ostanimo u kontaktu

Srbija

Nećete verovati koji poslovi su najtraženiji u Srbiji! 

Objavljeno

-

Prodavac, vozač, magacioner, komercijalista… samo su neka od najtraženijih poslova u Srbiji poslednjih godina, pokazuju podaci. Osim što za obavljanje ovih poslova nije potrebna fakultetska diploma, poslodavci često ne traže nikakve posebne veštine, a zarade se kreću od 100.000 do 400.000 dinara.

Iako su visoke plate uglavnom rezervisane za visoko kvalifikovane profile, činjenica je da su u poslednje vreme, zarade za niskokvalifikovane profile i zanate, iznad prosečnih primanja. To potvrđuju i podaci sajta Infostud prikupljeni u poslednje dve godine. Prema tom izveštaju, ovo je 10 najtraženijih poslova u Srbiji i evo koliko se na njima zarađuje.

Prodavac do 150.000 dinara

Prema podacima Infostuda, zanimanje prodavca našlo se u samom vrhu najtraženijih poslova u našoj zemlji. Kako nam je objasnio Miloš Turinski, PR menadžer ove kompanije, maksimalna mesečna zarada za prodavca dostiže i do 150.000 dinara, što je znatno iznad prosečnih primanja.

Prema oglasima možemo zaključiti da se uslovi za obavljanje ovog posla razlikuju od poslodavca do poslodavca. I dok neki među kvalifikacijama traže diplomu srednje škole, poznavanja stranog jezika i prethodno iskustvo, drugi nude besplatnu obuku i očekuju volju za rad.

Vozač do 330.000 dinara

Imajući u vidu da Srbija poslednjih godina muči muku sa vozačima, plate u ovom sektoru znatno su uzletele u poređenju sa prosečnim primanjima. To pokazuju i oglasi poslodavaca, koji se utrkuju sa iznosima ali i uslovima kako bi pridobili ali i zadržali na duži rok vozače u svojim firmama.

Oglasi u pretgodnom periodu pokazuju da se za vozača sa C kategorijom ponuđena plata kreće se od 250.000 pa do preko 300.000 dinara. Ono što je veoma zanimljivo, nema nikakvih uslova koje bi potencijalni vozač morao da ispunjava, osim verovatno vozačke dozvole navedene kategorije.

Magacioner do 100.000 dinara

Plata magacionera kreće se od 50.000 pa do 100.000 dinara. Opis posla svakako zavisi od firme za koju se radi, a uslova koje radnik treba ispuni da bi konkurisao za ovo radno mesto skoro i da nema.

Naime, prema trenutno aktivnim oglasima, diploma srednje škole je potrebna u većini slučajeva ali ima i onih poslodavaca koji je ne traže. Slično je i sa radnim iskustvom. Ono što se uglavnom traži od budućeg radnika je odgovornost u ispunjavanju zadatah ciljeva i radnih zadataka.

Komercijalista do 120.000 dinara

Imajući u vidu da posao komercijaliste uglavnom podrazumeva terenski rad, osim primamljive zarade, radnik vrlo često dobija i službeni auto. Prema podacima portala Infostud, zarada za ovo zanimanje kreće se do 120.000 dinara, a uslove uglavnom može da ispuni većina.

Zbog prirode posla, razumljivo je što je vozačka dozvola neophodna, ali i da je budući radnik aktivan vozač. Poželjno je iskustvo u istoj oblasti, ali i dobre veštine komunikacije, organizacije posla i postavljanja prioriteta.

Prema opisima trenutno aktivnih oglasa, možemo zaključiti da većina poslodavaca nudi obuku ali i mogućnost usavršavanja i napredovanja.

Administrativni radnik do 150.000 dinara

Plata administrativnog radnika kreće se od 50.000 do 150.000 dinara. Za obavljanje ovog posla dovoljna je diploma srednje škole, međutim kada su u pitanju kompetencije, uglavnom su veoma slične za sve oblasti. Većina poslodavaca traži poznavanje rada na računaru, a neki i poznavanje stranih jezika.

Neki traže i vozačku dozvolu i iskustvo na sličnim poslovima. Ono što se može zaključiti iz preko 100 ovakvih oglasa, da su poslodavci striktni u jednom a to je da za obavljanje ovog posla traže dgovornost, tačnost, analitičnost, timski rad, i posvećenost.

Radnik u proizvodnji do 120.000 dinara

Za rad u proizvodnji mesečna zarada doseže do 120.000 dinara, a uslova osim diplome srednje škole i volje za vredan rad skoro da nema. Iskustvo se tek po negde traži, a vlo često nije obavezno. Neki od zahteva poslodavca su uglavnom odgovornost i pouzdanost u radu, spremnost za timski rad i za rad u smenama.

Telefonski operater do 200.000 dinara

Telefonski operater mesečno može da zaradi do 200.000 dinara. Imajući u vidu da je kod nas sve više zastupljeno i stranih kompanija, te shodno tome se razlikuju i tražene kompetencije.

Naime, dobre veštine u komunikaciji i pregovaračke sposobnosti glavne su karakteristike koje se traže. U nekim slučajevima traži se predhodno iskustvo, dok mnoge kompanije organizuju plaćenu obuku. Činjenica je da one inostrane nude i veće plate a i bonuse, ali je u tom slučaju neophodno tečno poznavanje određenih jezika.

Konobar do 120.000 dinara

Konobar u Srbiji mesečno može da zaradi do 120.000 dinara, i to je naravno ako se govori samo o plati, bez bakšiša i bonusa za prekovremeni rad. Kada su u pitanju kvalifikacije, one se kao i za sve poslove razlikuju u zavisnosti od toga da li je u pitanju prestižan restoran ili kafić u neprometnom mestu.

Na mestima koja ne okupljaju mnogo gostiju, konobar ne mora ni iskustvo da ima, već samo želju i volju da radi i da uči posao. Sa druge strane, ugostiteljski objekti koji okupljaju veliki broj ljudi ili posebnu klijentelu, zahtevaju iskustvo i profesionalizam.

Kuvar do 150.000 dinara

Činjenica je da su Srbiji dobri kuvari uvek veoma traženi, pa je zbog toga skoro svaki poslodavac spreman da plati i „malo više“ kako bi pridobio i zadržao glavnog radnika u kuhinji. Podaci pokazuju da se plata za ovo zanimanje kreće do 150.000 dinara, a za većinu restorana potrebno je prethodno radno iskustvo.

Software Developer / Programmer / Engineer do 400.000 dinara

Dobro poznata činjenica je da su poslednjih godina najveće plate u IT industriji. Trenutna najviša plata na sajtu Helloworld.rs u sekciji plate je 8.500 evra i zarađuje je Senior Software Developer.

Imajući u vidu da većina IT kompanija poslednjih godina ima problem sa pronalaskom ovih profila, osim visokih plata, utrkuju se i sa benefitima i pogodnostima kako bi privukle radnike. Ipak, jasno je da za ovo platu ne može da konkuriše početnik, već je neophodno dugogodišnje iskustvo, određene veštine, kao i diplome iz određene oblasti.

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU