2027. On omogućava kompanijama učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, Cloud-Edge računarstva i prostora podataka.

„Pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Republici Srbiji će biti u ravnopravnom položaju prema budžetu EU za predmetne oblasti koje se finansiraju iz sredstava Programa Digitalna Evropa sa organizacijama iz zemalja punopravnih članica EU“, obrazlaže zakon. „Time će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije u Republici Srbiji. Uložena sredstva iz budžeta će se kroz projekte vraćati u zemlju. Kako se projekti dodeljuju na kompetitivnoj osnovi, može se očekivati da, uz angažovano i koordinisano učestvovanje u programu, priliv sredstava bude veći od finansijskog doprinosa Republike Srbije u budžetu Evropske unije“.

Sama država je nešto ranije za sprovođenje ovog programa u 2023. predvidela

97,8 miliona dinara. Ona su upisana na razdelu Ministarstva informisanja i

telekomunikacija. Očigledno je da će sačekati narednu godinu.

Čekaju i izmene Zakona o nacionalnom DNK registru. Treba da omoguće efikasniju zaštitu podataka i efikasnije ostvarivanje prava građana.

Izmenama i dopunama ovog zakona biće proširena svrha obrade podataka u nacionalnom DNK registru. Pored vođenja krivičnog postupka i utvrđivanja identiteta nestalih ili nepoznatih lica, predviđaju se i dve nove svrhe.

Prva je sprečavanje i zaštita od pretnji nacionalnoj i javnoj bezbednosti, a druga vođenje postupka za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

„Postoji potreba uvođenja obavezne akreditacije svih laboratorija koje sprovode DNK analizu, u skladu sa važećim međunarodnim standardom, kako bi se osigurala valjanost i preciznost podataka koji su unose u nacionalni DNK registar“, predviđaju izmene.

Takođe, nove poslanike će sačekati i set zakona iz oblasti zaštite životne sredine – predlog zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlog zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i predlog zakona o kontroli opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance.

Propisi koji nisu ni prošli Vladu

Jedna od tema koja nikada nije zgodna u predizborno vreme su i radni odnosi i pregovaranje sa sindikatima. Tako do Skupštine nisu došle ni dopune propisa koji reguliše sezonski rad. Dugo se najavljuje da će sezonski rad biti regulisan i za privremeno angažovane u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, ali i ličnim uslužnim delatnostima. Do Skupštine, međutim, još nije došao.

Pripreme izmena Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta su zastale na radnoj grupi. Izmene Zakona o stanovanju prošle su javnu raspravu, ali nisu stigle do parlamenta. O novim obavezama stanara i upravnika stamenih zgrada raspravljaće naredni saziv.

Zastao je i novi Zakon o informacionoj bezbednosti. Očekivalo se da će Srbija do jeseni dobiti unapređenu verziju ovog propisa, koja bi obezbedila bolju zaštitu podataka građana i privrede. Izmene zakona neophodne su zbog nove direktive Evropske unije u ovoj oblasti, koja je usvojena krajem prošle godine, a rok za usklađivanje je oktobar 2024.

Do narodnih poslanika nisu došle ni izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru. Jedan od ciljeva nove verzije je da se proširi primena eInspektora i na lokal. Zasad je formirana radna grupa.

(Forbes Srbija)

Srbija

Novogodišnji vašar biće održan od 15. do 30 decembra na Beogradskom sajmu

Objavljeno

-

Novogodišnji vašar ove godine biće održan od 15. do 30. decembra na Beogradskom sajmu u hali 1.

Kako je najavljeno iz sajma, ova manifestacija prepoznata za zabavu i dobru kupovinu, ove godine biće održana 61. put.

Ulaz na Novogodišnji vašar je besplatan za posetioce, a parking za automobile će se naplaćivati 150 dinara po satu.

pročitaj više

Srbija

Mali: Preko 100.000 studenata se prijavilo za studentske kartice

Objavljeno

-

Za studentsku karticu, koja studentima obezbeđuje razne pogodnosti i popuste, prijavilo se do sada ukupno preko 100.000 studenata, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je kazao da je ta kartica od juče aktivna i da se dobija u banci Poštanska štedionica.

