ostanimo u kontaktu

Politika

Mali: Ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija

Tanjug

Objavljeno

-

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da država ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija. Kako je naveo u saopštenju, novca ima dovoljno i za isplate jednokratnih pomoći.

Ministar Mali je, komentarišući izjavu potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića koja se odnosi na najavljena povećanja plata i penzija i isplate jednokratnih pomoći, poručio da bi Nikezić trebalo da uči od njih, umesto što kritikuje.

“Gospodin Nikezić nastavlja sa svojom politikom koja se protivi podizanju kvaliteta života građana, a podrazumeva samo lično bogaćenje njega i njegovih stranačih saboraca. Za druge strane, mi se ponašamo ozbiljno i odgovorno, tako da imamo i dovoljno novca za povećanja plata i penzija i isplate jednokratnih pomoći. Takođe, ne menjamo plan zaduživanja za ovu godinu, uprkos njegovim lažnim tvrdnjama”, naveo je Mali u saopštenju.

(Tanjug)

Politika

Vučić: Spremni smo na izbore od 17. decembra 

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras gostujući na RTS da je spreman na izbore od 17 decembra i to, kako je precizirao – parlamentarne, beogradske, pokrajinske i u nekim opštinama.

Kako je naveo, spreman je da ispuni zahteve opozicije čije je pismo sa zahtevom za izbore dobio.

“Razgovarao sam sa više ljudi, neki su za, neki su protiv, u ovom trenutku ne mislim da je to ključna tema, ali morate da poštujete demokratiju, da poštujete opozicione stranke, šta god mislili o njihovom radu, a nisam neko ko je oduševljen njihovim radom i to govorim kao predsednik Srbije, a ne kao član stranke”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, ako iz SNS to budu tražili, “sa najvećom čašću će prihvatiti da njegovo ime bude u kampanji”.

“Ponosan sam što je SNS na čelu države, pokazali su kako se zemlja vodi”, rekao je Vučić.

On je dodao i da je danas razgovarao s gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem.

“Dogovorili smo se i kako će da se predstave rezultati za Beograd, on će voditi najverovatnije tu listu. To je predlog Miloša Vučevića, predsednika SNS”, najavio je Vučić.

Na pitanje da li bi SNS mogla posle izbora da uđe u koaliciju sa nekom od opozicionih stranaka, a ne sa SPS-om, Vučić je rekao da to nije realno.

“Verujem da SNS o tome vodi računa, da imaju dovoljno morala da se sa tim ne igraju samo da bi opstali na vlasti. Dobiješ poverenje – dobiješ. Izgubiš poverenje – izgubiš. Ako izgubi SNS poverenje i ja ću morati da postavim pitanje poverenja kao predsednik Republike jer sam bio na njihovoj listi”, rekao je Vučić za RTS.

Poručio je da je moguće da izbori budu 17. decembra, a mogu da budu i u subotu 23. decembra, s obzirom na to da je nedelja 24. decembar Badnji dan za katolike, “a mogu da kažu i da hoće kasnije”.

“Pošto sam ja razumeo da oni žele što pre, evo, mi smo spremni. Svi za izbore, od 17. decembra već”, rekao je Vučić.

pročitaj više

Politika

Milojko Spajić: Optimista sam da će vlada biti formirana, biće proevropska

Objavljeno

-

Mandatar i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Milojko Spajić izjavio je danas da je optimista da će proevropska Vlada Crne Gore biti formirana.

“Optimista sam da će se vlada formirati. Biće proevropska vlada. Ništa što je dobro nije lako. U Crnoj Gori često se stvari zakomoplikuju bez potrebe”, naveo je Spajić posle sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, prenose Vijesti.

Rekao je da opstrukcije postoje od početka, ali da se trudi da se vlada formira što pre.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Orlić: Redovno zasedanje Skupštine Srbije počeće od oktobra

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić potvrdio je danas da će u oktobru početi redovno zasedanje republičkog parlamenta.

“Skupština će zasedati od oktobra. Videli ste da opozicija i prilikom prethodnog zasedanja skupštine nije uspela da zaustavi život u Srbiji uprkos opstrukcijama, vlast je ipak uspela da usvoji rebalans budžeta i niz drugih zakona”, kazao je on za televiziju Prva.

