ostanimo u kontaktu

Lepota&Zdravlje

Naučnici analiziraju još jedan trag o mogućem poreklu koronavirusa

Objavljeno

-

Nova analiza genetskog materijala prikupljenog od januara do marta 2020. na pijaci morskih plodova u Vuhanu u Kini, otkrila je životinjsku DNK u uzorcima za koje se već zna da su pozitivni na SARS-CoV-2, koronavirus koji izaziva Kovid-19, prenosi Si-En-En.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije saopštili su danas da se čini da značajna količina te DNK pripada životinjama poznatim kao rakunski psi, za koje se znalo da se prodaju na pijaci.

Veza sa rakunskim psima izašla je na videlo nakon što su kineski istraživači podelili sirove genetske sekvence uzete iz uzoraka sa briseva sakupljenih na tržištu početkom pandemije.

Sekvence su otpremljene krajem januara 2023. na sajt za deljenje podataka GISAID, ali su nedavno uklonjene.

Međunarodni tim istraživača ih je primetio i preuzeo za dalje proučavanje, saopštila je SZO.

Novi nalazi, koji još nisu javno objavljeni, ne daju odgovor na pitanje kako je pandemija počela.

Oni ne dokazuju da su rakunski psi bili zaraženi SARS-CoV-2, niti dokazuju da su rakunski psi životinje koje su prve zarazile ljude.

Međutim, prema naučnicima koji su vodili analizu, pošto virusi ne opstaju dugo u okruženju izvan svojih domaćina, pronalaženje tolikog dela genetskog materijala iz virusa pomešanog sa genetskim materijalom rakunskih pasa je veoma sugestivno da su oni mogli biti nosioci.

Novi podaci se pojavljuju pošto su republikanci u Kongresu otvorili istrage o poreklu pandemije.

Prethodne studije pružile su dokaze da se virus verovatno prirodno pojavio na tržištu, ali nisu mogli da ukažu na specifično poreklo.

Neke američke agencije, uključujući nedavnu procenu američkog Ministarstva energetike, kažu da je pandemija verovatno rezultat curenja iz laboratorije u Vuhanu.

Na brifingu za novinare u petak, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je organizacija prvi put obaveštena o sekvencama u nedelju.

„Čim smo postali svesni ovih podataka, kontaktirali smo kineski CDC i pozvali ih da ih podele sa SZO i međunarodnom naučnom zajednicom kako bi mogli da budu analizirani“, rekao je on.

Obnovljeno interesovanje za poreklo COVID-19 pojavilo se nakon što je predsednik SAD Džo Bajden najavio da proširuje istragu o epidemiji, a obaveštajne agencije naginju teoriji o curenju virusa iz laboratorije.

SZO je takođe sazvala svoju Naučnu savetodavnu grupu za poreklo novih patogena, poznatu kao SAGO, koja istražuje korene pandemije. Stručnjaci SZO su na današnjem brifingu u rekli da podaci nisu konačni.

„Ovi podaci ne daju konačan odgovor na pitanje kako je pandemija počela, ali svaki podatak je važan da bismo se približili tom odgovoru“, rekao je Gebrejesus.

Ono što sekvence dokazuju, rekli su zvaničnici SZO, jeste da Kina ima više podataka koji bi mogli da se odnose na poreklo pandemije koje još uvek nije podelila sa ostatkom sveta.

„Ovi podaci su mogli, i trebalo je da budu podeljeni pre tri godine“, rekao je generalni direktor SZO.

„Pozivamo Kinu da bude transparentna u razmeni podataka i da sprovede neophodne istrage i podeli rezultate. Razumevanje kako je pandemija počela ostaje moralni i naučni imperativ,” poručio je on.

Neki stručnjaci su otkrili da su novi dokazi ubedljivi, ako ne i potpuno ubedljivi, o poreklu na tržištu.

Fransoa Baluk, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da činjenica da nova analiza još nije javno objavljena kako bi naučnici mogli da je ispitaju, ali da je izašla na videlo u novinskim izveštajima, opravdava oprez.

„Takvi članci ne pomažu jer samo dodatno polariziraju debatu“, objavio je Balouk na Tviteru. „Oni koji su ubeđeni u zoonotsko poreklo čitaće to kao konačni dokaz za svoju osudu, a oni koji su uvereni da je reč o laboratorijskom curenju tumačiće slabost dokaza kao pokušaj zataškavanja.

Drugi stručnjaci, koji nisu bili uključeni u analizu, rekli su da bi podaci mogli biti ključni za pokazivanje da virus ima prirodno poreklo, preneo je Si-En-En.

Lepota&Zdravlje

Radojević Škodrić: Zahvaljujući novim mamografima, preventivni pregledi dostupni su svim ženama

Objavljeno

-

Zahvaljujući novim mamografima, koji su stigli u veliki broj gradova, preventivni i dijagnostički pregledi dojke biće dostupni svakoj ženi u Srbiji, ma gde ona živela, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je, nakon svečanog uručenja mamografa koji je Domu zdravlja Vračar poklonila država, istakla da je reč o najsavremenijem mamografu koji ima minimalno zračenje, a tri puta jaču rezoluciju.

“To znači da se tri puta bolje vidi svaka promena. Ima još jednu značajnu karakteristiku, a to je da ima tomosintezu koja omogućava da se vidi i najminimalnija promena”, istakla je direktorka RFZO-a.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Tri meseca skrininga u porodilištima na SMA: Testirano 13.000 beba, otkrivena dva slučaja

Objavljeno

-

Nacionalni skrining na rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije (SMA) počeo je pre tri meseca u svim porodilištima u Srbiji i do sada je ta bolest potvrđena kod dva novorođenčeta.

Molekularni biolog Miloš Brkušanin, koji je i rukovodilac studije neonatalnog skrininga, kaže za Euronews Srbija da je do sada u svim porodilištima testirano 13.500 beba.

On je naveo da je još uvek rano izvlačiti bilo kakve statističke podatke o učestalosti pojave SMA u Srbiji. Za to je potrebno, navodi on, da prođe najmanje godinu dana skrininga. Inače, prosečna učestalost u svetu je jedna beba sa SMA na oko 8.000 novorođenčadi.

Spinalna mišićna atrofija je retka, ali teška bolest koja se manifestuje postepenom, progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Testiranje na SMA radi se iz krvi bebe. Odmah na rođenju uzima se iz pete nekoliko kapi krvi i ukoliko je nalaz pozitivan rade se dodatne analize.

“Kada se u laboratoriji dobije prvi pozitivan nalaz, on se još nekoliko puta proverava dodatnim metodama. Tek kada i ponovljene analize pokažu da je nalaz pozitivan obaveštava se porodica, dete prolazi klinički pregled, uzima se novi uzorak krvi, definitivno postavlja dijagnoza i u roku od svega nekoliko dana terapija stiže do deteta”, naveo je Brkušanin.

Rana dijagnostika

Kod ovih pacijenata ključna je rana dijagnostika, dok se nisu pojavili simptomi. U Srbiji su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dostupna tri leka za spinalnu mišićnu atrofiju. Dostupni su “risdiplam” i “spinraza”, a od nedavno i najskuplja genska terapija “zolgensma”. Inače, danas se u Srbiji leči ukupno 100 pacijenata sa ovim oboljenjem.

“Od nedavno je i ona terapija koja je doskora važila za najskuplju na svetu postala dostupna o trošku RFZO i već dva deteta su dobila tu terapiju. Sve tri terapije su inovativne terapije, gde se direktno deluje na uzrok bolesti. Za razliku od nekadašnjih pristupa u lečenju gde smo mi tretirali simptome, pa smo zbog toga imali ograničene efekte terapije, danas direktno delujemo na uzrok bolesti i zato su efekti tih terapija odlični, da ne kažemo revolucionarni”, rekao je Brkušanin.

Koju će od tri terapije dete dobiti zavisi od kliničkih i genetičkih parametara. Brkušanin kaže da je najbolja ona koja može prva može da dođe do deteta.

“Napravljene su ogromne promene. Pre sedam godina na svetu nije postojala terapija za spinalnu mišićnu atrofiju. Prvi pacijenti sa ovom bolešću su opisani davne 1891. godine i 125 godina nije bilo terapije za ovu bolest. Prva terapija je odobrena 2016. godine. I to je toliko odjeknulo svetom, jer prvi put smo porodicama pogođenim ovom bolešću mi ponudili nekakvu nadu u bolju budućnost i izlečenje”, naveo je Brkušanin.

Uz terapiju deca zdrava

Dok nije bilo trapije deca sa dijagnozom SMA čekala su da bolest, u prirodnom toku i neminovnom progresijom, odradi svoje. Roditelji i lekari su gledali kako propadaju, ali su bili nemoćni da bilo šta promene.  

“Danas je situacija potpuno drugačija. Mi, zahvaljujući neonatalnom skriningu, otkrivamo bolest pre pojave bilo kakvih simptoma, a onda u roku od nekoliko dana dajemo i terapiju. I to je osnovni preduslov, jer terapija pre pojave prvih simptoma za njih znači izlečenje”, rekao je on.

A deca koja dobiju terapiju pre pojave simtoma rastu i razvijaju se kao njihovi zdravi vršnjaci.

Obavezan skrining program na SMA u svim porodilištima počeo je 14. septembra. Prethodno je 12. aprila, 2022. godine pokrenut pilot projekat u porodilištu Narodni front. Testiranje beba obavljano je samo uz saglasnost roditelja. Tokom pilot projekta u Narodnom frontu otkrivene su dve bebe koje boluju od SMA i stariji brata jedne od tih beba.

(Euronews Srbija)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Najčešći mitovi o štitnoj žlezdi

Objavljeno

-

Štitna žlezda je endokrina žlezda smeštena u prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice i uz dušnik. Iako je relativno mala, oko pet centimetara, igra ključnu ulogu u regulaciji telesnih funkcija. Proizvodi hormone, poput trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), koji kontrolišu metabolizam, rast i razvoj tela.

Ti hormoni su od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje gotovo svih organa, utičući na srčanu aktivnost, telesnu temperaturu, energiju i raspoloženje.

Štitna žlezda takođe reguliše koliko brzo ili sporo telo koristi energiju iz hrane, utičući na težinu i nivo energije. Jod, esencijalni mineral, ključan je sastojak hormona štitne žlijezde, a nedostatak joda može dovesti do problema u njenom funkcionisanju, piše Večernji list.

Štitna žlezda zahteva redovne preglede kako bi se na vreme otkrile moguće nepravilnosti ili poremećaji.

„Ultrazvuk štitne žlijezde je ključni alat koji omogućava preciznu dijagnostiku, praćenje i upravljanje različitim stanjima štitne žlezde. Redovni pregledi ultrazvukom mogu pomoći u očuvanju zdravlja štitne žlezde i pravovremenom reagovanju na potencijalne probleme“, ističe dr Doroteja Bosilj, radiološkinja Croatia Poliklinike u Varaždinu.

Ovaj je pregled od izuzetne važnosti jer omogućava detaljan prikaz štitne žlezde pa onda i otkrivanje čvorova ili promena. Takođe, ultazvukom se diferenciraju benigni i maligni čvorovi, prate promene i nema izlaganja jonizujućem zračenju, što ga čini bezbednim za ponovljene preglede. Ultrazvuk štitanjče pomaže i pri vođenju terapije što je izuzetno korisno u upravljanju lečenjem i prilagođavanju terapije individualnim potrebama.

Jedan od najvažnijih aspekata ultrazvuka je rana detekcija problema sa štitnjačom. Otkrivanje nepravilnosti u ranoj fazi omogućava pravovremeno delovanje i lečenje, što može značajno da poboljša ishod.

Najčešći mitovi o štitnjači

Razumevanje istinitih činjenica o štitnjači ključno je za očuvanje zdravlja.

Ovo su najčešće greške koje specijalisti čuju:

„Ako nemate simptome, vaša štitna žlezda je u redu“

Istina je da štitna žlezda može imati problema čak i ako ne postoje vidljivi simptomi. Brojne bolesti štitne žlezde, poput Hashimotovog ili Gravesovog oboljenja, mogu napredovati bez primetnih simptoma u početnim fazama.

„Svi čvorovi na štitnoj žlezdi su opasni“

Većina čvorova na štitnjači su benigni. Tek manji procenat čvorova može biti kancerogen. Ipak, važno ih je redovno pratiti i, ako se primeti promena, treba se posavetovati s lekarom.

„Štitna žlezda utiče samo na težinu“

Sve se češće u medijima nalazi informacija da štitna žlezda utiče samo na težinu. Štitna žlezda kontroliše metabolizam, ali njeni poremećaji mogu imati utiecaj na celo telo, uključujući raspoloženje, energiju, pa čak i srčanu funkciju.

„Muškarci nemaju problema sa štitnjačom“

Dok je istina da su žene sklonije oboljenjima štitne žlezde, muškarci takođe mogu imati problema s ovom žlezdom. Zato i muškarcima trebaju redovni pregledi.

Jednom kada počnete s lekovima za štitnjaču, moraćete ih uzimati celi život“

Ovaj mit pacijente često obeshrabruje da redovno idu na preventivne preglede. To nije uvek slučaj. Različiti uzroci problema s štitnom žlezdom zahtevaju različite terapije. Ponekad se problemi mogu rišiti ili se mogu postići poboljšanja promenama u načinu života.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

“Računam na poštenje mojih kolega”: Grujičić o novoj platformi za zakazivanje magnetne rezonance 

Objavljeno

-

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da će zahvaljujući novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu lekar specijalista moći da je zakaže na samom pregledu, bez obzira da li ona predviđa snimak glave ili kičme, dela kičme, trbuha, karlice, nekog zgloba i slično. 

“Kada specijalista završi pisanje izveštaja treba da klikne na ikonicu ‘zakaži magnet’. Nakon toga treba da klikne na pregled koji je potrebno uraditi. Potom je potrebno da klikne za koliko vremena je potrebno uraditi pregled. Da li za mesec dana, da li za nedelju dana, da li za tri meseca, da li za šest meseci. Računam na poštenje mojih kolega specijalista”, rekla je Grujičić za TV Prva.

Ona je istakla da će se tu razlikovati oni koji moraju hitno i po prvi put da naprave magnetni snimak, kao i oni koji zbog neke bolesti moraju redovno da se prate, na tri, šest meseci, godinu dana, tri, pet godina i slično.

“Za početak će postojati kol centar, odnosno grupa medicinskih sestara i tehničara koji se vrlo dobro razumeju u dijagnoze, pošto će dijagnoza specijalističkog pregleda praktično automatski ulaziti u uput za magnetnu rezonancu. Videće se koliko je šta hitno, jer se oni najhitniji slučajevi primaju u bolnicu i oni naravno neće čekati”, rekla je Grujičić.

Nakon toga, obasnila je, ti pacijenti će biti raspoređeni po tako da će pacijent da se pregleda u zdravstvenom centru u kome ima slobodnih termina.

Kako je rekla, kako se bude montirao koji magnet, a treba da ih stigne 22, oni će se polako uklapati u sistem.

“Mi u ministarstvu ćemo znati koliko pregleda je urađeno na svakoj magnetnoj rezonanci”, istakla je Grujičić. 

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Klinika za endokrinologiju u Novom Sadu prva uvela lek koji snižava holesterol

Objavljeno

-

Prvi put u našoj zеmlji, u Univеrzitеtskom kliničkom cеntru Vojvodinе (UKCV), dva bolеsnika dobila su lеk inklisiran. To su pacijеnti koji imaju primarnu hipеrholеstеrolеmiju. Lеk su dobili u Klinici za еndokrinologiju, dijabеtеs i bolеsti mеtabolizma u oktobru ovе godinе.

– Univеrzitеtski klinički cеntar Vojvodinе trudi sе da pacijеntima omogući da dobiju pristup najnovijim tеrapijama i najsavrеmеnijim uslovima lеčеnja. Ovakvi napori u zdravstvu su ključni za poboljšanjе kvalitеta života pacijеnata sa ovim zdravstvеnim stanjеm – kažе za Dnevnik upravnica Klinikе za еndokrinologiju, dijabеtеs i bolеsti mеtabolizma UKCV profеsorka dr Dragana Tomić Naglić.

Višе od milion stanovnika Srbijе ima dijagnostikovan nеki od porеmеćaja masnoća, čеmu najvеrovatnijе doprinosi i znatan broj gojaznih u našoj populaciji. Ovaj broj jе najvеrovatnijе i dalеko vеći, ako sе uzmе u obzir da bar jеdna trеćina bolеsnika ostajе nеdijagnostikovana.

Pacijеnti koji imaju primarnu hipеrholеstеrolеmiju dobili su lеk inklisiran.

– Prvi korak u lеčеnju bolеsnika sa visokim nivoom masnoća jе svakako dijеtska tеrapija, sa smanjеnim unosom masnoća životinjskog porеkla. Slеdеći korak jе tеrapija lеkovima, na prvom mеstu statinima, uz povеćanjе dozе statina do postizanja ciljnih vrеdnosti ili do maksimalnе dozе, koju bolеsnik dobro tolеrišе. Mogućnost smanjеnja nivoa holеstеrola, na taj način jе oko 50 odsto, što jе i najčеšćе dovoljno za prеvеnciju infarkta ili šloga – navodi dr Dragana Tomić Naglić.

Posеban problеm u lеčеnju prеdstavljaju bolеsnici sa familijarnim oblikom hipеrholеstеrolеmijе, koji vrlo čеsto prvi kardiovaskularni incidеnt doživе i prе svojе 40. godinе. Vrеdnosti holеstеrola u ovoj populaciju su toliko visokе da statini nisu u stanju da bolеst držе pod kontrolom.

Jеdan od načina jе LDL afеrеza, dijaliza holеstеrolskih čеstica, koja sе aktivno primеnjujе na Klinici za еndokrinologiju. Ova procеdura jе vrlo uspеšna, ali zahtеva da bolеsnici dolazе na procеs dijalizе jеdnom u dvе nеdеljе do mеsеc dana.

Injеkcija pod kožu

– Lеk inklisiran možе sе primеnjivati i u kombinaciji s drugim lеkovima za snižavanjе holеstеrola kod bolеsnika koji nе mogu da tolеrišu statinе. Dajе sе injеkcijom pod kožu, i to obično u trbuh, nadlakticu ili bеdra. Nakon prvе injеkcijе slеdеća sе doza dajе nakon tri mеsеca, a poslе toga svakih šеst mеsеci, što ga čini izuzеtno komfornim za primеnu – objasnila jе dr Dragana Tomić Naglić.

– Poslеdnja novina u lеčеnju ovih bolеsnika jе lеk inklisiran, sada rеgistrovan i u našoj zеmlji. Za razliku od statina, koji sprеčavaju sintеzu LDL holеstеrola u jеtri i otpuštanjе LDL čеstica u cirkulaciju, inklisiran u svom mеhanizmu dеjstva ima sasvim drugačijе mеsto dеlovanja, što ova dva lеka čini komplеmеntarnim i pomеra granicе u mogućnostima lеčеnja dislipidеmija i prеvеnciji kardiovaskularnih događaja – kažе dr Dragana Tomić Naglić.

Lеk možе da sе koristi kod odraslih osoba sa primarnom hipеrholеstеrolеmijom ili mеšanom dislipidеmijom. Koristiti sе uz ishranu sa smanjеnom količinom masnoća, u kombinaciji sa statinom, ako uz najvišu dopuštеnu dozu statina nivo holеstеrola nijе mogućе sniziti na požеljnе vrеdnosti.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

U TRENDU