ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Kurti: Srbija nastavlja da ugrožava bezbednost Kosova

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je neuvođenjem sankcija Srbiji povećan nivo pretnje na Zapadnom Balkanu i tvrdi da vođe terorističke grupe, umesto da se suoče sa pravdom na Kosovu, nastavljaju pripreme za druge napade na Kosovu i prikupljanje glasova ucenama kosovskih Srba.

Kurti je na Fejsbuku naveo da se u Raškoj odvija “paravojna i teroristička reorganizacija Milana Radoičića i njegove grupe, uz uputstva i podršku srpske države”.

Tvrdi da je Radoičić u petak, 10. novembra, imao sastanak sa oko 40 srpskih, kako kaže, nelegalnih političara i zvaničnika sa Kosova.

Dodaje da je na skupu održanom u Domu kulture u Raškoj, sa Radoičićem bila i Svetlana Miladinov, zamenica Petra Petkovića, koordinatora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.Na tom sastanku su, kako navodi Kurti, osim poslanika Srpske liste, učestvovali i njen novi predsednik Zlatan Elek i potpredsednici Dragiša Milović i Dalibor Jevtić.

– Zatražena je mobilizacija za glasanje za stranku-državu u Srbiji, SNS, na izborima 17. decembra. Kod njih su uslovljeni oni koji su na platnom spisku, dok je ostalima ponuđen posao na tri i šest meseci. Posle terorističkog napada na severu, Milan Radoičić je u roku od jednog dana pušten da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti u službi državne politike Srbije prema Kosovu. Bilo je to pet meseci nakon kidnapovanja u Leposaviću naših graničnih policajaca Rifata Zeke, Bećira Sefe i Šeme Mustafe i osam nedelja nakon ubistva narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua – naveo je kosovski premijer na Fejsbuku.

Pozvao KFOR, EULEKS i EU da izađu sa izveštajem

Kurti poziva Kfor, Euleks i EU da izađu sa javnim i zvaničnim izveštajem u kome “pripisuju čin agresije i zločin terorizma Srbiji i gde se osuđuje reorganizacija Radoičićeve grupe”.

Navodi da ni posle međunarodnog pritiska, Srbija još nije povukla sve trupe i artiljeriju iz okoline teritorije Kosova.

– Nastavlja da ugrožava bezbednost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice sa našom zemljom. Štaviše, Srbija je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice sa Kosovom. Sve više se uočava opasnost od Rusije i Srbije po regionalnu stabilnost, mir i bezbednost. Rusija ima za cilj da zapali vatru krize u dvorištu EU, da defokusira NATO, dok Srbija ispunjava svoje teritorijalne ambicije prema susedima po projektu Vulina i Vučića ‘Srpski svet’. Nedostatak sankcija Srbiji povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu. Vođe terorističke grupe, umesto da se suoče sa pravdom na Kosovu, nastavljaju pripreme za druge napade na Kosovo i prikupljanje glasova ucenama kosovskih Srba – navodi Kurti.

Elek: Prvi put čujem takve stvari

Predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, u razgovoru za KoSSev demantovao je tvrdnje kosovskog premijera o održavanju sastanka rukovodstva stranke sa Radoičićem u Raški i njegovom prisustvu, podvukavši da su to “smešne stvari”.

Kaže da „prvi put čuje takve stvari“.

– Potpuni demant po tom pitanju – poručio je Elek, podsetivši da su osim predsednika stranke 24. oktobra imenovani i novi potpredsednici.

Kurtijeve navode o sastanku u Raški predsednik Srpske liste definiše i kao „smešne stvari“.

 Pojma nemam o takvim sastancima i navodima Aljbina Kurtija – rekao je Elek.

Sa druge strane, kaže da se Srpska lista zalaže za to da se parlamentarni i lokalni izbori Srbije zakazani za 17. decembar održe i na teritoriji Kosova.

KiM specijal

Priština: Vraćen spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima 1912-18.godine

Objavljeno

-

Na pravoslavnom groblju u Prištini, spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine, vraćen je na mesto u sastavu spomen parka, gde se nalazio i pre izmeštanja prošlog meseca, javlja RTS.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”.

pročitaj više

KiM specijal

Pič: Napori ka normalizaciji odnosa podrazumevaju obavezu Prištine da formira ZSO

Objavljeno

-

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Strjuart Pič istakao je da Beograd i Priština treba da povećaju napore ka normalizaciji odnosa i naglasio da se pod tim naporima podrazumeva i obaveza Prištine da se formira Zajednica srpskih oština (ZSO).

Pič je u video-snimku koji je objavio na Fejsbuku, po završetku posete Prištini, saopštio da je tamo imao brojne sastanke i razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, predstavnicima Kfora i Euleksa, i političkih partija u pokrajini, kao i da je posetio manastir Gračanicu i sastao se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

On je rekao da je na svim ovim sastancima istakao da Britanija nastavlja da podržava nezavisnost i očuvanje bezbednosti takozvanog Kosova.

pročitaj više

KiM specijal

Bisljimi: Bez zahteva Beograda nema srpskih izbora na KiM

Objavljeno

-

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi rekao je danas da izbori na KiM ne mogu da se organizuju bez dozvole Prištine.

On je tako odgovorio portparolu EU Peteru Stanu, koji je u sredu izjavio da je EU sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM, kao i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

Bisljimi je na platformi X napisao da ove godine nisu planirani izbori na KiM.

pročitaj više

KiM specijal

Trendafilova: Tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu za Žutu kuću

Objavljeno

-

Predsednica Specijalnog suda Kosova u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je u Prištini da Specijalno tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu protiv bilo koje osobe za “Žutu kuću”, odnosno za trgovinu ljudskim organima o čemu je bilo reči u izveštaju bivšeg švajcarskog senatora, izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Trendafilova je za KTV rekla sinoć da je i sam Marti „jasno stavio do znanja da to nije bila prava profesionalna istraga“ jer, prema njenim rečima, on nije advokat, pa je iz tog razloga predato Specijalnoj istražnoj grupi „da sprovede pravu istragu“.

Međutim, prema njenim navodima, kosovski poslanici su glasali za član jedan zakona, „zločini u vezi sa Izveštajem Saveta Evrope“, te je stoga utvrđen vremenski okvir koji je povezan sa izveštajem Dika Martija.

Upitana „zašto se sudi samo Albancima“, rekla da istrage vodi Specijalno tužilaštvo i da o tom pitanju ne može da razgovara ni sa kim iz tog tužilaštva.

Kazala je da „nikada ne bi pitala tužioca zašto ne dođe sa predmetom protiv nekog Srbina, Amerikanca, Bugarina ili nekog drugog“.

„To je potpuno neprimereno i ja tako nešto ne mogu da uradim“, ocenila je.

Dodala je da će slučajevi koji su pred sudom biti tretirani s „apsolutnom nezavisnošću, nepristrasnošću i pravedno“.

Ona je za KTV kazala da ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, kao i da „nije došla na Kosovo da popravlja imidž Suda“.

(Beta)

pročitaj više

KiM specijal

KFOR: Imamo najveće prisustvo na Kosovu u poslednjoj deceniji

Objavljeno

-

Međunarodne mirovne snage na Kosovu Kfor su saopštile da u ovom trenutku, zbog bezbednosne situacije i tenzija na severu Kosova imaju najveće prisustvo na Kosovu u poslednjoj deceniji.

U odgovoru za portal gazeablic.com rečeno da je na Kosovu raspoređeno skoro 1.000 dodatnih vojnika sa teškim naoružanjem.

„Učetvorostručili smo prisustvo Kfora-a na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž granične linije. KFOR održava fleksibilnu i agilnu poziciju širom Kosova i spreman je da odgovori na sve moguće scenarije, u skladu sa svojim mandatom UN-a“, stoji u odgovoru.

Dodaju da Kfor ostaje treći reagujući faktor u službi bezbednosti na Kosovu, posle Kosovske policije i Euleksa.

„Naš komandant je u redovnom kontaktu sa svima“, dodaje se u odgovoru.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU