ostanimo u kontaktu

Politika

Milivojević: Od Lajčaka nismo čuli šta je potrebno da se postigne pomak

Objavljeno

-

Diplomata Zoran Milivojević rekao je danas da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazio zabrinutost nakon posete severnom delu KiM zbog svega što je čuo i video, i istakao da za sada postoje samo verbalna zalaganja, ali da nije siguran da li će biti pritiska posrednika na Prištinu sa čije strane nema pomaka što se tiče osnivanja ZSO.

Koliko sam razumeo, to je njegov utisak nakon posete severnom delu KiM, Severnoj Mitrovici, izrazio je zabrinutost zbog onoga što je čuo, i to bi trebalo da održava neko realno stanje za budućnost, gde se nalazimo… Kad imate nalaz, lekari predlažu i terapiju. Sada, pošto je on prvo pozvan kao predstavnik EU koji je glavni posrednik u dijalogu, za očekivati je i reći šta je potrebno, a to nisam čuo i to mi nedostaje – kaže Milivojević za Tanjug.

On je istakao da je suština u sledećem, a to je da nema pomaka oko glavnog pitanja, a to je Zajednica srpskih opština ( ZSO).

Nemam utisak, a mislim da i oni nemaju utisak da će tu biti pomeranje kada je u pitanju prištinska strana i to je prva stvar. Druga stvar je odlučnost Srba na KiM da ne menjaju svoj stav, dakle bez ZSO nema razgovora i bez povlačenja policijskih snaga – dodao je on.

Milivojević objašnjava da ne zna da li će biti pritiska posrednika, i da za sada samo postoje verbalna zalaganja.

Ako pogledate ponašanje aktuelne prištinske vlade i Kurtija, objašnjava Milivojević, vidi se odlučnost da on sprovede rezultate izbora na severu KiM i to govori o spremnosti te vlasti da koristi i metode sile kako bi rešila politIčka pitanja.

– Prema tome, mene ne čudi takva izjava, i mislim da to nije poruka nama već posrednicima, mi imamo svest o tome sa čime baratamo kad je reč o politici prema Prištini, poruka je Briselu i Vašingtonu. To je njima poruka, i mislim da treba da se zabrinu ukoliko žele mir i stabilnost, nastavak dijaloga i političko rešenja na ovim prostorima – dodao je on.

On je istakao da Zapad ništa nije zamerio Kurtiju do sada, “verbalno da, direktno ne”. Milivojević smatra da je cilj posrednika i Prištine da se pitanje KiM reši kroz međusobno priznaje.

Politika

Đukanović na završnoj konvenciji: Izbori su prilika da se zaustavi propadanje Crne Gore

Objavljeno

-

AP

Vanredni parlamentarni izboru su prilika da se stavi tačka na propadanje Crne Gore, u demokratski odgovornom društvu, jer politiku moraju da vode odgovorni ljudi, poručio je na zavšnoj konvenciji liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada” bivši predsednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović.

Istakao je da se potomstvu mora otvoriti perspektiva kvalitetnog života “a ne perspektiva avanture kakvu živimo u poslednje tri godine i perspektiva daljeg saplitanja po balkanskim bespućima“, prenosi RTCG.

Đukanović je rekao da ako Crna Gora na ovim izborima ”shvati” da je bilo dosta neodgovorne avanture, “onda je čeka Demokratska partija socijalista sa ispruženom rukom da obnovi poverenje i nastavi onim putem kojim se uspešno kretala prethodnih četvrt veka”.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

U ponoć u Crnoj Gori stupa na snagu izborna tišina

Objavljeno

-

U Crnoj Gori u ponoć stupa na snagu Izborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna, i trajaće do nedelje do zatvanja birališta u nedelju do 20 sati.

Politički akteri su obavezi da se pridržavaju pravila o poštovanju izborne tišine, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnihh izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, ima 542.468 birača.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Premijerka Brnabić ispratila predsednicu Indije Droupadi Murmu

Objavljeno

-

Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić ispratila je danas predsednicu Indije Droupadi Murmu koja je bila u poseti Srbiji.

Murmu je u Srbiji boravila od srede gde je prisustvovala Srpsko-indijskom poslovnom forumu.

pročitaj više

Politika

Brnabić: Građevinarstvo, industrija i privreda ključne za privredni rast

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj je konstatovano da su građevinarstvo, industrija i privreda ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta.

Brnabić je naglasila da bi Srbija 2023. godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto, a da je za postizanje tog cilja ključna oblast građevinarstvo i brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, saopšteno je iz Vlade Srbije.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Predsednik SNS podržao Kneževića i Mandića na izborima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podržao je koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju SNS, „Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija su stranke srpskog naroda i sa Srpskom naprednom strankom dele isto mišljenje u pogledu interesa Srba ma gde oni živeli“.

„Posebno treba istaći da ovaj politički savez ima veoma jasne stavove oko boljih odnosa Crne Gore sa Srbijom, ali i sa celim regionom, kao i oko statusa Kosova i Metohije, čime poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije. Sasvim se saosećaju sa svojim sunarodnicima van Crne Gore i to je za svako poštovanje“, naveo je Vučević.

Dodao je da veruje da će ta koalicija osvojiti veoma dobar rezultat i omogućiti Srbima da, kroz izvršnu vlast, „konačno pomognu Crnoj Gori na stazi privrednog i društvenog razvoja“.

„Duboko sam ubeđen da će to Crnoj Gori doneti političku stabilnost, a građanima te zemlje bolji i kvalitetniji život“, poručio je Miloš Vučević.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU