ostanimo u kontaktu

Region

Ne zna se koliko Srba živi u Albaniji: Predstojeći popis će možda dati odgovor na to pitanje

Objavljeno

-

Predstojeći popis stanovištva u Albaniji, najavljen za 18. septembar, pokazaće i koliko Srba tamo živi. Zbog višedecenijske politike asimilacije, u Albaniji se ne zna tačan broj pripadnika nacionalnih manjina.

Srbi u Albaniji za sebe kažu da su autohton narod, jer na ovim prostorima žive još od vremena kneza Jovana Vladimira. Vekovima asimilovani kroz brojne golgote, ipak su uspeli da očuvaju svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju. Danas mogu slobodno da žive u Albaniji, ali ih je sve manje

“Šteta je da je Srba godinama sve manje zbog raznih politika i države Albanije i svih vremena istorije, ali i zbog malo brige majke Srbije”, kaže Pavle Jakoja Brajović, predsednik udruženja “Morača-Rozafa”.

Albanizacija srpskog stanovništva počinje u vreme vladavine Ahmeta Zogua kada su ukinute srpske škole. U komunističkom režimu Envera Hodže, nisu smeli da se izjašnjavaju kao Srbi. Nije bilo verske pripadnosti i postojala je samo jedna nacionalnost – albanska.

“Problem je bio da se građani izjasne. Postojale su kazne. Verujem da će se na predstojećem popisu građani slobodno izjašnjavati jer imaju na to pravo”, navodi predsednica Komiteta za nacionalne manjine Albanije Kostadina Bežani.

Pripadnici srpske manjine u Albaniji od popisa ne očekuju mnogo. I kod njih, kao i kod ostalih manjina, i dalje postoji strah da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnosti.

“Oni neće doći da popišu tamo gde znaju da žive Srbi. Drugo, oni Srbi koji su zaposleni plaše se da se izjasne da ne bi ostali bez posla”, ističe Salko Brajović, predsednik Udruženja Srba “Skadarlija”.

Nadležni očekuju da će predstojeći popis ispuniti sve međunarodne standarde i dati realnu demografsku sliku zemlje koja im je važna zbog velikog odliva stanovništva.

“Važno je da se na popisu dobije realna slika o broju građana, jer je značajan broj Albanaca otišao iz zemlje. Takođe, važno je da se dobije realan broj pripadnika nacinalnih manjina, posebno nakon usvajanja veoma naprednog zakona o manjinama”, ukazuje zaštitnica prava građana Albanije Erinda Balanca.

Prema popisu iz 2011. godine u Albaniji živi svega 155 Srba. Taj popis nije priznalo nijedno udruženje manjinskih naroda u zemlji.

Politika

Milo Đukanović osvojio najviše glasova u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju

Objavljeno

-

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je najviše glasova na jučerašnjim izborima, među biračima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu i zatvoru u Bijelom Polju.

Na današnjoj sednici Državne izborne komisije (DIK) konstatovano je da je Đukanović osvojio 204 glasa na biralištima u Zatvoru za duge kazne i Istražnom zatvoru u UIKS-u, i zatvoru u Bijelom Polju.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 157 glasova, kandidat Evrope sad Jakov Milatović 81, a lider Demokrata Aleksa Bečić 50.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 13 glasova, nezavisni kandidat Jovan Radulović četiri, a lider Ujedinjene Goran Danilović dva glasa.

U UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru je glasalo 515 od 802 upisana birača, od čega su četiri listića bila nevažeća.

Đukanović i Milatović će se suočiti u drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila.

pročitaj više

Region

Šta se dešava u komšiluku? Desetine hiljada Hrvata dobilo poziv za ratni raspored

Objavljeno

-

Na desetine hiljada hrvatskih građana dobilo je na kućne adrese poziv iz MORH-a da se jave kancelariji za određivanje ratnog rasporeda.

S obzirom na situaciju i rat koji traje u Evropi, hrvatski Dnevnik.hr pitao je MORH koliko je ljudi dobilo poziv i zašto baš sada.

Iz MORH-a su objasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za odbrambeni sastav Oružanih snaga RH.

“Razvrstani rezervisti pozivaju se u područne kancelarije za poslove obrane kako bi im se saopštio raspored radi popune odbrambenih jedinica Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u rezervnim sastavima Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti saopšten tokom 2020, 2021. i 2022. godine zbog pandemije kovida 19”, navode u odgovoru iz MORH-a.

Tokom marta, aprila i maja ove godine biće pozvano oko deset hiljada rezervista, dodali su iz MORH-a.

pročitaj više

Politika

Milatović “potukao” Đukanovića u Podgorici

Objavljeno

-

Za Milatovića su glasala 37.743 birača, a za Đukanovića njih 30.447, prema podacima Izborne komisije Glavnog grada.

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović u Podgorici je osvojio gotovo 7.300 glasova više u odnosu na kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u nedelju, utvrdila je Izborna komisija Glavnog grada.

Za Milatovića su, prema njihovim podacima, glasala 37.743 birača, a za Đukanovića njih 30.447.

Đukanović i Milatović će se suočiti u drugom krugu izbora 2. aprila, pošto su u nedelju osvojili 35,3 odnosno 28,9 odsto podrške.

Za predsedničkog kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića glasalo je 16.117 birača, a za lidera Demokrata Aleksu Bečića njih 10.232.

Kandidatkinju SDP-a Draginju Vuksanović Stanković podržalo je 2.686 birača, lidera Ujedinjene Gorana Danilovića 1.482, a za nezavisnog kandidata Jovana Radulovića 717 birača.

Pravo glasa u Podgorici imalo je 143.608 osoba.

pročitaj više

Politika

Dačić: Od glasova Srba zavisiće rezultati predsedničkih izbora u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbi predstavljati odlučujući faktor od kojeg će zavisiti rezultati u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Dačić je na TV Pink komentarisao presek rezultata predsedničkih izbora u Crnoj Gori i dodao da je o tome razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da su zajedno ocenili kao značajno što su kandidati koji okupljaju srpske glasove postigli dobar rezulatat.

Sigurno je da će Srbi praktično odlučivati u drugom krugu ko će biti novi predsednik Crne Gore. Želim da već sada u ime Republike Srbije čestitam Andriji Mandiću na ovom rezultatu koji je ostvaren u veoima specifičnim uslovima…ovo je veoma značajno jer se time pokazala snaga tih organizacija za koje se može reći da zastupaju prava i interese srpskog naroda”, rekao je Dačić.

Dodao je da Vučić jedva čeka izbor novog predsednika Crne Gore, kako bi Srbija i Crna Gora mogle da grade bratske i prijateljske odnose, kao dve zemlje koje nikada nisu ratovale i koje treba da traže zajedničke interese.

pročitaj više

Politika

Milo Đukanović apsolutno uveren u pobedu u drugom izbornom krugu

Objavljeno

-

Aktuelni crnogorski predsednik i kandidat DPS Milo Đukanović apsolutno je uveren u pobedu na predsedničkim izborima u drugom izbornom krugu 2. aprila.

Iako je Đukanović na ovim izborima osvojio značajno manje glasova u odnosu na predsedničke izbore 2018., on je poručio da je pobedu u drugom krugu najavio i da je očekuje.

pročitaj više

U TRENDU