“Te kartice se otvaraju, odnosno dobijaju od banke Poštanska štedionica. One ne samo da su platne, nego nema ni troška otvaranja i održavanja računa, a još plus svaki student dobija na poklon i 1.000 dinara od štedionice odmah na dan otvaranja računa”, kazao je Mali za televiziju Prva.

Ministar je podsetio da pravo na tu karticu, koja je bila i zahtev udruženja studenata, imaju svi studenti državnih i privatnih univerziteta i akademija u Srbiji i da su potpisani ugovori sa 47 firmi koje studentima omogućavaju popuste koji se kreću i do 30 odsto.

Mali je precizirao da Er Srbija studentima nudi 10 odsto popusta na avionske karte, Srbijavoz 20 odsto popusta za studente za vozne karte, Putevi Srbije dva odsto popusta na putarine, dok Cineplexx Bioskopi daju popust od 15 odsto.

“Tu su i supermarketi, hipermarketi, osiguravajuća društva, auto škole, restorani, teretane, a studenti su dobili i 15 odsto popusta od Skijališta Srbije na ski-pasove ukoliko pokažu svoju studentsku karticu”, naveo je on.

Potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da država brine o svojim mladima, jer je to budućnost naše zemlje i dodao da će već do kraja naredne sedmice biti isplaćeno i po 10.000 dinara svim srednjoškolcima u Srbiji.

“U septembru smo podigli i plate 5,5 odsto našim zaposlenim u prosveti, a sledi i još jedno povećanje sada za mesec dana, u januarau od 10 odsto. Dakle, time pokazujemo koliko nam je to važno, time pokazujemo koliko ulažemo u obrazovanje i time pokazujemo brigu prema našim mladima”, kazao je Mali.

On je naveo i da je juče 1. decembra isplaćeno po 10.000 dinara socijalno ugroženim kategorijama stanovništva kojih je 212.000, a da je dan pre toga na račune 1,65 miliona penzionera leglo po 20.000 dinara.

“Sve što smo obećali ispunili smo .Ekonomija nam stoji nikad bolje nego danas. Naša privreda i dalje raste. Na računu danas imamo skoro pet milijardi evra. Ostvarujemo bolje rezultate od plana i zato hoćemo da pokažemo brigu prema našim građanima”, kazao je Mali i naglasio da je u ove četiri godine, država kao pomoć privredi i građanima izdvojila 9,4 milijardi evra iz budžeta.

Mali je podsetio da su u prethodnom periodu za samo šest meseci izgrađene tri nove kovid bolnice u Srbiji i da je naša zemlja bila prva u Evropi koja je obezbedila četiri vakcine za najstarije sugrađane. “Onda smo nastavili i 100 evra smo isplatili svim građanima, što je bilo jedan veliki znak, ne samo pažnje, nego u to vreme je bilo važno da podignemo malo optimizma, da ljudi vide da je država tu, da je jaka, da je stabilna. Prošle godine, da vas podsetim isplatili smo i pomogli tri puta naše mlade od 16 do 29 godina, a ove godine smo u septembru isplatili i po 10.000 dinara svim majkama sa decom do 16 godina”, podsetio je Mali.

On je dodao i da u uslovima nenormalnih dešavanja u svetu, među kojima je energetska kriza, korona ratovi i sukobi, jedna Srbija pobeđuje u onome u čemu do sada nije pobeđivala, u ekonomiji i to ljudi treba da znaju.

“Mnogo smo toga radili, mnogo toga smo se odrekli poslednjih nekoliko godina, ali nam je zemlja krenula napred”, naglasio je ministar i naveo da će od 1. januara naredne godine prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra i da se ide sa najvećim procentualnim povećanjem minimalne zarade ikada, od čak 17,8 odsto, odnosno ona će biti 47.154 dinara.

Mali je naveo i podatak da je projekcija za inflaciju za narednu godinu negde oko 4,5 odsto . “Već smo na jednocifrenom nivou inflacije od 8,5 odsto. To nije idealno i za nas je to i dalje visoko, ali se borimo iz dana u dan da to ide dole i, kao što vidite, projekcije su takve da ćemo naredne godine imati realan rast i plata i penzija, a sačuvali smo inače i taj realni dohodak i ove godine kroz ova povećanja i kroz jednokratne isplate, što je na kraju krajeva izuzetno važan uspeh naše ekonomije i naše ekonomske politike”, kazao je Mali.

(Telegraf Biznis)

pročitaj više

Srbija

NALED: Uskoro će startovati jedan od prvih projekata otvorenih inovacija u Srbiji

Objavljeno

-

Predstavnici naučno-istraživačkih organizacija imaće priliku da učestvuju u jednom od prvih projekata “otvorenih inovacija“ u Srbiji pod nazivom “PMInnovia”, a naučnici i inovatori će u prvoj polovini 2024. moći da se prijave na javni poziv za rešavanje konkretnog izazova, saopštio je danas NALED.

U projektu koji je pokrenuo Philip Morris International (PMI) u saradnji sa NALED-om, najbolji timovi će dobiti finansijsku podršku za dalji razvoj i prilagođavanje svojih rešenja potrebama kompanije PMI.

Na ovaj način se, kako navode, obezbeđuju dodatni izvori finansiranja za sprovođenje naučno-istraživačkih projekata koje privreda može da upotrebi za poboljšanje i inoviranje sopstvenih proizvoda i procesa.

pročitaj više

Srbija

U Srbiji danas toplo, temperatura do 24 stepena

Objavljeno

-

U Srbiji će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito vreme, sa temperaturom do 24 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. U planinskim predelima, posebno zapadne i jugozapadne Srbije, olujni udari vetra uz topljenje snežnog pokrivača.

Jutarnja temperatura od sedam do 17, na jugoistoku i istoku zemlje hladnije od nula do četiri, a najviša dnevna od 19 do 24.

U Beogradu će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito vreme.

Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 12 do 16, najviša dnevna oko 22.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

EPS dobija novu “zelenu” elektranu

Objavljeno

-

Očekuje se da SE “Petka” bude na mreži krajem 2024. godine.

Solarna elektrana “Petka” prvo je fotonaponsko postrojenje u EPS-ovom ogranku “Termoelektrane i kopovi Kostolac”, koje će se graditi na spoljašnjem odlagalištu “Petka”. Imaće instalisanu snagu od 9,75 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 15,6 gigavat-časova. SE “Petka” jedan je od projekata kojima se povećavaju kapaciteti EPS za proizvodnju “zelene energije”.

Solarni paneli prostiraće se na površini od 11,6 hektara. Vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara i finansira se sredstvima EPS-a. Očekuje se da SE “Petka” bude na mreži krajem 2024. godine.

Prva fotonaponska elektrana u Kostolcu proizvodiće električnu energiju metodom konverzije neakumuliranog sunčevog zračenja u jednosmernu struju preko solarnih modula na bazi poluprovodničke (PV) tehnologije. Planira se ugradnja 18.720 fotonaponskih modula. Oni će biti postavljeni pod uglom od 25 stepeni. Ova mala solarna elektrana imaće ukupno 98 invertora, od kojih će 97 imati snagu od 100 kW i jedan od 50 kW. Pored toga, solarna elektrana “Petka” imaće 10 transformatorskih stanica i jedno razvodno postrojenje, odakle će se struja plasirati na trafostanicu “Požarevac”.

Paneli će se sklopiti u fotonaponsko polje i sastojaće se od 32 modula. Oni će se postaviti u dva reda,16 u horizontali i dodatnih 16 iznad njih. Rastojanje između panela biće 5,05 metara. Cilj je da se u zimskom periodu, pri niskim uglovima sunčevih zraka, ne pravi senka na panel koji se nalazi iza. Elektrana “Petka” poslužiće EPS-u kao primer za veće objekte.

Isplativo

Investicija u izgradnju solarne elektrane je ekonomski isplativa. Proračunato je da je period povrata uloženih sredstava 12 godina, dok je period eksploatacije elektrane 25 godina. Posle toga, menjaju se samo paneli, dok ostaju konstrukcije, putevi i infrastruktura, koji čine značajan deo ukupnog ulaganja. Zamenom panela elektrana se revitalizuje za novih 25 godina eksploatacije.

pročitaj više

U TRENDU