ostanimo u kontaktu

Svet

Meksiko siti: Vlasti izdale upozorenje stanovnicima da nose maske zbog aktivnosti vulkana

Objavljeno

-

Intenzivna aktivnost vulkana Popokatepetl, u centralnom Meksiku, brine meksičku vladu, a lokalne vlasti izdale su upozorenje zbog kontinuiranog izbacivanja pepela i vodene pare iz kratera i stanovnicima Meksiko sitija preporučile da nose maske.

Preporuka je i da ostanu kod kuće i izbegnu direktan kontakt sa vulkanskim pepelom, prenela je ANSA.

Nacionalni centar za prevenciju katastrofe izvestio da opasnost i dalje postoji i da je sprovedena evakuacija sela koje je najbliže vulkanu.

Svet

Otkrivene tajne Titanika: Zašto je broj čamaca za spasavanje smanjen?

Objavljeno

-

Pre 112 godina, 15. aprila, luksuzni prekookeanski brod Titanik sa sobom je odneo 1.500 života, a njegova olupina i dalje leži na dnu ledenog Atlantika.

Američki animator Džered Oven je pre godinu dana na Jutjub platformi postavio digitalnu predstavu broda iz svih uglova, tačno onako kako je izgledao pre nego što je isplovio iz Sautemptona pre 112 godina. Ovaj video je otkrio mnoge do sada nepoznate detalje.

„Ovo je sve dizajnirano ručno, za mene je to neverovatno inženjerstvo i umeće“, rekao je Oven. Prilikom kreiranja prikaza, Oven je koristio brojne izvore, uključujući National Geographic, „Titanic“‘ izdanje serije knjiga Haines Manual , a zatim se oslanjao na program za kreiranje 3D sadržaja kako bi sve prikupljene informacije oživeo.

Razlog manjka čamaca za spasavanje

Njegov video prikazuje svih 10 paluba Titanika, uključujući palubu za čamce na samom vrhu. Deo razloga za nedostatak čamaca za spasavanje bio je i taj što dizajneri nisu želeli da prenatrpaju palubu broda i tako zakrče pogled na Atlantik putnicima prve klase.

Poznato je da Titanik nije imao dovoljno čamaca za spasavanje koji bi mogli da spasu 2.224 duše na brodu. Da jeste, moglo bi biti spaseno mnogo više stotina – ako ne i svi – živoia koji su izgubljeni te noći, piše Daily Mail.

Titanik je imao ukupno 20 čamaca za spasavanje, koji su zajedno mogli da prime 1.178 ljudi, nešto više od polovine ukupnog broja putnika (iako dva od ovih čamaca nisu bila iskorišćena kada je brod potonuo).

Posmatrajući plan Titanika, čamci za spasavanje su se uglavnom držali na oficirskom šetalištu prema prednjem i šetalištu druge klase.

U međuvremenu, šetalište prve klase bilo je skoro potpuno oslobođeno od čamaca za spasavanje, što znači da su putnici prve klase mogli da šetaju i dive se čistom pogledu na Atlantik sa obe strane.

Iako se sada čini nezamislivim, polazna tačka Titanika je očigledno bila njegova veličina i luksuz, a ne sigurnost.

Još jedna zanimljiva činjenica je da su na Titaniku zapravo postojala dva velika stepeništa, oba ograničena samo na putnike prve klase. Daleko veličanstvenije bilo je prednje veliko stepenište, koje je bilo ukrašeno rezbarenom hrastovom zidnom pločom sa satom u sredini – mesto gde se Džek i Rouz susreću u hit filmu Džejmsa Kamerona iz 1997. godine.

Ovaj brod je krasio luksuz, kao što su teretana, tereni za skvoš, tursko kupatilo, teretana i prvi bazen na brodu. Titanik je bio „kraljevski parobrod“, što znači da mu je britanska monarhija legalno naručila da nosi pisma i pakete.

Prema podacima Nacionalnog poštanskog muzeja Smitsonijan, na brodu se nalazilo između šest i devet miliona predmeta namenjenih za Njujork. Sva Titanikova pošta je izgubljena kada je brod potonuo oko 2:20 ujutro, dva sata i 40 minuta nakon što je udario u ledeni breg.

Video bi mogao da bude koristan australijskom milijarderu Klajvu Palmeru, koji je obećao da će rekonstruisati čuveni brod po procenjenoj ceni od milijardu funti. Titanik II, koji treba da bude spreman za plovidbu do 2027. godine, oponašaće specifikacije originalnog broda, uključujući moderne navigacione i bezbednosne sisteme, prenosi Klix.

Ostaci Titanika sada leže na dnu okeana oko 350 nautičkih milja od obale Njufaundlenda u Kanadi. Međutim, stanje ove osetljive olupine se tako brzo pogoršava pod vodom da bi mogla potpuno nestati u narednih 40 godina.

(klix.ba, Daily Mail, N1 Beograd)

pročitaj više

Svet

Mikelanđelov crtež prodat za 200.000 dolara na aukciji u Njujorku

Objavljeno

-

Kvadrat koji je na požutelom papiriću nacrtao renesansni genije Mikelanđelo prodat je za 201.600 dolara, što je 33 puta više od procenjene vrednosti, objavila je aukcijska kuća Christie’s.

Pronađen na poleđini okvira, mali crtež popraćen pismom Mikelanđelovog poslednjeg direktnog potomka prvo se procenjivao na između 6.000 i 8.000 dolara.

Ali, njujorški Christie’s objavio je da je komad prodat za „33,6 puta veći iznos od najniže procene“, bez otkrivanja bilo kakvih pojedinosti o kupcu.

Mali crtež prikazuje mramorni blok s reči „simile“, odnosno „slično“ na engleskom. Veruje se da je nacrtan dok je Mikelanđelo radio na slavnom svodu Sikstinske kapele, rekao je stručnjak aukcijske kuće Christie’s agenciji AFP u januaru.

Uz crtež je i pismo koje je napisao Kozimo Buonaroti 1836. godine, u kojem nudi delo svog „slavnog pretka Mikelanđela“ ser Džonu Bauringu, posle guverneru Hongkonga, čiji se potpis pojavljuje na dnu papira.

Stručnjaci Christie’s pronašli su slovo i dijagram pričvršćene na poleđini drugog crteža koji je desetinama godina bio u privatnoj zbirci, saopštila je aukcijska kuća.

Iako ga nije potpisao Mikelanđelo, Christie’s je naveo da je istraživanje potvrdilo da je mali crtež delo velikog italijanskog umetnika.

Smatra se da je manje od 10 Mikelanđelovih dela u privatnom vlasništvu, tvrdi Christie’s, a većina se nalazi u muzeju Casa Buonarroti u Firenci.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Preko 15 članova porodice Kenedi podržaće Bajdena na dolazećim izborima

Objavljeno

-

Više od 15 članova poznate porodice bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija podržaće kandidaturu za reizbor predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Ovim potezom će pokušati da umanje legitimitet kandidature Roberta Kenedija Mlađeg, sina rođenog brata bivšeg predsednika Džona Kenedija, prenosi Rojters.

„Mogu samo da zamislim koliko bi neverovatne laži i ponašanje Donalda Trampa užasnule mog oca Roberta Kenedija“, rekla je Keri, sestra Kenedija Mlađeg, i dodala da se njen otac zalagao za „jednakost, ljudska prava i slobodu od straha, baš kao što danas radi predsednik Bajden“.

pročitaj više

Svet

Borelj: Zemlje EU moraju da hitno pošalju Ukrajini protivraketne sisteme

Objavljeno

-

 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas ministre spoljnih poslova Grupe sedam (G7) da preduzmu brze, konkretne korake za obezbeđivanje više sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini, upozoravajući da bi nastavak odlaganja mogao da preokrene rat u korist Moskve.

Bez više raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Patriot“ koji bi je zaštitili od ruskih napada, elektroenergetski sistem Ukrajine će biti uništen, upozorio je Borelj, preneo je AP. 

„Nijedna zemlja ne može da se bori bez struje kod kuće, u fabrikama, na prvoj liniji fronta“, istakao je on na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7 u italijanskom letovalištu Kapri.

pročitaj više

Svet

Kako je veštačka inteligencija pomogla Amazonu da uštedi ambalažni otpad težak kao 7.750 putničkih aviona

Objavljeno

-

Gigant u maloprodaji izgradio je sopstveni model kako bi smanjio ambalažni otpad. Podaci kompanije pokazuju da sada pomaže u smanjenju barem 500.000 tona ambalaže godišnje.

Amazon svakog dana šalje 20 miliona paketa u 19 zemalja, što zahteva ogromnu količinu papira, kartona i plastične ambalaže. Pronalaženje efikasnog načina pakovanja svih tih predmeta dobro je za životnu sredinu i za profit.

Zato je 2019. godine Amazon pokrenuo sopstveni patentirani model veštačke inteligencije kako bi smanjio otpad od ambalaže. Rezultat: pet godina kasnije, pomaže mu u uštedi barem 500.000 tona ambalaže godišnje, prema podacima kompanije. To je otprilike jednako težini 7.750 aviona Boing 737.

„Ovo nam omogućava da donosimo odluke u velikom obimu“, rekla je Kajla Fenton, viša menadžerka u Amazonovom timu za inovacije u ambalaži, za Forbes. „To je definitivno primer gde se održivost i poslovanje mogu lepo uskladiti“.

Da bi se nosili s obimom, istraživači u Amazonu izgradili su AI model, koji nazivaju Motor odlučivanja o pakovanju, kako bi predvideli najefikasniji izbor ambalaže – osiguravajući da, na primer, set tanjira dobije čvrstu kutiju dok će ćebe biti bez nje.

Model koristi obradu prirodnog jezika i tekstualne podatke o svakom predmetu iz njihove onlajn prodavnice, uključujući osnovne informacije poput naziva i opisa proizvoda. Takođe prikuplja povratne informacije iz povrata i recenzija proizvoda, uključujući informacije o proizvodima koji su stigli oštećeni. Sve te podatke kombinuje sa fotografijama snimljenim prilikom dolaska predmeta u skladište Amazona. Te fotografije daju kompaniji detalje o tačnim dimenzijama svakog predmeta i snimaju slike iz više uglova, pomažući joj da odredi najbolji način pakovanja.

Vremenom, model je dodao više nijansi u identifikaciji specifičnih predmeta tako da, na primer, lični predmeti poput odraslih pelena neće biti poslati bez ambalaže kako bi se uštedelo na materijalu, a proizvodi koji imaju jake magnete dobijaju dovoljno zaštite kako ne bi ostali zaglavljeni na trakama.

Velike količine podataka su ključna prednost

U radu iz 2021. godine, istraživači iz Amazona Prasant Mejapan, naučnik sa doktoratom iz atmosferskih nauka sa Univerziteta u Ilinoisu, i Metju Bejls, fizičar koji je zadužen za mašinsko učenje u Amazonovom timu za korisničko iskustvo, napisali su da je kombinovanje podataka kako vizualnih tako i tekstualnih poboljšalo performanse modela za čak 30%.

Upotreba veštačke inteligencije za donošenje odluka o pakovanju neobično je, rekao je Euhark Li, asistent profesor na Školi za ambalažu Univerziteta u Mičigenu. „Mislim da je Amazon na čelu primene veštačke inteligencije s aspekta pakovanja jer imaju puno podataka“, rekao je. „Druge kompanije nemaju toliko podataka„.

Fenton je rekla da Amazon, koji ima prodaju od 575 milijardi dolara, trenutno koristi AI model širom Severne Amerike i Evrope, i radi na njegovom proširenju u Indiji, Australiji i Japanu. Odbila je da navede datum kada će međunarodno širenje biti završeno, ali je napomenula da će to zahtevati da se AI model nauči novim jezicima i uključi proizvode specifične za ta tržišta.

Amazon je saopštio da je njihov model pomogao da smanji više od dva miliona tona ambalaže između 2015. i 2022. To je povećanje od 500.000 tona od poslednjeg puta kada je gigant objavio smanjenje količine ambalaže 2021. godine. Tada je izvestio da je uštedeo više od 1,5 miliona tona od 2015. godine. Amazon ne otkriva koliko tona ambalažnog materijala koristi svake godine, što otežava utvrđivanje koliko je AI model značajno smanjio njegovu ukupnu upotrebu ambalaže.

Stručnjaci kažu za Forbes da su sva smanjenja pozitivna. „Mislim da je to značajno,“ rekao je Dejvid Feber, partner u kompaniji Mekinsi fokusiran na ambalažu. Rafael Auras, profesor održive ambalaže na Školi za ambalažu Univerziteta u Mičigenu, rekao je da je to impresivna količina koju je jedna kompanija smanjila, ali je problem toliko rasprostranjen da to jedva ima uticaja. „Postoji velika prilika ne samo za Amazon već za celu industriju da koristi veštačku inteligenciju kako bi smanjila otpad od ambalaže“, rekao je.

Korišćenje veštačke inteligencije u Amazonu nije samo u vezi sa otpadom ili održivošću, naravno, već i sa troškovima. U svom najnovijem godišnjem izveštaju, kompanija detaljno opisuje kako traži „da smanji promenjive troškove po jedinici“, uključujući biranje pravilne ambalaže.

Plastična ambalaža je poseban problem za Amazon. Plastika je teška za recikliranje, a nedavni izveštaj CalPIRG-a je otkrio da plastični otpad iz Amazona koji je ostavljen u prodavnicama (kako je zahtevano za sve te plave i bele plastične omote) retko stiže do centara za reciklažu.

Amazon je u oktobru najavio da će njegovo skladište u Iklidu, Ohajo, zameniti plastičnu ambalažu recikliranim papirnim i kartonskim materijalima kao deo višegodišnjeg napora da svoju distributivnu mrežu odvikne od plastike. AI model je pomogao da napravi tu promenu tako što je odredio koje stavke mogu sigurno ići u papirne vreće – novu vrstu ambalaže koja je 90% lakša od čvrstih, kartonskih kutija istih dimenzija – a koje i dalje trebaju čvršće opcije, rekla je Fenton.

Dodala je da je prelazak na papirnu i kartonsku ambalažu sada završen u skladištu u Ohaju, ali je odbila da navede ciljni datum kada će se Amazonova druga skladišta u SAD-u odreći plastike. U Evropi, gde će nova regulativa uskoro zabraniti jednokratnu plastičnu ambalažu, Amazon je zamenio svoje plastične dostavne vreće i vazdušne jastuke papirnim i kartonskim materijalima.

Amazon je rekao da je njegov cilj postizanje neto nulte emisije ugljenika do 2040. U svom najnovijem izveštaju o održivosti, za 2022. godinu, kompanija je rekla da je smanjila emisije ugljenika za 0,4%, dok je prodaja povećana za 9%, delom i zbog dostavljanja 145 miliona paketa širom sveta pomoću svoje flote koja premašuje 9.000 električnih vozila. Izbor ambalaže takođe može indirektno uticati na emisije (i troškove) jer što su paketi manji, to više može stati u jedno vozilo. „Uticaj smanjene ambalaže oseća se u samoj ambalaži i u transportu manjih i pravilno dimenzioniranih paketa do kupaca“, rekla je Fenton.

Ali da bi se potpuno smanjio uticaj svih tih paketa koji se dostavljaju potrošačima, smanjenje otpada je samo jedan deo. Drugi, možda teži izazov, biće naterati fabrike papira koje ih snabdevaju kutijama i vrećama da ih proizvode na održiv način.

Novi propisi o održivosti ambalaže mogu pružiti podsticaj. Feber iz Mekinsija je rekao da više od 700 propisa u 59 zemalja cilja održivost ambalaže, uključujući između 50 i 100 na državnom i lokalnom nivou u Sjedinjenim Američkim Državama. „Pravi proboji u održivosti i troškovima“, rekao je, „doći će kada svi delovi lanca snabdevanja budu sarađivali“.

Ejmi Feldman, novinarka Forbes

pročitaj više

U TRENDU