ostanimo u kontaktu

Srbija

Ne, glavna autobuska stanica neće još da padne: Beograd na vodi i treći put odbijen

Objavljeno

-

Priča o rušenju Beogradske autobuske stanice kako bi projekat Beograd na vodi „napao“ i jednu od poslednjih neizgrađenih parcela na prostoru između Starog mosta i mosta Gazela, polako se pretvara u seriju zabavnog sadržaja ili nešto nalik utakmici.

Gradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove sada vodi 3:0 protiv investitora, jer je pre pet dana i treći put rekao „ne“ zahtevu za izdavanje lokacijskih uslova radi rušenja Beogradske autobuske stanice i podnošenja zahteva za građevinsku dozvolu kako bi počeo gradnju stambeno-poslovnog kompleksa na tom prostoru.

Više od pet meseci Beograd na vodi pokušava da dobije uslove, ali redovno pravi greške zbog kojih ih Sekretarijat vraća na popravni i doradu dokumentacije.

Ovog puta, da li možda i zbog zasićena zbog još jednog čitanja zahteva, iz Sekretarijata su se potrudili da investitoru još jednom napišu šta tačno treba da uradi kako ne bi napravio novu omašku, jer teško je očekivati da uskoro neće uslediti podnošenje i četvrtog zahteva.

Šta može da uradi 11 kvadrata

Ponovo se Beogradu na vodi desilo razmimoilaženje podataka koje Sekretarijat vidi kao problem. Naime, u projektu preparcelacije površina na kojima je planirana gradnja, predviđeno je da nova parcela ima površinu od 28.132 metra kvadratna. Međutim, u priloženom Idejnom rešenju navedena je površina od 28.143 kvadrata ili 11 više. Sekretarijat traži obrazloženje ovog neslaganja.

Grad insistira i da se predvidi prostor u širini od 10 metara kao zeleni pojas jer je to obaveza prema planskom dokumentu.

Sekretarijat daje uputstvo i kako je potrebno definisati redosled izgradnje ovog kompleksa i navesti da faza 1 predstavlja prvi deo radova na fazi 2 i 3 „po Lex specialis o Beogradu na vodi“, a da je faza 4 uvod u izgradnju faze 5, 6 i 7. Takođe, neophodno je navesti koje potrebe će zadovoljiti dve predviđene garaže.

Nadalje, još jednom se u zaključku o odbijanju pominju terase u prizemlju stambenih zgrada i površina oko njih. Sekretarijat traži da se jasno odvoje te dve stvari i da se ne planira direktna veza terasa sa zajedničkim zelenim i slobodnim površinama unutar bloka.

Tu su i tehnički zahtevi kao što je označavanje granice građevinske parcele ili, na primer, jasno označavanje koje su zelene površine na tlu, a koje su na krovu garaže, kao i koji su glavni pešački ulazi u kompleks i gde su ulazi u lokale u zgradama.

Rešenje potpisuje v.d. zamenika načelnika Gradske uprave Marko Kulić.

Stanica još nije u ponudi

Beograd na vodi ima praksu da na svom sajtu unapred oglasi zgrade čija izgradnja još nije počela, a jedna od njih našla se tu i pre nego što su dobijeni lokacijski uslovi za gradnju.

Primera radi, na sajtu se može videti kakvi su stanovi u ponudi u zgradi BW Rima sa 26 spratova i 198 stanova, koja će se tek graditi na prostoru između Ložionice i tržnog centra Galerija. I za ovu zgradu, Beograd na vodi je dvaput odbijen za lokacijske uslove. Treći pokušaj je bio uspešan tako da će investitor sada moći da uđe u proceduru za dobijanje građevinske dozvole za Rimu i još dva objekta planirana na tom prostoru (od 17 i 11 spratova).

Takođe, moguće je registrovati interesovanje za stanove u zgradi BW Bella koja će nići pored tržnog centra Galerija iako ni tu radovi nisu daleko odmakli, a predviđeno je da ima 20 spratova i čak 307 stanova. Deo stanova, prema informacijama sa sajta, već je rasprodat.

Slično je i sa zgradom BW Victoria koja će se nalaziti na parceli pored Starog mosta, na obali Save. Iako nije iskopano zemljište ni za temelje, poznato je da će imati 16 spratova i 260 stanova i već neko vreme moguće je iskazati interesovanje za kupovinu.

Međutim, zgrade predviđene na prostoru Beogradske autobuske stanice nisu još vidljive na sajtu u delu nekretnina u ponudi.

(Forbes Srbija)

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU