ostanimo u kontaktu

Politika

KOMS: Dve trećine mladih spremno da glasa

N1

Objavljeno

-

Čak 65 odsto mladih spremno je da izađe na birališta, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). To ipak ne znači da su mladi zadovoljni onim što im se nudi.

Nezainteresovani, apatični, apolitični. Analize odnosa mladih prema politici iz godine u godinu su sumornije. Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) od 2017. prati položaj i potrebe mladih i beleži rastuće nepoverenje u institucije, piše Dojče vele.

„Mladi ne veruju da mogu da utiču na bilo kakve promene ili da utiču na to koje će odluke institucija doneti“, kaže za DW programska menadžerka KOMS-a Milica Borjanić.

„Kada pitamo mlade zašto ne veruju, oni kažu zato što su iste osobe na vlasti 20, 30 godina. Oni ne mogu da se identifikuju, jer ne vide nova lica.“

Ali, iako nepoverljivi, mladi ipak nisu potpuno apatični, pokazuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za ovu godinu. Tako je čak 65 posto mladih spremno da izađe na glasanje, što je porast od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Smatramo da su različite situacije u zemlji dovele do toga. Mladi su videli da, ako se ne angažuju na neki način, ukoliko nešto ne preduzmu, ostavljaju prostor za zloupotrebe“, objašnjava Borjanić.

„Ali mladi će najpre da se angažuju kada je u pitanju potpisivanje nekih peticija, učestvovanje u anketama, protesti ili nešto što je organizovano od strane civilnog sektora, zato što u političke partije i institucije nemaju poverenja.“

Država ne želi mlade na biračkim mestima?

Iako se krivica uglavnom svaljuje na mlade, za njihovu nevidljivost u izbornom procesu je u velikoj meri odgovorna i država, smatra Borjanić. Ona sumnja u iskrenu želju sistema da mladi izađu na izbore.

Zato na odgovornost poziva i donosioce odluka i političke partije da mladima ponude konkretne mere. „Ponudite konkretna rešenja kako bi se oni na osnovu toga opredelili za koga će glasati. Naravno, ukoliko vas neko samo poziva da izađete na glasanje i ne nudi vam apsolutno ništa u toj politici, naravno da nećete prepoznati da se ta politička partija obraća vama.“

Borjanić dodaje da će KOMS i ove godine sprovoditi monitoring izborne kampanje i analizirati nastupe i poruke političkih aktera, kako bi utvrdili koliko, kada i na koji način se obraćaju mladima.

Monitoring prošlogodišnjih izbora pokazao je da su se mladima najviše obraćale Dveri, zatim vladajuća Sprska napredna stranka i Stranka slobode i pravde. „Ali i dalje govorimo o izuzetno niskom broju obraćanja koji su usmereni direktno mladima“, dodaje Borjanić. Ta obraćanja su najčešće usmerena roditeljima ili babama i dedama.

„A mladi su vrlo jasni i oni vrlo lepo komuniciraju šta su njihove potrebe i problemi: stambeno osamostaljivanje, položaj studenata, ekonomska situacija, zapošljavanje“, kaže Borjanić za DW.

Traže se nova lica i konkretniji programi

Uz monitoring, KOMS će ove godine prvi put emitovati podkast u kojem će razgovarati s mladima iz političkih partija s idejom da predstave nova lica političke scene.

„Političke partije i politički angažman nisu prljavi po sebi, niti za mlade treba da budu blato u koje se ne treba mešati. To je apsolutno legitiman vid delovanja i želimo da polažemo ko su ti mladi ljudi u političkim partijama kako bi mladi mogli da se identifikuju s njima“, objašnjava Milica Borjanić

Predizborni programi bi morali da ponude više od „dve-tri mere koje će doći pre ili posle izbora“. Za unapređenje položaja mladih, smatra Borjanić, potrebne su sistemske promene i set različitih politika kako bi mladi ostali u zemlji i aktivno učestvovali u društveno-političkom životu.

„Mi očekujemo od mladih da iskoriste glasačko pravo, da izađu na izbore, da budu glasni i da izraze svoj stav i svoje mišljenje“, kaže programska menadžerka KOMS-a i podseća: „Ukoliko oni ne budu iskoristili to pravo, iskoristiće neko drugi i doneti odluke i u njihovo ime.“

(DW)

Politika

Pitali smo Dačića šta misli o ostavci Branka Ružića, ovo je njegov odgovor (VIDEO)

Objavljeno

-

Promena 09:12:23 u 03:23 pm

Posle pucnjave koja se dogodila u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u kojoj je stradalo 10-oro osoba, Branko Ružić, kao tadašnji ministar prosvete, dao je neopozivu ostavku.

Da li je to bila ispravna odluka, kao i da li još neko treba da sledi njegov primer, ceo odgovor ministra Ivice Dačića pogledajte u video intervjuu na 5:48 minutu.

pročitaj više

Politika

Najviše glasačkih mesta u BiH, Nemačkoj, Austriji i Italiji

Objavljeno

-

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na predstojećim izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mestu, od kojih će najviše – 19 biti otvoreno u BiH, zatim u Nemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

pročitaj više

Politika

RIK: Ukupno 6.500.165 birača na predstojećim izborima

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) na današnjoj sednici usvojila je odluku kojom je utvrdila da će ukupan broj birača na predstojećim izborima iznositi 6.500.165.

Komsija je jednoglasno donela odluku o objavljivanju ukupnog broja birača u Srbiji za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 17. decembar 2023. godine.

RIK je utvrdio da će broj glasačkih listića koji se štampaju za glasanje na izborima, biti jednak broju birača 6.500.165.

pročitaj više

Politika

Utvrđena zbirna izborna lista za parlamentarne izbore

Objavljeno

-

N1

Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu za parlamentarne izbore 17. decembra, na kojoj se nalazi 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike.

Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću će biti koalicija koju predvodi Srpska napredne stranka, broj dva je koalicija oko Socijalističke partije Srbije, treća je Srpska napredna stranka, četvrta Nacionalno okupljanje (Dveri i Zavetnici), a na petom mestu je koalicija NADA (Novi DSS i Pokret obnove kraljevine Srbije).

Na broju šest na izbornom listiću je Savez vojvođanskih Mađara, sedam je koalicija Srbija protiv nasilja, osam Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić, deveta je Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, a deseta Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju.

Narodna stranka je 11. na glasačkom listiću, 12. je koalicija Dosta je bilo – Socijaldemokratska stranka, a sledi manjinska lista Albanaca sa juga Srbije „Politička borba Albanaca se nastavlja“, na čijem čelu je Šaip Kamberi.

Izborna lista „Mi – glas iz naroda“, na čijem čelu je Branimir Nestorović je na 14. mestu, 15. je „Srbija na Zapadu – da se struka pita, 16. Ruska stranka, 17. je lista na čijem čelu je Čedomir Jovanović, a poslednja na listiću je „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“.

(FoNet)

pročitaj više

Politika

Proglašeno 18 izbornih lista, RIK sutra utvrđuje zbirnu

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je 18 izbornih lista, a sutra treba da utvrdi zbirnu izbornu listu svih učesnika na parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra. Na glasačkim listićima koji će se naći pred biračima izborne liste biće po redosledu njihovog proglašenja.

Prva proglašena je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, a poslednja 18 proglašena je manjiska lista “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”. Za učešće na parlamentarnim izborima RIK je proglasila liste: “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, “Ivica Dačić-premijer Srbije”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri”, “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova DS S, POKS – Vojislav Mihailović” i “Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost”. RIK je proglasila i izborne liste koalicije “Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić S SP, Narodni pokret Srbije, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak -Ćuta, DS, PSG, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruždeni sindikati Srbije Sloga i Novo lice Srbije”, “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini”, “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin”, “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju”, izborna lista “Narodna stranka – Siguran izbor, ozbiljni ljudi, Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković”, “Dobro jutro Srbijo – Saša Radulović D JB – Boris Tadić SDS – Ana Pejić (Otete bebe)”. U izbornoj trci na parlamentarnom nivou učestvovaće i liste “Čedomir Jovanović – Mora drugačije”, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, “Srbija na zapadu – Zoran Vuletić-Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević” i “Mi glas iz naroda – Dr Branimir Nestorović”.

Takođe poglašena je izborna lista “Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi” i lista “Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina”.

Za učešće na predstojećim izborima proglašena je jedna lista manje u odnosu na broj lista koje su učestvovale na izborima održanim 2022. godine.

Zbirne izborne liste treba da utvrde Pokrajinska izborna komisija, Gradska izborna komisija beograda i izborne komisije lokalnih samouprava gde će izbori biti održani takođe 17. decembra.

pročitaj više

U TRENDU