ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Lajčak: Priština blokira osnovni sporazum, obavezno formiranje ZSO

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je Priština ta koja blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa i njegova primenu, kao i da je osnivanje Zajednice srpskih opština neizbežno u svakom kontekstu „puta Prištine“ ka evropskim telima.

“Jedan od koraka je usvajanje uredbe kojom se Statut ZSO upućuje Ustavnom sudu na procenu ustavnosti, da se odblokira proces sprovođenja Sporazuma, ali to se ne dešava i gubi se vreme. Jasno je da bi sporazum doneo toliko jasnih koristi stanovništvu Kosova, a ono treba da postavi leigitimno pitanje svojoj vladi, zašto još ne može da ima te koristi“, rekao je Lajčak u intervjuu za prištinski list Nacional.

Rekao je i da neuspeh da se to uradi predstavlja kršenje obaveza tzv. Kosova prema EU.

KiM specijal

Šef grčke diplomatije: Atina će biti uzdržana tokom glasanja o prijemu Kosova u SE

Objavljeno

-

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i neće podržati zahtev da Kosovo pristupi ovom telu, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit.

„Kao što smo radili u sličnim slučajevima u prošlosti, Grčka će se uzdržati od glasanja, drugim rečima, neće podržati zahtev Kosova da se pridruži Savetu Evrope“, rekao je Gerapetrit u intervjuu radiju „Kanal jedan“.

On je dodao da „neka od suštinskih pitanja još nisu rešena, a pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu“.

„Zbog toga se naša osnovna politika nije promenila. Grčka se drži principijelne spoljne politike. Ne menjamo mišljenje dok se ne promene činjenice na osnovu kojih se donose odluke. Podstičemo dijalog Prištine i Beograda, želimo mirno rešenje sporova“ rekao je Gerapetrit.

Parlametarna skupština Saveta Evrope odobrila je ranije preporuku da Kosovo bude pozvano u članstvo Saveta Evrope. Za ovu odluku glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv, 11 uzdržano.

(Srna)

pročitaj više

KiM specijal

Lajčak: Pojedinačne odluke poput ukidanja dinara koče proces normalizacije

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je teško voditi dijalog u pravcu normalizacije, zbog čestih stagnacija i zaustavljanja procesa izazvanih pojedinčanim odlukama, poput odluke Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

“Trenutno je najveće pitanje kako ublažiti uticaj odluke kosovske Centralne banke o gotovinskim transakcijama. To je realnost koja je proizvod veoma niskog nivoa poverenja između dva društva, između Kosova i Srbije uopšte“, istakao je Lajčak za sarajevski N1.

On je rekao da i srpsko i albansko društvo na KiM “moraju da shvate“ da bez normalizacije odnosa nema napretka ka Evropskoj uniji.

pročitaj više

KiM specijal

Briselski sporazum potpisan na današnji dan, šta u njemu piše

Objavljeno

-

Na današnji dan pre 11 godina potpisan je Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum, koji je zaključen u Briselu, pod pokroviteljstvom EU.

Pregovore su vodili tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Sporazum kojim je počela normalizacija odnosa sa Kosovom, koje Srbija ne priznaje, ima 15 paragrafa, od kojih se prvih šest odnosi na osnivanje, delokrug i funkcije planirane ZSO, a naredna tri na policiju i bezbednost, navodeći jednu policijsku snagu za celo Kosovo, uključujući severno Kosovo, nazvanu Policija Republike Kosovo.

Paragraf 11 predviđa da se opštinski izbori održavaju na celom Kosovu prema zakonu Kosova.

Paragraf 12 predviđa izradu plana implementacije i precizira datum do kada će plan biti zaključen.

Paragraf 13 obavezuje se na intenziviranje pregovora o energetici i telekomunikacijama.

Prema paragrafu 14 dogovoreno je da „nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU“.

Paragraf 15 predviđa uspostavljanje komiteta za implementaciju, uz pomoć EU.

Briselski sporazum sadrži i dokument saglasan o integraciji opština sa srpskom većinom na severu Kosova u pravni sistem Kosova, uz dve garancije:

– Sva sudska pitanja su po zakonu Kosova, ali kosovski Srbi moraju biti većina određenih sudskih veća. Veće (Okru
ni sud u Kosovskoj Mitrovici) mora da zaseda u Severnoj Mitrovici.

– Sav rad policije treba da obavlja Policija Kosova, ali regionalni komandant policije u oblastima sa većinskim srpskim stanovništvom mora biti kosovski Srbin izabran sa liste koju dostavljaju opštine kosovskih Srba.

Posle rata na Kosovu i bombardovanja SRJ 1999, Kumanovskim sporazumom Kosovo je stavljeno pod upravu UN u skladu sa Rezolucijom 1244. Nakon toga, Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, koju je priznalo stotinak država članica UN, ali je takođe, posle diplomatskih aktivnosti srpskih zvaničnika određen broj država povukao svoje priznanje.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, počeo je u martu 2011. godine. Prvi Briselski sporazum potpisan je 19. aprila 2013, dok su dve godine kasnije Kosovo i Srbija potpisali sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom, koji je usaglasio opšte principe i ključne elemente.

Sporazum iz 2015. se sastoji od 22 tačke, kojima se preciziraju zakonski okvir, ciljevi, organizaciona struktura, odnos sa centralnim vlastima, budžet i podrška.

U skladu sa prvim Briselskim sporazumom, Zajednica opština sa srpskom većinom bi trebalo da bude uspostavljena na osnovu Statuta, čiju jednu verziju je 2018. izradio Upravljački tim, uz odobrenje EU na osnovu sporazuma iz 2015, ali on nikada nije predstavljen javnosti.

Prošle godine su dve strane prihvatile nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa i dogovorile Aneks implementacije. Srpska strana insistira da prvo mora da bude formirana ZSO, odnosno ispunjene odredbe iz Briselskog sporazuma, da bi se nastavilo sa daljom normalizacijom, dok to kosovska strana odbija, navodeći da formiranje ZSO nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Mada su svi rokovi predviđeni Briselskim sporazumom istekli, ZSO i dalje nije ni na vidiku.

(N1)

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Briselski sporazum je obaveza, Priština treba da snosi posledice ako ne formira Zajednicu srpskih opština

Objavljeno

-

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas, povodom 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, da se sve obaveze iz tog sporazuma, kao važećeg dokumenta, moraju sprovesti i poručio da će se Priština, ukoliko ne formira Zajednicu srpskih opština, suočiti sa posledicama.

Stano je, na pitanje Tanjuga kako EU može da utiče na Prištinu da ispuni svoju obavezu da formira ZSO, kao što je predviđeno Briselskim sporazumom, i da li je to i dalje važeći dokument za Brisel, rekao da to jeste važeći dokument i naglasio da je EU, zajedno sa međunarodnim partnerima, jasno stavila do znanja Prištini da mora da formira ZSO, za koju kaže da je jedno od „ključnih i najhitnijih pitanja“ u okviru dijaloga.

„To je važeći dokument. Svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga uz pomoć EU su važeći dokumenti, to su važeće obaveze i treba ih sprovesti. To se mora poštovati i to je nešto što stalno ponavljamo partnerima“, poručio je Stano.

pročitaj više

KiM specijal

Petković: Priština 11 god odbija da formira ZSO, nagrađena je za izbegavanje obaveza

Objavljeno

-

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije EU u Srbiji, koje je detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je juče održan u Briselu, ali i istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači esklatorne poteze u srpskim sredinama, rekao je Petković.

Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini „uslovi“ koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

pročitaj više

U TRENDU