ostanimo u kontaktu

Region

Milojko Spajić: Nema nestabilnosti na političkoj sceni Crne Gore

Objavljeno

-

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da nema nestabilnosti na političkoj sceni, parlamentarna većina je stabilna i ističe da nije dobio nikakve informacije o bilo kakvim promenama.

Upitan da li će Demokrate ostati u izvršnoj vlasti, Spajić kaže da je to pitanje za njih.

A na pitanje šta će se dogoditi u slučaju da Demokrate izađu iz vlade i ko bi ih eventualno zamenio, Spajić je na konferenciji za novinare rekao:

„Nisam dobio nikakve informacije da će se ikakve promene desiti“.

Crna Gora će od EBRD dobiti grant od 200 miliona evra za nastavak gradnje auto-puta

Crna Gora će dobiti grant od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRB) od 200 miliona evra za nastavak gradnje auto-puta, najavio je danas Spajić.

Ukupni grant dodao je, iznosiće 40 odsto, a uslovi kredita, još nisu poznati, rekao je crnogorski premijer.

Spajić je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade rekao da je od EBRD dobijena informacija da su zainteresovani da za nastavak izgradnje auto-puta Crnoj Gori odobre kredit od 200 miliona evra.

Dodao je da je Crna Gora spremna da sopstvenim sredstvima uđe u realizaciju tog projekta.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Region

Peter Sijarto: U interesu EU je da što pre primi zemlje Zapadnog Balkana

Objavljeno

-

Kredibilitet politike EU o proširenju je poljuljan razvlačenjem integracionog procesa prijema zemalja Zapadnog Balkana, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, dodajući da je u interesu EU da integriše zemlje regiona u svoje okvire što pre.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom evropskih poslova Crne Gore, Maidom Gorčević, Sijarto je naglasio da su izbori u Evropskom parlamentu otvorili put za „desničarske, mirovne, suverenističke“ promene u političkom pravcu koji se naziva „zdravim razumom“ u evropskim političkim debatama, dok bi EU mogla da reši dugotrajne izazove i integriše „ambiciozne i brzo-razvijajuće“ države Zapadnog Balkana, preneo je MTI.

Danas, dodao je, Evropskoj uniji je potreban Zapadni Balkan više nego što Balkanu treba EU.

pročitaj više

Region

Ako se kandiduje za evropske izbore, Milanović može u kampanju 9. aprila

Objavljeno

-

Ukoliko predsednik Republike Zoran Milanović odluči da se kandiduje na hrvatskim izborima za Evropski parlament, u kampanju može da se uključi već 9. aprila, osam dana pre parlamentarnih izbora, i niko mu ne može prigovoriti kojim temama će se tom prilikom baviti, objasnila je profesor Sanja Barić.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj raspisani su za sredu, 17. aprila.

Ustavni sud je zabranio ranije Milanoviću da se kandiduje na parlamentarnim izborima, ne može da bude kandidat za novog premijera Hrvatske, a najuticajnija SDP ga ne sme isticati kao takvog, ne može biti na prommotivnim izbornim materijalima za parlamentarne izbore niti sme prisustvovati na predizbornim skupovima bilo kojeg političkog subjekta.

pročitaj više

Region

Milojko Spajić: Rekonstrukcija vlade nakon dobijanja IBAR-a

Objavljeno

-

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je da je fokusiran na dobijanje Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila (IBAR) i isporučivanje rezultata, a nakon toga će se baviti drugim pitanjima, uključujući i rekonstrukciju Vlade.

Na pitanje da li će do juna i dobijanja IBAR-a pokrenuti pitanje rekonstrukcije Vlade, i ko bi eventulano mogao da uđe u tu Vladu, Spajić je odgovorio da je apsolutno fokusiran na IBAR.

„Mislim da je nacionalni interes ispred svih političkih interesa i da jednostavno nema mesta za političarenje. Sada je vreme za operaciju i isporučivanje rezultata. Kada dobijemo rezultate bavićemo se svim drugim pitanjiima, ali je najbitnije da se se dobije taj rezultat. Što se tiče poželjnih i nepoželjnih, mislim da svako ko podržava onaj koalicioni sporazum potencijalno može biti naš partner, ali je tu najbitnije da se kaže da su manje brojni narodi jako bitni u Crnoj Gori i uvek je bitno da budu deo vlasti. To je moje mišljenje i to je stav praktično svih političara u Crnoj Gori“, kazao je Spajić na konferenciji za medije sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, prenele su podgoričke Vijesti.

pročitaj više

Region

Ustavni sud doneo odluku: Milanović ne može da se kandiduje za premijera

Objavljeno

-

Ustavni sud Hrvatske je doneo odluku da predsednik države Zoran Milanović ne može da se kandiduje za premijera niti poslanika, sve dok obavlja funkciju predsednika.

“USUD je na sednici 18. marta razmotrio izjavu PRH-a Milanovića da će se kandidovati na izborima kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. USUD je razmotrio izjave date na njegovoj Fejsbuk stranici da će ostati kandidat za premijer bez obzira hoće li biti na listi SDP-a. USUD je dužan da upozori sva tela koja učestvuju u izbornom procesu na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Oldluke moraju biti u skladu s temeljnim vrednostima države”, naveo je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije posle sednice suda.

On je naveo koje su dužnosti predsednika Hrvatske.

“PRH je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne sme učestvovati u političkim aktivnostima niti jedne stranke, što isključuje mugoćnost da PRH bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao premijerski kandidat”, dodao je predsednik suda.

On je dodao da je kandidovanje predsednika države i isticanje kao kandidata za predsednika Vlade nespojivo je s njegovim ustavnim ovlašćenjima i načelom trodeobe vlasti.

(N1 Zagreb)

pročitaj više

Region

SAD snažno podržavaju reformske procese u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se jutros u Podgorici sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom na sastanku na kojem su potvrđeni odlični odnosi dve države i istaknuta snažna podrška SAD reformskim procesima u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, Milatović je podsetio na nedavne susrete sa američkim državnicima i naglasio da Crna Gora doživljava SAD kao važnog saveznika i prijatelja na međunarodnoj sceni sa kojim, kako je kazao, želi da učvrsti već uspostavljeno partnerstvo.

„U tom smislu, obostrano je izražen interes za uspostavljanjem strateškog partnerstva, imajući u vidu da postoji prostor za razvoj već započetog ekonomskog dijaloga, kao i za jačanje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

pročitaj više

U TRENDU