ostanimo u kontaktu

Svet

Ministri G7 obećali ubrzanje mera ka obnovljivoj energiji

Objavljeno

-

Ministri energije i ekologije Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta obećali su da će ubrzati kretanje ka čistijoj, obnovljivoj energiji, ali nisu odredili rok za ukidanje elektrana na ugalj na kraju dva dana razgovora u Saporu, na severu Japana.

U zajedničkom saopštenju ministri G7 izneli su na šta se obavezuju, a dokument od 36 strana priprema je za samit u Hirošimi u maju.

Japan je dobio odobrenje od drugih G7 zemalja za svoju nacionalnu strategiju u kojoj se naglašava takozvani čisti ugalj, vodonik i nuklearna energija da se osigura energetska bezbednost.

„Uviđajući tekuću globalnu energetsku krizu i ekonomske poremećaje ponovo naglašavamo našu posvećenost ubrzanju tranzicije ka zelenoj energiji do nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte najkasnije do 2050. godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da vođe uviđaju značaj nalaženja efikasnih, isplativih i različitih izvora energije čime naglašavaju posvećenost sprovođenju „momentalnih, kratkoročnih i srednjoročnih akcija u ovoj kritičnoj deceniji“.

Poziv na delovanje sledi u vreme kada rastu zahtevi Kine i drugih zemalja za dodatnu pomoć za postepen prestanak upotrebe fosilnih goriva i stabilizaciju cena energenata i snabdevanja usred poremećaja od ruskog rata u Ukrajini.

Jedna od tema koja je dugo nerešena je određivanje roka za postepeni prestanak upotrebe elektrana na ugalj. Japan se oslanja na ugalj za gotovo trećinu proizvodnje struje i takođe promoviše upotrebu takozvanog čistog uglja kada se koristi tehnologija da se zaustavi emisija ugljenika, i vodonika kada se koristi kao gorivo.

U današnjem dokumentu ponovljena je potreba za hitnim smanjenjem emisija ugljenika i dostizanjem sektora energije uglavnom bez ugljenika do 2035. godine.

To što će biti „u najvećem delu“ čista energija ostavlja prostor i za proizvodnju energije na fosilna goriva, ali ministri su se složili da im prioritet budu koraci da postepeno prekinu „nekontrolisanu“ proizvodnju energije na ugalj.

Zemlje G7 predstavljaju 40 odsto svetske ekonomske aktivnosti i četvrtinu globalne emisije ugljenika. Od presudne je važnosti njihovo delovanje, ali takođe i njihova podrška manje bogatim zemljama koje najčešće pate od najgorih efekata klimatskih promena dok imaju najmanje resursa da ublaže te efekte.

Politika

Amerika uvele sancije tzv. Kosovu

Objavljeno

-

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posledica koju će vlada Aljbina Kurtija osetiti zbog akcija na severu KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer. SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike, javlja RTS.

”Za Kosovo su ove vežbe završene”, rekao je američki diplomata Džefri Hovenijer, navodeći da se vlada u Prištini oglušila na američke pozive da deeskalira situaciju u opštinama na severu KiM.

Hovenijer je, takođe, naveo da je Vašington uputio snažnu poruku Kurtijevoj vladi odmah nakon početka akcije na severu, upozoravajući da će takav potez imati negativan efekat na reputaciju Prištine i unazaditi dijalog sa Beogradom.

”Analiziramo kakvi će biti naši naredni potezi”, rekao je američki ambasador, navodeći da je od Kurtijeve vlade zatraženo da povuče specijalce sa severa KiM, kao i da ”ne insistira da gradonačelnici obavljaju posao iz opštinskih zgrada”.

”Ne razumemo zašto se alternativne lokacije ne mogu koristiti za obavljanje funkcija”, rekao je Hovenijer, navodeći i da Vašington smatra da ”nasilni upad i prisustvo kosovske policije u zgrade predstavlja provokaciju”.

“SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost”

Hovenijer je, istovremeno, upozorio i na dodatne posledice koje proizvodi ovakav pristup kosovskih vlasti.

”Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost ili da aktivno radi na kosovskim evroatlantskim integracijama”, zaključio je američki ambasador.

Američki ambasador je naveo i da u sukobima na severu KiM nije bilo povređenih američkih vojnika, ali da Vašington ima isti odnos prema svim pripadnicima NATO-a.

Odgovarajući na pitanje da će zbog povređivanja pripadnika NATO-a biti pokrenuta istraga, Hovenijer je rekao da su vojnici bili na severu i pokušavali da očuvaju mir “zbog odluka koje je doneo Kurti da na silu preuzme kontrolu nad tri opštinske zgrade”.

pročitaj više

Svet

Kijev negira umešanost u napad dronom na Moskvu

Objavljeno

-

Reuters

Ukrajina je negirala da je direktno umešana u napad dronovima u Moskvi.

Zamenik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak negirao je direktnu umešanost Kijeva, ali je naglasio da je „Ukrajina uživala gledajući te događaje“ i prognozirao povećan broj takvih napada.

„Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara. Ali, naravno, nismo direktno umešani u njih“, naglasio je Podoljak.

Rusija je ranije saopštila da je Ukrajina izvršila do sada najveći napad dronovima na Moskvu, ali da je ruska protivvazdušna odbrana uništila svih osam dronova.

(N1)

pročitaj više

Svet

Sudan: Uoči isteka dogovora o primirju teške borbe besne u delovima Kartuma

Objavljeno

-

AP

Uoči isteka dogovora o primirju koji je doneo kraći predah u borbama sukobljenih frakcija u Sudanu, danas se u delovima Kartuma, glavnog grada Sudana, vode teške i uporne borbe, potvrdili su građani.

Južno i zapadno od Omdurmana, jedne od tri susedne urbane celine koja čine šire područje grada Kartuma, borbe su ponovo započete u nedelju i nastavljene danas, prenosi Rojters.

Na južnoj obali reke Nil stanovnici Kartuma su takođe kasno sinoć prijavili da se vode oružani sukobi.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Izborna komisija: Erdogan dobio dva miliona glasova više od Kiličdaroglua

Objavljeno

-

AP

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate.

Jener je juče rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat, Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova, preneo je Rojters.

Jener je naveo da je Erdogan dobio više od dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Svet

Nezvanični rezultati pokazuju da aktuelni predsednik ostaje na tronu

Objavljeno

-

Tanjug

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je izabran, prema nezvaničnim rezultatima državne agencije Anadolije.

Sa 97 odsto otvorenih glasačkih kutija u drugom krugu, Erdogan ima 52,1 odsto glasova, a izazivač Kemal Kiličdaroglu 47,9 odsto.

U međuvremenu su Erdoganove pristalice počele da pristižu ispred predsedničke palate i stižu čestitke od Erdoganovih saveznika među svetskim liderima.

Nakon prvih objavljenih rezultata Erdoganova prednost je iznosila oko 13 odsto, a sada je manja od pet posto.

Treba istaći da je i u prvom krugu prema prvim rezultatima Erdogan imao veliko vođstvo, ali se ono tokom večeri smanjivalo ali je ipak on pobedio.

Prema trenutnim podacima, izlaznost je bila 84,74 odsto, a glasalo je najmanje 24,1 milion građana.

pročitaj više

U TRENDU