ostanimo u kontaktu

Svet

Nepal zabranio TikTok, tvrdi da aplikacija šteti društvenim odnosima i porodici

Objavljeno

-

Vlasti Nepala saopštile su da su zabranile korišćenje aplikacije TikTok u zemlji zbog toga što, prema njihovim rečima, “narušava društveni sklad i remeti porodične strukture”.

Kako prenosi Ekonomist, ovaj potez je usledio nakon što je Vlada Nepala naredila kompanijama koje vode globalne platforme društvenih medija da osnuju lokalne kancelarije u zemlji.

Nepalski zvaničnici su naveli da je na TikToku prisutan sadržaj koji raspiruje versku mržnju, nasilje i seksualno zlostavljanje i da je on doveo do sukoba u realnom životu koji je zahtevao angažovanje snaga reda i uvođenje policijskog časa, prenosi Njujork tajms.

Svet

Izrael se povukao iz pregovora o primirju

Objavljeno

-

Time

Izrael se povukao iz pregovora o primirju sa Hamasom, saopšteno je iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Izrael je opozvao svoj tim pregovarača iz Katara nakon što je “došao u ćorsokak u pregovorima”, navodi se u saopštenju koje je objavila kancelarija premijera Netanjahua.

“Teroristička organizacija Hamas nije ispunila svoj deo sporazuma, koji je uključivao povratak svih žena i dece koji su držani kao taoci, a u skladu sa spiskom koji je poslat Hamasu i koji su oni odobrili“, navodi se u saopštenju.

Pregovarači su bili iz izraelske obaveštajne agencije Mosad, a u saopštenju se navodi da je šef agencije Dejvid Barnea taj koji je opozvao tim.

Uz pomoć stranog posredovanja postignut je sporazum između Izraela i Hamasa koji je doveo do sedmodnevne pauze u borbi i oslobađanja izraelskih talaca u zamenu za palestinske zatvorenike.

Primirje je počelo 24. novembra i dva puta je obnavljano pre nego što je okončano u petak ujutro.

pročitaj više

Svet

Gaza: Po okončanju primirja ubijena 193 Palestinca, 650 ranjeno

Objavljeno

-

Najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 650 je ranjeno u Gazi otkako je primirje između Hamasa i Izraela okončano u petak ujutro, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja Gaze.

Izraelska vojska je juče ujutru saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe, preneo je Rojters.

Takođe tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja u 6.00 sati po lokalnom vremenu.

Rojters:Tim Mosada u Kataru pregovara o ponovnom uspostavljanju primirja u Gazi

Tim izraelske obaveštajne službe Mosad danas boravi u Dohi, na razgovorima sa katarskim posrednicima o ponovnom uspostavljanju primirja u Pojasu Gaze, rekao je Rojtersu izvor upućen u posetu.

Pregovori Mosada uz posredovanje Katara, fokusirani su na potencijalno oslobađanje novih kategorija izraelskih talaca koje drži Hanas i nove odrednice primirja, naveo je izvor.

Primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas prekinuto je juče, nakon što je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca i umesto toga pokušao da oslobodi otete iz ”drugih kategorija”, piše Tajms of Izrael. 

Izrael objavio mape Gaze i pozvao Palestince da se evakuišu iz borbenih zona

 Izraelska vojska (IDF) počela je da koristi mape prilikom poziva Palestincima da se evakuišu iz aktivnih borbenih zona u Pojasu Gaze, javlja “Tajms of Izrael”.

U objavi na platformi Iks (Tviter), potpukovnik Avihai Adrai, portparol IDF na arapskom jeziku, poručio je da bi Palestinci u brojnim zonama u Džalabiji, Šudžaji i Zejtunu na severu enklave, trebalo da se evakuišu u “poznata skloništa” u kvartovima Daradž i Tufah u gradu Gaza.

On je, takođe, pozvao Palestince iz zona Kirbat Ikza, Abasan, Bani Suheila i Manu u južnoj Gazi da se upute u skloništa u Rafi. 

Erdogan: Izrael sprovodi državni terorizam u Gazi, Turska ne može da ostane nema

Akcije Izraela u Gazi su “državni terorizam” i Turska “ne može da ostane nema” na to, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Na povratku iz UAE nakon učešća na samitu COP28, Erdogan je u izjavi novinarima dodao da su se “izraelski zvaničnici, koji su poznati kao žrtve genocida, sada pretvorili u ubice svojih predaka”, prenosi Al Džazira.

On je dodao da ne gubi nadu u trajni mir u sukobu, i da Hamas, militantna organizacija koja vlada Pojasom Gaze, ne može biti isključena iz toga kakva će biti budućnost te palestinske enklave, prenosi Rojters.

Erdogan je rekao da je šansa za mir u Gazi posle humanitarne pauze za sada propuštena zbog izraelskog beskompromisnog pristupa, izvestila je danas turska televizija NTV.

Hezbolah gađao Izrael raketama, Izrael pogodio blizinu baze UN u južnom Libanu

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je danas gađala izraelske položaje koristeći rakete i da je jedan borac te grupe ubijen danas na jugu Libana.

Izrael je danas granatirao južni Liban, rekao je za Rojters portparol privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), navodeći da je pogođena blizina sedišta te misije u blizini primorskog grada Nakura.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela granatiranje u blizini toga grada kao upozorenje nakon što je, kako je navela, uočila “neobične aktivnosti” na tom području.

UNIFIL je naveo da je otkrio jutros požar u oblasti Tair Harfa, oko kilometar i po od izraelske granice.

pročitaj više

Svet

Smrtna kazna sve nepopularnija u SAD

Objavljeno

-

Sve veći broj Amerikanaca smatra da se smrtna kazna u SAD nepravedno izvršava, pokazuje istraživanje Galup koja navodi da je takvog mišljenja 50 odsto ispitanika, što je najviše otkako je ta agencija 2000. godine počela da sprovodi istraživanje.

Smrtna kazna se tokom godina sve ređe izvršava i ima sve manju podršku, a sada 47 procenata Amerikanaca smatra da se kazna pravedno izvršava, prenosi Glas Amerike.

Galup je 2000. godine prvi put počeo da sprovodi istraživanje o pravednosti primene smrtne kazne. Međutim, nije poznato da li će pad podrške javnosti i broja izvršenih i izrečenih smrtnih kazni na kraju rezultirati i njenim ukidanjem u Sjedinjenim Američkim Državama, navode eksperti.

“Neki akademici su optimisti da će smrtna kazna biti u potpunosti ukinuta prilično brzo. Ja mislim da je više verovatno da će biti sve ređa. Međutim, manje je verovatno da će u potpunosti nestati u doglednoj budućnosti”, kaže Erik Berger, profesor prava na Univerzitetu Nebraske.

Ove godine u Sjedinjenim Državama su pogubljene 24 osobe, a poslednja smrtna kazna za 2023. godinu izvršena je u četvrtak, 30. novembra, u Oklahomi.

pročitaj više

Svet

Katar kao međunarodni faktor mira: Može li mala arapska zemlja da pronađe rešenje za prekid sukoba Izraela i Hamasa 

Objavljeno

-

Posle sedmodnevnog primirja, rat ponovo bukti u Pojasu Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušne napade na oko 200 ciljeva širom Pojasa Gaze. Hamas tvrdi da je ubijeno više desetina civila. Rakete su ispaljene i na južni deo enkalve. Sjedinjene Države upozorile su da da “masovni gubitak civila viđen u severnoj Gazi ne bi trebalo da se ponovi na jugu, dok Katar navodi da pregovori o obnavljanju primrija i dalje traju. 

Dok premijer Izraela tvrdi da Hamas nije pristao na dalje oslobađanje talaca i da je ta strana prekšila primirje, zvaničnici Hamasa navode da je Izrael sprečio slanje humanitarne pomoći u vidu goriva za severni deo Gaze. Ističu i odgovornost Vašingtona.

Tokom primirja koje je trajalo sedam dana, oslobođeno je 110 talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze, dok je Izrael oslobodio 240 palestinskih zatvorenika. Ponovo je prelaz Rafa zatvoren, pa je i dostava humanitarne pomoći obustavljena.

Međutim, značajna posrednička ulogu u oslobađanju talaca, ali i produžavanje primirja koju je odigrao Katar, čija uloga u sukobu Izraela i Hamasa nastavlja da privlači pažnju svetske diplomatije.

Katar važan međunarodni faktor u mirovnim procesima

Govoreći o diplomatskoj ulozi Katara u sukobu Izraela i Hamasa, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kataru Ahmed Mohtadibelah kaže za Euronews Srbija da ta zemlja igra važnu međunarodnu ulogu još od 2008. godine. 

“U poslednjih 15 godina, Katar je bio posrednik u skoro 16 ili 17 sporova i uspeo da ih sve reši. Ako pogledamo rat između Izraela i Palestine, Katar je bio posrednik pet puta između palestinskog pokreta otpora s jedne strane i izraelskih vlasti sa druge strane. Uspeo je u svim tim slučajevima da pomogne primirje između dve strane i u ovom slučaju, jer Katar je poznat po tome što pruža brojna rešenja stranama u sukobu”, ističe Mohtadibelah. 

On ukazuje na to da trenutna posrednička uloga koju ima Katar ima za cilj da “spreči da se raspadne primirje između dve strane i da se nekako stavi tačka na ovaj rat”. 

Osim Katara profesor iz Dohe kaže da ostale regionalne sile igraju važnu ulogu u u sukobu dve strane, ali da oni najpre podržavaju Palestinu, pružajući humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, ali oni ujedno i podržavaju nastojanja i napore Katara u mirovnom procesu. 

“Kada je princ Katara posetio Egipat pre nego što je zaključeno ovo primirje sa izraelskim vlastima, dakle i Egipat igra tu ulogu i sve te sile učestvuju u ovim pregovorima na ovaj ili onaj način”, ističe Mohtadibelah.

On objašnjava da je prednost Katara u mirovnoj ulozi leži u tome što ta zemlja “želi da igra tu ulogu”. 

“Od 2008. godine, Katar nikada nije odbio poziv nijedne države na afričkom kontinentu ili u Aziji ili čak u Evropi. Katar je posredovao u mnogim sporovima. Na primer, u sporu između Sjedinjenih Država i Irana. Pre toga je bio posrednik u sporu između, a znamo kakva je tenzija između SAD i Irana u vezi sa nuklearnim programom, Katar je posredovao i između Džibutija i Eritreje u Africi, između Somalije i Kenije. Bio je i slučaj sa libanskom vladom i sa nekim pokretima otpora u Libanu i tako su završeni određeni sukobi u toj zemlji”, zaključuje Mohtadibelah. 

Uprkos naporima Katara, Izrael želi osvetu

O posredničkoj ulozi Katara u aktuelnom sukobu na Bliskom Istoku za Euronews Srbija je govorio i Đorđo Kafiero, izvršni direktor i osnivač Gulf State Analitics-a, koji kaže da Katar vodi vrlo sofisticiranu spoljnu politiku, navodeći da “još od 90-ih godina Katar je u velikoj meri zavisio od kreativne diplomatije i meke moći”.

“Katar je jedna vrlo bogata mala zemlja okružena mnogo većim zemljama. I oni su gotovo 30 godina pokušavali da sačuvaju kanale komunikacije gotovo sa svima na Bliskom istoku i gotovo sa svima u međunarodnom svetu”, izjavio je Kafiero. 

On ističe da je Katar uradio mnogo više od egipatske, iranske i američke diplomatije u naporima da se oslobode izraelski taoci i palestinski zatvorenici. 

“Katar nastoji da Doha bude neutralno mesto za različite strane i neutralne pregovore u trenucima kada ti pregovori na drugim mestima nisu bili mogući. Recimo, pregovori između zapadnih vlada i talibana. Pre oko deset godina su počeli da razgovaraju u Dohi. To naravno ide u prilog katarskim interesima jer je tako Doha postala prestonica koju koriste mnogi državni i nedržavni akteri širom sveta kao neka vrsta mesta gde se održava posredovanje u pregovorima”, objašnjava Kafiero.

Međutim, uprkos diplomatskim uspesima Katara, sukob u Pojasu Gaze se nastavio, a Kafiero ocenjuje da je izraelsko vođstvo i veći deo izraelskog društva još uvek ispunjen velikim besom zbog napada 7. oktobra, te da “još uvek žele osvetu”. 

“Izraelska vlada najverovatnije misli da se vojna kampanja nije završila i da izraelska vojska mora da nastavi svoja dejstva u Gazi. Izraelsko rukovodstvo i pristalice Izraela u Vašingtonu to opisuju kao rat protiv Hamasa, ali istina je da je to rat protiv palestinskog naroda koji je zarobljen u Gazi”, zaključuje osnivač Gulf State Analitics-a.

(Euronews)

pročitaj više

Svet

Novi Zeland zabranjuje mobilne telefone u školama zbog pada pismenosti kod đaka 

Objavljeno

-

Vlada Novog Zelanda zabraniće upotrebu mobilnih telefona u školama zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti kod učenika, izjavio je konzervativni premijer Kristofer Lukson.

“Zabranićemo telefone u školama. Želimo da naša deca uče, a naši učitelji podučavaju”, rekao je Lukson prilikom posete jednoj školi u Oklendu.

On je naveo da bi to sprečilo ometanje časa i pomoglo učenicima da usredsrede pažnju na gradivo, preneli su mediji na Novom Zelandu.

Istraživači iz novozelandske dobrotvorne organizacije o obrazovanju upozorili su prošle godine da je u zemlji zavladala “kriza pismenosti”, otkrivši da više od trećine petnaestogodišnjaka jedva zna da čita ili piše.

pročitaj više

U TRENDU