ostanimo u kontaktu

Srbija

MMF: Nezaposlenost u Srbiji ove godine iznosiće 9,1 odsto

Objavljeno

-

Nezaposlenost u Srbiji će na kraju ove godine iznositi 9,1 odsto, navodi se u najnovijoj, danas obavljenoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu MMF, prosečna nezaposlenost će u evrozoni krajem godine biti 6,6 odsto, ali raspon će biti prilično veliki – od 3,5 odsto u Nemačkoj do 11,8 odsto u Španiji.

Stopa nezaposlenosti u SAD će iznositi 3,6 odsto, u Kini 5,3 odsto, a u Rusiji 3,3 odsto.

Srbija

Veran Matić: Privredna komora će se više baviti promocijom ljudskih prava

Objavljeno

-

Jedan od izazova modernog doba za kompanije jeste kako da zadrže dobre radnike, a rešenje je da im pruže dobre uslove što traži pozitivnu radnu atmosferu, rečju da na zaposlene gledaju kao na dobru radnu investiciju, izjavio je danas predsednik Saveta za društvenu odgovornost kompanija Privredne komore Srbije (PKS) Veran Matić.

On je, na konferenciji “Biznis i ljudska prava” koja se održava u Skupštini Srbije, naveo da PKS treba više da se pozabavi temama poštovanja ljudskih prava kojima se promovišu etički kodeksi, pravila za uključivanje u kompanijske lance dobavljača i slično.

“Svesna uloge svih zainteresovanih strana, PKS ima dodatnu odgovornost da poslovnu zajednicu informiše i edukuje u ovoj oblasti. Zato je PKS inicirala današnje potpisivanje sporazuma sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava”, rekao je Matić.

pročitaj više

Srbija

Ministar Gašić u Subotici o migrantima: Bezbednost građana je na prvom mestu

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je danas kompletno renoviran objekat Policijske ispostave u Subotici i tom prilikom poručio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da ulaže u opremanje kako bi policijski službenici imali što bolje uslove za rad.

“Modernizacijom i boljim uslovima za rad u ovoj policijskoj ispostavi u koju se ranije nije ulagalo, policijski službenici će svoje zadatke obavljati još efikasnije. Time će i bezbednost građana biti osigurana, dok će usluge koje im Ministarstvo unutrašnjih poslova pruža biti pravovremene i još bolje“, rekao je ministar Gašić.

Ministar je tokom posete zajedno sa pomoćnikom direktora policije generalom Dejanom Lukovićem, razgovarao sa rukovodiocima PU Subotica i o situaciji u vezi sa iregularnim migrantima i pojačanim aktivnostima policije u suzbijanju krijumčarenja ljudi.

pročitaj više

Srbija

Sektor za izdvojene aktivnosti PU za teritoriju Zemuna od danas u Ustaničkoj 130

Objavljeno

-

Sektor za izdvojene aktivnosti Poreske uprave (PU) Srbije, za teritoriju Zemuna, od danas se nalazi na novoj adresi.

Kako je saopštila PU, nova adresa tog sektora je Ustanička 130 u Beogradu.

pročitaj više

Društvo

Pašalić: Ljudska prava treba posmatrati kroz specifičnosti okruženja pojedinca

Objavljeno

-

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava, da se ljudska prava ne mogu posmatrati po jedinstvenom obrascu koji je isti na svim prostorima, već u skladu sa specifičnostima okruženja u kojem taj pojedinac živi.

“Postoje univerzalna ljudska prava ali se ta prava uvek moraju posmatrati sa aspekta tradicije, istorijskog nasleđa, ekonomskog statusa i mentaliteta jednog naroda, pa i našeg”, istakao je Pašalić u saopštenju.

Ukazao je da se neke stvari koje se, kako je naveo, u određenim društvima mogu tolerisati kod nas ne smeju tolerisati, kao što su govor mržnje ili anonimni istupi na društvenim mrežama koji imaju za cilj samo da povrede i uvrede drugoga.

pročitaj više

Društvo

Poverenica pozvala građane da prijave povrede prava na ravnopravnost

Objavljeno

-

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je građane, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da prijave povrede prava na ravnopravnost, odnosno kada smatraju da su diskriminisani nejednakim tretmanom na osnovu bilo kog ličnog svojstva.

„Poštovanje ljudskih prava je temelj svakog demokratskog društva i podrazumeva stalno unapređivanje njihove zaštite i prijavljivanje njihovog kršenja“, navela je Janković u pisanoj izjavi i dodala da je postupak pred Poverenikom besplatan i da ne zahteva nikakvu drugu vrstu pravne pomoći, već je dovoljno podneti pritužbu.

Janković je kazala da se građani obraćaju Povereniku zbog diskriminacije po različitim osnovama, ali najčešće zbog diskriminacije po osnovu starosnog doba, zdravstvenog stanja, invaliditeta, nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla, pola, bračnog i porodičnog statusa, kao i da je i ove godine zabeležen povećan broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru, na društvenim mrežama i u medijima.

„Brojne krize izazvane ratovima, migracijama, ekonomskim potresima i promenama na tržištu rada utiču na život običnog čoveka i dovode do toga da se na globalnom nivou podele po različitim osnovima sve više produbljuju“, ocenila je ona.

pročitaj više

U TRENDU