ostanimo u kontaktu

Politika

Koliko će Srpsku koštati Dodikova turneja u Moskvu i ćaskanje s Putinom

Objavljeno

-

Sastanci koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik proteklih dana imao s najvišim zvaničnicima Rusije pokazali su nesumnjivo dobre odnose vlasti u Banjaluci s Moskvom, ali su predstavljali i otvoreno “guranje prsta u oko” Zapadu.

Ovo za Srpska.info kaže stručnjak za međunarodne odnose i bivši karijerni diplomata Srećko Đukić, komentarišući odlazak Milorada Dodika u Rusiju i susrete koje je tamo imao s Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom.

Ističući da malo koji strani državnik, a kamoli predsednik jednog entiteta ima priliku da se u roku od dva dana sastane s predsednikom Rusije i ministrom spoljnih poslova te zemlje, Đukić dodaje da je potpuno drugo pitanje to koliko će Dodikova “turneja” po Rusiji doneti koristi ili štete Republici Srpskoj.

– Nesumnjivo je da je Dodik u Moskvi dobio najviši mogući tretman, te da je retko ko u poslednje vreme tamo primljen na najvišem mogućem nivou – kaže Đukić za naš portal.

Inače, kako je juče saopšteno, nakon što se prethodnog dana sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednik Srpske imao je priliku da razgovara i sa šefom ruske diplomatije, Sergejom Lavrovom.

Dodik se tom prilikom obratio i prisutnima na 11. susretu visokorangiranih zvaničnika za pitanje bezbednosti, istakavši da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava. Ranije, prilikom sastanka s Putinom, Dodik je poručio da je Republika Srpska “izložena mnogim pritiscima Zapada zbog svoje podrške Rusiji”.

– Nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara – rekao je Dodik.

Kako je preneseno, predsednik Rusije se zahvalio Dodiku na prijateljskom stavu prema Rusiji, kao i za neutralan stav Republike Srpske prema sukobu u Ukrajini.

Komentarišući navedene poruke, Srećko Đukić smatra da će se u bliskoj budućnosti moći videti i osetiti efekti Dodikove najnovije posete Moskvi.

Sigurno je da Zapad neće blagonaklono gledati na tu posetu i vreme će pokazati koliko će ova poseta doneti štete ili koristi Srpskoj. Moje mišljenje je da mali treba da se sklone dok se veliki tuku i svađaju. Nije mudro svrstavati se na bilo čiju stranu u takvom sukobu – zaključio je Đukić.

Optužbe protiv Marfija

Nakon sastanka s ruskim liderom, predsednik Srpske Milorad Dodik preneo je kako je mu je Putin rekao da je Dejtonski sporazum “srušen od strane onih koji u svetu promovišu pravila, a ne međunarodno pravo”.

Takođe, Dodik je ponovio optužbe na račun Ambasade SAD u BiH i ambasadora te zemlje, Majkla Marfija, koga je nazvao “antisrbinom”. Predsednik Srpske je ustvrdio i da je cilj američkog ambasadora da “do kraja svog mandata sruši Republiku Srpsku”.

(Izvor:Blic)

Politika

Momirović: Od jula lakše zapošljavanje u zemljama Otvorenog Balkana

Objavljeno

-

Tanjug

U Open Balkanu smo trenutno fokusirani na tržište radne snage i radimo na tome da u julu uspostavimo jedinstveni identifikacioni broj za sve ljude na tržištu zemalja članica ove inicijative i da oni mogu slobodno da se zaposle u bilo kojoj od ove tri zemlje, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović.

On je govoreći na konferenciji Open Balkan Forum 2 koju je organizovao Libek naveo i da se radi i na saobraćajnim integracijama Srbije, Severne Makedonije i Albanije, odnosno da jedan tag za elektronsku naplatu putarine funkcioniše u ove tri zemlje.

“Radimo i na uspostavljanju posebne linije za komunikaciju za građane zemalja članica Otvorenog Balkana i da kao što postoji takva linija za građane EU, postoji i za građane OB“, rekao je Momirović.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Dačić: Nije tačno da se razmatra mogućnost da budem premijer

Objavljeno

-

Tanjug

Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je netačna vest da se razmatra mogućnost njegovog izbora za premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

“To uopšte nije bila tema, niti je spomenuto u mom jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, već planovi i ciljevi naše saradnje u narednom periodu”, rekao je Dačić za Tanjug.

Pojedini mediji su objavili da predednik Srbije razmatra Dačića za novog premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Krajem juna u Sarajevu će biti održana konferencija o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan

Objavljeno

-

Krajem juna u Sarajevu će biti održana konferencija o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, najavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac.

“U proteklih desetak dana održao sam sastanke sa ministrima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji su potvrdili učešće. Namera nam je da u razgovoru sa resornim ministrima i predstavnicima komorskog sistema, te privredne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH razmotrimo potencijale i prednosti članstva u Otvorenom Balkanu”, naveo je Košarac, prenela je RTRS.

Predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković, koji se danas sastao sa Košarcem, podržao je ideju o održavanju konferencije u Sarajevu, u čijem radu će učestvovati i predstavnici Komore.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Vučić i Brnabić obraćaju se danas javnosti

Objavljeno

-

Ras Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić obratiće se danas javnosti.

Oni će se obratiti u 20 sati iz Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ranije danas Brnabić je rekla da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim radila kalkulacije i proračune da se vidi šta može dodatno da se preduzme od ekonomskih i političkih mera i da će građani biti zadovoljni merama koje će u sredu biti objavljene.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Vučić i Brnabić se sutra uveče obraćaju javnosti

Objavljeno

-

Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratiće se javnosti sutra u 20 časova iz Palate “Srbija”, saopšteno je iz Predsedništva.

Predsednik Vučić najavio je da će u sredu izaći sa novim planovima i programima i da građane Srbije očekuju važne političke i ekonomske vesti.

Vučić je danas razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i liderom SPS-a Ivicom Dačićem i najavio da će sutra uveče predstaviti deo onoga na čemu naporno rade već nedeljama.

(Nova.rs)

pročitaj više

U TRENDU