ostanimo u kontaktu

Srbija

Lajčak nizom aktivnosti najavio sutrašnji sastanak sa Vučićem i Kurtijem

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sumirajući proteklu radnu nedelju, istakao je da se tokom susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem detaljno pripremio za sutrašnji susret na visokom nivou u Briselu, za koji je naglasio da će biti veoma važan.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je nedelju započeo u zemljama za koje je Zapadni Balkan visoko na dnevnom redu.

“U Beču sam govorio o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dok sam u Briselu imao jednu od svojih redovnih razmena mišljenja sa socijaldemokratima u Evropskom parlamentu, koji pomno prate region i redovno putuju i komuniciraju sa Balkanom”, naveo je Lajčak.

Zašto je Grčka bitna

Dodao je da je nedelju završio u Grčkoj, gde je učestvovao na godišnjem Delfi ekonomskom forumu.

“Grčka, kao direktan sused Balkana, dobro poznaje i razume region i stoga je forum posvetio posebnu pažnju evropskoj budućnosti regiona. Ovo je takođe bio fokus mog panela ove godine. A konferencija ne bi bila ista bez susreta sa kolegama i partnerima iz regiona i šire. Obavestio sam svog dobrog prijatelja ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendijasa o najnovijim dešavanjima u dijalogu, sastao se sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem kako bih se detaljno pripremio za predstojeći sastanak na visokom nivou 2. maja, koji će biti posebno važan, kao i sa izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom”, naglasio je, između ostalog, Lajčak.

Srbija

Blokiran auto-put kod Autokomande zbog dešavanja na Kosovu

Objavljeno

-

Nekoliko stotina građana blokiralo je auto-put kod Autokomande u Beogradu zbog situacije na Kosovu. Saobraćaj je zaustavljen u oba pravca.

Na kolovoz su izašli građani, uglavnom mladi, koji nose zastave Srbije i transparente na kojima piše „Nema predaje“. Može se čuti kako pevaju patriotske pesme i skandiraju „idaja, izdaja“, „Kosovo je srce Srbije“.

Među okupljenima je i profesor Miloš Ković. Tu je i Mladen Obradović, vođa zabranjene organizacije Obraz.

Skup je organizovan putem društvenih mreža. Saobraćaj se sa autoputa usmerava kroz Ustaničku ulicu ka Slaviji

(N1)

pročitaj više

Srbija

Posle sukoba u Zvečanu međunarodni zvaničnici uputili osude, ponavljaju poziv na hitan prekid nasilja

Objavljeno

-

Kontakt Plus Mitrovica

Posle sukoba demonstranata i pripadnika KFOR-a u Zvečanu, usledile su prve reakcije, odnosno osude.

EU na Kosovu najoštrije osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa KFOR-a koje čuvaju mir. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja i deeskalaciju tenzija” – naveo je šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog.

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa KFOR-a koje žele da održe mir” – naveo je ambasador SAD, Džefri Hovenijer.

“Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob” – naveo je.

“Napadi na osoblje KFOR-a i novinare su kriminalni i neprihvatljivi. Kao što je Kvinta krajnje jasno stavila do znanja – potrebno je odmah preduzeti akcije za deeskalaciju i smanjenje tenzija” – naveo je ambasador Velike Britanije na Kosovu, Nikolas Ebot.

(Kontakt Plus Mitrovica)

pročitaj više

Srbija

Bisljimi: Gradonačelnici mogu da rade samo iz zgrada opština

Objavljeno

-

Tanjug

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi izjavio je danas da je važno da izabrani gradonačelnici opština na severu što pre počnu da pružaju usluge građanima.

Bisljimi je ove komentare izneo tokom sastanka sa izvestiocem za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Violom fon Kramon.

“Kao gradonačelnici opština, oni mogu da vrše svoje dužnosti samo iz opštinskih zgrada, odakle služe interesima svakog građanina bez razlike”, tvrdi Bisljimi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Osmani tvrdi: Srpske ilegalne strukture su krive za tenzije

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, tvrdi da su srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande i da su napale kosovsku policiju, oficire KFOR-a i novinare.

Ona je na svom Tviteru napisala da te “neprihvatljive akte nasilja” treba da osude svi.

“Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabilizuju sever Kosova, moraju da se suoče sa pravdom”, tvrdi Osmani.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Nemanja Starović: Policija tzv. Kosova koristila bojevu municiju, Srbin u teškom stanju

Objavljeno

-

Tanjug

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, saopštio je večeras da su dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu i da je kosovska policija koristila bojevu municiju.

“Hulje iz policije takozvanog Kosova su pucale bojevom muncijom, demonstranti su povređeni, a jedan je u kritičnom stanju”, naveo je Starović na Tviteru.

On je kazao da se napad Kfora dogodio neposredno pre nego što su Srbi hteli da napuste miran protest.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU