ostanimo u kontaktu

Srbija

Lajčak: Prvi nacrt Statuta ZSO važna polazna tačka za predstojeće razgovore na nivou glavnih pregovarača

Tanjug

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da se tokom boravka u Švajcarskoj sastao sa državnom sekretarkom Livijom Leu, sa kojom je razgovarao o najnovijim događajima na Zapadnom Balkanu, napretku u dijalogu i izrazio zahvalnost na pozivu i snažnoj i aktivnoj podršci dijaloga o normalizaciji odnosa.

Lajčak je u objavi na Fejsbuku naveo da se tokom posete BiH sastao sa predsedavajućim Veća ministara Borjanom Krištom, ministrom spoljnih poslova Dinom Konakovićem, novim premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšičem i liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

“Sa svima njima, naglasio sam važnost korišćenja aktuelnog trenutka za evropski put Bosne i Hercegovine i podvukao potrebu da se ispuni ambiciozni reformski program. Takođe sam istakao koliko je regionalna saradnja ključna za ceo Zapadni Balkan”, napisao je Lajčak.

Najveći događaj nedelje, kako ističe Lajčak je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučća u Briselu na kojem su razgovarali o ključnom pitanju nestalih lica.

“Oduševljen sam što su se oba lidera složila da rade zajedno na rasvetljavanju pitanja gde se nalaze ljudi koji su nestali tokom rata. Pozdravljamo što su strane prihvatile deklaraciju o nestalim licima i očekujemo da će postići napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica. Ovo ne samo da će pomoći njihovim porodicama da pronađu mir, već će i unaprediti normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, naveo je Lajčak.

Lajčak dodaje da su strane preduzele važan i simboličan korak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

– Iako prvi nacrt Statuta koji je predstavio Upravljački tim nije konačan, on je važna polazna tačka za predstojeće diskusije na nivou glavnih pregovarača – poručio je Lajčak.

Hronika

B. S. priznao da je nosio lutku na protestu, osuđen uslovno

Objavljeno

-

Više javno tužilaštvo u Beogradu i okrivljeni B. S. (61) zaključili su danas sporazum o priznanju krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu sa kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on je pušten na slobodu.

Naime, sporazum je, nakon održanog ročišta, presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i B.S. izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko on ne ponovi krivično u roku od dve godine, saopštilo je Tužilaštvo.

Stranke su se sporazumno odrekle prava na žalbu protiv ove presude, a okrivljenom je odmah ukinut pritvor.

– Okrivljeni je u skladu sa ovim sporazumom, svesno i dobrovoljno priznao da je na protestu “Srbija protiv nasilja” 3. juna 2023. godine u Beogradu pozivao građane da se silom svrgne s vlasti predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje – navodi se u saopštenju.

Fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena je na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Predsednica Indije u poseti Srbiji, Vučić je dočekao na novoj pisti

Objavljeno

-

Tanjug

Na novu pistu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” danas je sleteo avion u kome je bila predsednica Indije Dorupadi Murmu, koju je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija je druga po redu zemlja koju šefica indijske države posećuje od kada je izabrana na funkciju.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

MUP apeluje da se kupališta ne koriste pre početka sezone

Objavljeno

-

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na građane da pre početka kupališne sezone ne koriste kupališta, kao i da kada sezona počne, ne koriste divlje plaže.

Imajući, takođe, u vidu da su u toku proslave matura, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović apelovao je na učenike i nastavnike da, ukoliko se proslave odvijaju na splavovima ili u blizini vode, posebnu pažnju obrate na bezbednost.

On je upozorio roditelje da decu ne puštaju u vodu bez nadzora i da posebno vode računa kada su deca u blizini vode.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Dačić: Nije tačno da se razmatra mogućnost da budem premijer

Objavljeno

-

Tanjug

Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je netačna vest da se razmatra mogućnost njegovog izbora za premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

“To uopšte nije bila tema, niti je spomenuto u mom jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, već planovi i ciljevi naše saradnje u narednom periodu”, rekao je Dačić za Tanjug.

Pojedini mediji su objavili da predednik Srbije razmatra Dačića za novog premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Održan sastanak MUP-a o uvođenju Amber Alerta, sistema u slučajevima nestanka dece

Objavljeno

-

mup

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić održao je danas sastanak sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija na kome su razmatrana pravna i tehnička pitanja za uspostavljanje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji.

Stevandić je istakao važnost međuresorne saradnje svih učesnika ovog procesa kako bismo za rezultat imali efikasan sistem, koji će uzeti najbolje prakse iz uporedno pravnih rešenja i prilagoditi taj sistem našem društvu i pravnom poretku.

Predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija izrazili su spremnost da tehnički podrže uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji i preduzmu dalje korake na razvijanju platforme za njegovo uspostavljanje.

Dogovoreni su naredni koraci koje će biti preduzeti na utvrđivanju svih modela obaveštavanja javnosti i njihovog preciznog definisanja.

Na sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, pomoćnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Blic)

pročitaj više

U TRENDU