ostanimo u kontaktu

Srbija

Meteorolog Todorović: Biće hladnije i za 20 stepeni, ali to nisu drastične promene vremena

Objavljeno

-

Nije reč o drastičnim, već o uobičajenim promenama vremena, kaže meteorolog prognostičar Nedeljko Todorović povodom za sredu najavljenog većeg zahlađenja.

On je za RTS rekao da zahlađenje stiže prvo na sever zemlje – sredinom današnjeg dana.

“Tako da će već danas maksimalna temperatura u tim predelima biti niža za 7-8 stepeni u odnosu na juče. Na jugu će tokom većeg dela dana ostati slične temperature kao juče, znači blizu 30 stepeni. U Beograd promena stiže kasnije popodne, bolje rečeno uveče, u smislu pada temperature, a sa tim hladnim vazduhom sledi postepeno zahlađenje koje će doneti i kišu. Tako da bi kiša, tj. glavnina kiše bila bi u toku noći i sutra, pa verovatno i u četvrtak, jednim delom i u petak“, rekao je Todorović.

U odnosu na jučerašnji, najtopliji dan od početka godine, sutra će biti najhladnije.

“Ta razlika u maksimalnim dnevnim temperaturama bila bi negde između 15-20 stepeni“, kaže Todorović.

Juče je najviša temperatura bila između 31 i 32 stepena.

“S tim da i juče i prekjuče, pa i u subotu, na primer u Beogradu, oboreni su dnevni rekordi. Ali zanimljivo je da su ti rekordi do sad bili iz prve polovine prošlog veka. Trebalo je jedno sto godina da prođe da bi se ti dnevni rekordi oborili. Za jučerašnji dan ranije je rekord bio 1917. godine. A onaj u subotu je bio 1906. godine. Trebalo je 100 godina da prođe da se namesti ovako jedna topla epizoda vremena“, kaže Todorović.

Ističe da je kiša najbitnije što sa sobom donosi zahlađenje.

“Već dva, dva i po meseca je manjak padavina, čak je drastični manjak bio u februaru, pa čak i u martu. Tako da mislim da poljoprivrednici najželjnije očekuju ovakvu vrstu promene“, kaže Todorović.

Uobičajene promene vremena

Ističe da ovakve vremenske promene nisu drastične, već uobičajene, kada se iz vrelih dana prelazi u osveženje.

“Istina, razlika u temperaturi je velika, ali potrebno je odgovarajuće odevanje, ishrana, i tako dalje“, kaže Todorović.

Dodaje da se ovih dana ne očekuju nepogode, ali da bi ponegde moglo biti kratkotrajne grmljavine i pljuska, pre svega na jugu zemlje.

“Vetra bi možda bilo, pre svega najviše u Vojvodini, pojačanog severnog vetra, kasnije i u Negotinskoj krajini, pošto kad se događa takav prodor i jača severozapadni vetar, onda je tamo najizraženiji. Eventualno možda i u planinskim predelima na kratko“, kaže Todorović.

U planinskim predelima će padati sneg.

“Na visinama iznad 1.000 metara će se zabeleti“, rekao je Todorović ističući da u tim delovima postoji i rizik od mraza, dok se u pojedinim brdskim predelima i kotlinama mraz očekuje u petak i subotu, zbog delimičnog razvedravanja.

Topliji dani s početkom sledeće nedelje

Zahlađenje, koje zapravo predstavlja tipično prolećno vreme, potrajaće do početka naredne nedelje, uz blagi porast temperatura u četvrtak, petak – do 20 stepeni.

“Tek tamo posle 23. aprila sledi dalji porast temperature na neke maksimalne vrednosti koji stepen iznad 20“, ističe meteorolog.

Što se tiče Beogradskog maratona, koji se održava 28. aprila, biće pretoplo, kaže Todorović koji je poznati maratonac.

“Za maraton je najpovoljna temperatura oko 10, 12 stepeni. A po sadršnjem ritmu događaja, biće preko 20, negde između 22 i 25 stepeni, što je ipak pretoplo“, ističe Todorović.

(RTS)

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU