ostanimo u kontaktu

Svet

Najveća i najmoćnija raketa na svetu lansirana iz drugog pokušaja, na putu do svemira se zapalila

Objavljeno

-

Raketa Staršip kompanije SpaceX milijardera Ilona Maska eksplodirala je tokom svog prvog orbitalnog lansiranja.

Dve etape su se penjale ka svemiru, ali su naišle na problem kada se Super Hevi buster i Staršip nisu odvojili.

Neuspeh je doveo do pada oba dela prema Zemlji, ali su implodirala tokom spuštanja.

Mask je prošlog meseca tvrdio da postoji 50 odsto šanse da njegova letelica eksplodira tokom lansiranja.

SpaceX je danas lansirao najveću i „najmoćniju“ raketu u istoriji Staršip iz drugog pokušaja, nakon što je lansiranje otkazano u poslednjem trenutku pre dva dana.

Letelica od 120 metara viša je od Кipa slobode i lansirana je iz SpaceX-ove baze Boka Čika u Teksasu.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirski brod Staršip za transport astronauta na Mesec krajem 2025. Misija, poznata kao Artemis III, prva je takva misija od završetka programa Apolo 1972. godine.

Staršip se sastoji od svemirske letelice od 50 metara dizajnirane za transport posade i tereta koja se nalazi na vrhu 70 metara visoke rakete za buster.

Кolektivno nazvana Staršip, svemirska letelica i super teška raketa nikada nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih probnih letova samog svemirskog broda.

NASA će izvesti astronaute u lunarnu orbitu u novembru 2024. koristeći sopstvenu raketu Space Launch Sistem (SLS), koja je u razvoju više od jedne decenije.

Staršip je i veći i moćniji od SLS-a. Generiše više nego dvostruko veći potisak od raketa Saturn V koje se koriste za slanje astronauta na Mesec u okviru misije Apolo.


SpaceX planira da prvo postavi Staršip u orbitu, a zatim ga napuni gorivom iz drugog Staršipa kako bi mogao da nastavi na Mars ili dalje.

Svet

Pet cloud computing trendova za 2024. godinu

Objavljeno

-

Cloud tehnologije su bez sumnje jedan od najvećih digitalnih saveznika današnjice. Prema nedavnom istraživanju Gartnera, očekuje se da će svetska potrošnja na cloud infrastrukturu premašiti milijardu dolara do 2027. godine. Ova ekspanzija predstavlja mnogo više od brojki;ona označava prekretnicu u načinu na koji poslovanje i tehnologija idu zajedno, otvarajući vrata ka brojnim digitalnim mogućnostima.

Nalik poslovnom svetu, cloud tprovajderi ne stoje u mestu već stalno razvijaju svoju ponudu i pružaju nove servise sa fokusom na brzu i efikasnu digitalizaciju. U nastavku pročitajte neke od glavnih cloud computing trendova za 2024. godinu.

Veštačka inteligencija (AI) u cloud-u

Tradicionalno, implementacija projekata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji zahtevala je značajne investicije u Iokalnu T infrastrukturu. Uspon cloud tehnologije demokratizovao je veštačku inteligenciju, eliminišući prepreke za pokretanje AI projekata, pre svega zbog servisa na cloud platformama koji ih ubrzavaju i olakšavaju, i doneo brojne prednosti:

  • skalabilnost: cloud omogućava organizacijama dinamičko skaliranje radnih opterećenja veštačke inteligencije u skladu sa potrebama. Bilo da je u pitanju obrada velikih skupova podataka ili implementacija složenih modela mašinskog učenja, rešenja veštačke inteligencije zasnovana na cloud-u pružaju fleksibilnost za proširenje računarskih resursa po potrebi, optimizujući performanse i ekonomičnost.
  • ekonomičnost: cloud model isporuke omogućava kompanijama da plaćaju samo resurse koje koriste. Ovo eliminiše potrebu za početnim kapitalnim investicijama u hardver i infrastrukturu, čineći eksperimentisanje i implementaciju veštačke inteligencije ekonomičnijom i dostupnijom.
  • brza implementacija: cloud platforme nude pojednostavljene procese implementacije za rešenja veštačke inteligencije, omogućavajući organizacijama brži time-to-market i uvođenje inovacija.

FinOps

FinOps, okvir za optimizaciju cloud investicija, pojavio se kao ključno razmatranje za kompanije koje koriste resurse u cloud-u. Ovaj framework pruža struktuirani pristup unapređenju ekonomske efikasnosti i maksimizaciji povrata ulaganja. Kako organizacije barataju sa različitim modelima cenovne politike cloud provajdera, efikasna praksa FinOps-a postaje ključna za postizanje finansijske transparentnosti i operativne efikasnosti.

Multi-cloud

Multi-cloud, odnosno korišćenje usluga više cloud provajdera, nudi strateške prednosti poput redundnosti, fleksibilnosti i diverzifikacije provajdera. Kompanije koje primenjuju multi-cloud pristup umanjuju rizike povezane sa zaključivanjem ugovora sa jednim provajderom (vendor lock-in) i povećavaju otpornost na prekide usluga. Distribuirajući radna opterećenja na različite cloud platforme, organizacije mogu optimizovati performanse, smanjiti latenciju i iskoristiti jedinstvene prednosti svakog provajdera.

Cloud bezbednost

Svedoci smo rastućčih pretnji, podstaknutih širenjem digitalnih tehnologija. Kako kompanije usvajaju korišćenje cloud tehnologije, moraju staviti prioritet na bezbednosne mere kako bi zaštitile osetljive podatke i smanjile potencijalne rizike.Usvajanje proaktivnih strategija poput oporavka od katastrofe (Disaster Recovery), redovan backup i enkripcije podataka su neki od načina da se unapredi beznednost, i implementacija ovih (i drugih napredih mehanizama zaštite) je bez sumnje u fokusu organizacija u 2024.

Kubernetes

Kubernetes je vrsta cloud-native tehnologije, koja olakšava organizaciju i pokretanje različitih delova softvera, kao što su aplikacije, čineći ih skalabilnijim i automatizovanijim. Umesto da brinu o svim aspektima infrastrukture, s Kubernetesom programeri mogu više pažnje posvetiti razvoju samih aplikacija. Činjenica je da je Kubernetes u 2024. postao svojevrstan buzzword, a šta mora ići ruku pod ruku sa primenom ove tehnologije pročitajte ovde.

Bilo da se radi o multi-cloud strategiji, veštačkoj inteligenciji ili uspostavljanju adekvatne sajber bezbednosti, svet cloud tehnologija se stalno menja i za kompanije je važno da prate trendove kako bi dobile maksimum od ove tehnologije. Jedan od načina da se to postigne je saradnja sa specijalizovanim cloud provajderima, kao što je Mainstream. Uz preko 15 godina iskustva i najveći tim cloud stručnjaka na Balkanu, Mainstream vodi organizacije kroz sve faze cloud transformacije, pomaže im da iskoriste mogućnosti različitih cloud platformi, osiguraju besprekoran rad svojih IT sistema i primene najnovije cloud trendove na način koji najbolje orgovara njihovim zahtevima. Saznajte više na mainstream.eu.

(Promo)

pročitaj više

Svet

Eksplozije u vojnoj bazi u Iraku, Izrael i SAD kažu da nisu umešani

Objavljeno

-

Najmanje tri osobe su ranjene u pet eksplozija u vojnoj bazi u Iraku, koja pripada miliciji koju podržava Iran, rekao je jedan lokalni bezbednosni zvaničnik za CNN.

Eksplozije su se desile u bazi koja pripada Jedinicama narodne mobilizacije, prema Muhanedu al Anaziju, pripadniku Bezbednosnog komiteta u guvernatu Vavilon, južno od glavnog grada Bagdada.

Kako CNN piše, trenutno nema informacija o tome šta je uzrok eksplozija.

I izraelski i američki zvaničnici rekli su da nisu umešani u ove eksplozije.

Eksplozije nedaleko od iračkog glavnog rada desile su se dan posle napada na vojnu bazu u Isfahanu u Iranu.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za CNN da iza tih napada u Iranu stoji Izrael.

(CNN)

pročitaj više

Svet

Severna Koreja testirala bojevu glavu za stratešku krstareću raketu

Objavljeno

-

Severna Koreja testirala je „veoma veliku“ bojevu glavu dizajniranu za stratešku krstareću raketu i lansirala novi tip protivvazdušne rakete, javili su danas državni mediji te zemlje.

„Uprava za rakete (Severne Koreje) izvela je test snage veoma velike bojeve glave dizajnirane za stratešku krstareću raketu ‘Hvasal-1 Ra-3′“, javila je severnokorejska agencija KCNA.

Pjongjang je takođe izveo probno lansiranje „novog tipa protivvazdušne rakete“ u Žuto more, dodaje KCNA.

Obe probe bile su juče.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Zelenski: Više nema vremena samo za razgovore, potrebne su odluke partnera

Objavljeno

-

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da u ovoj godini nema više vremena za dalje razgovore, već su potrebne odluke partnera.

„Sve je prilično specifično. Ukrajini je potrebna protivvazdušna odbrana, a partneri u tome mogu pomoći. Mi cenimo napore svakog lidera, svake države, koji su zaista aktivni, zaista ispunjavaju svoja obećanja i pokušavaju da povećaju mogućnosti našeg vazdušnog štita“, istakao je predsednik Ukrajine u večernjoj video poruci, prenosi Ukrinform.

On je podsetio da se upravo iz Dnjepra danas obratio učesnicima sastanka Saveta Ukrajina-NATO.

pročitaj više

Svet

Oboreno 50 ukrajinskih dronova iznad Rusije, dve osobe poginule u Belgorodu

Objavljeno

-

Ruske snage PVO noćas su presrele i uništile 50 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, 26 dronova je oboreno iznad Belgorodske oblasti, 10 iznad Brjanske oblasti, osam iznad Kurska, dva iznad Tule i po jedan iznad Smolenske, Rjazanske, Kaluške i Moskovske oblasti, prenosi RIA Novosti.

Dva civila su ubijena tokom noći u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u napadu ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

pročitaj više

U TRENDU