ostanimo u kontaktu

Region

Mađarska zabranila i uvoz meda i pojedinih mesnih prerađevina iz Ukrajine

Objavljeno

-

Mađarska je zabranila uvoz pojedinih mesnih prerađevina i meda iz Ukrajine, pored zabrane uvoza žitarica, koja će biti na snazi do 30. juna, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

Zabrana uvoza glavnih žitarica i poljoprivrednih proizvoda “uključuje ukupno 25 proizvoda, među kojima su žitarice, repa i suncokret, brašno, ulje, med i određeni proizvodi od mesa”, naveo je Guljaš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Poljska i Mađarska najavile su u subotu zabranu uvoza žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile svoje lokalne poljoprivredne sektore, i na taj način navele vlasti EU da im izreknu opomene.

Region

Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbi za trgovinu decom: Među uhapšenima bio i gitarista čuvenog benda

Objavljeno

-

Tanjug

Zambijski sudija oslobodio je danas osmoro Hrvata koji su u Zambiji već sedam meseci zbog optužbi za trgovinu ljudima nakon što su osumnjičeni za pokušaj nezakonitog usvajanja dece.

Postoji mogućnost da i ako se ročište završi, bude pokrenuto još jedno, što bi za četiri uhapšena para značilo još nekoliko meseci boravka u Zambiji, a možda i više, prenosi index.hr.

Osmoro Hrvata, među kojima je i gitarista čuvenog benda “Hladno pivo”, u februaru je već pušteno na slobodu pred zambijskim sudom, ali ih je policija ponovo uhapsila na aerodromu i vratila u pritvor, a sud je protiv njih ponovo podigao optužnicu. Povod za to bila je anonimna prijava koja je stigla iz Hrvatske.

Situacija s decom još je nepoznata. Prethodno je prošle nedelje objavljeno u medijima da su deca smeštena u nekoj vrsti maloletničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu decu, da bi naknadno Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izvestilo da su decu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para nameravala da usvoje preuzele zambijske službe socijalne zaštite, da su na sigurnom i da imaju dobre uslove.

(Index.hr)

pročitaj više

Region

Milan Knežević pozvao građane Crne Gore da podrže Srbe sa KiM na skupu koji će biti održan 1. juna u Nikšiću

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Demokratske narodne partije i nosilac liste ”Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević pozvao je danas građane Crne Gore “na skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije”.

On je u ime koalicije ”Za budućnost Crne Gore”, a uz ”blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija”, pozvao na skup i litiju koji će biti održani u Nikšiću, u četvrtak 1. juna na trgu Šaka Petrovića sa početkom u 20 sati.

”Ovim skupom šalju poruku čitavom svetu da naša braća na stradalnom Kosovu i Metohiji nisu sama i da ćemo uvek biti uz njih”, rekao je Knežević.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Crna Gora: Knežević poručio da neće prisustvovati sastanku sa Milatovićem

Objavljeno

-

Tanjug

Nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, poručio je da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Knežević je sa predizbornog skupa koalicije ZBCG u Pljevljima poručio Milatoviću da je, zahvaljujući glasovima koalicije ZBCG i pozivu Andrije Mandića, ostvario ubedljivu pobedu nad Milom Đukanovićem, prenele su Vijesti.

Knežević je rekao da je Milatović do 19. marta optuživao ZBCG da žele da idu sa Demokratskom partijom socijalista i da su se sve dogovorili sa Milom Đukanovićem.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

CG: O Deklaraciji o poništenju nezavisnosti Kosova u SO Zeta 11. juna

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine opštine (SO) Zeta i funkcioner Demokratske Crne Gore Luka Krstović saopštio je da je za 11. jun u 20 časova zakazao sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o Deklaraciji o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je rekao da je sednica zakazana za 11. jun u 20 časova, nakon završene izborne ćutnje vezane za vanredne parlamentarne izbore, prenosi RTCG.

“Šesta sednica Skupštine opštine Zeta zakazana je po redovnom postupku u skladu sa zahtevima kolega odbornika i predsednika Opštine. Na dnevnom redu će se naći pet tačaka dnevnog reda, među kojima i Deklaracija kolega iz nekadašnjeg Demokratskog Fronta. Sada se materijal za sednicu distribuira kolegama odbornicima, kako bi se po prvi put formalno upoznali sa sadržajem dnevnog reda sednice i elementima tačaka dnevnog reda”, rekao je Krstović.

On je dodao da se očekuje da će nakon sagledavanja i analize predloženih tačaka dnevnog reda, klubovi odbornika zasedati i doneti odluku o izjašnjenju”, saopštio je Krstović.

Iz DF, koji je u međuvremenu prestao da postoji, ranije su predložili Odluku o usvajanju Deklaracije o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

pročitaj više

Politika

Više od hiljadu građana zainteresovano da radi u Milatovićevom kabinetu

Objavljeno

-

Tanjug

Na javni poziv predsednika Crne Gore Jakova Milatovića za dobijanje posla u njegovom kabinetu prijavilo se više od hiljadu građana, od kojih će oni sa najkvalitetnijim biografijama postati deo njegovog tima, preneo je RTCG.

Milatović je za TVCG kazao da je sličan princip primenio i kao ministar ekonomskog razvoja u kabinetu Zdravka Krivokapića, kao i da tim činom šalje poruku da je meriokratija sistem kojem teži.

„Poslao sam poruku da je meriokratija i sistem vrednosti koji daje jednake šanse svima ono iza čega stojim. Javilo se preko hiljadu ljudi, različitih biografija i CV-jeva, moji saradnici prošli su kroz spisak, napravili smo bazu ljudi, kriterijume po kojima su sortirani i sigurno je da će neki od njih biti zaposleni u mom kabinetu nakon razgovora“, kazao je Milatović.

On je naveo da Aktom o sistematizaciji ima mesta za deset pomoćnika, podsetivši da je isto uradio i kao ministar u Krivokapićevoj vladi i da je tada od devet pomoćnika ministra bilo sedam ili osam onih koje nije poznavao pre toga.

Milatović je javni poziv objavio nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, kada je osvojio 60 odsto glasova i porazio dosadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

„Pozivam sve zainteresovane građanke i građane sa zavidnim akademskim i profesionalnim referencama, kao i moralnim vrednostima – koji smatraju da bi kao deo savetničkog tima i kroz rad u kabinetu predsednika mogli da daju svoj doprinos društvenom razvoju naše zemlje, da svoj CV pošalju do 7. maja“, napisao je Milatović tada na Tviteru.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU