ostanimo u kontaktu

Srbija

Nastavnica istorije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ dobila priznanje za hrabrost

Objavljeno

-

Vlada Srbije usvojila je na sednici Odluku o posebnom javnom priznanju, koje se dodeljuje nastavnici istorije Osnove škole „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda Tatjani Stevanović, kao izraz podrške i poštovanja za iskazanu ličnu hrabrost prilikom ranjavanja u toku izvođenja nastave u masovnoj pucnjavi 3. maja 2023. godine.

Javno priznanje je u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, a inicijativu je pokrenula grupa nastavnika i učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“, koji su skupili 13.000 potpisa građana.

Vlada je konstatovala da je masovna pucnjava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ slučaj koji i dalje potresa javnost, da zahteva reakciju države u više pravaca, da je prihvatanje podnete inicijative način da se ranjenoj nastavnici olakša materijalni položaj nakon teškog ranjavanja i sa posledicama koje će trpeti do kraja života, ali i prilika da se i kroz tu meru pokažu solidarnost i empatija, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Srbija

Prijava za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija počinje danas

Objavljeno

-

Prijava učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole počinje danas i trajaće do 22. aprila 2024. godine, do 16 časova.

Elektronska prijava kandidata vrši se na portalu Moja srednja škola – mojasrednjaskola.gov.rs, odnosno putem naloga na ovom portalu kojem pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik šifrom za esDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs, saopštilo je MInistarstvo prosvete.

Ukoliko učenici ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, mogu se za polaganje prijemnog ispita prijaviti 19. ili 22. aprila, od 9 do 16 časova u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

pročitaj više

Srbija

Siniša Mali: Radimo na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope i Rezolucije o Srebrenici

Objavljeno

-

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se Srbija suočava sa izuzetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji, i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade zajedno kao tim da bi sprečili prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) i da se izglasa rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

„Ne znamo da li ćemo pobediti, nije lako, nisu nam neke velike šanse kao što je i predsednik onako konzervativno i pesimistično rekao, ali s druge strane ćemo dati sve od sebe. Dakle, predsednik Vučić je uputio i pisma svim liderima koji su u Savetu Evrope, zemalja koji su u Savetu Evrope, neka od tih pisama su personalizovana, čekamo odgovor“, rekao je Mali u emisiji “Hit tvit“ na TV Pinku.

On je istakao da se kroz prijem tzv. Kosova u SE otvara ogromna Pandorina kutija i da je to svima jasno.

pročitaj više

Srbija

Aleksandar Šapić najavio brojne projekte za Beograd: „Želim da ostavim grad u drugačijem ruhu“

Objavljeno

-

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da Beograd nema vremena za čekanje i da će u narednih mesec i po dana nastaviti da radi najbolje što može jer ima mnogo stvari da se uradi i naveo da želi da Beograd ostavi u drugačijem ruhu.

Šapić je pomenuo brojne obaveze koje su pred rukovodstvom glavnog grada, a među njima i pripremu za izglasavanje Skupštine grada i članova Gradskog veća.

Rekao je da postoje mnoge ograničavajuće stvari jer se grad finansira iz privremenog budžeta i najavio značajne odluke u narednih nekoliko dana.

pročitaj više

Srbija

Ugostiteljske usluge u martu skuplje za 9,7 odsto nego pre godinu dana

Objavljeno

-

Ugostiteljske usluge u martu su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta i to za 13,1 odsto.

Hrana u ugostiteljskim objektima poskupela je za 8,9 odsto, a u okviru toga topla i hladna predjela za 9,5 procenata, gotova jela za 7,7 odsto, pečenja i jela po narudžbini za 9,4 procenta, variva za 9,8 odsto, salate za 8,5 procenata, hleb za 6,3 a kolači za 8,8 odsto.

Kada je reč o pićima, kod alkoholnih pića je zabeleženo poskupljenje od 8,8 odsto a kod bezalkoholnih 10,4 procenta.

pročitaj više

Srbija

Đurović: Novi Pakt o migracijama i azilu Evropskog parlamenta ne nudi fer rešenja

Objavljeno

-

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ocenio je da novi Pakt o migracijama i azilu koji je 10. aprila usvojio Evropski parlament neće doprineti većoj solidarnosti ili odgovornosti zemalja članica kao i da ne nudi fer rešenja.

Komentarišući usvajanje dokumenta kojim će biti pooštrene granične procedure, a od 27 zemalja članica očekuje da podele odgovornost, Đurović je za Tanjug rekao da se boji da EU „zabija glavu u pesak“ na problem migracija i na složene probleme duž granica kada je reč o izbeglicama koje neprestalno dolaze.

On smatra i da će novim Paktom zemlje na obodu EU ostati najugroženije pred dolaskom migranata, a centralne zemlje EU zaštićene, kao i da je EU u rešavanju tog problema trebalo da se rukovodi ukrajinskom migrantskom krizom i onim što je već sama uradila

pročitaj više

U TRENDU