ostanimo u kontaktu

Svet

Najmanje 23 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu

Objavljeno

-

Najmanje 23 Palestinca ubijena su u izraelskom bombardovanju kuća u centralnoj Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te enklave.

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je u poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba, a da se 132 povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Palestinska militantna organizacija Hamas je navela da je od izbijanja sukoba 7. oktobra ubijeno ukupno 29.410 Palestinaca u Gazi, dok ih je povređeno skoro 70.000. Dodaje se je veliki broj tela i dalje pod ruševinama širom palestinske enklave. 

Izrael šalje delegaciju u Pariz na pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca

Ratni kabinet Izraela poslaće delegaciju u Pariz na pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre u ratu sa palestinskom militantnom grupom Hamas, preneo je danas Tajms of Izrael.

U kabinetu su se odlučili na takav korak nakon što je utvrđeno da su pripadnici Hamasa pokazali određenu fleksibilnost u vezi sa uslovima okvirnog sporazuma i zbog toga što SAD traže da do njega dođe.

U Parizu je održana i prethodna rudnda pregovora o prekidu vatre i oslobađanju talasa koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Jedna osoba poginula, četiri ranjene u izraelskom napadu na kamp u Dženinu

Jedna osoba poginula je danas, a četiri su ranjene u vazdušnom napadu Izraela na izbeglički kampu u gradu Dženin na Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave saopštilo je da je jedna od ranjenih osoba u kritičnom stanju, prenosi Vafa.

U saopštenju se navodi da su izraelske snage pogodile vozilo u kampu u Dženinu.

Izraelske snage ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu

Izraelske snage ponovo su danas ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

U saopštenju se navodi da su u kompleks bolnice ušla četiri izraelska transportera, prenosi Al Džazira.

Prethodno je ministarstvo saopštilo da su izraelske snage izvršile raciju na medicinski kompleks Naser i da su se ubrzo nakon toga povukle i zauzele pozicije oko bolnice.

Ministarstvo je takođe navelo da je kanalizaciona voda poplavila prizemlje bolnice, a osoblje i pacijenti su „bez vode za piće i ličnu higijenu, bez hrane, struje, kiseonika i medicinske opreme“.

Lekari u bolnici sahranili su 13 pacijenata koji su umrli zbog nedostatka kiseonika i struje nakon što su generatori prestali da rade, dodaje se u saopštenju.

Kirbi: Izaslanik SAD za Bliski istok održao konstruktivne sastanke o Gazi

Izaslanik SAD za Bliski istok Bret Mekgurk održao je konstruktivne sastanke u Egiptu i Izraelu, rekao je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

 On je dodao da Vašington ostaje u potpunosti posvećen postizanju dogovora o taocima u zamenu za produženu pauzu u sukobu Izraela i Hamasa.

U razgovoru sa novinama, Kirbi nije potvrdio izveštaje portala Akios u kojem se tvrdi da će se direktor američke Centralno- obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns u Parizu sastati sa zvaničnicima Katara, Egipta i Izraela, prenosi Rojters.

„Ne mogu da potvrdim konkretne izveštaje, ali vas uveravam da su razgovori u toku“, rekao je Kirbi.

Borelj: Evropa smatra da je dvodržavno rešenje jedini put ka miru u Gazi

Ministri spoljnih poslova iz grupe G20, koja se sastala u Brazilu kako bi razgovarala o tenzijama u svetu, složili su se o pitanju potrebe dvodržavnog rešenja kao jedinog puta ka miru u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je danas evropski šef politike Žozep Borelj.

„Nisam čuo da je iko protiv toga. Postoji snažan zahtev za dvodržavnim rešenjem. To je konsenzus među nama“, dodao je Borelj.

On je takođe naglasio da bezbednost u Izraelu neće biti održiva ukoliko Palestinci ne budu imali perspektivu za stvaranje sopstvene države, prenosi Rojters.

Borelj je rekao da se kriza u Gazi proteže na Zapadnu obalu zbog toga što izraelski doseljenici „napadaju palestinske civile“ i zatražio od Brazila, zemlje domaćina sastanka G20, da jasno stavi do znanja da su svi prisutni za dvodržavno rešenje sukoba.

Takođe je istakao da očekuje da će arapske nacije napraviti predlog za mir u Pojasu Gaze u narednim danima. 

IDF: Izrael presreo projektil koji su Huti lansirali prema Eliatu na jugu zemlje

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa „Erou“ presreo jutros projektil koji su lansirali jemenski pobunjenici Huti iznad Crvenog mora, a koji je, kako se navodi, bio usmeren ka jugu Izraela.

U saopštenju se navodi da balistička raketa ispaljena prema gradu Eilatu na jugu Izraela nije ušla u izraelski vazdušni prostor kada je oborena, objavio je Tajms of Izrael.

Huti su do sada lansirali nekoliko balističkih projektila i bespilotnih letelica na Eilat, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, a svi su presretnuti ili su promašili cilj, podseća se u saopštenju.

Američka vojska saopštila je da je u sredu uništila sedam protivbrodskih projektila, jedan raketni lanser i dron lansiran iz oblasti u Jemenu koja je pod kontrolom Huta, preneo je Rojters.

Klaus: UNRWA nema plan B ako se obustavi njeno finansiranje u martu

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) nema „plan B“ za mart ukoliko zemlje donatori koje su uskratile finansiranje nakon izraelskih optužbi nastave suspenzije, izjavila je danas direktorka kancelarije UNRWA u Libanu Doroti Klaus.

Izrael je optužio 12 od 13.000 zaposlenih UNRWA u Pojasu Gaze za učešće u napadu na Izrael koji je predvodio Hamas prošle godine, preneo je Rojters.

Tvrdnje su usledile nakon višegodišnjih izraelskih poziva da se agencija raspusti i u trenutku kada se Palestinci suočavaju sa glađu jer nedovoljno pomoći stiže u Pojas Gaze.

Šesnaest zemalja suspendovalo je finansiranje UNRWA dok se čeka istraga nadzorne kancelarije UN za koju je Klaus rekla da će biti spremna za nekoliko nedelja.

„Nadamo se da će što veći broj donatora saopštiti agenciji da preispituju zamrzavanje finansiranja i da će sredstva biti vraćena agenciji, nadamo se da nećemo imati problem sa prilivom novca i da će se usluge nastaviti bez prekida,“ kazala je ona i istakla da UNRWA nema „plan B“. 

IDF: Stanovnici mogu da se vrate u mesta udaljena više od 4 km od Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da stanovnici bezbedno mogu da se vrate u mesta koja udaljena više od četiri kilometra od granice sa Pojasom Gaze.

Među mestima u koja Izraelci mogu da se vrate su kibuci Zikim, Nir Am, Nir Jičak, ali i grad Sderot, prenosi Tajms of Izrael.

Iz IDF-a su, međutim, istakli da i dalje postoji rizik od raketiranja iz pravca Gaze na pogranične gradove.

NYT: Zvaničnik SAD u Izraelu, pomaže u postizanju dogovora o taocima i primirju

Koordinator za Bliski istok u Beloj kući Bret Mekgurk otputovao je u Izrael gde bi trebalo da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom kako bi pomogao u postizanju dogovora o oslobađanju talaca i prekida vatre u Pojasu Gaze, piše Njujork tajms, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Očekuje se da će Mekgurk danas imati sastanak sa Netanijahuom, navodi američki list.

Prema tvrdnjama izraelskih zvaničnika, u Pojasu Gaze se i dalje nalazi oko 130 talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra.

Hamas: U poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba u Pojasu Gaze

U poslednja 24 sata ubijeno je 97 osoba, a 132 su povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa.

Iz Hamasa su naveli da je od izbijanja sukoba 7. oktobra ubijeno ukupno 29.410 Palestinaca u Gazi, dok ih je povređeno skoro 70.000.

Dodaje se je veliki broj tela i dalje pod ruševinama širom palestinske enklave.

Kina traži od MSP da se izjasni o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija

Pravni savetnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Ma Sinmin zatražio je danas od Međunarodnog suda pravde u Hagu da se izjasni o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, za koju je istakao da je nezakonita.

„Od početka izraelske okupacije prošlo je 57 godina. Protivpravna priroda okupacije i suverenitet nad okupiranim teritorijama ostaju nepromenjeni“, rekao je Ma pred sudom u Hagu koji ove nedelje saslušava argumente iz više od 50 država nakon zahteva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2022. da izda svoje neobavezujuće mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije.

Saslušanja su deo napora Palestinaca da nateraju međunarodne pravne institucije da ispitaju ponašanje Izraela, pogotovo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i vojnog odgovora izraelske vojske u kojoj je ubijeno oko 29.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, navodi agencija.

Izrael, koji ne učestvuje u raspravama, poručio je u pisanom komentaru da bi mešanje suda moglo da bude šteti eventualnom postizanju dogovora.

Hamas: Napad na auto-putu u Izraelu „prirodni odgovor“ na izraelske „masakre“

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da današnji napad na autoputu na periferiji Jerusalima predstavlja, kako je navela, „prirodni odgovor“ na izraelske „masakre“ u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamas je takođe izrazio zabrinutost zbog planiranih izraelskih ograničenja za Arape u džamiji Al-Aksa u istočnom Jerusalimu tokom praznika Ramazana, objavila je Al-Džazira.

Jedna osoba je ubijena, a 11 je ranjeno jutros u palestinskom napadu na auto-putu na periferiji Jerusalima, saopštila je policija.

U pucnjavi je ubijen muškarac u 20-im godinama, a žena stara 23 godine nalazi se u teškom stanju, saopštili su medicinski zvaničnici.

Jedna osoba ubijena, 11 ranjeno u palestinskom napadu na auto-putu u Izraelu

Jedna osoba je ubijena, a 11 je ranjeno jutros u palestinskom terorističkom napadu na auto-putu na periferiji Jerusalima, saopštila je policija.

U pucnjavi je ubijen muškarac u 20-im godinama, a žena stara 23 godine nalazi se u teškom stanju, saopštili su medicinski zvaničnici.

Oni su rekli da su svi povređeni zbrinuti u bolnice u Jerusalimu.

Policija je saopštila da su dvojicu naoružanih napadača ubile snage bezbednosti na licu mesta, a da je treći ubrzo „neutralisan“ nakon policijskih pretraga u toj oblasti, objavio je Tajms of Izrael.

Svet

Kineski gradovi tonu ispod nivoa mora, neki i po 10 mm godišnje

Objavljeno

-

Trećina kineskog gradskog stanovništva u opasnosti je zbog sleganja zemljišta i spuštanja ispod nivoa mora, pokazuje analiza satelitskih podataka za koju istraživači kažu da ukazuje na globalni fenomen.

Kinesko urbano područje ispod nivoa mora moglo bi da se utrostruči po površini do 2120. godine, što bi potencijalno moglo da utiče na 55 do 128 miliona stanovnika, objavili su istraživači Univerziteta Istočne Anglije.

Oni su uz pomoć satelitskih podataka proučili 82 grada, uključujući Šangaj i Peking, sa ukupnom populacijom od blizu 700 miliona ljudi, prenela je agencija PTI.

Tim je otkrio da 45 odsto analiziranog urbanog zemljišta tone, a 16 odsto tone brzinom od deset milimetara godišnje. „Vruće tačke“ uključuju Peking i priobalni grad Tjenđin, objavili su stručnjaci.

U studiji se procenjuje da bi 270 miliona stanovnika urbanih područja moglo biti pogođeno. Nalazi su objavljeni u časopisu „Sajens“.

Sleganje zemljišta ispod nivoa mora uglavnom je uzrokovano ljudskim aktivnostima u gradovima, a ova pojava može da pojača klimatske promene, što posebno utiče na gradove na obalama, uključujući Tjenđin, pokazala je analiza.

(Srna)

pročitaj više

Svet

U napadima Izraela u Gazi poginulo još 37 ljudi, 68 ranjeno

Objavljeno

-

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje kontroliše palestinski Hamas saopštilo je da su u prehodna 24 sata tela 37 ljudi poginulih u izraelskim napadima dovezena u bolnice koje su primile 68 ranjenika.

U poslednje vreme dnevni broj poginulih u Gazi je znatno manji nego ranije.

Palestinske vlasti su prethodno saopštile da je u uzraelskom napadu iz vazduha na kuću u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze poginulo šestoro dece i troje odraslih.

U Rafi, kod granice s Egiptom, više je od polovine ukupno 2,3 miliona stanovnika Gaze, od kojih je velika većina tu pobegla zbog borbi koje i dalje traju na severu te teritorije.

Uprkos pozivima sveta na uzdržanost, uključujući i iz SAD, najbližeg izraelskog saveznika, Vlada Izraela mesecima najavljuje kopnenu ofanzivu na Rafu, gde se, kako tvrdi, skrivaju mnogi borci palestinskog pokreta Hamas protiv kojeg Izrael ratuje od oktobra.

Izraelska vojska je u više navrata napadala taj grad i okolinu.

Od početka rata Izraela protiv Hamasa 7. oktobra ukupan broj poginulih je dostigao 34.049, a ranjenih 76.901.

Zdravstvene vlasti u toj palestinskoj enklavi ne prave razliku između boraca i civila, a kažu da su od ukupnog broja žrtava najmanje dve trećine žene i deca.

(Beta)

pročitaj više

Svet

UN: Raste broj žrtava u nasilju bandi na Haitiju

Objavljeno

-

 Od januara do marta ove godine više od 2.500 ljudi je ubijeno ili povređeno u nasilju bandi na Haitiju, što je 53 odsto više nego u poslednja tri meseca 2023, saopštila je Integrisana kancelarija Ujedinjenih nacija na Haitiju (BINUH).

Najmanje 590 ljudi stradalo je tokom policijskih operacija, od kojih su 141 osobu ubili predstavnici zakona, navodi se u izvještaju.

Većina nasilnih incidenata dogodila se u glavnom gradu Port-o-Prensu, dok je najmanje 438 ljudi kidnapovano širom zapadnog departmana i poljoprivrednog regiona Artibonite, prenosi Rojters.

pročitaj više

Svet

Pet cloud computing trendova za 2024. godinu

Objavljeno

-

Cloud tehnologije su bez sumnje jedan od najvećih digitalnih saveznika današnjice. Prema nedavnom istraživanju Gartnera, očekuje se da će svetska potrošnja na cloud infrastrukturu premašiti milijardu dolara do 2027. godine. Ova ekspanzija predstavlja mnogo više od brojki;ona označava prekretnicu u načinu na koji poslovanje i tehnologija idu zajedno, otvarajući vrata ka brojnim digitalnim mogućnostima.

Nalik poslovnom svetu, cloud tprovajderi ne stoje u mestu već stalno razvijaju svoju ponudu i pružaju nove servise sa fokusom na brzu i efikasnu digitalizaciju. U nastavku pročitajte neke od glavnih cloud computing trendova za 2024. godinu.

Veštačka inteligencija (AI) u cloud-u

Tradicionalno, implementacija projekata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji zahtevala je značajne investicije u Iokalnu T infrastrukturu. Uspon cloud tehnologije demokratizovao je veštačku inteligenciju, eliminišući prepreke za pokretanje AI projekata, pre svega zbog servisa na cloud platformama koji ih ubrzavaju i olakšavaju, i doneo brojne prednosti:

  • skalabilnost: cloud omogućava organizacijama dinamičko skaliranje radnih opterećenja veštačke inteligencije u skladu sa potrebama. Bilo da je u pitanju obrada velikih skupova podataka ili implementacija složenih modela mašinskog učenja, rešenja veštačke inteligencije zasnovana na cloud-u pružaju fleksibilnost za proširenje računarskih resursa po potrebi, optimizujući performanse i ekonomičnost.
  • ekonomičnost: cloud model isporuke omogućava kompanijama da plaćaju samo resurse koje koriste. Ovo eliminiše potrebu za početnim kapitalnim investicijama u hardver i infrastrukturu, čineći eksperimentisanje i implementaciju veštačke inteligencije ekonomičnijom i dostupnijom.
  • brza implementacija: cloud platforme nude pojednostavljene procese implementacije za rešenja veštačke inteligencije, omogućavajući organizacijama brži time-to-market i uvođenje inovacija.

FinOps

FinOps, okvir za optimizaciju cloud investicija, pojavio se kao ključno razmatranje za kompanije koje koriste resurse u cloud-u. Ovaj framework pruža struktuirani pristup unapređenju ekonomske efikasnosti i maksimizaciji povrata ulaganja. Kako organizacije barataju sa različitim modelima cenovne politike cloud provajdera, efikasna praksa FinOps-a postaje ključna za postizanje finansijske transparentnosti i operativne efikasnosti.

Multi-cloud

Multi-cloud, odnosno korišćenje usluga više cloud provajdera, nudi strateške prednosti poput redundnosti, fleksibilnosti i diverzifikacije provajdera. Kompanije koje primenjuju multi-cloud pristup umanjuju rizike povezane sa zaključivanjem ugovora sa jednim provajderom (vendor lock-in) i povećavaju otpornost na prekide usluga. Distribuirajući radna opterećenja na različite cloud platforme, organizacije mogu optimizovati performanse, smanjiti latenciju i iskoristiti jedinstvene prednosti svakog provajdera.

Cloud bezbednost

Svedoci smo rastućčih pretnji, podstaknutih širenjem digitalnih tehnologija. Kako kompanije usvajaju korišćenje cloud tehnologije, moraju staviti prioritet na bezbednosne mere kako bi zaštitile osetljive podatke i smanjile potencijalne rizike.Usvajanje proaktivnih strategija poput oporavka od katastrofe (Disaster Recovery), redovan backup i enkripcije podataka su neki od načina da se unapredi beznednost, i implementacija ovih (i drugih napredih mehanizama zaštite) je bez sumnje u fokusu organizacija u 2024.

Kubernetes

Kubernetes je vrsta cloud-native tehnologije, koja olakšava organizaciju i pokretanje različitih delova softvera, kao što su aplikacije, čineći ih skalabilnijim i automatizovanijim. Umesto da brinu o svim aspektima infrastrukture, s Kubernetesom programeri mogu više pažnje posvetiti razvoju samih aplikacija. Činjenica je da je Kubernetes u 2024. postao svojevrstan buzzword, a šta mora ići ruku pod ruku sa primenom ove tehnologije pročitajte ovde.

Bilo da se radi o multi-cloud strategiji, veštačkoj inteligenciji ili uspostavljanju adekvatne sajber bezbednosti, svet cloud tehnologija se stalno menja i za kompanije je važno da prate trendove kako bi dobile maksimum od ove tehnologije. Jedan od načina da se to postigne je saradnja sa specijalizovanim cloud provajderima, kao što je Mainstream. Uz preko 15 godina iskustva i najveći tim cloud stručnjaka na Balkanu, Mainstream vodi organizacije kroz sve faze cloud transformacije, pomaže im da iskoriste mogućnosti različitih cloud platformi, osiguraju besprekoran rad svojih IT sistema i primene najnovije cloud trendove na način koji najbolje orgovara njihovim zahtevima. Saznajte više na mainstream.eu.

(Promo)

pročitaj više

Svet

Eksplozije u vojnoj bazi u Iraku, Izrael i SAD kažu da nisu umešani

Objavljeno

-

Najmanje tri osobe su ranjene u pet eksplozija u vojnoj bazi u Iraku, koja pripada miliciji koju podržava Iran, rekao je jedan lokalni bezbednosni zvaničnik za CNN.

Eksplozije su se desile u bazi koja pripada Jedinicama narodne mobilizacije, prema Muhanedu al Anaziju, pripadniku Bezbednosnog komiteta u guvernatu Vavilon, južno od glavnog grada Bagdada.

Kako CNN piše, trenutno nema informacija o tome šta je uzrok eksplozija.

I izraelski i američki zvaničnici rekli su da nisu umešani u ove eksplozije.

Eksplozije nedaleko od iračkog glavnog rada desile su se dan posle napada na vojnu bazu u Isfahanu u Iranu.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za CNN da iza tih napada u Iranu stoji Izrael.

(CNN)

pročitaj više

U TRENDU