On je naveo i da će predsednik Srbije Alaksandar Vučić, po povratku iz Njujorka, razgovarati s predstavnicima stranaka o izborima i dodao da je ne mali broj onih koji su za to da se poveća izborni cenzus sa tri odsto na pet.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Ponoš: Od sporazuma opozicije ne može biti štete, videćemo koliko će biti koristi

Objavljeno

-

Zdravko Ponoš, lider stranke Srbija Centar pozdravio je sporazum koji su potpisale parlamentarne stranke koje organizuju protest jer predstavlja doprinos boljoj klimi na opozionoj sceni.

“Od toga ne može biti štete, a koliko će biti koristi zavisi koliko u to veruju oni koji su staali iza tog papira”, rekao je Ponoš.

Smatra da je dogovor o tehničkoj saradnji moguć u celoj opoziciji pa i sa strankama desnice. Bez obzira što, kako kaže ima „podrozenje“ prema rukovodstvima nekih stranaka, nema prema njihovim biračima i veruje da će se iskreno boriti za očuvanje izbornih rezultata na terenu. Podsetio je da SRCE ima dogovor o zajedničkom delovanju sa Demokratskom strankom, strankom Zajedno i Rumunskom partijom koji je mnogo dublji jer podrazumeva zajedničke akcije, a ne samo nenapadanje.

Kada je u pitanju situacija na Kosovu Ponoš je naveo da oko 2000 srpske dece manje upisano u škole ove godine jasno pokazuje da dolazi do masovnog iseljavanja Srba.

„Najpre upisuju decu u škole u centralnoj Srbiji, pa se sele cele porodice. Ne veruju naravno Prištni, ali ni Beogradu ni međunarodnim akterima da će situacija biti bolja. Njima život potvrđuje da postoji neka vrsta prećutne saglasnosti režima u Prištini i u Beogradu, ali i međunarodnih aktera oko teze da kad nema Srba nema ni problema. To postojaje surova realnost za Srbe na Kosovu“, rekao je Ponoš.

(N1)

pročitaj više

Politika

Obradović: Vreme za novu spoljnu politiku Srbije

Objavljeno

-

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je vreme za novu spoljnu politiku Srbije “Srbija u Evropi – ne u EU”, dodavši da je potrebno izaći iz samozarobljenosti u evropske integracije koje su doživele krah.

Na okruglom stolu „Spoljno-politička pozicija Srbije danas – elementi za novu spoljnu politiku“, u organizaciji Dveri i stranke Zavetnici, Obradović je rekao da nova spoljna politika Srbije treba da se okrene bilateralnoj saradnji sa EU kao organizacijom, bez uslovljenog članstva, kao i sa pojedinačnim državama članicama EU u onim oblastima gde postoji obostrani interes.

On je naveo da nova spoljna politika Srbije koja državu vidi u Evropi, ali ne i u EU, počiva na četiri prioriteta, a prvi je saradnja sa državama unutar EU koje nisu priznale Kosova: Španija, Grčka, Rumunija, Kipar, Slovačka, saopštile su Dveri.

Drugi prioritet je saradnja sa državama Višegradske grupe koje zasnivaju svoje političke sisteme na konzervativnim, hrišćanskim i tradicionalno-porodičnim vrednostima, kao i svim političkim subjektima unutar EU koji se zalažu za Evropu nacija, suverenu nacionalnu politiku, konzervativne hrišćanske i porodične vrednosti, odgovornu migrantsku politiku i ekološki patriotizam.

Saradnja sa tradicionalnim partnerima Grčkom i Italijom, kao i sa državama sa kojima Srbija ima najtešnje ekonomske veze i brojnu dijasporu poput Nemačke i Austrije treći je prioritet, a četvrti saradnja sa svim evropskim kraljevinama, naveo je Obradović.

On je ukazao da je potrebno izmeniti i dopuniti opšti normativni i institucionalni okvir donošenja i kontrole spoljno-političkih odluka, kao i postojeću zakonsku regulativu u oblasti spoljnih poslova, kao i da Narodna skupština treba da ima centralnu ulogu u kontroli nove spoljne politike.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU