ostanimo u kontaktu

Automoto

Kojih deset stvari ne biste smeli da držite u automobilu tokom zime

Objavljeno

-

Zima je stigla u gotovo sve krajeve zemlje i mnogi građani se ujutro bude uz minuse.

Poznato je da neke stvari i proizvodi ne podnose dobro zimu i mogu se oštetiti, ali i napraviti štetu stvarima oko sebe. Stoga su stručnjaci za automobilizam iz CarMoneya otkrili stvari koje zimi nikako ne smete ostavljati u automobilu, prenosi N1 Zagreb.

Lekovi

Mnogi ljudi ostavljaju svoje dnevne lekove u automobilu kao podsetnik da ih ponesu na svakodnevno putovanje, ali ostavljanje lekova u automobilu preko noći tokom zime može umanjiti njihovu učinkovitost.

Tvrde tablete i kapsule bi trebalo da budu najmanje oštećene, ali tečnosti i lekovi za injekcije mogu doživeti promene s niskim temperaturama. Uvek čuvajte svoje lekove na sobnoj temperaturi kako bi zadržali svoju učinkovitost.

Naočare

Ostavite li svoje naočare za čitanje ili čak za sunce u automobilu tokom zimskih meseci, mogli biste otkriti da će se lako slomiti.

Ekstremno niske temperature mogu oštetiti sočica uzrokujući njihovo širenje i skupljanje, čineći pritom okvire podložnima pucanju. Ukoliko već držite naočare u automobilu, stavite ih u futrolu.

Muzički instrumenti

Uvek nosite muzički instrument u kuću kako biste izbegli nenamerno oštećenje u hladnoći.

Violine, gitare i violončela i drugi drveni instrumenti osetljivi su na skupljanje i širenje na niskim temperaturama, što će oštetiti ili slomiti spojeve, čineći ih neupotrebljivima za sviranje.

Baterije

Ako ste u iskušenju ostaviti paket baterija u automobilu “za slučaj da vam zatreba”, razmislite ponovo.

Otkrićete da će vaše baterije pre ostati bez energije zbog niske temperature koja utiče na elektrohemijske reakcije unutar samih baterija, a alkalne baterije mogu čak prsnuti i iscuriti.

Laptopovi i telefoni

Slično razlozima zašto je ostavljanje baterija u automobilu tokom zime loša ideja, laptop i drugi elektronski uređaji proći će jednako loše jer njihove unutrašnje litijum-jonske baterije postaju ugrožene hladnim vremenom.

Skupu elektroniku takođe treba iz bezbednosnih razloga izbaciti iz automobila preko noći.

Voda u flašama

Tečnost u bocama može se zalediti i pući stvarajući veliku štetu. Otvorenu bocu vode (nezatvorenu) koja je ostavljena u automobilu tokom zime nije pametno piti.

Iako nije posebno štetno, ne znate koliko se mikrobakterijskih čestica nalazi u vodi koja je bila izložena različitim temperaturama.

Sprejevi

Možda je primamljivo držati dezodorans u pregradi za rukavice, ali aerosoli mogu postati opasni ako su izloženi ekstremnoj hladnoći.

Niska temperatura može uzrokovati destabilizaciju limenki pod pritiskom, što može dovesti do pukotina ili čak eksplozije limenke. Isto važi i za lak za kosu, boju u spreju ili WD-40.

Hrana u konzervama

Niske temperature mogu naštetiti održavanju hrane svežom. Smrzavanje može prouzrokovati širenje konzervirane hrane, što dovodi do pucanja konzerve.

Ako poklopac nije slomljen, konzervu s hranom je moguće odmrznuti, ali ako izgleda ili miriše loše, nemojte je jesti.

Gazirana pića

Vaša omiljena limenka soka nikada ne bi smela biti ostavljena u automobilu preko noći na temperaturama ispod nule jer može stvoriti pravi nered kad limenka eksplodira.

Smrznuti gazirani napitak će se proširiti dok se smrzava i stvarati pritisak na CO2 iznutra, uzrokujući eksploziju limenke.

Boje i lakovi

Ako planirate preuređivati, ove zime svakako uklonite limenke boje iz automobila. Hladnoća može uticati na sastojke u boji, a smrzavanje, širenje, odvajanje i nakupljanje mogu je učiniti potpuno neupotrebljivom.

(N1 Zagreb)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Automoto

Honda povlači više od 750.000 vozila u SAD zbog neispravnog senzora

Objavljeno

-

Automobilska kompanija Honda povlači više 750.000 vozila u SAD zbog neispravnog senzora koji bi mogao prouzrokovati da se vazdušni jastuci suvozača naduvaju kada ne bi trebalo, javlja AP.

Opoziv obuhvata modele Honda Pilot, Accord, Civic sedan, HR-V i Odissei od 2020. do 2022. godine, kao i 2020. Fit i Civic Coupe. Takođe su uključeni i hečbek Civic 2021. i 2022., Civic Tipe R i Insight 2021. i CR-V, CR-V hibrid 2020. i 2021. godine, Passport, Ridgeline i Accord Hibrid.

Modeli luksuznog brenda Acura uključuju 2020. i 2022. MDKS, 2020. do 2022. RDKS i 2020. i 2021. TLKS.

U dokumentu koje je danas objavila američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu navoi se a senzor težine suvozačevog sedišta može da pukne i dođe do kratkog spoja, a da ne isključi vazdušni jastuk kako je predviđeno.

Senzori su, kako je objašnjeno, potrebni da onemoguće vazdušne jastuke ako su deca ili male odrasle osobe u sedištima, a ako se to ne dogodi, povećava se rizik od povrede.

Prodavci će zameniti senzore sedišta bez ikakvih troškova za vlasnike., a vlasnici će biti obavešteni od 18. marta.

Honda u dokumentima navodi da ima 3.834 zahteva po garanciji, ali da nema izveštaja o povredama ili smrtnim ishodima zbog problema između 30. juna 2020. i 19. januara ove godine, navodi AP.

pročitaj više

Automoto

Ford povlači gotovo dva miliona vozila zbog rizika od problematičnih delova

Objavljeno

-

Proizvođač automobila Ford objavio je da povlači skoro dva miliona vozila modela Eksplorer SUV, proizvedenih između 2011. i 2019, zbog bojazni da bi kopča koja drži oblogu vetrobranskog stakla mogla da otpadne tokom vožnje.

Ovo je jedno od najvećih povlačenja vozila u SAD od početka godine, preneo je Forbs.

Američka kancelarija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) prikazala je dokumenta koja su im podneta zbog toga što bi kopča, koja se nalazi na 1.889.110 vozila, mogla da se olabavi i izazove odvajanje obloge vetrobranskog stakla čime bi povećala opasnost na putu i rizik od nesreća.

pročitaj više

Automoto

Apple automobil bi trebalo da se pojavi na tržištu 2028. godine

Objavljeno

-

Prošlo je skoro deset godina otkako je Apple započeo razvojni projekat svog električnog automobila pod nazivom Project Titan, a čini se da se kompanija nije previše pomerila sa mrtve tačke.

Njihova početna ideja bila je da napravi potpuno autonoman automobil, odnosno vozilo u kome uopšte neće biti volana, ali kojim će upravljati isključivo kompjuter, prenosi N1 Zagreb.

Sredinom prošle decenije zaista smo mogli da čitamo tako optimistične najave da će tehnologija toliko napredovati da su potpuno autonomna vozila bila samo pitanje godina.

Ali u praksi se pokazalo da stvari ne idu tako lako. Napredak je spor, a izazovi u razvoju tehnologije su brojni. Za sada se čini da je Waymo jedini kome je drago, iako je njihova usluga robotaksi dostupna samo na nekoliko američkih tržišta.

S druge strane, Cruise, čiji su robotski taksiji takođe prevozili putnike, povukao je svoja vozila sa tržišta na kojima su bila dostupna i neće ih vraćati dok se tehnologija ne usavrši.

Kako piše ZIMO, Apple je vremenom promenio fokus u razvoju, pa su umesto automobila nameravali da razvijaju samo tehnologiju za autonomnu vožnju vozila, ali su i od tog pravca odustali i sada su se ponovo fokusirali isključivo na automobile.

Ovog puta u planu je da se napravi klasičan automobil sa volanom koji će voziti ljudi, ali će imati neke autonomne opcije. Prema poslednjim informacijama koje dolaze iz pouzdanih izvora, Apple Car bi trebalo da se pojavi na tržištu – 2028. godine

Za očekivati je da će autonomna tehnologija značajno napredovati u naredne četiri godine, a Apple bi trebalo da je implementira u svoje vozilo, ali i dalje samo kao svojevrsni pomoćnik u vožnji, sa kojim će vozač uvek morati da bude na oprezu i spreman da preuzme kontrolu nad vozilom.

Umesto četvrtog nivoa autonomije kako je prvobitno planirano, Apple Car bi trebalo da ima nivo 2+, sa mogućnošću da se ova tehnologija vremenom dodatno unapredi. Dakle, u tehnološkom smislu može se očekivati automobil sličan današnjoj Tesli.

Neki zaposleni navodno nisu zadovoljni planom, a analitičari se pitaju da li Apple može da donese neku značajnu inovaciju na ovo tržište ili će to biti samo još jedan električni automobil sa autonomnim opcijama, samo sa logom jabuke na prednjoj strani.

(N1 Zagreb, Zimo)

pročitaj više

Automoto

Povećana prodaja automobila

Objavljeno

-

Na tržištima Evropske unije (EU), zemalja EFTA (Norveška, Švajcarska, Island) i Velike Britanije u 2023. godini prodaja novih automobila povećana je za 13,7 odsto, saopštila je danas Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

Najveći rast prodaje na pomenuta tri tržišta zabeležen je kod vozila na isključivo električni pogon (28,2 odsto).

Tržišno učešće električnih automobila dostiglo je 14,6 odsto i prvi put najprodavaniji automobil u EU ima pogon na električnu energiju, a u pitanju je „tesla Y“.

Tržište EU bi zabeležilo i veći rast da najveće pojedinačno tržište, u Nemačkoj, nije u decembru 2023. godini doživelo pad od 23 odsto.

Na tržištu EU prodato je 10.547.716 automobila u 2023. dok je u 2022. godini prodato 9.263.509 automobila.

I tržište Velike Britanije je, nasuprot mnogim prognozama, zabeležilo je od 17,9 odsto.

Ukupno, na tržištima EU, EFTA i Velike Britanije u 2023. godini prodato je 12.847.481 automobila što je rast od 13,7 odsto.

(FoNet)

pročitaj više

Automoto

Ukoliko prodajete automobil, stručnjaci preporučuju da sačekate proleće

Objavljeno

-

Vozači ne bi trebalo da žure da svoje automobile stavljaju na oglasne sajtove tokom zimske sezone, već je bolje sačekati i prodati automobil na proleće.

Da je potražnja u proleće veća nego tokom hladnijih meseca potvrđuje izveštaj kompanije za automobilske podatke „carVertical“ u kome se navodi da 8,2 odsto svih godišnjih upita o istoriji polovnih automobila bude u martu, 8,4 odsto u aprilu, a 8,5 odsto u maju.

Vreme prodaje automobila zavisi od nekoliko faktora, kao što su vrsta vozila, lokacija i trenutna situacija na tržištu, međutim, izbor pravog vremena u toku godine takođe može pomoći da se automobil proda brže.

pročitaj više

U TRENDU