ostanimo u kontaktu

Biznis

Mekdonalds otvara još 10.000 restorana do 2027, veštačka inteligencija stiže i do Big Meka

Objavljeno

-

Mekdonalds (McDonald’s) planira da otvori 10.000 novih restorana širom sveta do 2027. godine, u onome što najveći lanac brze hrane naziva „najbržim periodom rasta“ u istoriji brenda, istovremeno najavljujući partnerstvo sa Guglom radi automatizacije restorana pomoću veštačke inteligencije.

Mekdonalds očekuje gotovo 2% rasta u prodaji širom sistema zahvaljujući novim restoranima, prema saopštenju za medije.

Predstavnik za odnose s javnošću Mekdonaldsa rekao je CBS-u da će u SAD biti otvoreno 900 novih restorana, dok će ostali biti otvoreni širom sveta.

Kompanija takođe planira da preuredi deo svog menija, uvodeći „Best Burger Initiative“ (Inicijativa za najbolji burger) – u cilju poboljšanja kvaliteta svojih burgera – na skoro svim tržištima do 2026. godine. Investiraće više u svoje rastuće poslovanje s piletinom proširivanjem McCrispy sendviča sa piletinom na sva tržišta do 2025.

Lanac navodi da se nada da će koristiti generativnu veštačku inteligenciju kako bi ubrzao svoje ulaganje u automatizaciju na svojim lokacijama i pomogao zaposlenima da brže rešavaju probleme.

Mekdonalds će tako imati 50.000 restorana u funkciji do 2027. godine, ako sve bude išlo prema planu.

Ova najava došla je na Mekdonaldsovom Investitorskom danu u sredu. Prema Asošiejted Presu, Manu Stejert (Manu Steijaert), glavni direktor za korisnike u Mekdonaldsu, rekao je da su kompaniji bile potrebne 33 godine da otvori svojih prvih 10.000 restorana, a zatim 18 godina da poraste sa 30.000 na 40.000.

Stejert je takođe naveo da eksplozivni rast zahteva za dostavom pomaže potražnji za novim restoranima. Mekdonalds takođe planira dalje proširenje svojih mogućnosti dostave putem aplikacije, odakle kompanija očekuje da će dolaziti 30% njihovih dostava do 2027. godine.

Što se tiče Mekdonaldsovog novog ulaganja u veštačku inteligenciju, to je najnoviji znak rastućeg interesovanja kompanije za automatizaciju. U decembru je kompanija predstavila svoju prvu potpuno automatizovanu testnu radnju, gde su porudžbine bile postavljene na kiosku i isporučivane pomoću transportne trake. Taj potez izazvao je različite reakcije na društvenim mrežama, gde su neki izražavali zabrinutost da li će tehnologija uticati na ljudske poslove.

Mekdonalds tvrdi da će automatizovane usluge pomoći njihovom ljudskom osoblju u kuhinji da efikasnije poslužuju kupce. I drugi lanci brze hrane investiraju u veštačku inteligenciju – Vendis (Wendy’s) je testirao AI četbota koji je pomagao kupcima da poruče na drive-thru liniji tokom ove godine.

Oba objava nije sadržala detalje o tajnom novom projektu CosMc, spinoff restoranu Mekdonaldsa za koji se očekuje da će otvoriti ograničen broj lokacija početkom 2024. Iako se malo toga zna o jelovniku novog koncepta, očekuje se da će se fokusirati na specijalne napitke i može težiti konkurenciji drugim lancima s fokusom na napicima poput Starbaksa (Starbucks).

Džejms Farel, novinar Forbes

Biznis

Od dronova do celih firmi: Šta stavljamo pod zalogu i kome najviše dugujemo

Objavljeno

-

Više od 100 milijardi evra iznose dugovi zbog kojih su građani i firme u Srbiji stavili pod zalogu automobile, kamione, mašine, lokomotive, dronove, razne dragocenosti, ali i životinje, ugovore koje tek treba da naplate, pa i – cela preduzeća. Najviše zaloga je u registar APR upisano u korist – banaka.

Ono što je hipoteka na stan i drugim nepokretnostima, to je zaloga na pokretnim stvarima i pravima.

Zalogom garantujemo da ćemo dug platiti na vreme – u protivnom, poverilac može da se namiri prodajom predmeta koji je pod zalogom.

U Agenciji za privredne registre za portal N1 navode da je, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, bilo aktivno 196.209 založnih prava, a ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja iznosi 100.898.034.811,79 evra.

Pod zalogu se, uobičajeno, stavljaju vozila, mašine, umetničke slike, nakit, ali ima i životinja koje, na primer, poljoprivredna gazdinstva kupuju na kredit.

Tako se u registar proteklih godina upisivala zaloga na kravama, pastuvima, bikovima…

Otplatu duga dužnik može da garantuje i udelom u vlasništvu nad svojim preduzećem, ali i nekim budućim prihodom. Takav je, na primer, slučaj sa ugovorima o sportskim transferima kada sportski klub tek treba da naplati iznos od „prodatog“ igrača.

Bilo je i primera da se pod zalogu stavljaju i potraživanja iz ugovora o doživotnoj renti.

Šta smo založili

U 2023. godini prava (prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava) čine 32,65 odsto registrovanih predmeta. Vozila čine 30,79 odsto predmeta zaloge, mašine i oprema 19,89 odsto, dok su životinje zastupljene u 6,74 odsto slučajeva.

Preostalih 9,93 odsto, kako ističu u APR, čine pokretne stvari koje ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija.

Kome dugujemo

Najviše zaloga je upisano u korist – banaka.

„U 2023. godini među založnim poveriocima najzastupljenije su banke koje čine 77,15 odsto svih registrovanih. Ostala privredna društva zastupljena su u 11,1 odsto, Republika Srbija – Poreska uprava čini 4,06 odsto, fizička lica 2,29 odsto, preduzetnici 0,05 odsto, dok su lica koja ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija zastupljena u 5,35 odsto slučajeva“, navode u APR.

Pretragom Registra založnih prava, tako, pronalazimo zalogu nad zlatnom ogrlicom u korist Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ iz Sombora.

Dužnik je zlatarska radnja, a zaloga je još 2010. godine uspostavljena po rešenju Privrednog suda u ovom gradu.

Za razliku od ove ogrlice, za koju je sud u Somboru procenio da je pre 14 godina vredela nešto više od 20.000 dinara, zaloga nad 240 komada ogrlica sa poludragim kamenom u vlasništvu jedne kraljevačke firme, prema proceni Poreske uprave Srbije, bila je 2009. godine vredna 1,2 miliona dinara.

Firma može da garantuje plaćanje svojih obaveza stavljajući pod zalogu vlasničke udele.

Nekada je reč o – celim preduzećima.

Tako je nedavno, podsetimo, Telekom Srbija prodao antenske stubove i prateću infrastukturu kojom je upravljala firma Sky Towers Infrastructure (u Telekomovom vlasništvu). Krajem decembra 2023. novi vlasnik te firme postalo preduzeće registrovano u Srbiji – Actis Luna Telecom Tower.

Novo preduzeće je odmah po preuzimanju uspostavilo zalogu na 100 odsto vlasništva u firmi Sky Towers Infrastructure u korist Telekoma, a po osnovu obezbeđenog potraživanja od 420,4 miliona evra.

Kad krene prinudna naplata

Kada dužnik ne plati na vreme poveriocu – on može da se namiri iz prodaje predmeta pod zalogom.

U Agenciji za privredne registre navode da relativno mali broj upisanih zabeležbi upućuje na zaključak da dužnici u najvećem broju slučajeva uredno izmiruju svoje obaveze i da su prinudna izvršenja obaveza obezbeđenih registrovanom zalogom u praksi – relativno retka.

„Procenatualna zastupljenost zabeležbi namirenja se kreće između 0,5 odsto i jedna odsto u odnosu na broj registrovanih založnih prava“, ukazuje APR.

Podaci APR pokazuju da je u poslednjih pet godina registrovano je 300 zabeležbi namirenja, a ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja u tim predmetima bila je oko 108 miliona evra.

(N1)

pročitaj više

Biznis

Bitkoin stabilan na 47.257 evra, itirijum porastao za 1,48 odsto na 2.720 evra

Objavljeno

-

Bitkoin je danas u 15.00 časova na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens imao vrednost od 47.257,50 evra, što je otprilike isto kao u sredu.

Ukupan obim trgovine bitkoinima u poslednja 24 sata je bio 25,89 milijardi evra.

Indeks straha i pohlepe (Fear and Greed Index) u vezi sa bitkoinom danas se nalazi na nivou 74 u kategoriji „pohlepa“, što znači da su investitori optimisti povodom daljeg rasta bitkoina.

pročitaj više

Biznis

NBS: Sve popularnije plaćanje mobilnim telefonom

Objavljeno

-

Broj plaćanja koja su fizička i pravna lica i preduzetnici realizovali mobilnim telefonom u 2023. bio je 87 miliona, što je za 29,2 odsto više nego godinu dana ranije kada je bilo 67,3 miliona plaćanja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi, broj plaćanja korišćenjem aplikacije na računaru, odnosno elektronskog bankarstva, u prošloj godini bio je 145 miliona, a to je manje za 8,4 odsto nego 2022. godine kada je zabeleženo 158,3 miliona plaćanja.

Dodaje se da ugovaranje navedenih usluga ipak i dalje raste, budući da je više od po četiri miliona korisnika imalo ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva i elektronskog bankarstva, pojedinačno posmatrano.

pročitaj više

Biznis

Beleks15 na najvišem nivou od maja prošle godine

Objavljeno

-

Beleks15 porastao je prošle nedelje 2,6 odsto, najviše od maja 2023. godine, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Ukupan promet u skraćenoj trgovačkoj sedmici zbog praznika iznosio je 204,1 milion dinara ili 1,7 miliona evra.
Reperni indeks tržišta, Belex15 pogurao je nastavak uzlaznog trenda akcija Messer Tehnogasa čija je cena skočila skoro 20 odsto, nakon što su investitori nastavili da kupuju tu hartiju na bazi špekulacije o mogućnoj konsolidaciji vlasništva.
Akcija Tehnogasa je na kraju nedelje vredela 21.871 dinar, što je najviša vrednost ove akcije od 2007. godine. Cena te akcija je od početka godine porasla 38 odsto i dostigla posle dužeg vremena 80 odsto njene knjigovodstvene vrednosti i tržišnu kapitalizaciju od 22,7 milijardi dinara ili 193,5 miliona evra.

Cena akcije Dunav osiguranja je posle dužeg vremena pala ispod nivoa od 900 dinara, uz promet od 7,2 miliona dinara. Od početka godine cena te akcije je u minusu skoro pet odsto, nakon što je prošle godine oslabila 12 odsto.
Među akcijama sa najvećim prometom bila je akcija Metalca, realizovan je promet od 6,2 miliona dinara, na nepromenjenoj ceni od 1.550 dinara.
Cena akcije Naftne industrije Srbije se spustila na psihološku granicu od 800 dinara, uz promet od šest miliona dinara.
Akcijama Jedinstva iz Sevojna ostvaren je promet od 5,8 miliona dinara, uglavnom po ceni od 7.010 dinara. Ta kompanija je izvestila o prilično dobrim rezultatima u četvrtom kvartalu i poslovnoj 2023. godini. Nekonsolidovani neto dobitak porastao je prošle godine 31 odsto na 312,7 miliona dinara, dok je samo u četvrtom tromesečju kompanija zabeležila profit od 126,7 miliona dinara.

Beta

pročitaj više

Biznis

Mirjana Miletić: Očekuje se da ECB od sredine godine smanjuje referentnu kamatnu stopu

Objavljeno

-

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije (NBS) Mirjana Miletić izjavila je danas da se očekuje da kamate na evroindeksirane kredite slede politiku Evropske centralne banke, za koju se predviđa da će sredinom ove godine ući u ciklus smanjenja referentne kamatne stope, što bi prema sadašnjim procenama moglo da iznosi 75 baznih poena.

„Očekujemo da će se to preliti i na evroindeksirane kredite, odnosno smanjenje kamatne stope na ovu vrstu kredita“, rekla je ona odgovarajući na novinarska pitanja na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Dodala je da se, kada je reč o našoj monetarnoj politici, primenjuje princip opreznosti, koji podrazumeva da će se sve odluke dobro odmeravati i navela da je dobro što se inflacija smanjuje u skladu sa očekivanjima, pa čak i brže nego što se očekivalo.

pročitaj više

U TRENDU