ostanimo u kontaktu

Region

Kopači tunela u sudu na slobodi! Bizarna odluka Vrhovnog suda u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Veće Vrhovnog suda Crne Gore odbilo je predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici za produženje pritvora Katarini Baćović, Ivici Piperoviću, Marijanu Vuljaju i Nikoli Milačiću zbog slučaja “Tunel“.

“Veće Vrhovnog suda u sastavu sudije Zorana Šćepanovića kao predsednika veća i sutkinja Vesne Vučković i Milenke Seke Žužić kao članica veća odbilo je predlog za produženje pritvora protiv okrivljenih Baćović, Piperoviča i Milačića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim delima teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja. Protiv okrivljenih Baćović i Milačić i zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, i protiv okrivljenog Vuljaja zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela”, navodi Vrhovni sud.

Prema tvrdnjama istražitelja, tunel su kopali državljani Srbije Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32).

Akcijom švedske policije, Erić je ubrzo uhapšen.

Uprava policije je za njima raspisala međunarodnu Interpolovu potjernicu 7. oktobra prošle godine.

Podsetimo, Katarina Baćović je priznala ulogu u aferi „Tunel“.

Deo obrazloženja

Kako se navodi u obrazloženju veća Vrhovnog suda, prema Zakonu o krivičnom postupku, pritvor koji je trajao tri meseca, sud može produžiti za još tri meseca za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora preko pet godina iz važnih razloga i to na obrazloženi predlog državnog tužioca.

„Ova odredba podrazumeva da je na teret dokazivanja potrebe za daljim trajanjem pritvora na državnom tužiocu i da njegov predlog u tom smislu mora da sadrži činjenice i okolnosti koje opravdavaju postojanje osnovane sumnje o izvršenom krivičnom delu i pritvorskih razloga zbog kojih se pritvor može odrediti odnosno produžiti“, navodi se u obrazloženju.

Po nalaženju Vrhovnog suda Crne Gore u predlogu za produženje pritvora se ne navodi za koje krivično delo se u konkretnom traži produženje pritvora protiv okrivljenih niti se navodi za koji vremenski period se traži produženje pritvora, kao ni činjenice koje idu u prilog produženja pritvora.

Kako piše u obrazloženju odluke, u Zakonu o krivičnom postupku je eksplicitno propisano da ako se postupak vodi za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko et godina, veće Vrhovnog suda može, na obrazloženi predlog tužioca, iz važnih razloga, produžiti pritvor najduže tri meseca.

„To znači da samo u postupku za teža krivična dela, tj. krivična dela za koja se može izreći kazna zatvora preko pet godina ili teža kazna, postoji mogućnost da pritvor u istrazi traje duže od tri meseca, jer tada veće Vrhovnog suda može produžiti trajanje pritvora za još tri meseca, ako su kumulativno ispunjena dva uslova i to formalni uslov- da je to predložio ovlašćeni tužilac i materijalni uslov – da za takvo produženje postoje važni razlozi. Iako je postojanje važnih razloga faktičko pitanje za produženje pritvora, važnost određenih razloga treba da se ceni u vezi sa razlozima iz kojih je pritvor određen, i razlozi za produženje pritvora se ne mogu svesti samo na konstataciju da još uvek postoje razlozi zbog kojih je prethodno pritvor i bio određen, već moraju imati svoj poseban kvalitet“, piše u obrazloženju.

Isto tako, Zakonikom o krivičnom postupku je propisano da se pritvor može odrediti kad postoji osnovana sumnja da je određeno lice učinilo krivično delo i ako postoji neki od pritvorskih razloga.

„Imajući u vidu da se okrivljenima K.B., I.P. i N.M. stavlja na teret da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje za koje je propisana kazna zatvora do dve godine, sprečavanje dokazivanja putem pomaganja za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, okrivljenima K.B. i N.M. da postoji osnovana sumnja da su izvršili i krivično delo falsifikovanje isprave za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina, a okrivljenom M.V. da postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina, te ovim optuženim za navedena krivična dela ne postoji zakonska mogućnost da se traži produženje pritvora„, piše u obrazloženju.

Mogućnost da se traži produženje pritvora postojala bi samo zbog postojanja osnovane sumnje u pravcu izvršenja krivičnog dela teška krađa za koje krivično delo je zaprećena kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina i to u odnosu na optužene K.B., I.P. i N.M., za koje se osnovano sumnja da su izvršili navedeno krivično delo.

„U konkretnom predmetu za okrivljenog M.V. imajući u vidu visinu zakonom zaprećene kazne za krivično delo za koje je ovaj okrivljeni osnovano sumnjiv, ne postoji zakonska mogućnost da mu se predlaže produženje pritvora“, navodi se.

Dakle, uz postojanje osnovane sumnje mora se proceniti i to da li za pritvor postoje relevantni i dovoljni razlozi koji proizilaze iz pribavljenih činjenica i informacija.

Zbog toga u predlogu za određivanje pritvora moraju biti navedene činjenice koje idu u prilog pritvaranju ili produženju pritvora, a ne samo navedene odredbe zakonika koje daju mogućnost za određivanje ili produženje pritvora. Prema tome, predlog za produženje pritvora mora da sadrži obrazloženje osnovanosti tvrdnje zbog čega pritvor treba produžiti.

Isto tako, osim toga što nije naveo za koji vremenski period se traži produženje pritvora državni tužilac u predlogu nije dao dovoljne i opravdane razloge koji bi ukazivali da u odnosu na okrivljene K. B. I. P. N. M. stoji pritvorski osnov, već je nasuprot u predlogu samo naveo da u odnosu na ove optužene i dalje postoje razlozi zbog kojih im je određen pritvor.

Dakle, predlog za produženje pritvora u konkretnom slučaju se ne zasniva na individualizaciji osnovanosti pritvora, jer uopšte ne sadrži relevantne i dovoljne činjenice koje opravdavaju postojanje pritvorskih razloga, a što mora da sadrži, imajući u vidu da se u odlukama o produženju pritvora ne mogu samo ponavljati stalno isti razlozi i ne mogu se koristiti apstraktne formulacije u predlozima za produženje pritvora, pa ni u odlukama kojima se takvi predlozi prihvataju.

(Standard)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Region

Milanović: Odluka Ustavnog suda priprema za državni udar

Objavljeno

-

N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je odluka Ustavnog suda da mu zabrani da bude mandatar za sastav vlade ili premijer priprema za državni udar.

Ovo su predradnje da sutra kum korupcije Andrej Plenković, kada voljom Sabora bude primoran da se povuče, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi da uradi. Ta priča da je Ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopšte um. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković odbije Sabor, rekao je Zoran Milanović na konferenciji za medije.

Protiv toga nema pravnog leka, protiv volje građane ne može ništa. Izbori su održani, volja građana će određivati, a ne sudije Ustavnog suda. Pre izbora su mogli da prete i nisam išao po skupovima. To je bila pretnja koja je mogla da proizvede materijalne posledice, ali sada je gotovo, ne mogu više ništa, većina može da odredi za mandatara bilo koga, kazao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je istakao da se ovde ne radi o njemu, već je samo prikaz paničnog straha Plenkovića.

„Ne moram da budem mandatar. Očekivao sam nešto više glasova, ali većina je glasala za promene i to bi moralo da se poštuje. Ko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina i zbog toga ovo neće proći“, poručio je Milanović.

Odgovarajući na pitanje novinara, Milanović je rekao da misli da bi bio optimalan za mandatara, ali da to nikome ne visi nad glavom.

„Šanse su realne, a to na kraju može biti neko drugi, ali ovi ljudi moraju da odu. Od svih nas prave budale. Mogla bi da se dogovori antikorupcijska većina, mada ovaj neće s ovim, a onaj s onim. Situacija je komplikovana i teška“, naveo je Milanović.

(FoNet)

pročitaj više

Region

Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Objavljeno

-

Ustavni sud Hrvatske je odlučio danas da se predsednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Milanović, za razliku od Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik vlade, prenela je Hina.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsednik Hrvatske ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

pročitaj više

Region

Stano: Skupština Republike Srpske da obustavi inicijative koje podrivaju Ustav

Objavljeno

-

 Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vođstvo Republike Srpske da obustavi zakonodavne incijative „koje bi podrivale ustavni poredak“ Bosne i Hercegovine, povodom današnje posebne sednice Narodne skupštine RS.

Na sednici Skupštine u Banjaluci danas se razmatraju Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i predlozi Izbornog zakona, Zakona o imunitetu i referendumu.

„Evropska unija ističe da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodna ličnost BiH moraju biti poštovani. Bilo koje radnje protiv ovih principa će voditi ozbiljnim posledicama“, saopštio je Stano.

pročitaj više

Region

Pregovori na klik – kako izgleda prvo „digitalno cenkanje“ u regionu

Objavljeno

-

U tradicionalnoj kupovini, cenkanje često zahteva pregovaračke sposobnosti. U digitalnom okruženju, ova praksa do sada nije bila zastupljena usled nedostatka odgovarajućih rešenja. Dodavanjem opcija „ponudi manje“ i „kontraponuda“ na Limundo platformi, otvaraju se nove mogućnosti i pregovaranje o ceni dobilo je moderan i savremeni pristup.

Ideja je da se konačna cena predmeta odredi kroz dogovor između kupca i prodavca, a da je taj proces u potpunosti automatizovan i jednostavan za upotrebu, tako da su i kupac i prodavac „na klik“ od željene cene.

Osim benefita, kupovina i prodaja na ovaj način sadrže i elemente zabave za kupce i prodavce, dok primena ovakvog sistema istovremeno predstavlja i veliki tehnički izazov.

„Svedoci smo cena ‒ inboks fenomena koji se zadržao godinama i toga da ljudi pre kupovine vole da popričaju o ceni. Tako smo se upustili u projekat koji bi taj proces olakšao za obe strane. Kupac na Limundu sada ima mogućnost da klikom na „ponudi“ manje upiše novčani iznos manji od onog koji inicijalno traži prodavac.

To otvara vrata za pregovaranje o ceni. Prodavcu je na raspolaganju kontraponuda koja mu omogućava da prihvati, odbije ili predloži svoju novu cenu kupcu, koji ponudu onda takođe može prihvatiti ili odbiti. Na taj način mogu da sasvim automatizovano ispregovaraju o kupovini predmeta po nižoj ceni i tu kupoprodaju realizuju po ceni koja je prihvatljiva za obe strane“, navodi Milan Nićetin, direktor LimundoGrada.

Povratne informacije ukazuju na to da je „digitalno cenkanje“ doprinelo povećanju zadovoljstva korisnika. Kupci mogu doći do predmeta po boljoj ceni, a prodavci brže prodati predmet prilagođavajući cenu prema potražnji i tržištu.

Ponudi manje i kontraponuda uvedene su na Limundo platformu u cilju poboljšanja trgovine na sajtu, ali i podizanja online kupovine i prodaje u Srbiji na viši nivo.

(Forbes Srbija)

pročitaj više

Region

Plenković proglasio pobedu na izborima: HDZ-u najviše mandata, ali nedovoljno da samostalno vlada

Objavljeno

-

Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio je pobedu Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima i najavio da u četvrtak kreće u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali vladu.

“HDZ je treći put zaredom uverljivo pobedio na parlamentarnim izborima“, rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ u Zagrebu posle parlamentarnih izbora održanih u sredu na kojima je pobedila HDZ ali s nedovoljno glasova za samostalnu vlast.

Naglasio je da će voditi računa o ključnim interesima zemlje, kao što je stabilnost i ocenio da je važno da što pre budu formirane nova parlamentrana većina i vlada.

Plenković je ocenio da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobednik izbora.

„Treći put smo tražili poverenje naroda u zahtevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava, a oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa“, rekao je Milanović, misleći na Socijaldemokratsku partiju.

„Umesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje. Kreirali su atmosferu koja nije primerena. Katastrofalno su proveli vreme u opoziciji i ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili poverenje s našim partnerima“, kazao je Plenković.

On je istakao da je sada neophodno da se hitno konstituiše Sabor, kako bi mogla da se formira vlada, jer u geopolitičkim okolnostima u kojima se nalaze Evropa i svet samo na taj način može da se garantuje sigurnost hrvatskim građanima.

Državna izborna komisija sapštila je, na osnovu 94,4 odsto obrađenih biračkih mesta, da je HDZ osvojio 60 mandata, 57 iz Hrvatske i sva tri iz dijaspore, koalicija oko SDP ima 42 madata, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Istarski demokratski sabor tri, NP Sever dva i Fokus jedan mandat.

Preostalih osam mandata pripada manjima, od čega srpskim strankama tri.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača.

(Beta,FoNet, N1 Zagreb)

pročitaj više

U TRENDU