ostanimo u kontaktu

Srbija

Kurti: Dogovori Beograda i Prištine treba u potpunosti da se sprovedu

Objavljeno

-

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, izjavio je danas da ono što je dogovoreno između Beograda i Prištine treba da se u potpunosti sprovede, bez delimične implementacije i kašnjenja.

“Proveli smo poslednje dve godine u Briselu razgovarajući o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije. 18. marta u Ohridu visoki predstavnik EU Žozep Borelj je zvanično objavio dogovor. Ono što je dogovoreno treba u potpunosti da se sprovede. Bez delimične implementacije i bez kašnjenja”, naveo je Kurti na Tviteru.

Šef evropske diplomatije je, posle pregovora u Ohridu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem o primeni sporazuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, izjavio da će Brisel nadzirati poštovanje dogovora, jer je “on sada deo pregovaračkog okvira Srbije i Kosova na njihovom putu ka članstvu u EU”, a da će nepoštovanje dogovora imati posledice.

Politika

Dačić: Nije tačno da se razmatra mogućnost da budem premijer

Objavljeno

-

Tanjug

Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je netačna vest da se razmatra mogućnost njegovog izbora za premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

“To uopšte nije bila tema, niti je spomenuto u mom jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, već planovi i ciljevi naše saradnje u narednom periodu”, rekao je Dačić za Tanjug.

Pojedini mediji su objavili da predednik Srbije razmatra Dačića za novog premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Održan sastanak MUP-a o uvođenju Amber Alerta, sistema u slučajevima nestanka dece

Objavljeno

-

mup

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić održao je danas sastanak sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija na kome su razmatrana pravna i tehnička pitanja za uspostavljanje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji.

Stevandić je istakao važnost međuresorne saradnje svih učesnika ovog procesa kako bismo za rezultat imali efikasan sistem, koji će uzeti najbolje prakse iz uporedno pravnih rešenja i prilagoditi taj sistem našem društvu i pravnom poretku.

Predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija izrazili su spremnost da tehnički podrže uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji i preduzmu dalje korake na razvijanju platforme za njegovo uspostavljanje.

Dogovoreni su naredni koraci koje će biti preduzeti na utvrđivanju svih modela obaveštavanja javnosti i njihovog preciznog definisanja.

Na sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, pomoćnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Blic)

pročitaj više

Srbija

Vučić: Poletno-sletna pista najveće je ulaganje u aerodrom “Nikola Tesla” od izgradnje

Objavljeno

-

Tanjug

Aleksandar Vučić rekao je danas da je puštanje nove piste jedno od najvećih ulaganja u aerodrom Nikola Tesla od njegove izgradnje.

“Jedna od pet najboljih stvari koje smo uradili je koncesioni ugovor. Sada se ponosimo našim aerodromom”, rekao je Vučić prilikom obilaska nove poletno-sletne pista na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” koja se danas otvara.

Vučića je sa tehničkim specifikacijama piste upoznao generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo.

Napreduje razvoj beogradskog aerodroma, postao je jedan od najlepših u Evropi

Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju nove poletno-sletne piste na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, da se beogradski terminali razvijaju i da se napreduje na najbrži i najmoderniji način, kao i da je aerodrom postao jedan od najlepših ne samo na jugoistoku Evrope, već u celoj Evropi.

“Imaćemo sada i drugu pistu, a za manje od godinu i po dana koristićemo dve piste. Avioni mogu da sleću i uz gotovo najnižu vidljivost, dakle to je dodatna oprema koju su  Francuzi ugradiil. Kada se gotovo ništa ne vidi i tada će avioni moći da sleću na beogradski aerodrom”, naglasio je Vučić i zahvalio francuskom koncesionaru “Vinci Airports”.

Rekao je da je to veoma važno, jer je svaki prvi utisak koji neko ima sa stranom zemljom je upravo aerodrom.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Đedović: Radnicima EPS od juna veće plate, neće biti otpuštanja i privatizacije

Objavljeno

-

Tanjug

Ministarka energetike Dubravka Đedović najavila je da će radnicima EPS od juna plate biti veće za šest odsto i poručila da neće biti privatizacije i otpuštanja radnika.

“Od juna, veće plate za šest odsto radnicima EPS-a! Netačne su sve priče o privatizaciji i otpuštanjima!”, objavila je ministarka na instagramu.

“Cilj nije nikakva privatizacija EPS, cilj je da stvorimo uslove za bolje poslovanje, a time i bolje uslove za rad. Sigurna sam da su reforme ispravne. Ne plašim se protesta niti kritika, zanima me šta će ostati za pet ili 10 godina“, rekla je Đedovićeva za Pink.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Novi protest biće u petak: Ovo je plan organizatora

Objavljeno

-

ATA

Šesti po redu protest “Srbija protiv nasilja” biće održan u petak, s početkom u 18 sati, saznaje Nova.rs. Nakon okupljanja ispred Skupštine, planirano je da se građani upute ka Vladi Srbije.

Iako su se u javnosti pojavile informacije da će protest biti održan u subotu, na poslednjem sastanku opozicije odlučeno je da to, ipak, bude petak.

Kako saznajemo, plan je da nakon okupljanja ispred zgrade Narodne Skupštine u 18 časova bude održano nekoliko govora. Među govornicima će biti javne ličnosti, profesori i žrtve nasilja režima. Nakon toga, planirano je da se građani upute ka zgradi Vlade Srbije, a proći će se i pored Ministarstva prosvete.

(Nova.rs)

pročitaj više

U TRENDU