ostanimo u kontaktu

Svet

“Nije moj kralj”: Protesti u Londonu zbog novog kralja

Reuters

Objavljeno

-

Šest aktivista protiv monarhije uhapšeno je jutros u Londonu gde su se spremali da demonstriraju protiv krunisanja kralja Čarlsa Trećeg, javili su organizatori demonstracija.

Portparol grupe Ripablik čije su se stotine pristalica okupile na Trafalgar skveru, na putu kraljevske povorke, rekao je da je polcija uhapsila šest njihovih organizatora i zaplenila stotine plakata sa sloganom „Nije moj kralj“.

Među uhapšenim je i predsednik grupe Grejam Smit, navela je grupa Ripablik na Tviteru.

Okupljeni antimonarhistsički demonstranti uzvikivali su „Oslobodite Grejama Smita“.

Oko više stotina aktivista koji su nosili plakate sa rečima „Građani ne podanici“ i „Ukinuti monarhiju“, nalaze se ljudi koji poštuju monarhiju i koji su im uzvraćali „Nek Bog spase kralja“.

Uhapšeno je i 13 aktivista ekološke grupe „Samo zaustavite naftu“ blizu rute kojom treba da prođe kraljevska povorka, prenosi novinar agencije Frans pres.

Grupa je predvidela da tokom krunisanja protestuje zbog eksploatacije nafte.

Policijski zvaničnik Kristijan Bant upozorio je juče da će demonstracije koje remete krunisanje biti tretirane sa najnižim nivoom tolerancije.

Južnoafrikanci pozivaju VB da im vrati dijamant Zvezda Afrike

U Južnoj Africi je pokrenuta onlajn peticija kojom se od Velike Britanije zahteva da toj zemlji vrati najveći dijamant na svetu, poznat kao Zvezda Afrike.

Peticiju je do sada potpisalo 8.000 ljudi.

“Dijamant mora da bude vraćen u Južnu Afriku. Mora da bude znak našeg ponosa, nasleđa i kulture”, rekao je advokat i aktivista iz Johanezburga Mothusi Кamanga, prenosi Rojters.

Zvezda Afrike se nalazi na kraljevskom skiptaru koji je kralj Čarls III držao na krunisanju.

“Mislim da, generalno, afrički narod počinje da shvata da dekolonizacija ne znači samo davanje ljudima određenih sloboda, već i vraćanje onoga što nam je eksproprisano”, naveo je Кamanga.

On je istakao da dijamant treba vratiti kući jer je otet “dok su nas tlačili”.

Reč je o dijamantu, teškom 530 karata, koji je otkriven u Južnoj Africi 1905. godine, kada je predstavljen britanskoj monarhiji od strane kolonijalne vlade u zemlji. To je zapravo manji deo dijamanta Кulinan od 3.100 karata koji je iskopan u blizini Pretorije.

Svet

Sudan: Uoči isteka dogovora o primirju teške borbe besne u delovima Kartuma

Objavljeno

-

AP

Uoči isteka dogovora o primirju koji je doneo kraći predah u borbama sukobljenih frakcija u Sudanu, danas se u delovima Kartuma, glavnog grada Sudana, vode teške i uporne borbe, potvrdili su građani.

Južno i zapadno od Omdurmana, jedne od tri susedne urbane celine koja čine šire područje grada Kartuma, borbe su ponovo započete u nedelju i nastavljene danas, prenosi Rojters.

Na južnoj obali reke Nil stanovnici Kartuma su takođe kasno sinoć prijavili da se vode oružani sukobi.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Izborna komisija: Erdogan dobio dva miliona glasova više od Kiličdaroglua

Objavljeno

-

AP

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate.

Jener je juče rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat, Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova, preneo je Rojters.

Jener je naveo da je Erdogan dobio više od dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Svet

Nezvanični rezultati pokazuju da aktuelni predsednik ostaje na tronu

Objavljeno

-

Tanjug

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je izabran, prema nezvaničnim rezultatima državne agencije Anadolije.

Sa 97 odsto otvorenih glasačkih kutija u drugom krugu, Erdogan ima 52,1 odsto glasova, a izazivač Kemal Kiličdaroglu 47,9 odsto.

U međuvremenu su Erdoganove pristalice počele da pristižu ispred predsedničke palate i stižu čestitke od Erdoganovih saveznika među svetskim liderima.

Nakon prvih objavljenih rezultata Erdoganova prednost je iznosila oko 13 odsto, a sada je manja od pet posto.

Treba istaći da je i u prvom krugu prema prvim rezultatima Erdogan imao veliko vođstvo, ali se ono tokom večeri smanjivalo ali je ipak on pobedio.

Prema trenutnim podacima, izlaznost je bila 84,74 odsto, a glasalo je najmanje 24,1 milion građana.

pročitaj više

Svet

Zatvorena birališta u Turskoj, za nekoliko časova stižu preliminarni rezultati

Objavljeno

-

Tanjug

Birališta u Turskoj zatvorena su danas u 17.00 časova po lokalnom vremenu, a više od 64 miliona građana imalo je pravo glasa u drugom krugu predsedničkih izbora.

Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati posle zatvaranja birališta, preneo je AP.

Građani su birali između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Svet

Mekarti: Većina republikanaca će podržati sporazum o gornjoj granici javnog duga

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Mekarti izjavio je danas da očekuje da će sporazum o gornjoj granici javnog duga koji je sklopio sa Belom kućom imati podršku većine republikanaca u Predstavničkom domu.

Mekarti je za Foks njuz rekao da je više od 95 odsto republikanaca u Predstavničkom domu veoma uzbuđeno zbog sporazuma, jer uključuje ograničenja plaćanja koja će sprečiti donošenje budućih propisa za povećanja deficita, preneo je Rojters.

Nakon višednevnih pregovora između američkog predsednika Džozefa Bajdena i predstavnika republikanske većine u Kongresu postignut je načelni dogovor o maksimalnom javnom zaduživanju u 2024. godini ne računajući javnu potrošnju za potrebe nacionalne odbrane, potvrdio je neimenovani izvor upoznat sa tokom pregovora.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU