ostanimo u kontaktu

Politika

Novi predsednik Crne Gore, zbog bezbednosti, neće biti inaugurisan na Cetinju

Objavljeno

-

Inauguracija novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića 20. maja biće održana u Podgorici, najvjerovatnije u Skupštini Crne Gore, saznaju „Vijesti“ iz više izvora.

Tradicija da šef države polaže zakletvu u Prestonici, čime stupa na dužnost, ove godine bi se time promeniila zbog procene policije da bi Milatović mogao biti ugrožen na Cetinju.

On je između dva kruga predsedničkih izbora dobio privremeno policijsko obezbeđenje, koje je tražio Pokret Evropa sad, zbog bojazni da je fizički ugrožen. Tu odluku donela je Vlada i ona je bila privremena, kako bi Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprava policije u međuvremenu utvrdile da li i odakle Milatoviću preti opasnost. Prema zakonu, procenu bezbednosti radi ANB na zahtev policije.

Kada bude preuzeo predsedničko mesto on automatski postaje štićena ličnost.

Inauguracija, odnosno svečano proglašenje predsednika na sednici Skupštine, održavala se u Vladinom domu na Cetinju. U Prestonici je i rezidencija predsednika države. Tamo počinje i svako redovno prolećno i letnje zasjedanje parlamenta, odnosno održava se prva sednica. Iz Uprave policije su rekli da je u toku postupak izrade bezbednosne procene inauguracije na Cetinju, kao i pripreme obezbeđenja samog događaja.

Oni su tako odgovorili na pitanje „Vijesti“ da li su uradili procenu bezbednosti svečanog proglašenja predsednika na Cetinju.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nedavno je rekao da bi taj događaj mogao biti izazovan momenat za policiju.

Iz Skupštine, koja organizuje inauguraciju, su, odgovarajući na pitanja „Vijesti“, kazali da je toku intenzivna komunikacija sa novoizabranim predsednikom Crne Gore i njegovim timom oko pripreme tog čina.

Milatovića je, pre predsedničke konvencije na Cetinju 10. marta, napala grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra gde je bio zakazan događaj. Najpre su protestovali a zatim vređali Milatovića, nakon čega su ga napali kad a je ulazio u zgradu. To se vidi na snimcima sa mesta događaja koje su preneli mediji, ali i onima objavljenim na društvenim mrežama.

Njega i partijske kolege je sa Cetinja sprovela policija.

Milatović, kao kandidat Pokreta Evropa sad, je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Politika

„Mi – Glas iz naroda“: Nećemo podržati formiranje vlasti u Beogradu

Objavljeno

-

Predstavnici pokreta Mi – Glas iz naroda saopštili su danas da neće podržati formiranje vlasti u Beogradu i da ostaju pri stavu da je potrebno ići na nove izbore.

Na konferenciji za štampu Pokreta osnivači su saopštili da će nastaviti rad i da je u toku proces formiranja stranke koja neće imati klasičnu infrastrukturu već kolektivno rukovodstvo.

„Mi smo odlučni da prerastemo u političku stranku, taj proces je u toku. Politička stranka neće imati klasičnu infrastrukturu. Imaće kolektivno rukovodstvo. To će biti pet preostalih osnivača. Imaće izvršni odbor i skupštinu, ali neće imati onaj glavni odbor koji je neka paralelna vlast lidera stranaka. Mi nemamo lidera stranke. Imamo kolektivno rukovodstvo koje mi zovemo veće“, rekao je na konferenciji za štampu jedan od osnivača Siniša Ljepojević.

pročitaj više

Politika

Šapić: Čekaćemo Nestorovića, ako ne bude većine novi izbori biće održani do 20. maja

Objavljeno

-

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da će sačekati još devet dana odluku narodnog poslanika Branimira Nestorovića da se vidi da li ima prostora za dogovor, a da će se ako budu primorani i ne bude većine ići na nove beogradske izbore.

„Zbog legitimiteta i želje da sledeće četiri godine vodimo Beograd, da ‘damo gas do kraja’ i u Beogradu za to vreme promenimo više nego za prethodnih deset, mi i dalje ostajemo pri tome da ćemo čekati gospodina Nestorovića, jer mislimo da on jedini ima legitimitet“, rekao je Šapić za TV Hepi.

Dodao je da će mu biti žao ukoliko Nestorović za devet dana smatra da nema prostora za dogovor, jer će se izgubiti dragoceno vreme za sve što očekuje Srbiju u narednom periodu, a to su, kako je rekao, velike stvari.

pročitaj više

Politika

Klačar: Posle raskola u „Mi“, postoje uslovi da SNS i SPS naprave vlast

Objavljeno

-

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je da je nakon raskola u pokretu „Mi – Glas iz naroda“ jasno da će postojati nova raspodela snaga i u gradskom parlamentu i u Narodnoj skupštini, što ostavlja prostor za nove izborne kalkulacije i da preostali članovi pokreta, ukoliko budu želeli, uđu u koaliciju sa SNS i SPS.

Klačar navodi za Blic da bi najnoviji raskol u „Mi – Glas iz naroda“, kada su pokret napustili Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić, mogao da promeni mnogo u zavisnosti od toga u kom smeru će pokret nastaviti politiku.

„Vidimo da su dvojica rukovodilaca napustila pokret. Ako bi ostali članovi bili spremni na saradnju sa vladajućom koalicijom, onda neće više biti ni formalnih prepreka da ceo pokret uđe u koaliciju sa SNS i SPS. To znači da može biti ispunjen uslov SNS – a da ceo pokret ima jedinstven stav o saradnji sa vlašću u Beogradu“, navodi Klačar.

pročitaj više

Politika

Nestorović: U procesu smo osnivanja stranke sa ljudima koji me podržavaju

Objavljeno

-

Nosilac izborne liste „Mi-Glas iz naroda“ Branimir Nestorović najavio je, nakon napuštanja pokreta „Mi – Glas iz naroda“ zajedno s Aleksandrom Pavićem, da je u procesu osnivanja nove stranke sa ljudima koji ga podržavaju.

Na sastanku sedam osnivača „Mi-Glas iz naroda“ u utorak, umesto da se odluči o prerastanju pokreta u stranku i njenom predsedniku, to udruženje su napustili Nestorović i Pavić.

Iz „Mi“ saopštavaju da je Nestorović „ultimativno tražio da bude predsednik stranke, iako je dogovoreno da se ostane pri izvornom principu kolektivnog rukovodstva“.

pročitaj više

Politika

Nestorović: Napustili smo sastanak osnivača, ne i pokret, on formalno ne postoji

Objavljeno

-

Poslanici liste „Mi – Glas iz naroda“ Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić saopštili su da su u utorak napustili sastanak osnivača udruženja građana „Mi – glas iz naroda“, ali ne i pokret, jer, kako kažu, on još nije formiran.

Nestorović i Pavić reagovali su na saopštenje koje je prethodno objavljeno na sajtu pokreta „Mi glas iz naroda“, u kome se navodi da su napustili pokret, i istakli da pokret tek treba da se registruje po zakonu o političkim strankama, tako da on „formalno trenutno ne postoji“.

„Osnivači su u sedmicama posle izbora probali da postignu saglasnost o tome kako budući Pokret treba da izgleda i više puta prerađivali predloženi statut. Međutim, očigledno je da smo imali različita viđenja budućeg ustrojstva Pokreta – i to ne samo po pitanju oblika njegovog rukovođenja“, navodi se u sapštenju koje je objavljeno Nestorovićem nalogu Iks.

pročitaj više

U TRENDU