ostanimo u kontaktu

Lepota&Zdravlje

Nove metode u lečenju karcinoma jetre: TACE i TARE donose novu nadu obolelima

Objavljeno

-

Prekid dotoka krvi kancerogenom tkivu sprečava ga da se hrani i vremenom to kancerogeno tkivo odumire. Na taj način se kancer leči. Hemoterapija i embolički agensi mogu se koristiti kako bi se zapušili krvni sudovi koji hrane kancerogeni tumor. Ova metoda lečenja, poznata je i kao hemijska embolizacija, naziva se “Transarterijska hemioterapeutska embolizacija”.

Radioaktivni materijal može biti vezan za ove emboličke agense, koji se kateterskim putem dovode do krvnih sudova koji vode do kancerogenog tkiva. Na taj način, kancerogeno tkivo putem krvi prima radioaktivnu supstancu, ta se supstanca se nakuplja u tkivu tumora da bi zatim emitovala zračenje koje dalje lokalno uništava tumorske ćelije. “Transarterijska radioembolizacija” je tretman koji se sprovodi intravenskom primenom radiološkog materijala dodatog emboličkom agensu. Ove dve metode su nove metode koje se koriste u lečenju karcinoma jetre.

TACE: Transarterijska hemoembolizacija

U normalnim okolnostima, dve glavne vene, koje se nazivaju “portalna vena” i “hepatična arterija”, predstavljaju krvne sudove koji hrane jetru. Tumor u jetri stvara nove krvne sudove koji dobijaju najveći deo krvi koja se doprema preko hepatične arterije, dok ostatak tkiva jetre prima krv iz portalne vene. Za lečenje karcinoma jetre, sve dok krv koja teče kroz portalnu venu i hrani jetru, arterija u jetri koja hrani tumor može se blokirati.

Dakle, s jedne strane krv neophodna za funkcionisanje jetre je obezbeđena dok se dovod krvi koja hrani tumor može blokirati i tako se može prekinuti rast tumora. Ova metoda lečenja, naziva se transarterijska hemoembolizacija (TACE), i ne može se primeniti na svakog pacijenta sa tumorom jetre. Da bi se TACE primenio, funkcije jetre treba da budu dobre, da nema kiseline (akumulacije tečnosti) u abdomenu i da ne bude ugrušaka u portalnoj veni (tromboza portalne vene). TACE se može koristiti za inoperabilne ili ablabilne karcinome jetre koji se nisu proširili na glavne krvne sudove u jetri ili po drugim delovima tela. Pacijentima koji čekaju na transplantaciju jetre može se preporučiti TACE za kontrolisanje malih tumora jetre ili za lečenje tumora jetre većih od 5 cm, iako može biti potrebno mnogo tretmana da bi se ti veći tumori smanjili. Ako se rak nalazi u oba režnja jetre, svaki režanj se obično leči u razmaku od jednog meseca. Terapija se može primeniti više puta.

TARE: Transarterijska radioembolizacija

Čestice napunjene hemoterapijom ubrizgane u sudove jetre tokom hemoembolizacije efikasne su samo kod malih tumora jetre ili u slučajevima kada postoje samo jedan ili dva sekundarna tumora u jetri. TACE pokazuje svoj efekat tako što prekida dovod kiseonika u tumorsko tkivo i isporučuje visoke doze hemoterapije. Radioembolizacija se preporučuje za velike tumore ili kada postoji više tumora u jetri. TARE se do sada dokazao kao metoda koja se lakše podnosi, u poređenju sa TACE hemoembolizacijom i predstavlja kombinaciju “terapije zračenjem” i procedure poznate kao “embolizacija”. Mikroskopske perle od stakla ili smole koje se nazivaju mikrosfere unose se u krvne sudove koji hrane tumor, čime se blokira protok krvi do ćelija raka. Ove mikrosfere su zapravo napunjene radioaktivnim jedinjenjem (lipiodol obeležen itrijumom90 ili jodom131 ili renijumom188). Kada stignu do tumora, visokim dozama zrače tumor bez posledica na zdravo tkivo.

Svi pacijenti koji se podvrgavaju TACE ili TARE metodama moraju se detaljno pregledati, uzima se anamneza, rade se klinička laboratorijska testiranja, snimanja i arteriografija.

Primena TACE postupka

S obzirom da se sedacija primenjuje pre početka hemoembolizacije, ne treba je jesti ni piti 4-6 sati pre zahvata. Ni vodu ne treba unositi najmanje 2 sata pre početka hemoembolizacije. Ako je pacijent alergičan na bilo koji lek, ako koristi razređivače krvi ili se radi o dijabetičaru, obavezno se mora obavestiti lekar kojem se predočavaju sve informacije trenutnom zdravstvenom stanju.

Postupak traje jedan do dva sata i izvodi ga interventni radiolog. Pacijent leži na leđima na rendgenskim nosilima u prostoriji sa lekarom i medicinskom sestrom. U ruku se postavlja kanila, gde se tokom postupka mogu davati neophodni medikamenti. Puls i krvni pritisak se prate tokom celog postupka. Gornji deo noge lekar čisti i anestezira. Duga, fleksibilna cev koja se zove kateter se ubacuje u venu koja se zove femoralna arterija. Kroz ovaj kateter, preko femoralne vene se ulazi i napreduje do hepatične arterije koja hrani jetru. Kada se stigne do jetre, ubrizgava se kontrast. Zatim se pristupa snimanju i na snimcima se može videti boja koja se širi po krvnim sudovima koji hrane tumor u jetri. Zatim se ubrizgavaju mikrosfere koje sadrže doksorubicin/cisplatin, koji su hemoterapeutski lekovi, navedeni sudovi se začepe i ovaj hemoterapeutik prodire u tumor. Nakon ove procedure, kateter se uklanja. Zavoj pod pritiskom se stavlja na mesto gde je kateter uklonjen. Pacijent nastavlja da leži 4-6 sati kako bi krvarenje prestalo. Nakon potvrde da je krvarenje prestalo, pacijent može da ustane, normalno da jede i pije. Preporučuju se veće količine vode. Pacijenti obično ostaju na bolničkom posmatranju jednu ili dve noći. Posle toga se mogu vratiti svojim svakodnevnim obavezama i životu.

TACE i neželjeni efekti

Simptomi nalik na grip mogu se pojaviti 3-5 dana nakon tretmana. Ako pacijent oseća slabost, malaksalost i bol u telu, može se javiti neželjeni efekat koji se naziva “postablacijski sindrom”. To je stanje koje se leči lekovima. Temperatura može biti povišena, što može biti indikacija infekcije. Umor može potrajati i nekoliko nedelja. Na mestu uvoda katetera može se javiti bol, crvenilo i infekcija. Može doći do alergijske reakcije na kontrast. Kontrast može nastaviti da curi iz krvnih sudova. Ako hemoterapeutski lek napusti tkivo jetre i pomeša se sa krvlju, povećava se podložnost infekcijama usled smanjenja belih krvnih zrnaca, do zamora dolazi usled smanjenja crvenih krvnih zrnaca, povećan je rizik od krvarenja zbog smanjenja trombocita, kosa može početi da opada i pacijent ima osećaj suvih usta. Veoma retko se može desiti i da jetra otkaže.

Primena TARE postupka

Postupak slanja lekova radioembolizacijom (TARE) u jetru preko femoralne arterije koji izvodi interventni radiolog sličan je TACE proceduri. Za razliku od hemoembolizacije (TACE), medicinski onkolog, radiolog sa timom hirurga i interventnim radiologom sprovode trofazno CT skeniranje kako bi utvrdili izvodljivost izvođenja radioembolizacije nekoliko dana pre stvarnog postupka. Pacijent se zatim hospitalizuje na dan radi angiografije jetre. Angiografija jetre ista je kao kod hemoembolizacije, do jetre se dolazi ulaskom u femoralnu arteriju kateterom kroz prepone. Radioaktivna supstanca poznata kao Tc99m MAA ubrizgava se da bi se postigla vizuelizacija anatomije pacijentove jetre. Nakon ovog postupka, pacijent se otpušta iz bolnice. Tim specijalista ispituje pacijentove snimke kako bi detaljno isplanirao postupak i izračunao doze koje će se aplicirati. Pacijent se vraća u bolnicu nekoliko dana kasnije na postupak. Angiografija koja se radi radioembolizacijom kao i kod hemoembolizacije služi da ubrizga lek. Dati lek prodire u tumor i polako ga ubija.

Nakon procedure, pacijent je neko vreme izolovan jer postaje radioaktivan. Ostaje u bolnici 2-3 dana. Iako se TARE lakše podnosi od TACE postupka, može izazvati bol u stomaku, pogoršanje funkcije jetre, a ponekad i akutno otkazivanje jetre.

TACE ili TARE

Nekoliko naučnih studija pokazalo je značajnu statistički prednost u stopi preživljavanja TARE radioembolizacijom u poređenju sa TACE hemoembolizacijom. TARE ima mnogo širi spektar primene, uključujući primenu kod pacijenata sa naprednijim oboljenjem jetre, multifokalnom bolešću, vaskularnom invazijom i trombozom portalne vene. Pokazalo se da je rizik od “naknadnog embolizacijskog sindroma” mnogo manji kod TARE radioembolizacije.

Hepatocelularni karcinom (HCC) i holangiosarkom, najčešći primarni tumori jetre, vodeći su uzroci smrtnosti sa sve većom incidencom. Samo 20-30% pacijenata sa primarnim tumorima jetre može se lečiti hirurški. Za pacijente sa rakom jetre koji se ne mogu lečiti hirurški, nove opcije lečenja kao što su TACE i TARE izgledaju privlačno. TACE hemoembolizacija je standard za pacijente sa umerenim HCC i relativno očuvanom funkcijom jetre. Posebno za pacijente sa HCC sa multifokalnom bolešću, vaskularnom invazijom i trombozom portalne vene, TARE radioembolizacija postaje ustaljena procedura za lečenje tumora jetre, iako je skuplji tretman. Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte nas na adresu serbia@acibadem.com

ACIBADEM je svoje putovanje kroz svet pružalaca zdravstvenih usluga započeo kao mala lokalna bolnica u jednom delu Istanbula u Turskoj. ACIBADEM danas predstavlja vrhunski brend koji zasluženo zauzima jedno od vodećih svetskih pozicija, sa svoje 24 bolnice, 14 klinika i brojnim kompanijama za podršku. Brzi rast Acıbadema rezultirao je potpisivanjem zajedničkog partnerstva sa kompanijom IHH Healthcare 2012. godine, što nam je omogućilo da postanemo deo drugog najvećeg lanca zdravstvene zaštite na svetu. Za više informacija možete nas pozvati na +381 62 820 8151; +381 60 33 99 315; +381 21 270 53 13.

(Telegraf.rs/PR)

Lepota&Zdravlje

Na VMA prvi put tokom operacije upotrebljen robotski staplerski uređaj

Objavljeno

-

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije (VMA) prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća (desne donje lobektomije) upotrebljen robotski staplerski uređaj, saopštila je danas ta ustanova.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa, a ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Pacijent koji je operisan, muškarac star 42 godine boluje od sinoviosarkoma i on je u dobrom zdravstvenom stanju otpušten na dalji kućni oporavak.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

SAD pokreću projekat od 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija

Objavljeno

-

Američki predsednik Džozef Bajden će danas predstaviti projekat istraživanja vredan 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija otpornih na lekove, saopštio je Rojtersu zvaničnik Bele kuće.

Istraživanje će voditi Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti zdravlja (ARPA-H), vladina istraživačka agencija koju su Bajden i Kongres pokrenuli prošle godine, a ova inicijativa biće njihova najveća investicija do sada, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden planira da to saopšti tokom sastanka u San Francisku sa predsedničkim savetom za nauku i tehnologiju.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Revolucija u lečenju dijabetesa tipa 1: Napravljen minijaturni uređaj koji stvara insulin i kiseonik u telu

Objavljeno

-

Obećavajući način lečenja dijabetesa tipa 1 jeste implantacija ćelija Langerhansovih ostrvca, koja proizvode insulin kada je potrebno, što oslobađa pacijente od čestih insulinskih injekcija. Međutim, velika prepreka za ovaj pristup je ta što implantirane ćelije vremenom ostanu bez kiseonika i prestanu da proizvode insulin. Da bi to prevazišli, inženjeri Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) dizajnirali su novi uređaj koji ne samo da nosi stotine hiljada ćelija koje proizvode insulin, već ima i sopstvenu fabriku kiseonika, javio je MIT News.

Istraživači su pokazali da kada se ugradi mišu sa dijabetesom, ovaj uređaj održava nivo šećera u krvi na stabilnom nivou najmanje mesec dana. Istraživači se nadaju da će napraviti veću verziju uređaja, što bi bila veličina žvakaće gume, a koja bi mogla da se testira na ljudima.

– O ovome treba misliti kao o živom medicinskom uređaju napravljenom od ljudskih ćelija, koje luče insulin, a imaju i elektronski sistem za održavanje života. Uzbuđeni smo što smo napravili ovoliki napredak i zaista smo optimisti da će ova tehnologija da pomogne pacijentima – rekao je Danijel Anderson, profesor Odeljenja za hemijsko inženjerstvo MIT i autor studije.

Iako je fokus istraživanja na lečenju dijabetesa, kažu da ovaj tip uređaja može da se adaptira da leči i druge bolesti kojima je potreban stalni dotok terapijskih proteina.

Većina obolelih od dijabetesa tipa 1 mora stalno da prati nivo šećera u krvi i da daje sebi insulin najmanje jednom dnevno. Međutim, ovaj proces može da imitira sposobnost tela da kontroliše nivo šećera u krvi.

– Većina obolelih zavisi od insulina i mora da daje sebi injekcije, ali i dalje nemaju normalan nivo šećera u krvi. Ako pogledate nivo glukoze, čak i oni koji su najposvećeniji imaju nivoe značajno drugačije od onih koje imaju ljudi sa zdravim pankreasom – rekao je Anderson.

Bolja alternativa je transplantacija ćelija koje proizvode insulin kad god primete promene u nivou šećera u krvi. Nekim pacijentima su presađene ćelije Langerhansovog ostrvca sa leševa, što je dugoročno poboljšalo nivo šećera u krvi, ali ti pacijenti moraju da koriste lekove koje suzbijaju imunosistem da ne bi došlo do odbacivanja ćelija. Skorije je bilo uspeha sa ćelijama Langerhastovog ostrvca napravljenim od matičnih ćelija, ali i tada moraju da se koriste lekovi za suzbijanje imunosistema. Neki eksperimentalni uređaji napajaju ćelije kiseonikom, ali vremenom prestaju da rade.

Tim MIT se odlučio na drugačiji pristup, koji bi potencijalno mogao da generiše kiseonik večno i to tako što razbija vodenu paru iz tela. To se radi korišćenjem membrane za razmenu protona u uređaju. Prednost ovog uređaja je, navodi se u saopštenju MIT, jeste to što nisu potrebne nikakve žice ili baterije.

(MIT News)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Najnoviji korona presek: Za 7 dana virus potvrđen kod skoro 3.000 ljudi, drastičan skok u broju testiranih

Objavljeno

-

Za poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više.

Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437. 

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.088.879 testova, od kojih je 2.552.178 bilo pozitivno.

U Srbiju je, kao što smo već objavili prošle nedelje, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Početkom ove nedelje održan je i sastanak Radne grupe za borbu protiv korona virusa, na kojem su donete određene mere. 

Donete su preporuke, da podsetimo, na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

– Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

– Obavezno je testiranje na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.

– Obavezno je testiranje kontakata sa kovid 19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

– Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

– Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

– Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

– Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

– Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid 19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta.

– Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena – navodi Institut “Batut”.

Vakcinacija

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida 19, ona se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

– Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovid 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija – napominje se u saopštenju Instituta “Batut”.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Beogradski pulmološki dani: Od ovog karcinoma godišnje oboli 7.000 ljudi u Srbiji, a može biti izlečiv

Objavljeno

-

Rak pluća jedan od najagresivnijih i najmalignijih karcinoma i kod žena i kod muškaraca.

Tako prema statistikama u Srbiji na svaka dva sata umre jedna osoba od karcinoma pluća, dok ovu dijagnozu godišnje dobije čak 7.000 ljudi.

Dijagnoza ranih stadijuma karcinoma pluća je ključna, jer kada se otkrije u ranom stadijumu može biti izlečiv.

Zato apelujemo na sve da redovno obavljaju preventivne preglede, posebno ako su izloženi faktorima rizika. U lečenju ranih stadijuma karcinoma pluća, najvažnija komponenta je multidisciplinarni pristup. To znači saradnju između onkologa, hirurga, radioterapeuta i drugih stručnjaka. U okviru prvih Beogradskih pulmoloških dana u organizaciji Klinike za pulmologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, okupili smo eminentne lekare iz regiona kako bi razmenili iskustva o lečenju plućnih bolesti. Tokom dvodnevnog skupa biće obrađene različite teme o lečenju plućnih bolesti, ali i karcinoma pluća kao jednog od vodećih uzroka smrti u našoj zemlji – kaže dr Mihailo Stjepanović direktor Klinike za pulmologiju.

Svaki pacijent je jedinstven

Svaki pacijent je jedinstven, objašnjava naš stručnjak i dodaje da svako od njih zahteva personalizovan pristup kako bi se odabrao najbolji plan lečenja.

Genomsko profilisanje i personalizovano lečenje postali su ključni u tretmanu karcinoma pluća. Ovaj inovativni pristup omogućava analizu genetskih promena u tumorskim tkivima pacijenata, što omogućava preciznije određivanje terapije. Identifikacija specifičnih genetskih mutacija omogućava primenu ciljanih lekova koji direktno deluju na tumorske ćelije, poboljšavajući efikasnost lečenja i smanjujući nuspojave. Personalizovani tretman tako pruža nadu za bolje preživljavanje i kvalitet života pacijenata sa karcinomom pluća – objašnjava dr Stjepanović.

Stručnjaci iz regiona

Na skupu BPD prisustvuju i stručnjaci iz regiona od kojih dolazi informacija da se u Sloveniji, kao i u svetu imunoterapija koristi i za lečenje ranih stadijuma karcinoma pluća gde su rezultati lečenja veoma uspešni.

– Naša misija je da pružimo najbolju moguću brigu i podršku pacijentima koji se suočavaju sa karcinomom pluća u ranim stadijumima i da omogućimo pristup najsavremenijim terapijama za sve pacijente kojima je potrebna. Zajedno, možemo pobediti karcinom pluća u ranoj fazi i pružiti pacijentima nadu za svetlu budućnost. Godišnje u Evropi 500.000 ljudi dobije dijagnozu raka pluća – izjavio je dr Stjepanović.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

U TRENDU