ostanimo u kontaktu

Politika

Nadzorni odbor za izbornu kampanju poziva javnost da prijavi nepravilnosti

Objavljeno

-

Nadzorni odbor Skupštine Srbije za izbornu kampanju pozvao je o javnost, odnosno “sve subjekte koji su učesnici, posmatrači ili su na drugi način zainteresovani za izborni proces” da “predloge, primedbe, saznanja o eventualnim nepravilnostima ili sugesije” upute tom odboru.

„Podsećamo da izborna kampanja za parlamentarne izbore traje do 14. decembra 2023. godine u ponoć, pa se u tom kratkom roku moraju obaviti mnogi poslovi koji su u nadležnosti Nadzornog odbora“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Nadzorni odbor za izbornu kampanju će „svojim proaktivnim ponašanjem nastojati da i na osnovu sopstvenih saznanja doprinese poštovanju propisanih nadležnosti kako bi se unapredio izborni proces“.

Nadzorni odbor, telo koje je izabrala Narodna skupština u sprovođenju izbora, vrši opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, podnosilaca proglašenih izbornih lista, kandidata za narodne poslanike i javnih medijskih servisa.

(N1)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

Utvrđena zbirna izborna lista za parlamentarne izbore

Objavljeno

-

N1

Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu za parlamentarne izbore 17. decembra, na kojoj se nalazi 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike.

Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću će biti koalicija koju predvodi Srpska napredne stranka, broj dva je koalicija oko Socijalističke partije Srbije, treća je Srpska napredna stranka, četvrta Nacionalno okupljanje (Dveri i Zavetnici), a na petom mestu je koalicija NADA (Novi DSS i Pokret obnove kraljevine Srbije).

Na broju šest na izbornom listiću je Savez vojvođanskih Mađara, sedam je koalicija Srbija protiv nasilja, osam Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić, deveta je Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, a deseta Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju.

Narodna stranka je 11. na glasačkom listiću, 12. je koalicija Dosta je bilo – Socijaldemokratska stranka, a sledi manjinska lista Albanaca sa juga Srbije „Politička borba Albanaca se nastavlja“, na čijem čelu je Šaip Kamberi.

Izborna lista „Mi – glas iz naroda“, na čijem čelu je Branimir Nestorović je na 14. mestu, 15. je „Srbija na Zapadu – da se struka pita, 16. Ruska stranka, 17. je lista na čijem čelu je Čedomir Jovanović, a poslednja na listiću je „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“.

(FoNet)

pročitaj više

Politika

Proglašeno 18 izbornih lista, RIK sutra utvrđuje zbirnu

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je 18 izbornih lista, a sutra treba da utvrdi zbirnu izbornu listu svih učesnika na parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra. Na glasačkim listićima koji će se naći pred biračima izborne liste biće po redosledu njihovog proglašenja.

Prva proglašena je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, a poslednja 18 proglašena je manjiska lista “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”. Za učešće na parlamentarnim izborima RIK je proglasila liste: “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, “Ivica Dačić-premijer Srbije”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri”, “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova DS S, POKS – Vojislav Mihailović” i “Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost”. RIK je proglasila i izborne liste koalicije “Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić S SP, Narodni pokret Srbije, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak -Ćuta, DS, PSG, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruždeni sindikati Srbije Sloga i Novo lice Srbije”, “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini”, “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin”, “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju”, izborna lista “Narodna stranka – Siguran izbor, ozbiljni ljudi, Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković”, “Dobro jutro Srbijo – Saša Radulović D JB – Boris Tadić SDS – Ana Pejić (Otete bebe)”. U izbornoj trci na parlamentarnom nivou učestvovaće i liste “Čedomir Jovanović – Mora drugačije”, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, “Srbija na zapadu – Zoran Vuletić-Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević” i “Mi glas iz naroda – Dr Branimir Nestorović”.

Takođe poglašena je izborna lista “Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi” i lista “Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina”.

Za učešće na predstojećim izborima proglašena je jedna lista manje u odnosu na broj lista koje su učestvovale na izborima održanim 2022. godine.

Zbirne izborne liste treba da utvrde Pokrajinska izborna komisija, Gradska izborna komisija beograda i izborne komisije lokalnih samouprava gde će izbori biti održani takođe 17. decembra.

pročitaj više

Politika

RIK proglasio liste Ruske stranke i Čedomira Jovanovića

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je na današnjoj sednici izborne liste “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” i “Čedomir Jovanović – Mora drugačije” za parlamentarne izbore koji će biti održani 17. decembra.

RIK je odbio da proglasi manjinsku listu „Ruski manjinski savez – Pavle Bihali Gavrin – Dr Hristot Aleksopulos – Srpsko-ruska partija Vukovi – Srpsko-grčki pokret“, jer je od neophodnih 5.000 potpisa, imala 1.319 pravno valjanih.

Član RIK-a Srđan Zoraja kazao je da su većinu tih potpisa overile Opštinska uprava u Vranju i Gradska opština Novi Beograd, a da je, nakon što ih je RIK kontaktirao, utvrđeno da se Opštinskoj upravi u Vranju nije obratio niko sa te izborne liste, dok je Gradska opština Novi Beograd potvrdila da je overila 313 izjava birača.

Lista „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ proglašena je nakon što je dostavila 397 pravno valjanih izjava birača koje su nedostajale nakon predaje, od potrebnih 186.

Odbijen je prigovor pojedinih članova RIK-a da Ruska stranka nije zaista manjinska i da bi trebalo zatražiti stav Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, uz obrazloženje predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića da je Upravni sud 2020. godine doneo rešenje da ta stranka ima pravo da bude manjinska.

Lista „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ dobila je status manjinske glasovima 16 članova RIK-a, dok je 10 glasalo protiv, a jedan bio uzdržan.

Lista „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“ proglašena je nakon što je dostavila 573 pravno valjane izjave birača koje su nedostajale, od potrebnih 237.

Republička izborna komisija do danas je proglasila 17 izbornih lista za parlamentarne izbore koji će biti održani 17. decembra.

pročitaj više

Politika

GIK proglasio izbornu listu Čedomir Jovanović – Mora drugačije

Objavljeno

-

 Gradska izborna komisija (GIK) proglasila je izbornu listu “Čedomir Jovanović – Mora drugačije”, koju je za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisane za 17. decembar, podnela Grupa građana Čedomir Jovanović – Mora drugačije.

Na sednici je usvojeno i Rešenje o imenovanju člana i zamenika člana Gradske izborne komisije u proširenom sastavu ispred izborne liste broj 14. Čedomir Jovanović – Mora drugačije, saopšteno je iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda.

Gradska izborna komisija odbila je, kao neosnovana, dva prigovora birača.

pročitaj više

Politika

RIK: Zaključenje biračkog spiska 1. decembra, do tada moguće promene

Objavljeno

-

Građani mogu do 1. decembra, kada se zaključuje birački spisak za izbore 17. decembra, da podnesu zahtev opštinskoj ili gradskoj komisiji za upis u birački spisak, odnosno promenu u biračkom spisku.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Republičke izborne komisije (RIK), rok za donošenje rešenja o zaključenju biračkog spiska i utvrđivanju ukupnog broja birača je 1. decembar.

Rešenje o zaključenju biračkog spiska RIK će dostaviti 2. decembra, posle čega se objavljuje u Službenom glasniku, a overeni izvodi iz biračkog spiska RIK-u se dostavljaju do 3. decembra u ponoć.

pročitaj više

U TRENDU