ostanimo u kontaktu

Srbija

Maskirani mladići iščupali kablove ozvučenja, sabotiran protest kod vile Šapića

Objavljeno

-

Protest vlasnika splavova ispred vile gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića završen je nakon manjeg incidenta. Mladići sa maskama su sa jednog od vozila iščupali kablove ozvučenja i na taj način sabotirali govornike na skupu.

Kako javlja reporterka Nova.rs, policija na to nije reagovala. Vlasnici su se razišli, a novo okupljanje je najavljeno za sutra ispred Skupštine Beograda.

Reporterka N1 javila je ranije da se, pored vlasnika splavova, okupilo i nekoliko desetina građana, koji su se, kažu, spotnano okupili, ali nisu želeli da razgovaraju. Prema nezvaničnim informacijama, moguće je da su to ljudi koji su sukobljena strana sa vlasnicima splavova.

Podsetimo, oko stotinak vlasnika splavova na Savskom keju, koji nisu prošli licitaciju za zakup mesta, okupilo se ispred vile gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića. Oni su prethodno u protestnu šetnju krenuli od TC Ušće. Najavili su da je ovo tek početak, te da će se i sutra sastati ispred Skupštine grada „u mnogo većem broju“.

Srbija

Gasovod Srbija-Bugarska pušta se u probni rad 10. decembra

Objavljeno

-

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska sutra će biti pušten u probni rad, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Očekuje se prisustvo najviših državnih zvaničnika Srbije i Bugarske.

Završeni su svi radovi na gasovodu do Bugarske, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, a posebno iz Azerbejdžana.

pročitaj više

Srbija

Damnjanović: Rok za podnošenje izveštaja o troškovima kampanje ističe sutra

Objavljeno

-

Rok za podnošenje preliminarnog izveštaja o troškovima izborne kampanje Agenciji za sprečavanje korupcije od strane političkih subjekata koji učestvuju u izbornoj kampanji ističe sutra, izjavio je direktor ove agencije Dejan Damnjanović.

“Podsećam sve aktere koji imaju ovu obavezu da je ispune do sutra, a naša je obaveza da te izveštaje obradimo i sa njima izađemo u javnost”, rekao je on za TV Prva.

Prema njegovim rečima, Agencija za sprečavanje korupcije je veoma zauzeta oko predizborne kampanje i ima 140 posmatrača na terenu.

pročitaj više

Srbija

Potpisan Memorandum o razumevanju sa CERN-om, Srbija postala deo Globalne LHC mreže

Objavljeno

-

U Državnom data centru u Kragujevcu danas je potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže, kojim Srbija postaje deo globalne računarske mreže Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Memorandum su potpisali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i šefica odeljenja za informacione tehnologije CERN-a Enrika Porkari.

Ministarka Begović je istakla da potpisivanjem memoranduma Srbija postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika.

pročitaj više

Srbija

Mevlud Dudić ponovo izabran za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Objavljeno

-

Glasovima većine članova Izbornog tela za glavnog muftiju i predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) na novi petogodišnji mandat izabran je Mevlud Dudić.

Pored Dudića, na glasačkom listiću našle su se i muftije Rešad Plojović i Ragmi Destani, s tim što je od učešća u izbornom procesu, neposredno pred početak glasanja, odustao Plojović.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 120 članova Izbornog tela,a svoje glasačko pravo iskoristilo je njih 98.

pročitaj više

Srbija

Deset pojmova koje smo najviše guglali 2023. godine u Srbiji

Objavljeno

-

Na prvom mestu najtraženijih pojmova na internet pretraživaču Google u Srbiji u 2023. godine bila je reč “e-agrar”.

Na drugom mestu građani Srbije su najviše guglali ove godine crkveni kalendar, potom ChatGPT, modni brend Sinsay, Evroliga i Zadruga 6.

Sedmu poziciju najtraženijih zauzeo je pojam „e-fakture“, te Reserved, KK Partizan, MTS Dvorana, kao i brojne kladionice.

Što se tiče Google pretraga na svetskom nivou, najviše se na Google tražio pojam ChatGPT, a za njim slede Ipl 2023, iPhone 15, Inter Miami….

(N1)

pročitaj više

U TRENDU