ostanimo u kontaktu

Hronika

Majke ubijenih devojčica u Ribnikaru: Trećeg maja Srbija je morala da stane – godina bez iskoraka

N1

Objavljeno

-

Uskoro se navršava godinu dana od masovnih ubistava koja su se 3. i 4. maja 2023. desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Malo Orašje i Dubona. U samo dva dana, izgubljeno je 19 života, a 18 je ranjeno. Godinu posle tragičnih događaja, još se kao društvo nismo suočili sa njima, niti je iko preuzeo odgovornost. Ništa se nije promenilo. Srbija je morala tada da stane jer je to bila poslednja šansa da društvo da napravi iskorak, rekle su Ninela Radićević i Milanka Negić, majke ubijenih devojčica Ane Božović i Sofije Negić na tribini „Škola za sve nas“ u Novom Sadu.

„Treći maj je bio poslednja šansa društva da da napravi iskorak, da bude iznad politike. Tog 3. maja svako u zemlji je morao da stane i kaže – čekaj, mi smo došli u situaciju da nam decu ubijaju u školi. Svako je morao da digne glas i kaže – ne može! Moja Ana je ubijena jer je bila dežurna, a Sofija jer je istrčala iz fiskulturne sale da vidi šta se dešava. Obe su slučajno bile tu, i na žalost to je moglo je svakom detetu da se desi. I zato je Srbija morala da stane, moralo je sve da stane, da se ta energija oseti, da je oseti i vlast i da shvati da to tako dalje ne može“, rekla je rekla je Ninela Radićević, mama ubijene Ane Božović.

Ona je navela i da se masovno ubistvo koje se desilo samo dan kasnije 4. maja u selima Dubona i Malo Orašje možda ne bi desilo u drugim okolnostima.

„Verujem da se ne bi desilo masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje da je bilo prave reakcije tog 3. maja. Mi smo kao roditelji gledali samo par dana kasnije kako se deca vraćaju u tu istu školu, a roditelji sebi govore kako će sve biti uredu – kako će sve biti uredu, tako što će se počistiti krv sa hodnika – pa o čemu mi pričamo. I to smo čuli od roditelja dece koja su bila sa Anom i Sofijom u razredu. Ti roditelji koji su 10. maja pustili decu u školu su se najviše ogrešili o svoju decu. Mislim da je to staršno. Ni sada se ne govori o posledicama tog brzog povratka u školu i kreiranja atmosfere – kao da se ništa nije desilo. Ta atmosfera dolazi iz politike, ali mi građani smo morali da kažemo – ne desilo se, ništa nije isto i ne može da bude isto“, rekla je Ninela Radičević.

Godina bez ijednog iskoraka

Milanka Negić, mama ubijene Sofije Negić u Ribnikaru kaže da se od prošlogodišnje tragedije ništa nije promenilo u društvu.

„Godinu dana posle trećeg maja, teško mi je da se setim da se ikakav pomak desio. Jedno se desio kraj školske godine. Smatrali smo da su sva deca, na neki način stradala, i imali smo ideju da se pokrenu razna udruženja, društva, kult ustanove da bi deca bila zbrinuta do 20. juna i kraja školske godine. Hteli smo da se deca izmeste iz tog prostora, da ih zagrlimo, da ih pustimo da se izvrište ili isplaču, šta god da treba. Da fokus preko leta bude na njima, ali se ništa od toga nije desilo. Ono što se desilo jeste da su se podele, koje su već postojale produbile, nastale su nove podele, i među roditeljima u Ribnikaru ali i u širem društvu“, rekla je Milanka Negić.

Ona je istakla da se desilo upravo sve suprotno od onoga što je trebalo da se desii.

„To je poražavajuće, i propušteno je mnogo toga. Sva su deca istraumatizovana i jedina ispravna odluka bila je da se izmeste u drugi prostor, jer mesto zločina, mrak i atmosfera koja vlada oko tog prostora nisu zdrava za decu. Atmosfera u toj školi ni sada nije dobra, tamo je 960 dece koja će sutra biti članovi našeg društva. Nije fer što je dozvoljeno roditeljima da se džapaju, država je trebala da reaguje i donese odluku“, istakla je Negić.

