ostanimo u kontaktu

Srbija

Mihajlović: Prihvatanje evropskog plana ne znači ni izdaju ni priznanje Kosova

Objavljeno

-

Bivša ministarka Zorana Mihajlović pozvala je sve političare i javne ličnosti da pokažu odgovornost u pogledu evropskog predloga sporazuma za pitanje Kosova, a pre svih stranku čija je članica, Srpsku naprednu stranku, jer je to “pošteno, odgovorno i demokratski”.

Napomenuvši da je sada trenutak za odluku o predlogu Evrope i SAD za pitanje Kosova, koji je sinoć postao i javan, ona je poručila da njegovo prihvatanje ne znači priznanje Kosova, ali ni „izdaju“ kako to, primetila je, neki predstavnici opozicije, ali i vlasti pokušavaju da predstave.

„To je odluka koja treba da donese ono za šta se svi godinama zalažu – mir, suživot, bolji život za Srbe i Albance“, napisala je Mihajlović u objavi na Instagramu, prenosi Danas.

Komentarišući navode o „izdaji“, rekla je da je tu na delu „igranje s izbledelim istorijskim osećanjima građana“.

„Plan ne znači ‘izdaju’ kako pojedini predstavnici opozicije, ali i vlasti, žele da ga predstave, igrajući se izbeledelim istorijskim osećanjima građana“, napisala je Mihajlović.

Napomenula je i da plan nije dekret, nego „proces koji gleda u budućnost“, dodavši dalje da sporazum Srba i Albanaca morao ranije biti donet, ali da nije pitanje ko je kriv što do toga nije došlo, jer nevinih nema. O tome će suditi istorija, smatra Mihajlović i poručuje da bi potpisivanje sporazuma rešilo učmalu atmosferu beznađa i kompromisa u kojoj, kaže, se decenijama koprcamo.

„Predsednik Srbije ima ustavnu obavezu, ali i svest da je došlo vreme donošenja određenih odluka. On je i predsednik najjače političke partije. Deklarativno pojavljivanje nekolicine funkcionera SNS u medijima nije stav stranke o ovom važnom pitanju. Kao što stav stranke o planu EU i SAD za Kosovo nije ni sednica Predsedništva, zvanična ili nezvanična, na kojoj će svi klimnuti glavom da se slažu sa stavom Predsednika. O nekom drugom pitanju možda, ali o ovom – ne! O planu Evrope za Kosovo treba da se izjasni svaki član/ica SNS. Da svaki mesni, opštinski, gradski odbor stranke sedne, raspravlja i donese odluku ali ne o tome da li su uz predsednika jer to se podrazumeva, zar ne? Već da odluče da li podržavaju plan EU i SAD za rešavanje pitanja Kosova. Nema skrivanja u foteljama, vreme je da stanu iza svojih odluka. Idemo junaci, vreme je da hrabro kažete šta mislite“, navela je.

Da bi svaki član i članica stranke mogli da donesu stav da li su za ili protiv sporazuma oni bi prvo morali, kaže Mihajlović, da budu upoznati sa time šta taj plan predstavlja.

„Isto je i sa SPS i ostalim partijama koje je SNS uvukla u vlast. Dajte da vidimo stav svakog odbora SPS. Ili možda ćutanjem opet žele da dobijaju političke poene? Teško, i to vreme se promenilo. Vreme je odluka. Da li ste Za ili ste Protiv? Ja sam Za!“, poručila je.

Na početku ovog saopštenja bivša ministarka navodi da je bilo potrebno „samo sedam godina“ da se od donošenja odluke i definisanja projekta „Apolo 11“ dođe do spuštanja Nila Armstronga na Mesec, napomenuvši da su u tom projektu učestvovali „i naši ljudi“.

„A mi? Kako mi trošimo naših ‘sedam’ godina? I dalje živimo u vakumu sećanja, negde između želje da ne mislimo i nagona da živimo i idemo ka budućnosti. Oko nas, iza i ispred stoje dijalozi, razgovori, kompromisi, političarenje… i sve na temu Kosova i Metohije. Nema političara koji dolazeći na vlast nije obećavao rešavanje i bolji život za ljude na Kosovu i Metohiji. Nema onog ko nije koristio Kosovo i Metohiju kao igračku, plen, glasački rezervoar, faktor ucene u trenucima koji traže odluke“, navela je ona.

Svoje saopštenje završila je rečima „Prošlost nije opcija“.

„Prošlost nije opcija! Hoćemo da živimo u miru, bez kriza i kriznih situacija, hoćemo da radimo, živimo i da se smejemo a ne da slušamo vesti o ranjavanju dece na Kosovu. Hoćemo da se bavimo novim tehnologijama i zelenom tranzicijom, a ne puškama, ružičastim ili zelenim dronovima samoubicama, vojnom opremom i nagoveštajima stalnih sukoba. I Srbi i Albanci treba da se razvijaju. Koliko god neki misle da ovo košta, to nije ništa za izgubljene mladosti, živote i vreme generacija koja su na ovaj ili onaj način bile i jesu zarobljene politkom oko Kosova. Sada je vreme za hrabrost i odvažnost, vreme je za donošenje odluke. Za mene – prošlost nije opcija“, poručila je Mihajlović.

Srbija

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

Obe strane sada treba da primene sve članove iz dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kazao je Lajčak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) i Juronjuz Srbija.

Lajčak je priznao da je EU načelno imala ambiciozniji plan, koji je podrazumevao potpisivanje sporazuma i nacrt aneksa sa jasnim vremenskim okvirima i zadacima.

Prema njegovim rečima, nije bila moguća saglasnost lidera oko svake tačke, a tu je bilo i odbijanje srpskog predsednika da potpiše dokument, pa je prvobitni predlog i izmenjen.

Lajčak je najavio vrlo brzo sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, kako bi počeo rad na primeni odredbi iz dogovora koji je postignut 18. marta u Severnoj Makedoniji.

Već smo počeli interne procedure u Evropskoj uniji kako bismo formalizovali ovaj faktor uvođenja tog dela agende EU za Srbiju i Kosovo, a kao sledeći korak u dijalogu pozvaću glavne pregovarače u Brisel i razgovaraćemo o koracima za implementaciju, kako bismo bili sigurni da imamo dogovor o tome, naglasio je Lajčak.

Vučić je sasvim jasno stavio do znanja da nije u poziciji da potpiše ovaj dokument i citirao je ustavna ograničenja, pa smo se saglasili da će dokument biti formalan putem izjave visokog predstavnika EU Žozepa Borela i to je potpuno u skladu sa međunarodnom pravnom praksom, naglasio je Lajčak.

Lajčak je ukazao da to znači da je ovaj dokument obavezujući, zvaničan i formalan, pa su besmislene sve spekulacije o tome da li je validan ili nije.

On je objasnio da će biti uspostavljen Zajednički odbor koji će nadgledati, ocenjivati i izveštavati o implementaciji, a njime će predsedavati EU.

Lajčak je istakao da će EU informisati države članice, pa će napredak na putu EU i za Kosovo i Srbiju od sada zavisiti i od njihove primene odredbi ovog sporazuma i aneksa.

On je ponovio da je EU planirala vrlo konkretne rokove u početnom dokumentu, ali sada ne želi da ih nametne dvema stranama.

Moramo se saglasiti oko toga kada se sretnemo, ali to nije tajna. Mnogo puta smo rekli da želimo da završimo ovaj proces tokom mandata trenutnog rukovodstva Evropske unije, Evropske komisije i američke administracije, ukazao je Lajčak.

U narednoj godini biće nova politička realnost, izbori u Evropi i u Sjedinjenim Državama i biće manje pažnje i posvećenosti, predvideo je Lajčak.

Verujem da imamo dovoljno vremena da se ovaj proces uspešno okonča i da se sprovedu odredbe ovog sporazuma, ali sve zavisi od posvećenosti strana, zaključio je Lajčak.

pročitaj više

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Srbija

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Objavljeno

-

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je za agenciju FoNet naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbedi sigurnost i budućnost.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci, predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova, poručio je Hil.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujuć, bez obzira što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

pročitaj više

Društvo

Evo kada počinje još jedan odmor za osnovce i srednjoškolce

Objavljeno

-

Bliži se Uskrs, a sa njim i školski raspust. Osnovci i srednjoškolci će tako za tri nedelje ići na prolećni raspust i biće slobodni za uskršnje praznike. Iako prolećni raspust za učenike u centralnoj Srbiji počinje za tri nedelje obuhvatiće i dane Uskrsa.

Kada su u pitanju učenici iz škola u Vojvodini prolećni raspust počinje u petak, 7. aprila i traje do ponedeljka, 17. aprila.

Raspust za osnovce i srednjoškolce iz ostatka Srbije za razliku od vršnjaka u Vojvodini počeće od ponedeljka, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Potom slede dva neradna dana zbog prvomajskih praznika, 1. i 2. maja, koji “padaju“ u ponedeljak i utorak. Za učenike osmog razreda školska godina se završava 6. juna, dok će ostali osnovci u školu ići do 20. juna.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci 20. juna.

pročitaj više

Srbija

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

Objavljeno

-

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje.

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.

pročitaj više

U TRENDU