ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Lajčak posle sastanaka u Briselu: Mnoga politička pitanja i dalje bez odgovora

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas nakon sastanaka u Briselu povodom odluke tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju upotrebe dinara na KiM da na mnoga politička pitanja i dalje nema odgovora.

“Pozdravljam posvećenost strana u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK-a. Današnji sastanak u okviru dijaloga bio je važan prvi korak, ali na mnoga politička pitanja nema odgovora. Biće potrebni dodatni sastanci“, napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži X.

Lajčak se ranije danas sastao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, a zatim i sa delegacijom Beograda, predvođenom Petkovićem, u kojoj su bili predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanske štedionice kao i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

KiM specijal

Albanijan post: Vlada Kosova do 10. maja šalje statut ZSO Ustavnom sudu na razmatranje

Objavljeno

-

Vlada Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, objavio je Albanijan post.

Pre toga, Generalna skupština Saveta Evrope na glasanju 16. aprila treba da podrži zahtev Kosova da bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju.

Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Prema izvorima Albanijan posta, to će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio Kosovo kao članicu te organizacije.

Vlada Kosova je pristala na taj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope, navodi Alobanijuan post, prenosi Kosovo onlajn.

Podseća se da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u izveštaju Dore Bakojani, u kojem stoji da „Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Taj „suštinski“ i „opipljivi“ korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

„Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, nastaviće se procedure za članstvo u Savetu Evrope, a u međuvremenu se čeka odluka suda o tom dokumentu. Šta će se dalje dešavati, zavisi od odluke Ustavnog suda“, konstatuje Albanijan post.

(FoNet)

pročitaj više

KiM specijal

Ambasade zemalja Kvinte i EU: Bojkot glasanja neće doneti korist Srbima

Objavljeno

-

Ambasade zemalja Kvinte i Evropske unije u Prištini pozvale su Srpsku listu i sve ostale stranke koje su pozvale na bojkot glasanja za smenu gradonačelnika na severu Kosova da preispitaju svoje stavove i da, kako navode, u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država i Kancelarija EU u Prištini u zajedničkom saopštenju potvrđuju da će, u skladu sa svojim zakonskim zahtevima, Kosovo održati glasanje o opozivu gradonačelnika 21. aprila u četiri opštine na severu Kosova.

Potvrdili da su izbori 23. aprila prošle godine nisu pružili dugoročno političko rešenje za četiri opštine i da će predstavnička uprava na severu biti obnovljena kada se održe izbori za gradonačelnike uz aktivno učešće svih zajednica.

pročitaj više

KiM specijal

Lajčak: Beograd i Priština predstavili predloge, sledeće nedelje pokušaćemo da pronađemo rešenje o dinaru

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su glavni pregovarači dve strane danas u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom Centralne banke tzv. Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

„Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su predloge o daljem putu za ljude na koje utiče uredba CBK o gotovinskom poslovanju. Naše duge diskusije pomogle su da se razjasne važni detalji“, naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.

Dodao je da je dogovoreno da sastanak ponovo bude održan sledeće nedelje „sa ambicijom da se pronađe rešenje“.

pročitaj više

KiM specijal

Sednica Saveta Evrope o prijemu Prištine u članstvo – 27. marta

Objavljeno

-

Sednica Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojoj će se raspravljati o prijavi za članstvo takozvanog Kosova, biće održana u sredu 27. marta.

U nacrtu agende, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da će statutarno mišljenje o tom zahtevu, koji je Priština podnela 12. maja 2022. godine, predstaviti izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani, a da će sednica početi u 14.30.

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić-Pilja rekla je krajem prošle nedelje za Tanjug da je izvestilac za prijem tzv. Kosova u SE Dora Bakojani preporučila da tzv. Kosovo postane članica te političke organizacije.

pročitaj više

KiM specijal

Danas se nastavljaju razgovori o ukidanju dinara u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Razgovori o odluci o gotovinskom poslovanju na Kosovu i Metohiji nastaviće se danas u Briselu u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je najavio nastavak razgovora na tehničkom nivou, rekao je da je sa predstavnicima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, u utorak razgovarao o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i o uticaju odluke o gotovinskom poslovanju.

„Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju u ponedeljak u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao da se implementacijom Sporazuma o putu ka normalizaciji i dodatnim načinima za njegovo formalizovanje mora baviti na najvišem nivou na sastanku lidera, pod okriljem Dijaloga“, naveo je on posle sastanka u utorak.

pročitaj više

U TRENDU