ostanimo u kontaktu

Politika

“Milova odluka neustavna” Pavićević: Ukoliko Ustavni sud ne reaguje, idemo na izbore 11. juna

Objavljeno

-

Politički analitičar Vladimir Pavićević ocenio je da je odluka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspuštanju skupštine i zakazivanju parlamentarnih izbora za 11. jun neustavna. Podsetimo, Đukanović je izjavio da su svi svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

“Imali smo pravnu reakciju poslanika parlamentarne većine. Oni su se obratili Ustavnom sudu da poništi taj ukaz i to je dobra reakcija. Mislim da bi bilo dobro da usledi politička reakcija svih političkih snaga (pobednika izbora 2020.) i moj predlog je da se Milu poruči – ako ćeš na vanredne izbore, evo idemo na vanredne izbore, pa da prepoloviš broj mandata”, rekao je Pavićević za Tanjug.

On je objasnio da ukoliko Ustavnu sud ne reaguje ili ne donese odluku iz bilo kog razloga, to znači da će izbora 11. juna biti, dodajući da oko toga nema dileme.

A ako Ustavni sud reaguje i poništi taj ukaz, onda se postavlja pitanje šta sada. U toj situaciji dve su mogućnosti, jedna je da se inicira rekonstrukcija Dritanove i Jokovićeve vlade koja bi podrazumevala da u tu vladu uđu i politički autoriteti DF-a i koalicije Mir je naša nacija, tako da u toj vladi imamo predstavnike svih pobedničkih saveza iz 2020.godine”, objasnio je Pavićević.

Kako je rekao, ako se napravi takav dogovor, to bi značilo da ova vlada radi do 2024. godine, odnosno do termina za održavanje parlamentarnih izbora i da se nakon toga formira nova vlada.

“Ako se ne desi rekonstrukcija, onda skupština može sama sebi da skrati mandat i da se napravi dogovor unutar parlamentarne većine koji je to datum za koji treba zakazati parlamentarne izbore”, rekao je Pavićević.

Mandić i Đukanović idu u drugi krug

Na pitanje kako će rezultati predsedničkih izbora koji se održavaju u nedelju 19. marta uticati na rezultate parlamentarnih izbora, Pavićević kaže:

“U slučaju da zamislimo da Milo pobedi, to bi kao efekat imalo zaustavljanje pada DPS-a, ne bi ojačao, ali bi se zaustavio pad. U slučaju da izgubi, onda bi to izazvalo momentalni kolaps Milovog DPS-a, odnosno puno razvlašćivanje Milovog DPS-a. To bi značilo stabilizaciju političkog procesa i da se građani usmere ka progresu”, rekao je on.

Kada je reč o predsedničkim izborima, Pavićević kaže da je video anketu koja je rađena uoči izborne tišine i koja, kako dodaje, pokazuje da će se sigurno ići u drugi krug.

Predsednik Crne Gore biće izabran 2. aprila i u taj drugi krug idu Andrija Mandić i Milo Đukanović, treći je Jakov Milatović koji će ostvariti relativno dobar rezultat, pa onda idu ostali”, naveo je Pavićević.

Pavićević ocenjuje da će već u nedelju oko 21 čas biti poznati preliminarni rezultati na osnovu kojih će se sa izvesnošću pretpostaviti ko su dvojica kandidata koji idu u drugi krug 2. aprila.

Politika

SSP: Srbija mora da se uskladi sa spoljnom politikom EU, bez toga nema istinskog napretka

Objavljeno

-

Srbija mora da se uskladi sa spoljnom politikom EU jer nema istinskog napretka bez usaglašavanja sa ostatkom kontinenta na kom živimo, ocenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Goran Petrović.

On je na tribini SSP u Negotinu ocenio da je Srbiji potreban nov društveni sistem u kom su demokratija i socijalna pravda dostupni najvećem broju ljudi, u kom se poštuju Ustav i zakoni i gde postoji vladavina prava i pravde “a ne partijska kleptokratija”.

“Zato se mora odblokirati put ka Evropskoj uniji, a to znači da moramo uskladiti spoljnu politiku sa EU”, naveo je Petrović a prenela SSP.

Član Predsedništva SSP Branko Miljuš ocenio je da u Srbiji danas “pravda ne postoji” što kako je naveo, dokazuje odluka Upravnog suda da ministru finansija Siniši Malom bude vraćen doktorat kog je prethodno Senat Univerziteta u Beogradu poništio kao plagijat.

“Mi danas živimo u državi u kojoj je profit investitora važniji od života i zdravlja ljudi. Dokazi za to su mrtvi radnici u halama, ogromno zagađenje koje takođe ubija i odbijanje da naplatimo porez na ekstra profit Naftne industrije Srbije koja se bogati, jer nam naplaćuje najskuplje gorivo u regionu”, naveo je Miljuš.

pročitaj više

Politika

Grčki premijer Micotakis najavio opšte izbore u maju

Objavljeno

-

Premijer vlade Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je danas u intervjuu za Alfa TV da će u maju biti održani opšti izbori. Četvorogodišnji mandat konzervativne vlade ističe u julu, ali očekivalo se da ce Micotakis raspisati izbore početkom aprila, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se nakon železničke nesreće 28. februara, najteže u istoriji grčke železnice, smanjuje prednost Micotakisove stranke Nova demokratija u odnosu na levičarsku opozicionu partija Siriza.

Nesreća, u kojoj su se putnički i teretni voz direktno sudarili, odnela je živote 57 ljudi, izazvala bes javnosti i masovne proteste zbog ugrožene bezbednosti železničkog saobraćaja.

“Mogu vam sa sigurnošću reći da će izbori biti održani u maju”, rekao je premijer Micotakis u svom prvom TV intervjuu nakon katastrofalne nesreće kod Larise, administrativnog centra grčke provincije Tesalija.

pročitaj više

Politika

Milatović: Siguran sam u pobedu, Crna Gora hoće normalnost i nove ljude

Objavljeno

-

Kandidat za predsednika Crne Gore Jakov Milatović, koji će se u drugom krugu predsedničkih izbora suočiti sa aktuelnim predsednikom te države Milom Đukanovićem, smatra da su ljudi u njemu kao predsedničkom kandidatu upravo prepoznali to što je i negde sa pozicije ministra dao sve od sebe i oporavio ekonomiju Crne Gore.

“Mislim da mi veruju i da ću sa pozicije predsednika Crne Gore uspeti da stavim fokus na društveni i moralni oporavak Crne Gore“, rekao je Milatović za RTS.

Ljudima je konačno preko glave politika podele, politika prošlosti i siromaštva, dodao je, i ocenio da je Đukanović oličenje svega toga.

pročitaj više

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Politika

Erdogan zvanično nominovan za predsedničkog kandidata na izborima u Turskoj

Objavljeno

-

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zvanično je danas predložen za predsedničkog kandidata na izborima 14. maja.

Prijavu Vrhovnom izbornom veću (YSK) podneli su predstavnici vladajuće Partija pravde i razvoja i Partija nacionalističkog pokreta, koja je deo vladajuće koalicije, javljaju RIA Novosti.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a glavni protivnik Erdogana biće predsednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu.

pročitaj više

U TRENDU