ostanimo u kontaktu

Srbija

Na polaganje vožnje u Srbiji čeka se minimum 6 meseci: Nema dovoljno instruktora i ispitivača

Ringier

Objavljeno

-

Najviše budućih vozača za početak obuke bira proleće. Kandidati koji planiraju da upišu vožnju moraju se naoružati strpljenjem. Za polaganje vozačkog ispita čeka se nekada i više od mesec dana.

U idealnim uslovima nekada se vozačka dozvola mogla dobiti za tri meseca, sada je potrebno minimum šest meseci. Za izlazak na vozački ispit u auto- školama prave se liste čekanja.

Nevena Z. iz Beograda kaže da je testove i časove vožnje završila ustaljenom dinamikom. U dogovoru sa instruktorom usklađivala je časove vožnje sa poslom. Problem je nastao kada je trebala da izađe na vozački ispit.

– Zvala sam auto školu početkom meseca i svi termini su bili popunjeni do kraja meseca. Rekli su mi da će naknadno javiti ukoliko dobiju dodatne termine – priča ona.

To polaznicima stvara velike probleme jer se pravi velika pauza, te neki moraju da plaćaju dodatne časove vožnje pred polaganje. Osim toga trošak je i lekarski pregled.

– Lekarski pregled važi godinu dana za izlazak na vožnju, ali kada položite i treba da izvadite vozačku dozvolu lekarski pregled ne sme da bude stariji od šest meseci. To znači da ukoliko u roku od šest meseci ne položite vožnju morate da vadite novo lekarsko uverenje – priča ona.

Nedostaju instruktori

U Srbiji ima oko 700 auto-škola, a veliki problem predstavlja nedostatak instruktora, ali se liste čekanja stvaraju jer nema dovoljno ispitivača koje šalje MUP na polaganje vožnje. Zbog toga se čeka i po mesec dana za izlazak na ispit, a u nekim gradovima i dva meseca.

Slobodan Milošević, predsednik Privredne komore auto-škola kaže da je osetan nedostatak instruktora za vožnju, jer ljudi izbegavaju da se bave tim poslom.

Posao instruktora je nekada bio interesantan i poželjan, ali danas nije. Razlog za to je zarada, zbog toga nema zainteresovanih. Velika je odgovornost, ima puno administrativnih obaveza, a zarada nije adekvatna. Zbog toga odustaju od ovog posla i idu prema drugim zanimanjima koja su plaćenija – priča Milošević.

Navodi da se cene vozačkog ispita u auto-školama nisu menjale od 2012. godine i da variraju u rasponu od 60.000 do 100.000 dinara.

– Da bi auto-škola mogla da poveća zarade instruktora i pokrije ostale troškove – zakup poligona, lokala cene moraju da se povećaju. Ekonomski isplativa cena je 120.000 do 128.000 dinara, koliko smo tražili – naveo je Milošević.

Nedostatak ispitivača

Milošević navodi da se dugo čeka na polaganje same vožnje, jer nedostaju ispitivači u pojedinim mestima. Problema ima u Sremskom okrugu, konkretno u Sremskoj Mitrovici, zatim u nekim auto-školama u Nišu, Beogradu.

Jedan ispitivač na ispitu je uvek iz MUP-a, a drugi iz auto škole. Broj ispitivača iz MUP-a varira. Neko vreme čekanja je od 30 do 60 dana. Mesec dana je i razuman rok, ali sve duže od toga je problem. Dosta ispitivača do kraja godine odlazi u penziju i o tome treba razmišljati – priča on.

Koliko je taj problem eskalirao već sada najbolje govori podatak da u pojedinim gradovima ima tri ispitivača na tridesetak auto-škola.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Društvo

Šapić: Do kraja juna biće funkcionalna aplikacija za mobilne za plaćanje GSP

Objavljeno

-

Do kraja juna počeće da funkcioniše aplikacija za mobilne telefone za novi sistem javnog prevoza, a to će praktično značiti da će građani na ovaj način plaćati kartu i istovremeno moći da dobiju informaciju gde se nalazi vozilo koje im je potrebno, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

”Naplata karata SMS porukom funkcioniše od prvog dana, papirne karte trenutno mogu da se kupe samo u poslovnicama GSP-a, a do kraja leta biće dostupne na 80 odsto kioska na javnim stajalištima u gradu”, rekao je gradonačelnik za Beoinfo.

Šapić je pojasnio da bez obzira kada se mesečna karta kupi, ona važi narednih 30 dana. To, kako je naveo, važi za karte kupljene putem SMS-a, a za one kupljene preko firmi ostaje da važe za aktuelni mesec za koji su kupljene.

”Na osnovu aplikacije, putem GPS-a, moći ćemo da dobijemo informaciju gde se nalazi vozilo. Istovremeno, ovom aplikacijom moći će da se plati karta i to ili putem kreditne kartice, ili SMS-a. Kada to budemo imali, moći ćemo da kažemo da smo upotpunili novi sistem naplate karata u javnom prevozu”, rekao je gradonačelnik.

On je naglasio ”da će prvi put posle 12 godina novac od naplate biti vraćen Gradu, što će omogućiti da se kupe nova vozila”.

Konačno sav novac leže na račune Grada Beograda, a ne na račune privatnih firmi, kao što je to bio slučaj do sada, pa nam se time već u toku leta otvara mogućnost za pregovore oko nabavke novih vozila. Ideja nam je da kupimo 500 autobusa i po sto tramvaja i trolejbusa. Ako to uspemo, u roku od dve do tri godine praktično ćemo obnoviti naš celokupni vozni park, pa zbog svega toga molim građane za malo strpljenja”, istakao je Šapić.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad podeljen na dve zone i da sada postoje četiri kategorije SMS karata, za 90 minuta, jedan, sedam i mesec dana, te da je sistem naplate sada pojednostavljen, a karte su skoro duplo jeftinije.

pročitaj više

Srbija

Stoltenberg: Šaljemo 700 dodatnih vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti

Objavljeno

-

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti. Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost .

Generalni sekretar NATO pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečile dalju eskalaciju situacije.

I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i angažovati se u dijalogu, uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru – naveo je on.

Istakao je da su “ovakvi napadi neprihvatljivi i moraju prestati”.

– KFOR, snage NATO-a, ce preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja za sve građane Kosova i nastaviće da deluje nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija – poručio je Stoltenberg.

(Tanjug)

pročitaj više

Hronika

Ranka Jović: MUP sproveo kontrolu u 42 streljane, naložene 63 mere zbog nepravilnosti

Objavljeno

-

Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršilo je kontrolu u 42 streljane i naložene su ukupno 63 mere gde su utvrđene određene nepravilnosti u radu, izjavila je danas Tanjugu Ranka Jović iz MUP-a.

Kako je navela, prilikom vršenja nadzora naložene su ukupno 63 mere gde su utvrđene određene nepravilnosti u radu streljana i, ukoliko bude utvrđeno da je u tim radnjama bilo elemenata prekršaja, biće podnete prijave.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Haradinaj: Kurti da podnese ostavku, on i Osmani su unazadili Kosovo

Objavljeno

-

kosovo online

Posle američkih sankcija Prištini, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, za manje od tri godine na vlasti, nisu ostvarili ni jedan uspeh, a da ga nisu “okrenuli naglavačke” i da su za tako kratko vreme vratili Kosovo 10 godina unazad.

“Isključivanje Kosova iz NATO vežbe -Branilac Evrope 2023′ je alarm za našu nacionalnu bezbednost. Mora da ste veoma kratkovidi da biste bili neprijateljski raspoloženi prema celom demokratskom svetu u ovo delikatno vreme“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku..

Prema njegovim rečima, države ulažu decenije u stvaranje prijateljstava i saveza, dok u slučaju Kosova Kurti pokušava da ih uništi.

“Bilo je i drugih u našoj istoriji koji su želeli da sruše ove saveze, ali Kosovo je bilo veće od njih i trijumfovalo je. Ono nema alternativu, osim da i ovaj put trijumfuje. Narod Kosova, koji je najprozapadniji narod na kontinentu, znaće da zaštiti svoje prijatelje i svoju orijentaciju. Aljbin Kurti ne može da promeni orijentaciju Kosova i njegovog naroda“, naveo je Haradinaj.

On je Kurtija pozvao da podnese ostavku.

“On ima samo jednu šansu, jednom u životu da uradi nešto dobro za Kosovo! Podnesite ostavku danas!”, poručio je Haradinaj.

(Kosovo online)

pročitaj više

Srbija

SAD zabranile posete zvaničnika iz Prištine

Objavljeno

-

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da SAD imaju dva zahteva od Vlade Kosova – da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

“Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”, rekao je Hovenijer.

pročitaj više

U TRENDU