ostanimo u kontaktu

Politika

Milatović: Srbija je najveći ekonomski partner Crne Gore, vrlo brzo idem u Beograd

Tanjug

Objavljeno

-

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo nakon toga posetiti Beograd.

On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.

„Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji“, rekao je večeras Milatović u Intervjuu RTCG.

(Izvor: Tanjug)

Politika

Šta tačno piše u Predlogu izmena Zakona o lokalnim izborima koji su podržala 184 poslanika

Objavljeno

-

FoNet

Grupa od 184 narodna poslanika podnela je predsedniku Skupštine Srbije Predlog izmena zakona o izmenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima, kojim će, ukoliko bude usvojen, biti omogućeno da redovni lokalni izbori budu održani 2. juna, istovremeno kad i beogradski izbori.

Kako je N1 već najavio, predlaže se izmena člana 35. i to tako da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana do dana glasanja ne može proći manje od 30 ni više od 60 dana, čime se stvara mogućnost da redovni lokalni izbori mogu da budu održani 2. juna, a raspisani i nakon 18. aprila.

Takođe, predlaže se i da se rok za najranije raspisivanje lokalnih izbora pomeri sa sadašnjih 120 na 150 dana, čime se, kako je objašnjeno, obezbeđuje istovremeno održavanje lokalnih izbora u što većem broju jedinica lokalne samouprave.

Time je omogućeno da se 2. juna glasa i za odbornike Gradske opštine Novi Beograd, jer izbori u toj opštini, prema sadašnjim zakonskim rešenjima, ne bi mogli da budu raspisani pre 11. maja, a samim tim ni održani 2. juna.

Kompletan tekst Predloga zakona, zajedno sa potpisima svih poslanika koji su predložili njegovo donešenje, možete pogledati OVDE.

Predloženo je i da zakon stupi na snagu već sledećeg dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“, da bi se, kako je navedeno, stekli uslovi za što skorije raspisivanje izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave koji treba da budu održani u 2024. godini i njihovo održavanje istovremeno sa raspisanim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

Sednica parlamenta zakazana za ponedeljak u 11 časova

Ranije tokom dana, predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je u obraćanju javnosti da je Predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima upućen u Skupštinu i da je sednicu parlamenta zakazala za ponedeljak, 22. april.

„Procedura donošenja zakona nalaže da svaki zakonski predlog mora biti upućen u skupštinsku proceduru najmanje 24 sati pre početka sednice na kojoj se o njemu raspravlja, tako da sam zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april u 11 sati. U ponedeljak od 9 časova držaću Kolegijum za sve poslaničke grupe, da se dogovorimo o toku te sednice i načinu rada“, pojasnila je Brnabić.

O nameri vladajuće koalicije da i beogradski i redovni lokalni izbori budu održani istovremeno 2. juna, što je bio jedan od zahteva koalicije „Srbija protiv nasilja“, N1 je pisao još 13. aprila.

Odluku vlasti da lokalni izbori budu istog dana kad i beogradski predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je saopštila 18. juna, naglašavajući da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U kojim gradovima i opštinama će biti održani izbori

Podsetimo, redovni lokalni izbori biće održani u sledećim gradovima: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Na birališta će izaći i glasači iz sledećih opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Glasaće i birači iz 23 gradske opštine: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd), Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja (Niš) i Kostolac (Požarevac).

(N1)

pročitaj više

Politika

Izmenama Zakona o lokalnim izborima menjaju se rokovi za raspisivanje i glasanje

Objavljeno

-

Poslanici Skupštine Srbije započeće raspravu u ponedeljak, 22. aprila o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Odluka o raspisivanju izbora donosi se najranije 150 dana, umesto 120 dana, a najkasnije 45 dana od dana pre isteka mandata odbornika.

Takođe, od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 umesto 45 dana, ni više od 60 dana, piše u predlogu izmena i dopuna ovog zakona.

pročitaj više

Politika

Završen sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima: Nema političke volje za odlaganjem izbora

Objavljeno

-

Parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije su održali danas u Skupštini Srbije četvrti sastanak o izbornim uslovima i preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Sastanak je počeo oko 9h.

Kako N1 saznaje iz redova opozicije, nema političke volje vlasti za spajanjem i odlaganjem izbora na jesen.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta je ranije danas, oko 12 sati, izjavio da se vodi rasprava i da opozicija pokušava da natera predstavnike vlasti da njeni predlozi budu prihvaćeni.

Objasnio je da se svako od prisutnih obraća posebno.

Kako je ranije danas javila reporterka N1, na sastanak su stigli Ivica Dačić (SPS), predstavnici Crte, nema predstavnika stranih ambasada kao na prethodnom sastanku, nema koalicije NADA. Od predstavnika Srbije protiv nasilja, na sastanak su došli Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac, Radomir Lazović, Biljana Đorđević i Borislav Novaković.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić na sastanak je pozvala sve poslaničke grupe, predstavnike organizacija civilnog društva i međunarodne partnere, kako bi se „razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji“.

Na prošlim konsultacijama, održanim 11. aprila, prisutni su bili i ambasador SAD Kristofer Hil i šef Delegacije EU Emanuele Žofre, dok su pokret Ekološki ustanak, koji je deo koalicije „Srbija protiv nasilja“ i koalicija NADA odbili da prisustvuju tom sastanku.

Brnabić je nakon prošlonedeljnog sastanka pozvala učesnike dijaloga da dostave predloge kako nastaviti implementaciju preporuka, navodeći da će sve predloge prihvatiti, što su uradili i opozicija i nevladine organizacije.

Opozicija je, između ostalog, tražila da se izmeni zakon tako da građani koji su promenili prebivalište, 12 meseci ne mogu da glasaju na novom, već starom biračkom mestu, zatim formiranje radnog tela koje će pratiti ispunjenje preporuka ODIHR, komisije koja će izvršiti reviziju biračkog spiska, kao i obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore jer pravni okvir za njihovo sprovođenje još uvek nije dogovoren.

Predsednica Skupštine je odbila odlaganje beogradskih izbora, raspisanih za 2. jun, ali navela da prihvata sve ostale zahteve i dodala da će se o njima razgovarati na novom sastanku.

Opozicija je u utorak dostavila novi zahtev, tražeći izmene Ustavnog zakona kako bi beogradski i svi lokalni izbori bili održani na jesen, uz navode da novi zahtev dolazi jer nema vremena da sve preporuke ODIHR budu ispunjene do 2. juna, što je Brnabić odbila, uz tvrdnju da je takav zahtev protivustavan.

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ najavili su da bi do petka trebalo da donesu konačnu odluku o učešću na predstojećim beogradskim izborima.

(Beta,N1)

pročitaj više

Politika

Koje izmene zakona vlast predlaže opoziciji pred sastanak o izbornim uslovima

Objavljeno

-

Vladajuća većina pripremila je radne verzije izmena pet zakona na osnovu preporuka ODIHR, o kojima namerava da diskutuje sa predstavnicima poslaničkih grupa na sastanku zakazanom za četvrtak u 10 časova u Skupštini Srbije.

Kako je navedeno u pozivu poslaničkim grupama, u fokusu sastanka biće radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade Srbije. Predsednica parlamenta uputila je molbu učesnicima sastanka da za sastanak pripreme sve eventualne komentare i predloge za izmene i/ili dopune dostavljenih radnih verzija izmena zakona, kako bi na sastanku bili definisani njihovi konačni tekstovi.

Komentarišući predložene izmene pet zakona, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepića upitala je „ko je ikada igde video da se zakoni o izborima menjaju nakon što su oni raspisani“.

„Osmog aprila nam je poslala izmene pet zakona o (raspisanim) izborima. Ko je ikada igde video da se zakoni o izborima menjaju nakon raspisanih izbora“, upitala je Tepić.

U nastavku možete pogledati predloge izmena svih pet zakona.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti

Prva zakonska izmena tiče se finansiranja izborne kampanje, kojom je predloženo da se zakonom koji uređuje tu materiju uklone obaveza polaganja izbornog jemstva za političke stranke i grupe građana koje nisu bile zastupljene u Narodnoj skupštini, Skupštini Vojvodine ili skupštini jedinice lokalne samouprave.

Političke stranke i grupe građana izuzete od obaveze polaganja izbornog jemstva, koje na izborima ne osvoje najmanje jedan odsto važećih glasova, odnosno najmanje 0,2 odsto važećih glasova ako predstavljaju i zastupaju interese nacionalne manjine, dužne su da izvrše povraćaj primljenih sredstava iz javnih izvora u roku od 30 dana od dana donošenja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora, predloženo je izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Predloženo je da se izmene zakona donesu po hitnom postupku, kao i da stupe na snagu već sledećeg dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“, iz razloga što je potrebno „blagovremeno uspostaviti uslove za sprovođenje predstojećih izbora, kako bi svi politički subjekti mogli da finansiraju izbornu kampanju u skladu sa zakonom“.

Zakon o sprečavanju korupcije

U preporuci broj 17 iz Izveštaja ODIHR navedno je, između ostalog, da bi Zakon o sprečavanju korupcije trebalo izmeniti kako bi se zahtevalo od Agencije da „promptno objavljuje svoje odluke o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije tokom izbornih kampanja, zajedno sa svim povezanim žalbama“.

U cilju ispunjavanja navedene preporuke predložena je odgovarajuća izmena člana 85. Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuje javno objavljivanje odluka Agencije za sprečavanje korupcije.

Izmenom tog zakona uvodi se obaveza za Agenciju da na svojoj internet stranici objavi izreku i sažeto obrazloženje prvostepene, odnosno konačne odluke, donete u postupku povodom povrede odredaba tog zakona učinjene za vreme izborne kampanje, kao i žalbu na prvostepenu odluku, i to u roku od 24 časa od donošenja odluke, odnosno prijema žalbe.

Predloženo je i da u slučaju da je konačnom odlukom donetom u postupku povodom povrede odredaba tog zakona učinjene za vreme izborne kampanje, javnom funkcioneru izrečena mera zbog povrede zakona, izreka i sažeto obrazloženje te odluke objavljuju se i u „Službenom glasnikuˮ.

Zakon o izboru narodnih poslanika

Predloženo je da se preformulišu dosadašnje nadležnosti Republičke izborne komisije u vezi sa obukama, tako što se uvodi obaveznost obuke za rad u lokalnim izbornim komisijama i biračkim odborima kao uslov za predlaganje, odnosno imenovanje u ove organe za sprovođenje izbora.

RIK bi bio nadležan za organizovanje i sprovođenje obuke, koja bi se odnosila kako na sprovođenje izbora za narodne poslanike, tako i na izbore za odbornike skupština opština i gradova.

Predlaže se i izmena dosadašnjeg pravila prema kojem je birač svojim potpisom mogao da podrži samo jednu izbornu listu kandidata za narodne poslanike, te da se propiše mogućnost da birač podrži više izbornih lista, u skladu sa preporukama ODIHR i smernicama Venecijanske komisije.

U skladu sa preporukom ODIHR broj 12, predloženo je brisanje odredbe o tome da se, u određenim slučajevima, podneta izborna lista odbija bez mogućnosti da njen podnosilac otkloni nedostatak koji je osnov za odbijanje izborne liste.

Predloženi su i konkretniji osnovi i kriterijumi za donošenje odluke Republičke izborne komisije o tome da li će nekoj izbornoj listi utvrditi položaj izborne liste nacionalne manjine, odnosno da li će odbiti predlog za utvrđivanje tog položaja ako utvrdi da se radi o pokušaju zloupotrebe ovog prava.

„Republička izborna komisija rešenjem odbija predlog da se određenoj izbornoj listi utvrdi da ima položaj izborne liste nacionalne manjine ako naziv izborne liste ne sadrži naziv političke stranke nacionalne manjine koja podnosi izbornu listu ili ne sadrži naziv nacionalne manjine, ako je nosilac liste ili kandidat za narodnog poslanika na toj izbornoj listi lice za koje je opštepoznato da je član ili da je bio član druge političke stranke koja nije politička stranka nacionalne manjine, ili da je društveno ili politički aktivan ili je bio aktivan po pitanjima koja nisu povezana sa nacionalnim manjinama ili zaštitom i poboljšanjem njihovih prava ili ako se utvrde druge okolnosti koje nesumnjivo ukazuju na nameru da se izigra zakon“, precizirano je u predlogu.

Zakon o lokalnim izborima

Usvajanje izmena Zakona o lokalnim izborima usko je povezano sa usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika, jer se rešenja u oba predloga zakona zasnivaju na istim preporukama iz izveštaja ODIHR.

Reč je o sprovođenju standardizovane obavezne obuke za rad u lokalnim izbornim komisijama i biračkim odborima, zatim o mogućnosti da birač podrži više izbornih lista, kao i utvrđivanju položaja izborne liste nacionalne manjine.

Zakon o Ustavnom sudu

Predloženim izmenama Zakona o Ustavnom sudu propisuje se rok od osam dana da nadležni organ za sprovođenje izbora dostavi Ustavnom sudu odgovor i potrebne izborne akte, odnosno dokumentaciju, koji su neophodni za vođenje postupka po zahtevu za odlučivanje o izbornom sporu.

Pored toga, dodaje se i stav kojim je propisano da je Ustavni sud dužan da odluči o zahtevu za odlučivanje u izbornom sporu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva Ustavnom sudu. Predlog je u skladu sa preporuci broj 24, u kojoj je navedeno da bi Zakon o Ustavnom sudu trebalo da predvidi razumno kratke rokove za postupanje Ustavnog suda po zahtevima za odlučivanje u izbornom sporu.

Predlaže se i izmena odredbe kojom se rok za održavanje ponovnih izbora, u slučaju kada je odlukom Ustavnog suda izborni postupak poništen u celini ili delimično, produžava sa deset dana na 30 dana od dana dostavljanja odluke Ustavnog suda nadležnom organu.

(N1)

pročitaj više

Politika

U Skupštini Srbije 16 poslaničkih grupa, na čelu dve najveće – Jovanov i Tepić

Objavljeno

-

N1

U Skupštini Srbije, uoči sutrašnjeg nastavka konstitutivne sednice, formirano je 16 poslaničkih grupa, od kojih je najveća grupa Srpske napredne stranke (SNS) sa 113 poslanika, na čijem čelu će ponovo biti Milenko Jovanov.

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS biće Marina Raguš, objavljeno je na sajtu parlamenta, koji će nastaviti konstitutivnu sednicu izborom svog predsednika.

Druga po veličini je poslanička grupa „Stranka slobode i pravde – Pokret slobodnih građana“ sa 19 poslanika, a ponovo će je predvoditi Marinika Tepić, dok će zamenik šefa biti Pavle Grbović.

Poslanike socijalista, njih 13, predvodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Snežana Paunović.

Poslaničku grupu Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja ima 13 poslanika, predvodiće Miloš Jovanović, dok će njegov zamenik biti Vojislav Mihailović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić biće na čelu poslaničke grupe te stranke, koju čini 12 poslanika, dok će Borislav Novaković biti zamenik.

Poslaničku grupu Zeleno-levog fronta od deset poslanika ponovo će voditi Radomir Lazović, dok će zamenica biti Biljana Đorđević.

Poslaničku grupu sa devet poslanika imaće i stranka Srbija centar, a njih će voditi Zdravko Ponoš, dok je zamenik šefa te poslaničke grupe Stefan Janjić.

Poslaničku grupu sa osam poslanika ima Demokratska stranka, čiji je šef Zoran Lutovac, a zamenica Dragana Rakić.

Prema podacima sa sajta republičkog parlamenta, sedam poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi, a to su: Nastasja Baković, Edin Đerlek, Usame Zukorlić, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Miloš Parandilović i Ahmedin Škrijelj.

Poslanička grupa „Mi – Glas iz naroda“ ima sedam poslanika i njih će predvoditi Branko Pavlović, a menjati Mitar Kovač. Drugi deo te liste „MI – Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“ ima šest poslanika i njih predvodi Branko Lukić, a zamenica mu je Jelena Pavlović.

Poslanike Partije ujedinjenih penzionera, njih šestoro, ponovo će voditi kao predsednik Stefan Krkobabić, a menjaće ga Hadži Milorad Stošić.

Šestoro poslanika ima i Savez vojvođanskih Mađara, koji će ponovo predvoditi Balint Pastor, dok će ga zamenjivati Elvira Kovač.

Poslanike Socijaldemokratske partije Srbije, takođe njih šestoro, vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac.

Po pet poslanika imaće grupe Jedinstvene Srbije, Ekološkog ustanka i Pokreta Socijalista – Narodne seljačke stranke i Ruske stranke.

Jedinstvenu Srbiju vodiće Dragan Marković, koga će zamenjivati Života Starčević, Ekološki ustanak prevodiće Aleksandar Jovanović i Danijela Nestorović kao zamenica šefa poslaničke grupe, dok će Bojan Torbica iz Pokreta socijalista biti šef poslaničke grupe PS-NSS-USS-RS, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.

(FoNet)

pročitaj više

U TRENDU