Sve se pretvorilo u rijaliti

„Propušteno je da se otvori pitanje odgovornosti, ne krivične i građanske, već ljudske, svakog pojedinca. Nije se desio iskoraka kod svakog kod nas. Ljudski je kada se tako nešto desi da razmislite, analizirati i sebe i da se pokrenete jer smo svi na neki način odgovorni što smo došli do toga da se ovako nešto desi. U Duboni i Malom Orašju okolnosti su bile drugačije nego u Ribnikaru, ali sve je to proizvod društva. Ni jednu temu kao društvo nismo otvorili. I mediji su propustili šansu, nije bilo tribina, okruglih stolova“, rekla je Sofijina mama Milanka Negić.

Sada, kako se bliži godišnjica, rekla je ona, „ne možemo da se odbranimo od novinara, pitaju nas gde smo posle godinu dana“.

„Ima i medija koji su smislili da sada prave emisije o našoj deci, o Draganu… ne razumem. Prošlo je 12 meseci, niko nije smislio ništa bolje, već nas zovu da dođemo i da sada pričamo šta želimo. Niko nije osmislio ništa što bi se u kontinuitetu radilo jer mislim da je to važno, ne meni lično, ja ću moje dete nositi sa mnom dok sam živa, ali mislim da je važno za društvo. Nije bilo napretka u obrazovnom sistemu, niko više nije srećan u školi, ni deca ni nastavnici. Ne želim da verujem da ne postoji način da se napravi da škola bude udobnije mesto za sve. Društvo mora da se pokrene i pošalje poruku da je to važno i da ćemo uspeti to da realizujemo“, istakla je Milanka Negić, mama ubijene Sofije Negić u Ribnikaru.

Tribina „Škola za sve nas“ održana je u Novom Sadu i na njoj su govorili: Milanka Negić, mama ubijene Sofije Negić; Ninela Radićević, mama ubijene Ane Božović; Aleksandar Baucal, psiholog; Slobodan Cvejić, sociolog; Branislava Kostić, doktor nauka bezbednosti i Marko Oljača iz društva „Koraci“.

Da smo nešto naučili…

Da smo nešto naučili, onda bismo imali radikalno drugačija ponašanja u različitim segmentima društva, u različitim društvenim i političkim institucijama. Mi tome do danas ne svedočimo“, rekao je Oljača.

Ponovio je da je u Srbiji nasilje sve „i škola, i porodica, i crkva, i zemlja, i voda“ i da institucije ne postoje, zbog čega se može očekivati samo da se problemi koji postoje dodatno produbljuju i postaju sve gori.

Psiholog Aleksandar Baucal ocenio je da se u školama u Srbiji na različite oblike verbalnog i fizičkog nasilja uglavnom reaguje negiranjem, te da je dominantna praksa zataškavanje, sa jedinim ciljem da se stvori impresija da smo rešili neki slučaj.

U takvoj situaciji nasilje se ponavlja ali to više nisu samo mali oblici naslja između učenika, kaže Bucal, nego se onda pokreće i nasilje učenika prema nastavnicima.

„Mi na kraju samo gomilamo atmosferu nasilja i, sa druge strane, strategiju zanemarivanja. To je jedna jako opasna kombinacija“, naveo je Baucal.

Sociolog Slobodan Cvejić upozorio je da su za nasilje u društvu u velikoj meri odgovorni mediji, posebno oni koji imaju rijaliti programe, a da je građanima teško da izgrade mehanizme kojima bise oduprli nasilju.

Sve što se događa u društvu, to sveprisutno nasilje, direktno je indukovalo ono što se desilo u Ribnikaru, ocenio je on.

Naveo je da strah „stavlja ljude u hibernaciju“ i „onesposobljava ih da stupe u akciju“, a da u našem društvu postoje i „menadžeri straha“ koji znaju kako se njime upravlja.

„Možete da vidite da naši političari, jedan od njih više nego ostali, konstatno produkuje neprijatelje o kojima moramo da razmišljamo, zato što na taj način obnavlja mehanizam koji ljude drži zarobljenim“, kazao je Cvejić.

Branislava Kostić, dotor nauka bezbednosti, istakla je da je neophodno uložiti ozbiljan napor da se nađe način da se pitanje nasilja u školskim zajednicama i među mladima počne tretirati kao ozbiljna tema, na koju nauka i struka imaju neke odgovore.

„Nijedan keramičar ne može da zna koje su sve analize radili poslednjih 40 godina po belom svetu da bi stali na kraj tom zlu. Ne moramo uvek izmišljati rupu na saksiji, hajde da prepustimo stvarnim stručnjacima“, rekla je ona.

Istakla je da se ne sme dozvoliti da vlast svojim ad hoc rešenjima gura probleme „kao na fliperu, na jednu ili drugi stranu“.

(N1,Beta)

Hronika

Knjiga sećanja na ubijene đake od sutra u elektronskom obliku, forum se nastavlja

Objavljeno

-

Jasminka Petrović, članica Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar“, izjavila je večeras da će knjiga sećanja koja je bila ceo dan otvorena u Kralja Milutina 10, od sutra biti dostupna u elektronskoj formi kako bi se u nju upisali svi koji to nisu uspeli da učine danas.

Petrović, koja je jedan od najznačajnijih dečjih pisaca u Srbiji i regionu, rekla je to novinarima na Tašmajdanu, gde je bio organizovan forum, kao deo posebnog komemorativnog programa „Buđenje“ u znak sećanja na devetoro ubijenih đaka i čuvara Osnovne škole „Vladislav Ribinikar“.

Forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, o uzrocima i posledicama masovnih ubistava, bio je prilika i da građani u razgovoru sa članvima tima iskažu mišljenje ili da svoje predloge i razmišljanja ostave u posebne kutije, koje će, kako je rekla Petrović, kao i QR kodovi sa pitanjima, ostati i nerednih dana u Tašmajdanskom parku u blizini spomenika Desanki Maksimović.

pročitaj više

Hronika

Krajem maja počinje suđenje Urošu Blažiću za masakr kod Mladenovca

Objavljeno

-

Samo dan posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Srbiji se pre godinu dana, 4. maja, desio još jedan masakr u kome je Uroš Blažić u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca ubio devet mladih ljudi i 12 ranio, a početak suđenja mu je zakazan za kraj maja.

Blažić je uhapšen rano ujutru posle masovnog ubistva koje je počinio tokom noći, a pet meseci kasnije je optužen.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića za teško ubistvo, ali s obzirom na to da on nije navršio 21 godinu u trenutku izvršenja krivičnih dela, sud će moći da mu izrekne maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

pročitaj više

Hronika

Predsednik Vučić položio cveće u spomen-parku u Malom Orašju i Duboni

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas cveće u spomen-parku u Malom Orašju na mestu ubistva Nemanje Stevanovića, Lazara Milovanovića, Marka Mitrovića, Aleksandra Milovanovića, Nikole Milića i Petra Mitrovića.

„Sa najdubljim pijetetom odajem poštu nevinim žrtvama bezumnog pohoda koji je iza sebe ostavio očaj, tugu i pustoš. Kao roditelj, osećam ogroman bol zbog izgubljenih života i delim patnju porodica koje su ostale bez najvrednijeg blaga, bez svoje dece. Kao predsednik, obećavam da država neće dozvoliti zločin bez kazne, pobedu zla nad pravdom i zverstva nad čovečnošću. Neka počivaju u miru“, napisao je predsednik Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik položio cveće na mestu ubistva mladih u selu Dubona

Predsednik Srbije položio je cveće na mestu ubistva Kristine i Milana Panića i Dalibora Todorovića u selu Dubona.

„Zajedno sa predsednikom vlade Milošem Vučevićem polažem cveće na mestu na kojem su surovo prekinuti životi Milana, Kristine i Dalibora, a sa njima i sva radost i nadanja njihovih roditelja. Kuće ugašene i zavijene u crno, delo su zla koje nije znalo ni za milost, ni za stid, ni za ljubav“, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik je istakao da je i taj zločin ostavio „duboku ranu na duši cele Srbije, koja i danas stoji nema pred užasom koji nas je sve zadesio, ali i ujedinio sve dobre ljude naše zemlje u nameri da se svim snagama izborimo za društvo u kojem se ovakva tragedija ne sme ponoviti“. 

„Neka počivaju u miru“, naveo je Vučić.

U selima Malo Orašje i Dubona 4. maja pre godinu dana ubijeno je devetoro, a ranjeno 12, uglavnom mladih ljudi.

Narednog dana uhapšen je osumnjičeni za masovno ubistvo Uroš Blažić. 

pročitaj više

Hronika

Poverenica: 3. i 4. maj – društvena prekretnica

Objavljeno

-

N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom godišnjice ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Malo Orašje i Dubona ocenila da su 3. i 4. maj društvena prekretnica, uz poruku da solidarnost i empatija treba da budu vrednosti na kojima počiva društvo, a da sve što iskače iz toga mora se osudi.

Janković je za RTS rekla da se u proteklih godinu dana većina ljudi promenila na ličnom nivou, pošto sada, kako je rekla, svi strahuju.

„Ne možemo više sigurno da živimo u onom svetu koji smo kreirali nekada samo za nas, u našem okruženju, već mislim da smo postali svesni činjenice koliko smo međuzavisni. Naravno, ne svi, nego većina ljudi“, rekla je Janković.

Dodala je da su u Srbiji uvek jače one snage koje svoje živote žive i temelje na vrednostima solidarnosti, razumevanja, empatije, poštovanja i razumevanja, ali da su se tih dana probudile neke druge društvene snage koje ne razmišljaju tako i imaju neopravdano veliki medijski i javni prostor, pa se stiče utisak da niko ništa nije naučio iz tragedija.

„Moramo da se suočimo sa tom tragedijom i da damo mnoge odgovore“, rekla je Janković i dodala da je boli kada sluša ispovesti roditelja i čuje njihove priče i osećanja da im se nismo dovoljno našli.

„Oni svi negde generalno tvrde da je postojala empatija, da su im ljudi pokazivali i solidarnost i saosećali se sa njima, ali da na društvenom nivou to nije bila adekvatna podrška i adekvatna reakcija“, rekla je Janković.

Ukazala je da je umesto najglasnije tišine koju smo čuli pre godinu dana, koja u mnogima i dalje traje, nakon toga bila „godina zaglušujuće buke i jednog apsolutno neprimerenog govora i ponašanja mnogih u javnom prostoru i apsolutno nedopustivo neetičko izveštavanje nekih medija“.

„Mislim da bi RTS, i ja sam tu saglasna sa roditeljima, mogao da predvodi godinu buđenja i godinu ozdravljenja našeg društva“, rekla je Janković i dodala da mora da se vidi šta su minimalne vrednosti oko kojih nema sporenja.

Napomenula je da su vrednosti na kojima temeljimo naše društvo već definisane u Ustavu i pozvala da ih još jednom ponovimo i da oko toga temeljimo društvo.

„Jedna od njih je poštovanje na svakom koraku i princip ravnopravnosti, ljudskih prava i pravne države. Hajde da vidimo te osnovne vrednosti i da ih se podsetimo. Mi uvek volimo da kažemo da su naše vrednosti solidarnost i empatija. Hajde da im se onda vratimo, pa da svako ko iskače iz takvog ponašanja, da takvo ponašanje nailazi na osudu“, istakla je Janković.

(FoNet)

pročitaj više

Hronika

Godišnjica masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni – devet ugašenih mladosti

Objavljeno

-

N1

Godinu dana prošlo je od masovnog ubistva u selima Malo Orašje i Dubona kada je tada 21-ogodišnji Uroš Blažić ubio devetoro i ranio trinaestoro ljudi. Najmlađa žrtva bio je četrnaestogodišnji Nikola, a najstarija dvadesetpetogodišnji Petar Mitrović koji je preminuo nakon 50 dana borbe za život. Masovno ubistvo počinjeno je dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Četvrtog maja prošle godine u Malom Orašju su ubijeni Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo 50 dana nakon zločina. U Duboni su ubijeni rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

Grad Smederevo organizuje komemorativni program u Malom Orašju, na mestu gde je 4. maja prošle godine Uroš Blažić počinio masovno ubistvo.

Program u znak sećanja na žrtve će početi u 11.00 sati u Ravnom Gaju, u selu Malo Orašje, a tokom njega će, pored ostalog, biti prikazan dokumentarni film „Nebeska družina“, sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih mladića.

U znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mesta zločina, koga organizuje FK „Ravni Gaj“, sa ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sati, kada se masovno ubistvo dogodilo.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, i on se tereti da je pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno. Posle više od godinu dana u Višem sudu u Smederevu za 23. maj zakazano je pripremno ročište pred početak suđenja U. B. (22) osumnjičenom za masovno ubistvo.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo je predlažilo maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora za Uroša Balžića i njegovog oca R. B.

Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio devetoro ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

Negovom ocu R. B. na  teret se stavlja krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu.

Pomen za sve ubijene u Malom Orašju održan je 27. aprila na Ravnom Gaju, nakon čega je služen parastos u Crkvi Svetog apostola Vartolomeja.

Parastos za žrtve iz Dubone služen je u crkvi Svetog Simeona Stolpnika, a potom i na seoskim grobljima.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU