ostanimo u kontaktu

Srbija

NBS: Plaćanje taksi i naknada moguće i na portalu eUprave skeniranjem NBS IPS QR koda

Objavljeno

-

Takse i naknade za usluge Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Poreske uprave mogu se na portalu eUprave-ePlati izmiriti instant plaćanjem, odnosno skeniranjem NBS IPS QR koda koji se prikazuje na jedinstvenoj uplatnici kreiranoj putem ovog portala, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Iz NBS su naveli da je ovakvo plaćanje uvedeno kako bi se fizičkim i pravnim licima omogućilo da jednostavno, brzo i efikasno podnose zahteva za izdavanje dokumenata na šalterima MUP-a.

Ovakvim plaćanjem omogućava se da novac za svega nekoliko sekundi bude na računu primaoca i uplata je odmah vidljiva u sistemu pružaoca usluge, odnosno MUP-a ili Poreske uprave, zbog čega se od građana koji na ovaj način plaćaju usluge ne zahteva da uplatu dokazuju podnošenjem na uvid potvrde o plaćanju.

Srbija

Advokatska komora Srbije: Postupanje RGZ-a nezakonito i štetno za advokaturu

Objavljeno

-

Advokatska komora Srbije smatra da je postupanje Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji je nedavno objavio liste profesionalnih korisnika, među kojima su i advokati, sa najvećim brojem rešenih predmeta, podnetih i odbijenih zahteva, nezakonito i neizmerno štetno za advokaturu koja je Ustavom Republike Srbije definisana kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći.

U saopštenju Advokatske komore Srbije navodi se da je ocena rada advokata isključivo u njihovoj i nadležnosti advokatskih komora u njenom sastavu, kao samostalnih i nezavisnih organizacija advokata u specifičnim postupcima predviđenim propisima koji regulišu advokatsku profesiju.

Ističu da niko drugi, pa ni RGZ, ne sme da vrednuje rad advokata, a pogotovo ne da javno objavljuje rang liste na kojima se pod punim imenom i prezimenom advokati karakterišu kao uspešni ili neuspešni.

pročitaj više

Srbija

Seničić: Građani uprkos poskupljenjima više nego lane zainteresovani za putovanja

Objavljeno

-

Građani su, uprkos poskupljenjima aranžmana, više nego prošle godine zainteresovani za putovanja, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić i naveo da su poskupele putarine do Grčke, kao i takse u hotelima i apartmanima.

On je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da se ljudi u ovom periodu najviše odlučuju za posete evropskim gradovima, poput Istanbula, Atine, Temišvara, Sofije, Budimpešte, Praga, Beča i Severne Italije.

Dodao je da su pored ovih aranžmana najpopularnija putovanja u mesta u okruženju, poput Trebinja, Sarajeva, Banjaluke, Skoplja, kao i destinacije u Srbiji.

pročitaj više

Srbija

Nuklearka daleko tri decenije

Objavljeno

-

Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić izjavila je danas za su šanse „ravne nuli“ da Srbija u dogledno vreme izgradi „bilo veliku, bilo malu“ nuklearnu elektranu.

Imajući u vidu nedostatak stručnih kadrova, zakonske regulative i opšte infrastrukture, najkraći rok da se deo zahtevanih koraka ispuni je 30 godina i to pre početka same izgardnje nuklearne elektrane, tvrdi Vujić.

Ona ukazuje da su na Univerzitetu u Beogradu bazično ukinuti svi predmeti vezani za oblast nuklearnih tehnologija, dok je u institutima i istraživačkim centrima prekinuto finansiranje programa u toj oblasti.

Umesto veoma dugog i skupog procesa izgradnje nuklearne energetske infrastrukture, smatra Vujić, mogo bolji pristup je da Srbija napravi dogovor sa nekom od susednih zemalja koje planiraju da grade nuklearne elektrane u skorijoj budućnosti, a Mađarska je najbolja opcija.

Fonet

pročitaj više

Srbija

Bajatović: Gas za privredu će pojeftiniti za oko 15 odsto

Objavljeno

-

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da od 1. maja nema više subvencionisane cene gasa, kao i da će gas za privredu pojeftiniti za oko 15 odsto.

Bajatović je za RTS rekao da se ne može očekivati pad cene gasa, jer kada raste neizvesnost u svetu, raste i njegova cena.

„Mi smo relativno bezbedni zbog ugovora sa Gaspromom, zbog te trase preko Turskog i sada Balkanskog toka, a to je važno zbog količina za Mađarsku i Slovačku. Videćemo šta će biti kada Evropska unija 2027. godine kaže da ne sme biti ruskog gasa u Evropi“, rekao je on.

Bajatović je rekao da se cena gasa za domaćinstva neće dirati, ali podseća da se dugo vodila socijalna politika preko cene gasa, što je koštalo više od milijardu dolara.

„Od 1. maja Vlada Srbije neće subvencionisati cenu gasa, biće realna cena, ali ide nam na ruku što neće biti dodatnih količina koje bi bile skuplje, zbog dugoročnog ugovora koji su sklopili Aleksandar Vučić i Vladimir Putin“, dodao je.

Bajatović navodi da će gas pojeftiniti za privredu oko 15 odsto, „plus-minus jedan odsto“.

Kada je reč o naplati za isporučeni gas, Bajatović je rekao da je procenat naplate 95,5 odsto, ali da je dug od oko 100 miliona evra od toplana u Novom Sadu, Beogradu i Energetike Kragujevac.

„Novi Sad i Beograd će to da plate, ali malo teže Energetika“, smatra on.

(FoNet)

pročitaj više

Srbija

Ko sve ima pravo na besplatne udžbenikeMinistarstva prosvete – prijave do 20. aprila

Objavljeno

-

N1

Počelo je prijavljivanje za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete. Ministarstvo je za narednu školsku godinu proširilo listu kategorija učenika osnovnih škola koji imaju pravo na besplatne udžbenike.

Prijave traju do 20. aprila, a pravo na besplatne udžbenike ostvaruju tri kategorije učenika:

  1. Učenici koji imaju samo jednog roditelja,
  2. Učenici koji boluju od retkih bolesti,
  3. Učenici koji zavise od tuđe nege i brige.

Direktor Osnovne škole „Kneginja Milica“ Darko Eger na pitanje N1 da pojasni šta je sve potrebno roditelji da prikupe od dokumentacije, kaže:

„Krajnje je jednostavno, svaki roditelj je potpuno samostalan. Dovoljno je da se javi odeljenjskom starešini. Većinu dokumentacije mi već imamo u školi, obično je već ranije dostavljeno, pogotovo kad pričamo o deci o kojoj je potrebno voditi posebno računa, kao što su ove retke bolesti ili su samohrani roditelji. Tako da, većinu dokumentacije mi već imamo po školama, obično fotokopije su dovoljne u toj potvrdi“.

Kada su retke bolesti u pitanju, objašnjava Eger, potrebna je medicinska dokumentacija, odgovarajući izvod iz medicinske dokumentacije.

Na pitanje koliko učenika je ostvarilo pravo na besplatne udžbenike u školi čiji je direktor, navodi da je ove godine dvadesetak posto više dece koje ostvaruju to pravo zbog aktuelnog proširenja.

„Negde oko 50-60 učenika će biti, s obzirom na to da za prijavu imamo još ova dva dana. Obično svi čekaju poslednji dan da podnesu dokumentaciju, što je već neki manir“, dodaje.

S obzirom na to da je 20. aprila subota, on kaže da je prijava i tada moguća.

Treba napomenuti da udžbenički kompleti koje nabavlja Ministarstvo prosvete, ne sadrže baš sve knjige na kojima insistraju učitelji i nastavnici.

„Naravno, Ministarstvo prosvete pokriva one osnovne udžbenike, međutim, potrebno je reći zašto je to tako – iz prostog razloga, zato što izbor udžbenika po školama je različit. Tako da, Ministarstvo prosvete pokriva one osnovne udžbenike, a kao što znamo, imamo neku najavu od grada da će biti svi udžbenici pokriveni, odnosno, novčano pokriveni. Mislim da neće biti problem prilikom nabavke udžbenika“, naveo je Eger.

Eger navodi da škole još nisu dobile dopis od grada Beograda koji se odnosi na najavu da će roditelji sledeće školske godine po svakom đaku dobiti 20.000 dinara, umesto kompleta udžbenika što je važilo za ovu školsku godinu.

„Nismo dobili dopis od grada, ali kao što je prošle godine rešeno, siguran sam da će tako lako biti i ove godine rešeno. Ove godine je u pitanju novac, bar prema informacijama koje svi imamo“, navodi direktor.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU